"Rücskös sárgadinnye" - Tatubébi Szegeden

Publikálás dátuma
2014.04.07. 11:43
Fotó: Szegedi Vadaspark/Facebook
Déli háromöves tatu (Tolypeutes tricinctus), más néven matakó született a Szegedi Vadasparkban - közölte Veprik Róbert igazgató. Az összegömbölyödve leginkább egy páncélozott labdára vagy rücskös sárgadinnyére hasonlító emlősöket 2011 óta nevelnek a Tisza-parti város állatkertjében. Az igazán különleges állatok első szaporulatát már nagyon várták a gondozók a szakmai szempontokon túl azért, mert maguk is kíváncsiak voltak rá, hogy nézhet ki egy újszülött tatu.

Először február végén pillantották meg az apró, rózsaszín teniszlabda nagyságú kölyköt az őt gondosan vigyázó anyja mellett. A tatu rendkívül gyorsan nőtt, vagyis napról napra egyre nagyobb labdát jegyezhetett fel a gondozója. A matakó ugyanis az a tatuféle, amely tökéletesen össze tud gömbölyödni, rést sem hagyva a ragadozóknak vagy éppen a gondozójának, aki a nemét szeretné megtudni. Így csak gyanítják, hogy hím lehet, a tüzetes vizsgálatra még várni kell.

A 35-45 centiméter hosszú, 2-3 kilogrammos matakó jellegzetessége, hogy termetes, hegyes karmain jár. Kifejezetten mókás látvány nyújt, ahogy szedi a lábait, mintha egy rajzfilm szereplője lenne. Dél-Amerika - Argentína, Bolívia, Brazília és Paraguay - száraz trópusi füves szavannáin él, mocsaras területek, száraz erdők mentén. Elsősorban rovarokkal, azon belül is hangyákkal és termeszekkel táplálkozik, így Szegeden a hangyászok különleges takarmányán él. Főként kiváló szaglása vezérli a zsákmány felkutatásában. Bár a tatufajok többsége éjszakai életmódot él, mind közül a matakók a leginkább aktívak nappal.

A tatuk a vendégízületesek közé tartoznak, amely egy csupa emlős furcsaságokat tömörítő rendszertani csoport. Olyan állatok tartoznak ide, mint a Szegeden is látható sörényes hangyász és a kétujjú lajhár. A tatuk között egérnagyságút éppúgy találunk, mint óriást, amely 60 kilogramm súlyú is lehet. Sőt, a régmúltban még nagyobb fajok is éltek, mint például a Glyptodon. Az egy tonna súlyú és két méter hosszú tatufajjal valószínűleg az Amerikát meghódító emberek is találkozhattak, sőt, egyes feltételezések szerint éppen ők pusztították ki mintegy 10 ezer évvel ezelőtt.

Szerző

Elemzők: billeg a kétharmad

A hajnali  adatok birtokában az MTI által megkérdezett elemzők szerint a vasárnapi választás egyértelmű győztese a Fidesz-KDNP, de az újabb kétharmados többség sorsa még nem dőlt el.

A távirati iroda által megkeresett  elemző, a Századvég munkatársa hangsúlyozta, hogy a Jobbik, bár növelte támogatottságát, mégsem tudott második erővé válni és az egyéni körzetekben sem ért el látványos sikereket. Hidvégi Áron véleménye szerint az LMP parlamentbe jutása sikerként is értékelhető, más szempontból azonban a párt veszített 2010-ben szerzett pozíciójából.

Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz éppen a kétharmados többség határán billeg. Megjegyezte, hogy a Fidesznek úgy lehet meg a kétharmados többsége, hogy szavazatszámra rosszabbul szerepelt, mint az elmúlt három választáson.

Az LMP bejutása is nagy eredmény, azután, hogy a párt kettészakadt és azután sok belső konfliktust élt át - fejtette ki Juhász Attila, aki kitért arra is, hogy nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek szerint a kis pártok relatíve jelentős számú szavazatot is kaphatnak, például a névazonosság miatt. A PC munkatársa szerint nem meglepetés a Jobbik eredménye, hiszen volt "becsatornázni" a kormánnyal szembeni elégedetlenség egy részét és közben egyben tartotta saját táborát is, országosan mérsékeltebb hangvételű kampány folytatott, míg helyi szinten sokszor alkalmazott szélsőséges üzeneteket is. Juhász Attila szerint így a közelgő EP-választás tétje lesz az is, hogy összességében az EU-ellenes szélsőjobboldali pártok mennyire erősödnek meg.

Juhász Attila úgy értékelte, hogy a fővárosban jobban szereplő baloldal eredménye inkább bizonyos mértékű visszarendeződést jelent, hiszen Budapesten hagyományosan nem a jobboldali pártok az erősebbek.

Simon körzetén múlhat a Fidesz újabb kétharmada

A hvg.hu azt írja, hogy gyakorlatilag két billegő választókerület végleges eredményétől függhet, hogy a Fidesz-KDNP újra kétharmados többséget szerez-e a parlamentben. Az egyikben - ahol mindössze 22 szavazatnyi a különbség a két versenyben lévő jelölt között - eredetileg Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes indult volna.

Még mindig nem lehet biztos a Fidesz kétharmada, habár a jelenlegi állás szerint a kormánypárt 133, a baloldali összefogás 38, a Jobbik 22, az LMP 5 mandátumot szerzett. A kormánypártok a jelenlegi állás szerint 133 helyet kaphatnak a 199 tagú parlamentben, azaz elvileg megvan a kétharmad, de ha a fővárosi 15. választókerületben megfordul az eredmény, és Kunhalmi nyer, akkor bukja a kétharmadot a Fidesz-KDNP.

A hétfő reggeli helyzet szerint a budapesti XVIII. kerületben a kormánypártok jelöltje, Kucsák László mindössze 22 szavazattal vezet a baloldali jelölt, Kunhalmi Ágnes előtt 98,68 százalékos feldolgozottság mellett. A két induló 37,61, illetve 37,57 százalékot gyűjtött, de a végleges eredmény csak napok múlva lehet meg. Kunhalmi egyébként a külföldi számlái miatt lemondani kényszerült Simon Gábor MSZP-elnökhelyettes helyett indult itt.

Bár nem számít bele a Fidesz kétharmados kérdésébe, de szintén billeg a miskolci választókerület is, igaz, itt inkább eldőlni látszik az eredmény: a baloldali összefogás jelöltje, Varga László vezet 14 372 szavazattal, azaz az összes voks 31,61 százalékával 98,92 százalékos feldolgozottság mellett. Ő a jelenlegi állás szerint maga mögé szorítja a Fidesz–KDNP jelöltjét, Sebestyén Lászlót, akinek 30,82 százaléka, azaz 14 012 szavazata van és a jobbikos Pakusza Zoltánt, aki 30,58 százalékot, azaz 13 902 szavazatot gyűjtött.

Szerző
Frissítve: 2014.04.07. 12:00

Az Együtt-PM a Madách térnél várta az eredményeket

Publikálás dátuma
2014.04.07. 09:43
FOTÓ: Bielik István

Az Együtt-PM szimpatizánsai a Madách téren várták a választási eredményeket.

FOTÓ: Bielik István

Szerző