Előfizetés

Vége a Hoffmann-korszaknak

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.04.14. 07:02
Hoffmann Rózsa nevét az oktatásügyben sehol sem áldják, mégis maradhat a parlamentben. Fotó: K2 Press/Népszava
Bőségesen adott okot az államtitkári posztjától búcsúzó Hoffmann Rózsa arra, hogy Orbán Viktor bizalma megrendüljön benne. A közoktatást érintő sorozatos botrányok és működési zavarok mellett ugyanis a miniszterelnök beavatkozására volt szükség a hallgatói tömegtüntetések és a pedagógusok sztrájkfenyegetése miatt is. Az inkább karrierbürökratának, mintsem ideológia vezérelt politikusnak tekinthető Hoffmann eddigi intézkedései azonban távozása után is kifejtik majd hatásukat.

Már februárban közöltem szándékomat az emberi erőforrások miniszterével, hogy nem kívánom folytatni - jelentette ki vélhetően utolsó államtitkári sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa. A 2010 óta az oktatásirányítás élén dolgozó KDNP-s politikus azonban ezt csak azután közölte, miután a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter egy aznapi sajtótájékoztatón már kinyilvánította: Hoffmann Rózsa nem köznevelési államtitkárként folytatja munkáját, az oktatásügyben más feladatot kap.

A bejelentés további furcsasága, hogy március 20-án a jövőjét illető újságírói kérdésre úgy reagált: elkötelezett az iskolaügy javításában, ezért bármilyen feladatot szívesen vállal, ami ezt lehetővé teszi.

Az persze nyilvánvaló, hogy az "utolsó szót" Orbán Viktor miniszterelnök mondta ki Hoffmann menesztéséről. Sajtóhírek szerint ráadásul kizárólag a kormányfő akaratán múlt, hogy az államtitkár befutó helyet kaphatott a Fidesz-KDNP országos listáján, így bekerült az új Országgyűlésbe.

Ennek kapcsán merült fel az is, hogy a leköszönő államtitkár a parlament oktatási bizottságának elnökeként folytatná. Ezt a posztot eddig Hoffmann "nagy riválisa", Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke viselte. Pokorni azonban a fővárosi II. kerület polgármesteri tisztségét választotta a parlamenti képviselőség helyett, ezért nem indult a választáson. Döntésében valószínűleg főszerepet játszott, hogy folyamatos kritikái ellenére négy évig képtelen volt megingatni a miniszterelnök Hoffmannba vetett bizalmát.

Pokorni 2010-11-ben még bátrabban bírálta az államtitkárt - a kettős párttagsággal rendelkező Hoffmann még etikai eljárást is kezdeményezett ellene a Fideszben -, majd egyre finomabban. Kifogásolta az önkormányzati iskolarendszer és a tankönyvterjesztés államosítását, a felsőoktatás állami ösztöndíjas keretszámainak drasztikus visszavágását vagy éppen a szakképzés átalakítását. Bár szerzett néhány pártbéli támogatót, komolyabb eredményeket mégsem tudott elérni, és a KDNP-s képviselők is folyamatosan kiálltak Hoffmann mellett.

Amikor 2010-ben, a második Orbán-kormány megalakításakor megszűnt az önálló oktatási tárca, és a terület irányítása államtitkárságként a Nemzeti (később Emberi) Erőforrások Minisztériuma alá került, egyes szakértők úgy értékelték, hogy Orbán teljesen a KDNP karjaiba lökte az oktatásirányítást, így a kereszténydemokraták saját ideológiai alapvetéseik mentén "eshettek neki" a területnek.

Valójában azonban Hoffmann inkább volt a miniszterelnök elképzeléseinek egyszerű végrehajtója, mint az átalakítások mozgatója. A kézivezérlés bizonyítéka, hogy amikor 2012 őszén és telén tömeges diáktüntetések bontakoztak ki a felsőoktatási keretszámok visszavágása és az állami ösztöndíjjal végzett diplomások röghöz kötése miatt, Orbán azonnal reagált a komoly népszerűségvesztéssel fenyegető helyzetre. 2013 elején szétválasztották az oktatási államtitkárságot, a felsőoktatás irányítása a volt ELTE-rektor, Klinghammer István kezébe került, Hoffmannt pedig köznevelési államtitkárrá "fokozták le".

A kormányfő megszavaztatta a parlamenttel a felvételi keretszámok és a részösztöndíjas képzési forma eltörlését, így 2013 nyarán már nagyságrendileg ugyanannyi hallgatót vettek fel állami finanszírozással, mint 2011-ben. Részben ennek is köszönhető, hogy a kormány intézkedéseit ellenző diákok ellenállása kifulladt.

Vagyis több, mint valószínű, hogy Hoffmann - valamint a Klik elnökének, Marekné Pintér Arankának - a menesztése mögött is Orbán elégedetlensége állhat, amire az államtitkár sok okot is adott négy év alatt, de főleg 2013-ban.

Már csak állami tankönyv rendelhető
Az állami fenntartású iskolákban csak azon könyvek megrendelésére ad engedélyt a Klik, amelyben a javasolt tankönyvlista kötetei szerepelnek - olvasható a Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka Klik-elnök iskoláknak küldött levelében. A mellékelt tankönyvlistán azonban szinte csak az állam által megvásárolni szándékozott Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó kiadványai szerepelnek. A szegedi Mozaik Tankönyvkiadó szerint diszkriminatív és jogellenes, hogy a Klik fenntartásában lévő iskolák csak egy szűkített listáról rendelhetnek tankönyvet a következő tanévre. A választék hirtelen szűkítése a Mozaik kiadó szerint mellőzi a szakmai szempontokat, sérti az oktató-nevelő munka folyamatosságát, ezért lehetőséget biztosítanak a tankönyvek közvetlen megrendelésére.


Nagy médiavisszhangot kaptak az olyan botrányos ügyek, mint az államosított tankönyvterjesztés kvázi-összeomlása vagy az általános iskolai beiratkozásoknál kialakult káosz (lásd keretes írásunkat). Ráadásul tavaly úgy tűnt, hogy a kormánynak országos pedagógussztrájkkal is szembe kell néznie, ugyanis három év alatt Hoffmann még azt is el tudta érni, hogy a két legnagyobb, egymással nem túl jó viszonyban lévő pedagógusszakszervezet összefogjon.

A sztrájktárgyalásokon Orbán jó érzékkel nem is a köznevelési államtitkárt, hanem Balog Zoltánt "vetette be", s az emberi erőforrás miniszter végül meg is állapodott három érdekképviselettel, és sikerült kifúrnia a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét a sztrájkbizottságból.

A közoktatásban kiharcolt "munkabéke" azonban törékeny. Ha ugyanis a következő években a kormány nem folytatja a pedagógus életpályamodellbe foglalt tanári béremeléseket, akkor könnyen elapadhat a pedagógusok többségének támogatása. Márpedig a fizetésemeléseket jogszabályba foglalták, bár Orbán eddig sem félt a nagy hátraarcoktól, és ha a költségvetés jövőbeni helyzete nem engedi meg az évente mintegy 150 milliárd forint extra kiadással járó programot, akkor visszavonhatják a gesztust.

Az idén fognak megmutatkozni először az államosított tankönyvkiadás következményei is, amelyek a terjesztésben tapasztalt káosz után nem kecsegtetnek sok jóval.

Gyurcsány: "ez az szobor soha nem fogja egyesíteni a nemzetet!"

Publikálás dátuma
2014.04.13. 22:15
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke beszédet mond 2014. április 13-án a Szabadság térre
A Demokratikus Koalíció (DK) arra szeretné figyelmeztetni Magyarországot, de leginkább "a hatalom mai urait", hogy hazugságra, történelemhamisításra nem lehet nemzeti méltóságot és büszkeséget építeni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártelnök vasárnap kora este a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű helyénél, ahol tiltakozó civilek a hét eleje óta demonstrálnak.

A volt kormányfő azt mondta, hogy a magyar nem bűnös nemzet, de nem is hibátlan, mert szüleink, nagyszüleink világa hajlamos volt az önbecsapásra, arra, hogy elfordítsa a fejét, amikor bűnt látott. Hozzátette, nem kívánnak ítélkezni felettük, de mentegetni sem kívánják őket és nem akarnak részt venni abban a hazugságban, amelynek a téren épülő szobor "a jelképe kíván lenni".

A DK-elnök szerint "Horthy rendszere" közel egymillió honfitársunkat küldte halálba, kit a Don irányába, kit pedig a gázkamrák poklába. Úgy fogalmazott: ehhez sokan segédkezet nyújtottak, így "besározódtunk" és "ennek a sárnak az égető marása ott van a nemzet testén".

A szoborról azt mondta, nem azért kell naponta tiltakozni "ezzel a förmedvénnyel szemben", mert nem akarják, hogy hazugságra tanítsák a nemzetet és a gyerekeket. Ez az szobor soha nem fogja egyesíteni a nemzetet, és ha erőszakkal, hatalommal mégis megépítik, akkor "ennek az emlékműnek nem lesz egy nap nyugalma" - folytatta.

Az LMP társelnökére, Schiffer Andrásra utalva közölte: valaki azt mondja, hogy ez túlzott hisztéria. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanakkor "azok a százezrek, akik odalettek", azt gondolták, hogy túlzott közöny veszi körül őket. "Nem a hisztéria a túlzó, hanem a miniszterelnöknek a hatalommal való visszaélése túlzó" - mondta.

Kijelentette, hogy a demokratikus közösségnek nem amiatt kell elszámolnia önmagával, hogy napok óta kitartóan hallatja a szavát, hanem talán amiatt, hogy "oly sok mindent megengedtünk". Szerinte ugyanis 24-25 éve zajlik a magyar múlt és történelem átrajzolása. Itt az ideje, hogy ne legyen gyenge és halk a polgári demokratikus Magyarország - folytatta Gyurcsány Ferenc. Úgy fogalmazott: nem ők Orbán Viktor kormányfő egyetlen ellenfelei, hanem az a Magyarország is, amelyik "talán még nincs, de biztosan lesz, egy szabad, jobb világ". És amikor "annak ítélőszéke elé fog kerülni, örülhet annak, ha csak hitványnak fogják nevezni, mert ha rajtunk múlik, ennél többet is mondanánk" - tette hozzá a DK elnöke.

Vészjelzés a viharos szél miatt

Hat megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a várható viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat arra is kitért: hétfő reggel a szélvédett, gyengén felhős, a környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő tájakon előfordulhat gyenge talaj menti fagy. A nap második felében északnyugat felől erős hidegfront érkezik. A front előtt és a fronton záporok, zivatarok alakulnak ki - emelték ki, megjegyezve: zivatarokra nagyobb eséllyel az ország déli felében lehet számítani.

Egy-egy erős záport vagy zivatart kisméretű jég vagy jégdara kísérhet. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű 10-20, néhol esetleg 20 milliméternél is több csapadék hullhat - tették hozzá.

Az országos középtávú előrejelzés szerint a jövő héten hűvös, szeles, esős idő várható.