Előfizetés

"Gabo", aki eltűnt a semmiben

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2014.04.19. 07:50
Gabriel García Márquez FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOE RAEDLE
Fájdalomról, gyászról illenék szólni, amikor búcsúzunk korunk egyik legnagyobb írójától. "Gabótól", Gabriel García-Márqueztől, akit egyszerűen így hívott nem csupán szülőföldje, Kolumbia, hanem az egész latin-amerikai földrész, amely magáénak vallotta és büszke volt rá. A fájdalom és a gyász órája volna ez, ha az író óriást, a múlt nem teljesen így örökíti meg. 

Az első dátum 1982. október 12-e, amikor Stockholmban bejelentették, hogy az irodalmi Nobel-díj új kitüntetettje GGM. "Reggel hat órakor - írta Conrado Zuluaga, az életmű kitűnő ismerője - Kolumbia valamennyi rádiója páratlanul hazafias lelkesedéssel sugározta a hírt. A karibi térségben, ahonnan a friss díjazott származik, autódudák adtak hangversenyt, ahogyan a nagy labdarúgó győzelmek idején szokás. A földtekén Nobel-díj ilyen lelkesedést nem keltett még soha". A másik ok, ami miatt csillapodik a bánat, ahogyan maga García-Márquez szólt közelgő haláláról. "Gondolok rá - mondta -, hogyne gondolnék. De amennyire lehet, a legkevesebbet. Hogy a félelmem minél csekélyebb legyen, megtanultam egyszerűen, nagyon filozofikusan élni. Egyszerre minden megáll, érkezik a végtelen sötétség, kihuny az emlékezet. Ami enyhíti a bánatomat, és amitől mégis igazán szomorú leszek az, hogy első élményem, amelyet nem tudok majd elbeszélni".

Mint a regényeiben, amelyekben elbeszélte életét. Nem sokkal fiának a születése után, édesapja elhatározta, hogy gyógyszerész lesz. Fölragadta feleségét, gyermekét, otthagyta otthonukat, a gyerek a nagyszülőkhöz került, ezen túl ők nevelték. A nagyapa, Márquez ezredes, ez a szabad gondolkodó, aki abban a szándékában, hogy elűzze az unalom óráit, szakadatlanul mesélt. Az ezernapos öldöklés emlékeiről, arról a polgárháborúról, amelyben ő, a nagyapa a liberálisok oldalán harcolt, de az ellenfelek, a konzervatívok győztek. És mesélt a galíciai származású Tranquilina nagymama, aki éjszaka ment be az unokához, ő is regélt. Csak az ő fantáziája élénkebb volt, fantomok, boszorkányok népesítették be, és az író úgy emlékezett meg ezekről, az éjszakákról, hogy "gyerekkorom után aztán semmi érdekes nem történt velem". Legföljebb annyi, hogy esztendőkkel később, az édesanya, Luisa Santiaga megkérte a már fiatalembert, kísérné el a nagymamához, aki őt nyolc éves koráig nevelte, legyen ott, amikor a ház gazdát cserél, eladják. Gabo fölkutatott minden zugot, összegyűjtötte az emlékeket, becsomagolta, magával vitte őket, de a legértékesebb és a legtartósabb csak az lett belőlük, amit az emlékezetében őrzött meg. Ebből állt össze a végtelen gazdag életmű, köztük a világhírt hozott alkotás, a "Száz év magány" is.

És benne a falucska, Macondo, ahol megállt az élet, és amelyet bárki hiába keres a térképen, nem lelhető, nincs sehol, holott jelen van mindenütt. Az utcákon, ahol sárga pillangókat festenek a földre, mágikusan realista világba varázsolnak. Ma már ismerjük, hogy ez a csodákkal benépesített birodalom nem mindig volt ilyen. Jöttek hányatott esztendők is, az üldözöttség, az emigráció keserűségei, amelyekben a riporter, az El Espectador munkatársa, Párizs diáknegyedében élt, nem tellett neki lakbérre sem, a kedvese papírt gyűjtött, ócskaságokat szedett össze, abból éltek. Hogy aztán később olyanok keressék Gabo barátságát, mint Olof Palme, Mihail Gorbacsov, François Mitterrand, Henry Kissinger és Bill Clinton, aki most az egész világgal együtt megrendülten emlékezett vissza rá.

Bécsbe tart A titkaink

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2014.04.19. 07:48
A titkaink című előadás egy ügynöktörténetet dolgoz fel FOTÓ: PUSKEL ZSOLT
Az idei Bécsi Ünnepi Hetek programja akárcsak az elmúlt években idén is izgalmas csemegéket ígér. A május 9-én kezdődő és egészen június közepéig tartó sorozat keretében a világhírű Michael Haneke a Theater an der Wienben Mozart Cosí fan tutte című operáját rendezi. Gluck Orpheus és Eurydike című művének az egyik helyszíne pedig egy bécsi kórház intenzív osztálya lesz. A fesztivál idei gazdag kínálatában Markus Hinterhäuser intendáns segített eligazodni.  

Markus Hinterhäuser zongoraművész, a Bécsi Ünnepi Hetek új intendánsa, korábban a Salzburgi Ünnepi Játékok zenei igazgatói, illetve intendánsi tisztét töltötte be. 2017-től pedig újra visszatér Salzburgba, intendánsként.
Az idei ünnepi hetek színházi programját Frie Leysen válogatta, ő azonban nem kívánja folytatni a munkát a Wiener Festwochen keretein belül, ezért új kurátorok felelnek majd e területért, a 2015-ös fesztivál színházi produkcióit Stefan Schmidtke választja ki, a 2016-os sorozatét pedig Marina Davydova.

Az új intendáns nem érkezett sem látványos koncepcióval, nem szajkóz szlogeneket, viszont továbbra is minőséget ígér, a rendezvény intellektuális atmoszféráját pedig igyekszik az egymást követő rendezvények egyfajta belső ritmusával párosítani. Hinterhäuser szerint a fesztivál előkészítésében az a legszebb, amikor valósággal a semmiből, vagy véletlenszerűen jön létre valamelyik produkció. Az egész sorozat körvonalai pedig lassan rajzolódnak ki, hasonlóan, mint régebben, amikor még a sötétkamrában hívták elő a fényképeket - teszi hozzá.

Hinterhäuser a kilencvenes években egy barátjával új zenei fesztivált szervezett a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében, így kezdődött, szinte véletlenszerűen menedzseri pályája, de a zongorista karriert sohasem adta fel. A mostani fesztiválon is hallhatjuk őt játszani, William Kentridge Schubert Téli utazás című produkciójával ül majd a zongoránál. A huszonnégy képből álló művet korábban már bemutattak Johannesburgban.

Az intendáns szerint a fesztiválszervezéshez jó kapcsolat, ízlés, intuitív intelligencia szükséges, ezeket a képességeket igyekezett fejleszteni az elmúlt években, hangsúlyozva, hogy alapvetően nem tervezte soha, hogy majd vezető lesz.
Amikor a konkrét koncepciójáról kérdezem, elmondja, a kultúra nem arra jó, hogy elfeledtesse a realitást, hanem éppen, hogy egy tágabb horizonton keresztül szembesítsen a valósággal. "Állandó konfliktusok közepén élünk, ezt jól érzékeltetik például az ukrajnai események, minden mozgásban van, a feladatunk, hogy a művészet segítségével foglalkozzunk a hasonló jelenségekkel."

Az idei kínálatban több vitára ingerlő produkció is szerepel. Az egyik ilyen Jean Genet A négerek című, 1959-ben született műve. Az elmúlt hetekben az internetes közösségi oldalakon tiltakoztak Genet darabja, illetve annak címe ellen. A Facebookon petíciót indítottak útjára. A bécsi Pamoja nevű egyesület kezdeményezését tizenkilenc európai csoport írta alá. A tiltakozók szerint a darabot nem lenne szabad bemutatni, címe pedig eleve kirekesztő. Az aláírók további tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha nem teljesítik követeléseiket. Johan Simons rendező azt közölte, a darab szövegét német nyelvre átültető Peter Stein hallani sem akart arról, hogy átnevezzék a művet, s "A fehérek" címen játsszák. Gerhard Ruiss osztrák író óva intett a darabbal szembeni hisztériakeltésről. Értelmetlennek, "démoninak" nevezte a felháborodást. Szerinte a politikai korrektség egy szélsőséges értelmezéséről van szó.

Szintén vihart kavarhat az, amilyen módon Romeo Castellucci Gluck Orpheus és Eurydike című művét viszi majd színre.
Romeo Castellucci rendező hazájában, Olaszországban bemutatott darabjaiban különös hangsúlyt fektet a képi világ megteremtésére. Törekvése ebben a műben is tetten érhető: modern klinikai kontextusba helyezi a művet. A darabban élőképen látható a Bécsi Kórház egy három és fél éve éber kómában fekvő betege.

A mű nagy kérdése: a mai kórházak kómába esett betegeik számára az intenzív kezelést végzők egyfajta utat jelentenek-e az árnyék birodalmába? Castellucci az élet, a halál és a remény csodálatos mítoszát diptichonként jeleníti meg, melynek egyik része azt 1762-es Gluck-féle feldolgozás, a másik pedig az 1859-es Hector Berliozhoz kötődő francia darab. A cél annak igazolása, hogy a színház nemcsak az antagonizmus egy formája, amely két személy között jön létre a színpadon. A színház lényege a színpad és a néző közötti viszony. A mű szuggesztív képeivel szembemegy a racionalitással, s ez által a darab mélyen bevésődik tudatunkba.

A további bemutatók között szerepel a világhírű Michael Haneke rendezése, Mozart Cosí fan tutte című operája a Theater an der Wienben az ünnepi hetek és egy madridi színház együttműködésének köszönhetően.
A Bluthaus című új opera szintén a Theater an der Wien színpadán látható majd, a szerzője Georg Friedrich Haas
A magyarországi színházakat Pintér Béla Társulata képviseli, az Európában méltán keresett együttes májusban négy alkalommal játssza A titkaink című darabot, amelyet egyébként az idei Pécsi Országos Színházi Találkozóra nem hívtak meg.

                                         Mamma Mia után Mary Poppins
Az elmúlt évek gazdasági válsága ellenére sem csorbították Bécsben a kulturális terület költségvetését - állítja Ernst Woller, a bécsi önkormányzat kulturális bizottságának az elnöke. Terveik szerint Bécsben a közeljövőben nem nyitnak új teátrumot, de ami még fontosabb, nem is zárnak be. De arról komoly viták folynak, hogy hol, milyen produkciókat mutassanak be. A Vereinigte Bühnen Wien három zenés játszóhelye is rendkívül keresett. Nagy igény mutatkozik továbbra is a vonzó musicalekre. Márciusban a Ronacherben mutatták be a Mamma Miát, októbertől pedig a Mary Poppins lehet a sláger az osztrák fővárosban. Ernst Woller azonban hangsúlyozta, a távolabbi jövőben szeretnének saját fejlesztésű musicalekkel előállni, akárcsak a korábban nálunk is nagy sikerrel játszott Mozart!, Elisabeth, vagy a Rebecca.

Helybenjárás Genf után

Publikálás dátuma
2014.04.19. 07:42
Maszkot viselő őrök torlaszolták el tegnap is a donyecki regionális önkormányzat bejáratát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT OL
Minden megállapodás annyit ér, amennyi abból megvalósul. Ezt mondta John Kerry amerikai külügyminiszter az ukrán helyzetről folytatott válságtanácskozást követő sajtóértekezletén. Kelet-Ukrajnában a jelek szerint nem foglalkoznak azzal, hogy Genfben az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország legalább annyiban egyetértett, hogy sürgette a feszültség enyhítését.

Az oroszbarát szeparatisták Donyeckben azt közölték, nem vonulnak ki a megszállt kormányzati épületekből mindaddig, ameddig az "illegális" kijevi kormányzat nem mond le. Azzal vádolják a kijevi vezetést, hogy a Genfben tett ígéretek ellenére folytatják a "terrorellenes műveleteket". A "donyecki népköztársaság" szóvivője, Alekszander Gnyezgyilov közölte, nem mozdulnak addig, amíg meg nem tartják a népszavazást a kelet-ukrajnai térség jövőbeni státuszáról. A szakadárok szerint először Arszenyij Jacenyuk ideiglenes ukrán kormányfőnek és Turcsinov ideiglenes elnöknek kell távoznia a kijevi kormányépületekből. Összesen kilenc kelet-ukrajnai város intézményeit tartják megszállva az oroszbarát szeparatisták.

A csütörtöki genfi tárgyalások után kiadott közlemény valamennyi törvénytelen fegyveres csoport leszerelésére, az illegálisan elfoglalt kormányzati épületek átadására szólított fel. Amnesztiát kínáltak azoknak a tüntetőknek, akik önként kivonulnak a hivatalokból és átadják fegyvereiket. Ez az amnesztia, olvasható a közleményben, azokra nem vonatkozik, akik gyilkosságot követtek el. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök tegnap aláírta az április 8-án a kijevi parlamentben elfogadott amnesztiatörvényt, amely szombattól lép hatályba - jelentette az UNIAN hírügynökség.

A Nyezaviszimaja Gazeta pénteki számában azt jelentette, hogy visszatérhet Ukrajnába a februárban Oroszországba távozott, majd leváltott ukrán elnök, Viktor Janukovics. Vlagyimir Putyin csütörtöki fórumán megvédte Janukovicsot, mondván, nem elmenekült, hanem kénytelen volt távozni. A lap cikkírója úgy fogalmaz, "megnőhet Janukovics szerepe a törvényes ukrán hatalom visszaállításában".

Barack Obama amerikai elnök csütörtök esti sajtóértekezletén óvatosan üdvözölte a genfi megállapodást. Obama úgy vélte, a kialakult helyzet Oroszországnak sem jó. Mint felidézte, Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésén azt közölte, Washington nem akarja tovább rontani az orosz gazdaság helyzetét, de ha Ukrajna függetlensége veszélybe kerül, akkor Moszvának további "következményekkel" kell számolnia. Obama telefonon tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és David Cameron brit kormányfővel az ukrán válságról.

Az Európai Unió szoros figyelemmel követi majd az ukrán helyzetet - mondta Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Van Rompuy a genfi tárgyalásokat követően Francois Hollande francia elnökkel foytatott megbeszélést, Hollande Merkel asszonnyal is egyeztetett. Megállapodtak arról, hogy az Európai Unió az események függvényében megteszi a szükséges lépéseket.

Martonyi: Putyin történelmi hibát követ el

Vlagyimir Putyin elnök "történelmi hibát követ el, amely sajnálatos a nemzete számára", s amire "transzatlanti és európai egységgel", valamint szankciókkal kell válaszolni - mondta a távozó magyar külügyminiszter a Le Monde-nak adott interjújában. Martonyi János hangsúlyozta: "Meg vagyok arról győződve, hogy az oroszoknak szükségük van Európára és nekünk szükségünk van Oroszországra." A külügyminiszter szerint Putyin néhány hét alatt talán nyerhet valamit, "a Krímet, talán egy kicsit még többet", de ennek ára "hosszú távon nagyon súlyos lesz".

Az esetleges további szankciókat érintően azt is jelezte, hogy az orosz gáz Magyarország számára a gazdasági túlélést jelenti, ezért mindenképpen meg találni a módját, hogy továbbra is hozzájussunk a gázhoz. Martonyi elismerte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő négy éve nem kapott meghívást Washingtonba. "Tény. Sajnálom. De nem ő tehet róla" - mondta.

A magyar diplomácia hamarosan leköszönő vezetője a gazdasági dimenzióval indokolta a keleti nyitás fontosságát, ugyanakkor aláhúzta: "Magyarországnak az EU-ban van a helye, erre szavaztak az emberek".