Hol hibáznak az akadémiák?

Publikálás dátuma
2014.05.10. 07:49
Sándor Károly a tanoncokkal. Egyelőre senki nem lépett a névadó nyomába FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Egyedülálló a magyar sportban az az auditálás, amit a Double PASS nevű belga cég végez a honi labdarúgó akadémiák működéséről. Az MLSZ megbízásából eljáró, a brüsszeli szabadegyetem munkatársaiból alakul szervezet hároméves munkájának első etapja végére ért. Az eddig történtekről és a jövő feladatairól Szabó Tamás projektmenedzser számolt be a Népszavának.

Az előzményekről annyit: az MLSZ felismerte, hogy a magyar futball felzárkózása elképzelhetetlen hatékonyan működő akadémiai rendszer nélkül. Az elmúlt években több utánpótlás-nevelő intézmény alakult, de a falai között zajló munkára a szövetségnek nem volt rálátása. Hogy objektív képet kaphasson, a hazai előkészítő munka után, a Double PASS nevű belga céggel kötött szerződést, azzal a céllal, hogy térképezze fel az elitképzésben résztvevő szervezetek munkáját. A tapasztalatok alapján megállapítást nyert, hogy 15 intézmény jelenti ma hazánkban minőségi utánpótlás-nevelést.

"Azért esett erre a cégre a választás, mert a brüsszeli szabadegyetem munkatársaiból verbuválódott Double Pass rendelkezett olyan módszertannal, értékelő rendszerrel, amelyet az auditálásnál alkalmazni lehet. Objektív munkát végeznek, szakmai referenciájuk között szerepel a brémai Werdernél, a Bayernnél, az Arsenalnál és még jó néhány neves klubnál végzett kiváló munka" - mondta lapunknak Szabó Tamás. Az MLSZ és a DP hároméves megállapodást kötött egymással, az első etap nemrégiben zárult.

A first scan 2013 tavaszán kezdődött, és tulajdonképpen a próbaméréseket, az átvilágítók és az átvilágítottak közötti párbeszéd megkezdését jelentette. "Megpróbáltuk adaptálni az általuk használt módszert, indikátorokat jelöltünk ki, amelyek a minősítésében kaptak fontos szerepet, s amelyek alapján a mutatókat súlyozni lehet. Tavaly augusztusra fejeződött be a kérdőívek kitöltése.

Az akadémiák írásban, online felületen töltötték ki a kérdőíveket. Ez jelentős munkát adott nekik, A4-es lapokban mérve 150-200 oldalnyi választ jutattak el hozzánk" - avatott a munka részleteibe Szabó. Ekkor 8 fő indikátor köré csoportosult a vizsgálódás tárgya, úgymint stratégia és vízió, szervezeti felépítés, humánerőforrás, tehetséggondozás (kiválasztás és képzés), a pénzügyi támogatás szerkezete, tudomány, avagy sportegészségügy, kommunikáció és produktivitás. A válaszokat az intézmény több alkalmazottja adta meg, így a szervezeti struktúra különféle szintjeiről, más-más munkakörből származtak azok.

Ezt követően 2013 szeptemberétől ez év februárjáig a 15 iskolánál 2-3 napos látogatás tettek a revizorok. A kapott válaszok valóságtartamáról személyesen is megbizonyosodhattak (vagy nem). Edzéseket-, mérkőzéseket látogatott a 2-3 belga és a - pályázat útján kiválasztott - 2 magyar szakemberből álló ellenőrző csoport. Meginterjúvolták az akadémiák vezetőit, edzőit és egyéb alkalmazottait. Szabó nem tudta pontosan megmondani, hogy a 15 intézményből összesen hány munkatárstól érkeztek válaszok. Rengetegtől - felelte.

Az összegyűlt adatmennyiségből most készült el az úgynevezett global report, aminek publikus tartama hamarosan felkerül az MLSZ honlapjára. De hogy a jogi kereteket betarthassák, az üzleti titkokat meg ne sértsék, s egyébként is etikai okoknál fogva ezek általános, absztrahált megállapítások lesznek.

"Kerültük, nehogy olyan minősítések történjenek, amelyek nyomán az iskolák elkezdhetnék egymást hasonlítgatni. Harmadik személynek a megállapításokat nem lehet kiadni" - szögezte le Szabó. Elárulta, noha tartottak tőle, hogy az együttműködés nem lesz zökkenőmentes, a félelem alaptalannak bizonyult, az audit fogadtatása jó volt. A 15 intézmény közül 14 szigorúan betartotta a határidőket, s az utolsónak is megvolt az oka a késlekedésre: szervezeti problémák akadályozták a munkát. A riport egyébiránt arra mutat rá, mennyire adottak a megfelelő feltételek, formalizált, jól működő-e a rendszer? Szabó szerint, habár még csak a munka első fázisán vannak túl, máris komoly tapasztalatokat szereztek, amiből például kiderült, hogy a magyar futballnak ugyan nagy értékei vannak, de nehéz a felhasználás és az érvényesítés. Hogy ez konkrétan mit jelent? 

"Az audit a teljes vertikumot vizsgálta, a kiválasztástól egészen odáig, hogy az akadémiai képzésben szereplő gyerekek hogyan jutnak el a felnőtt, profi csapatokig. Ez a produktivitási mutató. Nálunk ez egészen jónak mondható, de nem szabad elfejteni, hogy a hazai színvonalhoz mérten. Ugyanakkor rendezetlen a rendszer. Nem a folyosón kell például megbeszélni a problémákat…"

A megállapításokat több intézmény nemhogy kritikaként fogadta: ennek szellemében máris egy sor dolgon változtatott, igyekeznek strukturális rendet tenni. A Double Pass második etapban 8 hónapon keresztl havi két napos workshopokat tart majd az intézményeknek, ez idő alatt hozzáfognak az átalakításokhoz, végezetül pedig 2015 végén, 2016 év elején megnézi a beavatkozások hatásait, mennyire voltak képesek és hajlandók a megállapításoknak eleget tenni.

Amiként Spanyolországban vagy Hollandiában a legtöbb akadémián hasonló szakmai munka alapján képzik a játékosokat, így a nemzeti sajátságoknak megfelelő játékosok kerülnek ki onnan, s egy barcelonai és madridi játékos éppolyan jól adaptálható a válogatottba, a Double Pass nálunk is javaslatot tesz majd a 15 intézményben zajló munka összehangolására? - vetettük fel Szabónak. Azt felelte: ez nem feladata.

"Az MLSZ által év elején fölállított ad hoc bizottság keresi a kérdést arra, mit is játszanak a magyarok, milyen taktikai hadrendben kellene futballozni, milyen egyéni kritériumoknak kellene a játékosoknak megfelelniük? Miként azt is az ad hoc bizottság vizsgálta, miért nem játszanak ma preferált futballkultúrában a magyar tehetségek? A két munka előbb-utóbb valahol összeér majd" - rögzítette.

A hatékonyságnak persze vannak erőforrásbeli gátjai is, de a legtöbb akadályt a strukturális problémák okozzák. Ezeket eddig nem láttuk, most már mindinkább nyilvánvalóak. "Persze nem kell arra gondolni, hogy egy csapásra minden megváltozik. A modern sport világa ma már egyértelműen azokat a jellemvonásokat hordozza, amelyek a gazdasági nagyvállalatoknál láthatunk. Hasonló struktúra, eredmény és profitorientált filozófia, jól definiált stratégia mentén kell működniük a sportszervezeteknek. Ha a formai kritériumok megfelelőek, meg lehet azt tölteni tartalommal. Lassú, sziszifuszi munka elé nézünk. De legalább már látható a kiút."

Témák
MLSZ Double PASS

Bebiztosította élvonalbeli tagságát az MTK

Az MTK Budapest hazai pályán 2-1-re legyőzte a Puskás Akadémiát a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén, ezzel biztossá vált, hogy a következő idényben is az élvonalban szerepelhet majd.

A vendégcsapatnak ugyanakkor még maradt izgulni valója, mivel nem tudta növelni ötpontos előnyét a szombaton, Pécsen pályára lépő, 15. helyen álló Mezőkövesddel szemben. A Puskás Akadémia a legutóbbi hat mérkőzésén mindössze egy pontot szerzett.     

    OTP Bank Liga, 28. forduló:
MTK Budapest - Puskás Akadémia 2-1 (1-0)
-------------------------------------------
Hidegkuti Nándor Stadion, 500 néző, v.: Solymosi
    gólszerző: Szekeres (36., öngól), Horváth Zs. (47.), illetve Lencse (77.)
    sárga lap: Horváth Zs. (47.), Poór (48.), illetve Tóth I. (83.), Vaszicsku (91.)

    MTK Budapest:
    ------------
Hegedüs - Nagy T., Kálnoki Kis, Vukmir, Poór - Vass Á., Kanta, Pölöskei (Pintér, a szünetben) - Vass P., Eppel (Ladányi, 78.), Horváth Zs. (Bese, 66.)

    Puskás Akadémia:
    ----------------
Hajdúch - Szélesi, Vaszicsku, Szekeres, Tamás - Denkovic (Berki, 58.), Tóth II. (Tischler, a szünetben), Polonkai, Tóth I., Szakály D. (Czvitkovics, a szünetben) - Lencse

Az első félidőben egyik csapat sem diktált nagy tempót, de az MTK némileg támadóbb szellemben futballozott. A vezetést ugyanakkor egy öngóllal szerezte meg, a tisztázni szándékozó Szekeres Adrián a saját kapusát is becsapta szerencsétlen mozdulatával.

A fordulás után - ugyancsak a vendégek bizonytalan védekezése nyomán - gyorsan növelte előnyét a fővárosi együttes. Ezt követően cserékkel igyekezett elöl aktívabb játékra ösztökélni csapatát Benczés Miklós, a Puskás Akadémia edzője, és be is vált a számítása. Előbb kapufáig, majd gólig jutott a vendégcsapat. A hajrában viszont az MTK ismét megpróbált támadásokat vezetni, így megint kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, s újabb gól már nem esett.

Szerző
Témák
labdarúgás MTK

Újra Hamilton a leggyorsabb

A legutóbbi három futamon győztes Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Forma-1-es Spanyol Nagydíj pénteki második szabadedzésén is.

A 2008-ban világbajnok brit pilóta mögött márkatársa, a német Nico Rosberg lett a második, Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál versenyzője pedig a harmadik.

A világbajnoki címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) elektronikai hiba miatt nem vett részt a délutáni tréningen.


    Eredmények, 2. szabadedzés (élcsoport, az f1live.com alapján):
    --------------------------------------------------------------
1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:25.524  
2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:25.973  
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:26.509  
4. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:27.121  
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:27.296 
6. Kevin Magnussen (dán, McLaren) 1:27.788  

    Korábban:
    1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:27.023 perc    
2. Jenson Button (brit, McLaren) 1:27.891    
3. Ricciardo 1:27.973    
4. Alonso 1:28.128    
5. Rosberg 1:28.168    
6. Räikkönen 1:28.337

    A további program:
    szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00 
    vasárnap:
futam: 14.00

Szerző