Előfizetés

Disneyland épülhet a Gellérthegyen?

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2014.05.14. 16:33
Gigantikus méreteket öltő panteon látványterve a Gellért-hegy oldalában FOTÓ: NÉPSZAVA
Valójában nem világörökségi aggályok, illetve üzleti viszályok vezethettek a Citadella lezárásához, értesült a Népszava. Sokkal valószínűbb, hogy a kormány meg kívánja valósítani a felcsúti aréna építészeti megálmodója, a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre gellérthegyi terveit. Az ő elképzelései szerint Magyar Panteont kellene létesíteni a város szirtfokán, a Citadella falazatán kívüli körsétányon pedig Hungarikum utcát létesíteni.

A 2011-ben elhunyt Makovecz Imre építész egy 2008-as, Indexnek adott interjújában kifejtette: nagyon örülne, ha megjönne a politikusok esze, és lecserélnék a Gellért-hegy "ocsmányságait" valami méltóbb emlékműre, amit már meg is tervezett. Makovecz a panteon terveit nem felkérésre készítette, hanem - mint fogalmazott - "a Jóisten szórakoztatására". Nem várta el, hogy ezeket valaki is megvalósítsa, mert szerinte a realitás az Úristentől jön, nem pedig a politikusoktól. Ugyanakkor bízott abban, hogy "egyszer megjön majd a politikusok esze, leesik nekik, hogy mit kéne tenniük", és akkor tervei akár meg is valósulhatnak.

Éppen ezért akkor azzal sem foglalkozott, hogy terveinek megvalósítása mennyibe kerülne. (Nagyon sokba! - a szerk.) Szerinte ami most a Gellérthegy tetején van, ocsmány. Nem is csak a kinézetüket tekintve, de történelmi jelentőségüket nézve Makovecz számára elfogadhatatlan volt a Citadella és a Szabadság-szobor is. "A szovjeteket dicsőítő Szabadság-szobor pedig eredetileg Horthy-emlékmű lett volna, Strobl gépfegyvert rakott a szobor kezébe, és csak később cserélték le a fegyvert pálmafalevélre" - magyarázta (tévesen). "A panteonban emléket állítanánk az összes fontos magyar személyiségnek Árpád királyunktól napjainkig. Gondoljunk csak bele, milyen lenne: halottak napján a fél ország összegyűlne ott" - nyilatkozta akkor.

Makovecz e témában 2011-ben így írt: "fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását."

Most jöhetett el az ideje annak, hogy Makovecz álma - annak minden üzleti, és politikai hasznával együtt - a kormány révén megvalósuljon. Orbán Viktor ugyanis tavaly ősszel - a maga nemében példa nélküli - határozatot fogadtatott el az építész életművével kapcsolatban. Ennek értelmében leszögezték: a kormány Makovecz Imre hagyatékának méltó gondozása érdekében (...) felhívja a  Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintsék át Makovecz Imre hátrahagyott terveit és az Országos Főépítészi Iroda bevonásával vizsgálják meg, hogy mely tervek érdemesek megvalósításra."

A panteon - mint értesültünk - ezek között van.

Valóság és legenda

Jelenleg a Citadella egy 220 méter hosszú, 12-16 méteres falmagasságú erőd, amit Haynau építtetett, akinek a nevéhez az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás fűződik. Különlegessége, hogy nem az alatta elterülő város megvédése céljából épült, hanem épp ellenkezőleg: a pesti lakosság megfélemlítéséért. Ilyenformán a világ egyetlen, nem védekezésre, hanem az agresszió kifejezésére épült erődje. Mondhatni, hungarikum.

1947-ben állították fel ott Kisfaludi Strobl Zsigmond Szabadság-emlékművét (A szobor talapzata előtt álló szovjet katona szobrát 1992-ben távolították el és szállították a budatétényi szoborparkba.) Népszerű, de valótlan városi legenda, hogy a Szabadság-szobor a háború idején eredetileg a fronton repülőbalesetet szenvedett Horthy István kormányzó-helyettes emlékművének készült.

Az MSZP támogatja a Transparency International kezdeményezését

A Magyar Szocialista Párt elnöke üdvözli a Transparency International Magyarország korrupcióellenes kezdeményezését. A párt elfogadja, támogatja, Mesterházy Attila elnök pedig aláírja a szándéknyilatkozatot.

Az MSZP elkötelezett a politikai pártok átlátható, törvényes és tisztességes működését biztosító jogszabályi környezet kialakítása mellett. Erre vonatkozóan az elmúlt időszakban számos alkalommal konkrét javaslatokat, törvénymódosítási indítványokat fogalmazott meg a párt. Az MSZP támogatta a Transparency International és más civil szervezetek által kidolgozott javaslatokat és kezdeményezéseket is, amelyeket azonban a kormánypártok ellenállása miatt mindeddig nem sikerült megvalósítani.

A szocialista párt továbbra is bízik abban, hogy ezen a téren érdemi előrelépés történhet, és az európai normáknak megfelelő, a pártok működésének átláthatóságát biztosító szabályozás alakítható ki. Ezt szolgálja a Transparency International mostani kezdeményezése is. Ezért az MSZP elvárja, hogy a többi, az európai parlamenti választáson induló párt is támogassa ezt, és mindannyian csatlakozzanak az aláírókhoz.

Menetrend - 1944: ötvenhét nap a megsemmisülésbe

Publikálás dátuma
2014.05.14. 16:13
Fotó: Gettyimages
Menetrend - 1944 címen történelmi blog indult mától július 9-ig, amely napról napra követi a vidéki zsidóság deportálásának eseményeit korabeli dokumentumok felhasználásával.

A blogot szerkesztő Mink András történész így fogalmazta meg az oldal célját: "Emlékeztetni szeretnénk a ma élőket, és érzékeltetni próbáljuk a tragédia felfoghatatlan szörnyűségét: azt, ahogyan nap mint nap emberekkel telezsúfolt vonatok indulnak a határon túlra. Ahogyan magyar államgépezet az Adolf Eichmann vezette német deportálási különítménnyel szorosan együttműködve, előre meghatározott ütemterv szerint, szinte óramű pontossággal hajtja végre az ország "zsidótlanítását". Ebben az alig több mint nyolc hétben minden nap emberek ezreit és ezreit hajtották ki az otthonukból, terelték őket a gyűjtőtáborok felé, majd onnan a vagonokba."

A blog, amelynek indulása egybeesik az első auschwitzi transzport indulásának 70. évfordulójával, az első napon Zsolt Béla Kilenc koffer című önéletrajzából idéz, amelyben az idő a deportáltak nagyváradi bevagonírozását írja le.

"Akkor a csendőr ezredes tisztjeivel megint kivált a csoportból, s magához hívatta a körzet törzsőrmestereit és főtörzsőrmestereit. Utasításokat adott nekik - a Hitler-bajszos törzsőrmesterek és a parádéskocsis-bajszos főtörzsőrmesterek szalutáltak, és futólépésben eloszlottak a zsidók sorfala előtt. Kiegyenesítették az elernyedten, lazán ődöngő batyusok vonalát, aztán számolni kezdték őket. Mindegyik leszámolt hetvenöt embert - s a hetvenötös "részleg" után három lépésnyire rést nyitott köztük. Amikor ezzel végeztek, megint jelentést tettek a csendőr ezredesnek.  Ekkor a csendőr ezredes elkiáltotta magát: - Beszállás! A kisebbik sarzsik megtoldották: - Beszállni, az anyátok k ... istenit, nem halljátok, zsidók?"

1944. május 14-én Nyíregyházáról indult az első halálvonat.

A blogot itt olvashatják.