Előfizetés

Elkészült a jegybank Alapokmánya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bemutatta a jegybank "belső alkotmánynak" nevezett Alapokmányát; Balog Ádám alelnök a sajtóbeszélgetésen közölte azt is, hogy június első hetére elkészítik a részletes társadalmi felelősségvállalási koncepciót.

Balog Ádám elmondta: az elmúlt években a jogi és gazdasági környezet is jelentősen változott, amit integrálni kell az MNB működésébe, másrészt a jegybank alapításának 90. évfordulójáról is megemlékeznek azzal, hogy az Alapokmányban újrafogalmazzák a bank küldetését, jövőképét, alapértékeit, illetve kiemelt stratégiai és intézményi céljait.

Az Alapokmány nem jogi dokumentum, leíró jellegű, nem módosítja az alacsonyabb szintű jogszabályokat - mondta az alelnök. Kardkovács Kolos igazgató hozzáfűzte: az Alapokmány hitvallás arról, hogy az MNB igazgatósága hogyan képzeli el a jegybank szerepét.

A dokumentumban újdonság, hogy megfogalmazza a jegybank gazdasági függetlenségét is. Az MNB ugyanis vállalja, hogy a jegybanki eszközrendszert és forrásokat - elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül - arra törekedve működteti, hogy a központi költségvetésnek ne keletkezzen a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége. Az érvényes jogszabályok szerint a jegybank veszteségének az eredménytartalékot meghaladó részét a költségvetésnek meg kell térítenie. Függetlensége szimbólumának tartja, hogy maga dönt eredménye felhasználásáról, azt többek között társadalmi felelősségvállalásra, kulturális értékmegőrzésre használja.

Windisch László alelnök kifejtette: olyan működésre tették le a voksukat, hogy egyetlen évben se legyen veszteséges az MNB, továbbra sincs azonban definiált eredménycél. Fenntartható pozitív eredmény esetén annak mértékéig szabadon döntenek az eredmény felhasználásáról, amelyet - egy későbbi, esetleges veszteség fedezésére - részben az eredménytartalék feltöltésére, részben az Alapokmányban megjelölt célok megvalósítására fordít a bank.

Az Alapokmány szerint az MNB - elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül - a rendelkezésére álló eszközökkel támogatja és segíti a kormány teljes foglalkoztatást és növekedést célzó gazdaságpolitikáját. Ezért olyan programokat, banki eszközöket alakít ki és működtet, amelyek elősegítik a vállalatok hitelhez jutását, ezáltal bővítik a termelést, a beruházásokat, az exportot, támogatják a munkahelyek megőrzését. Az eddigi legmarkánsabb eszköz a növekedési hitelprogram volt.

Az MNB elsődleges célja a dokumentum szerint továbbra is az árstabilitás elérése és fenntartása. A monetáris politika célrendszerét a monetáris tanács határozza meg. Az MNB elsődleges célját az inflációs célkövetés rendszerében valósítja meg, amely elősegíti a 3 százalékos középtávú inflációs cél teljesülését. Az inflációs célkövetés rendszerében az árstabilitási cél minden más monetáris politikai céllal szemben elsőbbséget élvez.

Az MNB-ről szóló törvény szerint a monetáris tanács módosíthatja az inflációs célkövető rendszert. Ezzel kapcsolatban jelenleg nem folyik munka, s ha lenne változás, közép-, hosszú távon vezetnék be - mondta kérdésre Balog Ádám.

Windisch László alelnök kifejtette: az MNB tevékenysége négy alappillérre - függetlenség, felelősség, stabilitás, bizalom - épül. A felelősség azt jelenti, hogy az MNB felelősséget érez és vállal a pénzügyi rendszer minden anomáliájáért - beleértve a devizahitelezést is.

Ahhoz, hogy a közvetítőrendszer stabilan működjön, erőteljes szabályozás kell, s ennek érdekében, ha szükséges, normatív módon is be kell avatkozni a folyamatokba. Hangsúlyozta: a jegybanknak felelőssége van a bizalom helyreállításában. Ebben a fogyasztóvédelem területén vannak feladataik. Minden jogviszonyt az ügyfél szempontjából kell megvizsgálni, hogy számára mi a kedvezőbb. Ennek érdekében készek bátran használni az egész eszköztárat - jelentette ki.

Kitelepítések a vihar miatt Borsodban

27 lakóház rongálódott meg a széltől és az esőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán. 126 embert ki kellett telepíteni.

27 családi házat tépázott meg annyira a vihar csütörtökön délelőtt Tornanádaskán, hogy a lakókat ki kellett telepíteni. A szétázott, megrepedt falú, megtépázott tetejű lakóházakból 126 embert kellett biztonságba helyezni.

A kitelepítést az edelényi rendőrök segítségével hajtották végre, az embereket ideiglenes szállásokra vitték. A rendőrök folyamatosan járőröznek, a hátrahagyott értékekre vigyáznak, míg a tűzoltók folytatják a károk felszámolását.

Rosa Parks a roma példakép

„A roma fiataloknak nem olyan példaképeket másolniuk, akikké nem tudnak válni” – mondta az emberierőforrás-miniszter néhány napja egy konferencián. Az MSZP Roma Tagozata ezzel szöges ellentétben azt tanácsolja a roma fiataloknak, hogy soha ne adják fel az álmaikat, a céljaikat, legfőképpen pedig ne engedjék meg, hogy mások mondják meg nekik, hogy kik legyenek a példaképeik, mi az, ami számukra elérhető és mi nem - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

„Az elmúlt négy évben nem volt ’cigány ügy’,nem volt botrány,” – vélekedett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ugyanezen a fórumon,szerinte megváltozott a kormányzati szemlélet. Az MSZP Roma Tagozata azonban nem csukta be a szemét, számára pusztán az elmúlt hetek botrányos eseményei – a cigányozó bírónő, a miskolci erőszakos cigány deportálás, a roma embert verő Sneider Tamás közjogi méltósággá választása, a cigány áldozatok emlékét is meggyalázó megszállási emlékmű építése – mutatják, mennyire változott meg a kormányzati szemlélet.

Baloldaliként azt kívánjuk a roma fiataloknak, hogy valósítsák meg álmaikat, érjék el a céljaikat, és ne engedjenek az elnyomásnak, ne törődjenek bele a szegénységbe, a nyomorba. Magyarországon soha nem volt kijelölt helye a „buszon” semmilyen kisebbségnek, ha a Fidesz most erre tör, ha eleve elrendeltetés szerűen szeretné kijelölni a szegények, a romák helyét, példaképeit, akkor legyen példakép az afroamerikaiak szegregációja ellen sikerrel küzdő Rosa Parks polgárjogi aktivista.

MSZP Roma Tagozata