Rózsaszín lufik és spagettiszörnyek

Publikálás dátuma
2014.05.19. 07:30
Eugen Freundot márciusban 93,3 százalékkal választották meg az SPÖ listavezetőjének FORRÁS: SPÖ HONLAPJA
Az utolsó pillanatig nyílt az európai parlamenti választás Ausztriában. A nagykoalíció két pártja a szociáldemokraták és a néppártiak a felmérések szerint fej-fej mellett haladnak, így nem kizárt, hogy azonos számú mandátumot szereznek majd. Az SPÖ vezető politikusai úgy vélik, változtatnia kell az EU-nak eddigi politikáján, s szociálisan érzékenyebbé kell válnia. Bár márciusban még a jobboldali radikális Szabadságpárt tűnt a voksolás esélyesének, az FPÖ azóta visszaesett a harmadik helyre. 

Az osztrák választók az eddigi 19 helyett 18 képviselőt delegálhatnak az Európai Parlamentbe. A bécsi kormányzat 12,8 millió eurót különített el az voksolásra az adófizetők pénzéből. A választásra jogosultak fejenként két eurót költöttek a választási hadjáratra.

Megjósolhatatlan az eredmény
Az osztrák közvélemény-kutatók szerint bármi elképzelhető az EP-választáson. A két nagy párt között hibahatáron belüliek a különbségek, így akár az ÖVP, akár az SPÖ első helye is elképzelhető. "Statisztikailag nem tudjuk megmondani, melyik politikai erő áll az élen még akkor sem, ha a választások éjszakáján végül nagyobb lehet a különbség közöttük a most mértnél" - jelentette ki Peter Hajek közvélemény-kutató az ATV-ben. A szakemberek mindenesetre tudatosan próbálják kerülni a "fej-fej mellett" haladás fordulatát. A múltban ugyanis nem egyszer volt példa arra, hogy kiélezett küzdelmet, csekély különbséget vetítettek előre, de végül minden előrejelzésre rácáfolva jelentősebb különbséggel nyert akár egyik, akár másik párt. Ugyanez történt a 2009-es EP választáson, amikor az ÖVP végül 29,98 százalékot szerzett, az SPÖ csak 23,74 százalékos eredményt ért el. Most azonban még annyival átláthatatlanabb a helyzet, hogy ezúttal az irodák még abban sem egységesek, melyik párt áll az élen. Az Unique Researchnél és az ATV szerint mindkét párt 25-26 százalékot szerezhet, de hajszállal a néppártiak állnak az élen. A Gallup és a Market-Institut viszont az SPÖ-t sorolja az első helyre.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pártok összesen ennyi pénzt fordíthattak politikájuk népszerűsítésére, hiszen egyéb adományokat is felhasználhatnak. A törvényi előírások szerint egy tömörülés legfeljebb hétmillió eurót költhet.

A legtöbbet, négy-négymillió eurót a Werner Faymann kancellár-vezette nagykoalíció két pártja, a szociáldemokrata SPÖ és a néppárti ÖVP fordította a kampányra, ez három-négymillió euróval marad el a tavaly szeptemberi parlamenti választás költségeitől. Ez a két párt delegálhatja majd a legtöbb osztrák képviselőt az EP-be.

A legnagyobb osztrák politikai erő, az SPÖ ugyan egyértelműen EU-párti, a szociáldemokraták azonban a kampányban azt hangoztatták, változtatásokra van szükség az Európai Unióban.

Andreas Freund, a párt listavezetője az ORF-nek elmondta, az EU-nak szociálisan érzékenyebbé kell válnia, s jobban kellene gondolni a fiatalabbakra. A generáció ugyanis nehéz helyzetbe került a magas munkanélküliség miatt. "Ha nem történik irányváltás, hamar jéghegynek ütközhetünk" - figyelmeztetett a szociáldemokrata politikus.

Szintén EU-párti kampányt folytatott az Osztrák Néppárt és listavezetője, Othmar Karas, aki kifejtette, "az Európai Unió területén béke, demokrácia és jólét

honol". Hogy ez persze valóban így van-e, az más kérdés. Az ÖVP mindenesetre azt reméli, Ausztriában viszonylag magas lesz a részvétel. 2009-ben 46 százalék járult az urnákhoz, ami az egyik legmagasabb arány volt az unióban. Akkor az ÖVP nyerte meg a voksolást.

Bár az SPÖ és az ÖVP évek óta közös koalíciós kormányzást folytat, a kampányra az SPÖ és az ÖVP civakodása nyomta rá a bélyegét. Nem is csoda, hiszen az európai színtéren egymás riválisai: az ÖVP képviselői az Európai Néppártban, a szociáldemokraták a szocialista frakcióban foglalnak helyet.

Márciusban még a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt a voksolás favoritja, s úgy látszott, Franciaországhoz és Belgiumhoz hasonlóan itt is a radikálisok végeznek majd az élen. Áprilisban azonban jelentős változások történtek a pártok népszerűségi listáján, s az FPÖ mutatója szinte napok alatt esett vissza 25-26-ról 19-20 százalékra.

Nagyon megtépázta az FPÖ népszerűségét listavezetője, Andreas Mölzer botránya. A politikus egyenesen a náci Németországhoz hasonlította az Európai Uniót. Egy februári bécsi könyvbemutatón vont párhuzamot Brüsszel és a náci rezsim között. Úgy fogalmazott, hogy az EU olyan "diktatúra", amelyhez képest "a Harmadik Birodalom szabályok nélküli és liberális" volt.

Emellett "négerkonglomerátumnak" nevezte az EU-t. Mölzer korábban sem visszafogottságáról volt ismert. Az SOS Mitmensch emberi jogi szervezet bukkant rá arra a 2012-ben született aranyköpésére, amelyben a Bayern München focicsapatának osztrák légiósát, a - megfogalmazása szerint - "koromfekete" David Alabát becsmérelte. "Manapság már úgy néznek ki a bécsiek, mint Alaba" - állapította meg.

Heinz-Christian Strache ugyan kezdetben Mölzer mellé állt, de a pártelnök is kénytelen volt belátni, tarthatatlanná vált a listavezető helyzete. Már csak azért is, mert épp egy olyan párt támadta az osztrák nemzeti válogatott sztárját, amely az emberek hazafiasságára épít. Ezért Mölzer április elején lemondott a listavezetői pozíciójáról.

Mindez azért nem jelenti azt, hogy az FPÖ a sajátos nézeteit lelkesen hangoztató Mölzer távozásával gyökeresen szakított volna választási stratégiájával. A kampányban populista párthoz "méltó" módon az Ausztriába való bevándorlás veszélyeire figyelmeztetett, s elsősorban a Bulgáriából és Romániából érkezetteket ostorozta, akik a párt szerint jogosulatlanul élvezhetik a szociális rendszer adta előnyöket.

A kormányzat azonban hamar ellentmondott az állításoknak. Közölték ugyanis, csak az kaphat munkanélküli segélyt az államtól, aki legalább 52 hétig a hatóságoknál bejelentve dolgozott Ausztriában.

Az FPÖ-t azonban ez az érvelés sem hatotta meg. Franz Obermayr, az FPÖ felső-ausztriai vezetője szerint mindenképpen változtatni kell az ezzel kapcsolatos uniós előírásokon, mert szerinte mégiscsak "tarthatatlan" az, hogy egy külföldi ugyanannyi munkanélküli segélyt kapjon, mint egy született osztrák állampolgár.

A Zöldek a kampányban elsősorban arra koncentráltak, minél jobban elkülönítsék magukat a tavalyi parlamenti választás meglepetéspártjától, a liberális NEOS-tól. Eva Glawischnig, a Zöldek elnöke szerint a liberális párt megfoghatatlan ígéretekre, ideológiára épít, vagy ahogy fogalmazott, "rózsaszín lufikat enged a magasba".

Érdekes, hogy a több korábbi ÖVP tagból megalakult NEOS a néppártiak célkeresztjébe is került. Az ÖVP a "repülő spagettiszörny" nehezen értelmezhető hasonlattal illette a NEOS-t. Gernot Blümel, az ÖVP főtitkára szerint a liberálisok bizonyították, hogy nem többek "viccpártnál". A NEOS visszautasította a vádakat.

A fiatal párt azt reméli, hogy legalább két képviselőt juttathat az EP-be. A liberálisok hangoztatják, egyértelműen uniópárti tömörülésről van szó. A kampányban egyébként az ukrán válságról is szót esett. A mérsékelt pártok egyetértettek abban, hogy a krími, illetve kelet-ukrajnai konfliktus arra mutat rá, Európának külpolitikai szempontból is erősebbé kellene válnia.

Nagy érdeklődés az Ifjúsági Sajtófesztiválon

Számtalan érdeklődőt vonzott az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál, amelyet pénteken rendeztek meg a Millenáris D csarnokában. A rendezvényt huszonegyedik éve szervezi meg a Due Médihálózat, a diákújságíró egyesület.

Az idei évi sajtófesztivál egyben a szervező Diákújságíró Egyesület 25. születésnapja előtt is tisztelgett. Kecskés István elnök szerint a DUE a negyedszázados születésnappal szinte egyedülivé vált az 1989-ben alapított társadalmi szervezetek közül. Kecsés hangsúlyozta, az elmúlt években számtalan újságíró ismerkedett meg a szakmával a DUE valamelyik rendezvényének keretében. A mostani fesztiválon is tucatnyi fiatal vett részt, az átlagot 14-18 éves diákok alkották.

A sajtófesztivál szakmai támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely számos kulisszatitkot szállított a rendezvényre. Az érdeklődők így nem csak 3d-s animációt és A berni követ című filmet tekinthették meg, hanem találkozhattak az alkotás rendezőjével, Szász Attilával is. A rendezvényen a Vígszínház egész nap várta a fiatalokat, a teátrum művészei közül Lengyel Tamás és Tornyi Ildikó is jelen volt a Sajtófesztiválon. Közönségtalálkozó keretében a televíziós és rádiós műsorvezetők közül Csiszár Jenőt, Novodomszky Évát és Novák Pétert kérdezhették a fiatalok, Litkay Gergely és Kiss Ádám humoristák, valamint Trokán Anna, a veszprémi Petőfi Színház színművésznője is közönségtalálkozón mesélt pályafutásáról, magánéletéről és a sajtóval való kapcsolatáról.

„Alapvető önbizalomhiányban szenvedek, ezért még soha nem jutott eszembe, hogy írjak. Viszont csomó gondolatom van, amiket lejegyeznék, de csak magamnak írogattam eddig. Napi sajtót nem veszek, inkább internetes újságokat olvasok” – mondta Trokán Anna, aki hozzátette, hogy nem volt kérdés számára, hogy igent mondjon az Ifjúsági Sajtófesztivál megkeresésére. „A fiatalságot nagyon fontosnak tartom. Hiába közhely, de tényleg ők a jövő. Számomra sokat ért látni, amint hallgatnak, olyan intelligencia és kíváncsiság tükröződött a szemükben, ami nagyon boldoggá tett” – mondta.

A rendezvényen adták át az ország legjobb diákújságíróinak, rádiósainak, fotósainak és szerkesztőségeinek járó elismeréseket. Felsőoktatás kategóriában az év diákújságírója Árvai Péter, középiskola kategóriában Szalai Rebeka, az általános iskolások mezőnyében pedig Tasi Anna lett. A díjazottaknak Mádai Vivien televíziós műsorvezető, Kecskés István, a DUE elnöke és Balázs Géza, valamint Szayly József alelnökök adták át a kitüntetéseket. A rendezvényen az érdeklődők újságírói és rádiós műsorvezetői gyakorlaton vehettek részt egy diákújságíró workshop során, a kevésbé bátrak pedig a Helyi kincs pályázat keretében tájékozódhattak fiataloktól arról, hol érdemes belföldön eltölteni egy hétvégét. A szervezők már most elárulták, jövőre is megrendezik a fesztivált.

Nagy érdeklődés az Ifjúsági Sajtófesztiválon

Számtalan érdeklődőt vonzott az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál, amelyet pénteken rendeztek meg a Millenáris D csarnokában. A rendezvényt huszonegyedik éve szervezi meg a Due Médihálózat, a diákújságíró egyesület.

Az idei évi sajtófesztivál egyben a szervező Diákújságíró Egyesület 25. születésnapja előtt is tisztelgett. Kecskés István elnök szerint a DUE a negyedszázados születésnappal szinte egyedülivé vált az 1989-ben alapított társadalmi szervezetek közül. Kecsés hangsúlyozta, az elmúlt években számtalan újságíró ismerkedett meg a szakmával a DUE valamelyik rendezvényének keretében. A mostani fesztiválon is tucatnyi fiatal vett részt, az átlagot 14-18 éves diákok alkották.

A sajtófesztivál szakmai támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely számos kulisszatitkot szállított a rendezvényre. Az érdeklődők így nem csak 3d-s animációt és A berni követ című filmet tekinthették meg, hanem találkozhattak az alkotás rendezőjével, Szász Attilával is. A rendezvényen a Vígszínház egész nap várta a fiatalokat, a teátrum művészei közül Lengyel Tamás és Tornyi Ildikó is jelen volt a Sajtófesztiválon. Közönségtalálkozó keretében a televíziós és rádiós műsorvezetők közül Csiszár Jenőt, Novodomszky Évát és Novák Pétert kérdezhették a fiatalok, Litkay Gergely és Kiss Ádám humoristák, valamint Trokán Anna, a veszprémi Petőfi Színház színművésznője is közönségtalálkozón mesélt pályafutásáról, magánéletéről és a sajtóval való kapcsolatáról.

„Alapvető önbizalomhiányban szenvedek, ezért még soha nem jutott eszembe, hogy írjak. Viszont csomó gondolatom van, amiket lejegyeznék, de csak magamnak írogattam eddig. Napi sajtót nem veszek, inkább internetes újságokat olvasok” – mondta Trokán Anna, aki hozzátette, hogy nem volt kérdés számára, hogy igent mondjon az Ifjúsági Sajtófesztivál megkeresésére. „A fiatalságot nagyon fontosnak tartom. Hiába közhely, de tényleg ők a jövő. Számomra sokat ért látni, amint hallgatnak, olyan intelligencia és kíváncsiság tükröződött a szemükben, ami nagyon boldoggá tett” – mondta.

A rendezvényen adták át az ország legjobb diákújságíróinak, rádiósainak, fotósainak és szerkesztőségeinek járó elismeréseket. Felsőoktatás kategóriában az év diákújságírója Árvai Péter, középiskola kategóriában Szalai Rebeka, az általános iskolások mezőnyében pedig Tasi Anna lett. A díjazottaknak Mádai Vivien televíziós műsorvezető, Kecskés István, a DUE elnöke és Balázs Géza, valamint Szayly József alelnökök adták át a kitüntetéseket. A rendezvényen az érdeklődők újságírói és rádiós műsorvezetői gyakorlaton vehettek részt egy diákújságíró workshop során, a kevésbé bátrak pedig a Helyi kincs pályázat keretében tájékozódhattak fiataloktól arról, hol érdemes belföldön eltölteni egy hétvégét. A szervezők már most elárulták, jövőre is megrendezik a fesztivált.