Előfizetés

Pszichés manipulációt fedeztek fel az orosz tv-hírekben

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szakértői a véleményformálás manipulációjára alkalmas, ezért tiltott, úgynevezett 25-ik képkockát találtak több orosz televízió Ukrajnáról szóló híreiben - állította Marina Osztapenko, a szolgálat sajtófőnöke keddi kijevi tájékoztatóján.

Elmondta, hogy az SZBU szakértői két hónapon át vizsgálták az orosz televíziók, köztük a Rosszija 24 hírcsatorna adásait. "Vitathatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz médiában olyan veszélyes pszichológiai befolyást gyakorló technikát alkalmaznak, amely negatív gondolatokat ébreszt. Ez a módszer, az úgynevezett 25-ik képkocka használata tiltott a nemzetközi, az ukrán, de az oroszországi jogszabályok alapján is" - hangsúlyozta. 

Az extra vagy 25-ik képkocka egy olyan becsempészett felvillanó kép a folytonosan futó, átlag 24 kockából álló filmekben, amelyről tudományosan kimutatták, hogy a szem és az agy látszólag nem fogja fel, de mégis hatással van az emberi érzelmekre.

A kijevi sajtótájékoztatón bemutattak az újságíróknak néhány orosz híradást az ukrajnai eseményekről. A felvételek adott helyen való megállításakor olvashatókká váltak olyan feliratok, mint például: "bűnözők gyilkolnak", a "Jobboldali Szektor gyilkol", a "Nemzeti Gárda - gyilkosok". 

Osztapenko szavai szerint manipulációra használnak még az orosz médiában féligazságokat, amelyeket sokszor ismételnek, akárcsak szintén sokszor ismételt negatív, erőszakos képeket. Diana Ducik, a "Telekritika" nevű médiaelemző honlap szakértője hozzátette, hogy az efféle manipulációs módszerek az orosz tévécsatornák nézőiben erősítik az agressziót és az ellenszenvet Ukrajnával és mindennel szemben, ami ukrán. Ráadásul ezzel elvonják a néző figyelmét az Oroszországban meglévő problémákról, amelyek egyébként is ritkán szerepelnek témaként az orosz televíziókban. 

"Gyakorlatilag háborús retorikát folytat az orosz média, ami hatással van a társadalomra, növelve az emberekben az agresszivitást" - fűzte hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az orosz híradásokban az új ukrán vezetésre vonatkozóan előszeretettel használt "fasiszta" és "náci" jelzőket már a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulások előtt, a kijevi Majdanon tavaly novemberben kezdődött tiltakozó akciók résztvevőivel kapcsolatosan is elkezdték használni.

Mesterházy: baloldali Európai Parlamenttel nyer Magyarország

Publikálás dátuma
2014.05.20. 20:23
Mesterházy Attila az MSZP elnöke (j2), Király József, a párt Bács-Kiskun megyei elnöke (j) és Laskovics Diána, az MSZP Kecskemét
A politikusoknak meg kell értetniük az emberekkel, hogy az európai parlamenti választás legalább olyan fontos, mint az országgyűlési választás - mondta az MSZP elnöke kedden Kecskeméten sajtótájékoztatón.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: Brüsszelben ma már nagyon sok olyan dolog dől el, amely "a mindennapi életünket befolyásolja". A szocialista politikus azt mondta, 30-40 százalék közötti részvételre számít az EP-választáson. Szomorúnak tartja, hogy az emberek kevésbé érdeklődnek az európai uniós ügyek iránt, ami szavai szerint a politikusok és a közéleti kérdésekkel foglalkozók hibája.

Mesterházy Attila szerint a felmérések alapján lehetőség mutatkozik arra, hogy egy baloldali többségű Európai Parlament jöjjön létre. Álláspontja szerint az európai színtéren is megmutatkozik a különbség a jobbközép és a balközép pártok között. Míg a jobboldaliaknak a bizottság elnöki posztjáért induló jelöltje szerint további megszorításokra, a költségvetési kiadások csökkentésére van szükség, a baloldal jelöltje a munkahelyteremtés fontosságára helyezte a hangsúlyt.

Mesterházy Attila szerint a baloldallal nyerne Magyarország, "mert akkor nem megszorítások, hanem munkahelyteremtést ösztönző források kerülnének túlsúlyba".  A szocialista párt elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország számára az Európai Unión kívüli létből csak "nyomorúság" származna, mert az ország az EU-tagság nettó haszonélvezője.

A Jobbik EU-ellenes tevékenységét "nemzetellenes politikának" nevezte, mivel - mint mondta - a kilépés több milliárd eurótól fosztaná meg Magyarországot. Véleménye szerint ha valaki az EU-ellenes ellenes politikát folytat, nem kell kimennie Brüsszelbe több ezer eurós fizetésért, ha valaki a kilépés mellett kardoskodik, akkor itthon kell erről népszavazást kezdeményeznie, és a választók majd eldöntik, hogy mit akarnak.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlamentben ugyanazok a frakciók tevékenykednek, mint a magyar parlamentben, és ezekben a frakciókban minden magyar képviselőnek az a dolga, hogy a Magyarország számára fontos ügyet képviselje, és győzködje a saját frakcióját, hogy azt támogassák.

Azt látták - fűzte hozzá -, hogy az elmúlt öt évben "nagyon pártpolitika-követő lett a brüsszeli magyar politika". A szocialista politikus hangsúlyozta, jobban örülnének annak, ha a brüsszeli magyar politika a nemzeti érdekeket különböző oldalról megközelítve ugyan, de mégiscsak egységes képviseletet jelentene.

Szerinte minden brüsszeli magyar politikusnak a saját pártcsaládjában kell dolgoznia azokért a célokért, amelyek "a magyar emberek komfortérzetét" vagy az ország fejlődését segíthetik.

Gurmai: a fellendülést nem lehet közmunkára alapozni

Magyarországon csak akkor lehet munkát és kenyeret biztosítani minden embernek, ha gondot fordítunk az iparfejlesztésre és a szakképzésre, "nem árokásókra, szemétszedőkre és kubikosokra van szükség" - fogalmazta meg az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje kedden Nagykanizsán.

Gurmai Zita a Deák téren tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: valódi szakképzett munkaerőre és nem közmunkásokra van szükség, akik ötvenezer forintból élnek. "Európa és Magyarország fellendítését nem lehet a közmunkára építeni" - mondta. Kifejtette: már 600 ezren hagyták el Magyarországot, jelentős részük fiatal; az MSZP azt szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozók visszatérhessenek. "Pontosan tudjuk, hogy ha nincsenek stabil munkahelyek, biztos megélhetés, ezek a fiatalok nem jönnek vissza."

Ma Magyarországon a fiatalok 30 százaléka munkanélküli, ez az arány magasabb az uniós átlagnál. Az Európai Unió jelenlegi hétéves ciklusában hatmilliárd eurót különítettek el az ifjúság munkanélküliségének kezelésére, s azért biztosítanak ilyen jelentős forrást, hogy ez a korosztály a saját hazájában tudjon kibontakozni - fejtette ki az MSZP politikusa.

Gurmai Zita kitért arra is, hogy a magyar bérolló jóval szélesebbre nyílt az elmúlt négy évben az Orbán-kormány alatt. "Ma a nők 75 napot ingyen dolgoznak, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kapják", míg az unióban 60 nap az átlag, ezért évente legalább két százalékkal szükséges lenne csökkenteni a különbséget.

Szükségesnek ítélte a szegénység elleni küzdelmet, mert ma az EU 500 millió polgárából 125 millió szegény, Magyarországon pedig 4,5 millióan számítanak annak. "Az orbáni gazdaságpolitika miatt a 10 és 90 százalék országa" lettünk, de nem szeretnénk latin-amerikai típusú országban élni, ahol csak nagyon gazdagok és nagyon szegények vannak - hangoztatta.

Gurmai Zita megfogalmazása szerint családbarát munkahelyekkel lehetne növelni a nők foglalkoztatását, szükséges az egyenlő munkáért egyenlő bér megvalósítása, fel kell lépni a nők egészségmegőrzéséért, illetve küzdeni kell a diszkrimináció minden formája ellen. 

Mint hozzátette, ebben a megosztott országban nem szabad "eurocinikusnak" lenni, hiszen az elmúlt négy évben az EU finanszírozta a magyarországi beruházások 97 százalékát. "Brüsszelnek nem üzengetni kell, hanem együtt kell működni, ez az egyetlen esély arra, hogy még több forráshoz jussunk" - jelentette ki a szocialista jelölt.