Közelkép - A hang

Ez a hang összetéveszthetetlen. Erős, mély, karakteres. Ma is naponta hallható. Ha metrózunk. A közszolgálati rádiónak már nem volt szüksége rá. A hang tulajdonosát évekkel ezelőtt nyugdíjazták. Hiszen 1945-ben született, már közelebb van - nyugdíjazásakor is volt - a hetvenhez, mint a hatvanhoz. És az mit sem számít, hogy ez a hang ma is úgy szól, vagy talán még szebben, mint fénykorában. 

Szalóczy Páltól mi sem áll távolabb, mint az öregség. Nem nyugdíjas típus. Majdnem 70 évesen sem bácsi. És ha nem kellett egykori munkahelyének - amely már szintén nem ugyanaz, mint fénykorában -, akkor keresett magának más elfoglaltságot. Például esteket tart. Felolvas.

Hol Márai Sándor legismertebb műve, a Polgár vallomásai nemrég megjelent újabb kötetéből, hol pedig - mint legutóbb - Nagy Lajos Képtelen természetrajzából. És az írások új dimenziót kapnak előadásában. Épp olyan értően adja elő őket, mint egykor a rádióban - meg a tévében - a híreket.

Csak ezek a szövegek örökérvényűek és Szalóczy sokat tesz azért, hogy azok is maradjanak. A szerzők sok évtizede vetették őket papírra, de ma is élnek. Mi több, aktuálisak.

A közönség jól mulat. Az emberi tulajdonságokkal felruházott állatok (vagy fordítva?) napjainkban sem mások, mint egy évszázada. És van katarzis is. Hiszen Nagy Lajos az elefánt, a kígyó, a gólya, a ló, a kutya, meg a többi után írt még egy szócikket: a zsidóról. 1921-ben. Amikor még Hitler sehol sem volt, az I. világháború is csak éppen véget ért.

És mégis, benne van a fasizmus és az antiszemitizmus természetrajza. A sok nevetés után már a hideg futkos a hátunkon, amikor az addig kedvesen, szinte joviálisan előadó Szalóczy hangja egyszerre csak keménnyé, hideggé, parancsolóvá válik. Ezt is tudja.

A magyar és a világirodalom nagyon gazdag. Rengeteg mű vár még értő tolmácsolásra. A hangnak, amely nem kellett a Kossuth Rádiónak, sok megszólalási lehetőség kínálkozik még. Érdemes folytatni. Talán azt is mondhatjuk: kell.

Baán söpör Takács után

Publikálás dátuma
2014.05.21. 07:45

Nincs jelentkező az Iparművészeti Múzeum pályázatára, de van miniszteri biztosa a múzeumnak Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója személyében. A miniszteri biztos az év végéig elkészíti az épület rekonstrukciós tervét, illetve kidolgozza a múzeum szakmai programját.

Az Iparművészeti Múzeum vezetői pályázatának kiírásával egyidejűleg, április 18-án miniszteri biztosként megbízta Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját "az Iparművészeti Múzeum szakmai, szervezeti és működési megújításával". A pályázatra eddig senki nem jelentkezett, bár e hét végéig még be lehet adni az elképzeléseket.

Baán szerint mandátuma várhatóan az év végéig szól. Cáfolta azokat az információkat, hogy felmerült volna az Iparművészeti és a Szépművészeti összevonása.

"Feladatom arra terjed ki, hogy az Iparművészeti Múzeumban az elmúlt években felgyűlt finanszírozási, szakmai, vezetési problémákat áttekintsem és megoldási javaslatokkal álljak elő" - mondta Baán.

Ezek közül kiemelte, hogy az Iparművészeti Múzeum, időről időre súlyos pénzügyi gondokkal küzd, évtizedek óta nem készült el az állandó kiállítás, leromlott az épületállomány. 

Baán azt ígéri, az év végére elkészül az a jelentés, mely az épület legsürgetőbb felújításait és teljes rekonstrukcióját ütemezi. A miniszteri biztos becslése szerint a teljes rekonstrukció 10 milliárdos nagyságrendű forrást igényel majd. 

Emellett határidőt kell szabni az állandó kiállítás felépülésének, illetve egy több évre előre tekintő időszakos kiállítási tervet kell letenni - fogalmazott a szakember.

A miniszteri biztos az MTI-nek úgy összegezte feladatát, hogy "az Iparművészeti Múzeum többre hivatott, olyan kincs, amelyben - némileg hasonlatosan az egykori Szépművészeti Múzeumhoz - számos lehetőséget nem sikerült kibontani korábban, ezért a tárca egy olyan átfogó áttekintést vár, amely a múzeum számára új pályát, új stratégiai irányt tud szabni."

Baán a kormánytól azt is feladatul kapta, hogy dolgozza ki az Ázsiai Művészeti Központ tervét. Ennek magva az Iparművészeti Múzeumtól a Szépművészeti Múzeumhoz került Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum lesz.

De a névadó-örökhagyó villája ma már korszerű múzeumnak nem megfelelő, így az elsősorban tudományos központ lesz - hangsúlyozta a miniszteri biztos - kiállítások céljára egy új, korszerű épület fog megvalósulni. Baán nemzetközi tervpályázat során szeretné felépíteni az új épületet, amely nem lesz része a múzeumi negyednek, de nem elképzelhetetlen, hogy már 2018-ban felépül.

Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója január 24-én adta be lemondását március 25-i hatállyal. A főigazgató azt sérelmezte, hogy a kormányzat az Iparművészetiről leválasztotta a Hopp Ferenc Múzeumot, illetve az Esterházy kincstár számára a Fertődi kastélyban kialakítandó kutatóközpontot jelölte ki.

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma kijelentette, egyébként is meg akart válni tőle. Sajtóinformációk szerint Takács, miután leköszönt a főigazgatói beosztásról a múzeum könyvtárába került, és fél éves tanulmányi szabadságra ment.

Takács Imrét Bozóki András korábbi miniszter nevezte ki az Iparművészeti élére 2006 áprilisában. Ám az igazgató bizalmi tőkéjét hamar elveszítette, a 2006 márciusában megnyílt, általa rendezett Luxemburgi Zsigmond koráról szóló tárlatból végül kínos nemzetközi botrány kerekedett.

A pénz idejekorán elfogyott, a Luxemburgban vendégeskedő tárlat tárgyait már nem tudták hazaszállítani. De nem ezért kellett távoznia az Iparművészeti éléről. A minisztérium 2007 "több gazdálkodási szabálytalanságot" derített fel. 2007. augusztus végén a tárca felmentette Takácsot és gazdasági igazgatóját.

A főigazgató perre ment, a bíróság 2008 júniusában vissza helyezte, de Hiller István kulturális miniszter ismét felmentette.Újabb per indult, amit szintén megnyert az igazgató. Az elsőfokú ítélet után a minisztérium leváltotta az addigi igazgatót, Renner Zsuzsannát, az intézmény visszavonta a fellebbezését, így Takács októberben visszatérhetett az intézménybe.

Első dolga volt fegyelmit indítani elődje-utóda, Renner Zsuzsanna, valamint Burányi Zsolt gazdasági igazgató ellen. Az intézmény honlapján hozzáférhető éves jelentése szerint 76 milliós hiányt talált az intézményben.

2011 augusztusára augusztusában már 91 milliós tartozást halmozott fel a főigazgató, amit a szeptemberben kapott 43 milliós többlettámogatás is csak 66 millióra tudott csökkenteni - olvasható a minisztérium 2011-es belső ellenőri jelentésében.

Az ellenőrzés felrója a nagy fluktuációt, - (két és fél év alatt egyébként a hetedik gazdasági igazgató van a házban - ), a gazdálkodási szabályok figyelmen kívül hagyását, hiányzó dokumentumokat, a kötelezettség-nyilvántartás hiányát.

A kormány 2011 december 1-től költségvetési felügyelőt rendel ki az intézményhez, aki többek között az előző évi pénzügyi beszámoló valódiságát is megkérdőjelezte. Tavaly újabb 140 millió forintos többlettámogatásra volt szükség.

Takács Imre a legnagyobb megszorítások idején extra támogatást is kapott, így 60 millió forintot a tető javítására. Kérdés, a Zsolnay kerámiából készült lanternát el kellett-e távolítani. Az életveszélyre vonatkozó szakértői véleményeket nem volt módunkban megismerni.

Takács kemény kézzel szervezte át a múzeumot, a költségvetési felügyelő szerint 2011-ben az állomány közel fele "megmozdult". A megszorítások miatt Takács csökkentette az intézményhez tartozó Hopp Ferenc Múzeum nyitva tartását, gyengítette a függetlenségét. Ezért a Hopp számára felszabadulás volt, amikor átkerültek a Szépművészetihez.

A kormányzattal az Esterházy kincstár Fertődre szállítása miatt akasztott bajuszt, amiben a szakmai érveket tekintve igaza volt, ám határozott ellenállásával felbosszantotta a kormányzatot, így végül a legrosszabb forgatókönyv valósult meg, a teljes Esterházy hagyaték Fertődre kerül egy létrehozandó múzeumba.

Nem menthette meg Takácsot a Magyar Művészeti Akadémia elnökével ápolt jó viszony sem, pedig ő rendezett életmű-kiállítást a 80 éves Fekete Györgynek, aki a múzeumban szerkesztette korábban a Magyar Iparművészet című folyóiratot.

Szerző
Frissítve: 2014.05.20. 22:14

Plágium miatt beperelik a Led Zeppelint

Plágium miatt be fogják perelni a Led Zeppelint az egykori Spirit együttes elhunyt gitárosának ügyvédei - adta hírül kedden internetes kiadásában a USA Today című amerikai napilap.

A jogászok eredetileg a Bloomberg Businessweek amerikai magazinnak nyilatkozva állították azt, hogy a Led Zeppelin a Stairway to Heaven című számának nyitódallamát a Spirit 1968-ban kiadott, Taurus című hangszeres szerzeményéről másolta. A zeneszám állítólagos eredeti komponistája, Randy California először 1997-ben, a Listener magazinban panaszkodott arról, hogy a legendás brit rock banda ellopta az általa alkotott szólamot.

"Ezek a fickók több millió dollárt kerestek vele, de sohasem mondták azt, hogy "köszönöm", és sohasem mondták azt, hogy "fizethetünk neked némi pénzt ezért?". Fájó pont ez nekem. Egy nap a lelkiismeretük talán ráveszi majd őket, hogy tegyenek valamit" - nyilatkozott California. 

A felperesek célja az, hogy a bíróság elismerje: megsértették California szerzői jogait a Starway to Heavennel kapcsolatban. A Spirit és az elhunyt gitáros-komponista szülei a Rolling Stone magazin szerint azért vártak ilyen sokáig a pereskedéssel, mert nem volt pénzük megfizetni a jogi képviselőket.

A panaszosok megpróbálják megakadályozni a Led Zeppelinnek a vitatott számot is tartalmazó albumának újbóli kiadását. A Rolling Stone úgy tudja, hogy a Led Zeppelinnek és a Spiritnek 1968-ban és 1969-ben négy közös fellépése volt.

Szerző