Kém-ügy - Kovács Béla az energetikai szakterületen dolgozna

Az energetikai szakterületen folytatná európai parlamenti (EP-) munkáját Kovács Béla.

A Jobbik EP-listájának harmadik helyéről bejutott politikus - aki kórházi kezelése miatt nem vett részt a párt eredményváróján - vasárnap éjjel azt mondta az MTI-nek, hogy lehetőleg az energetikai bizottságban szeretné folytatni brüsszeli munkáját, mert úgy érzi, ott tudja magát legjobban hasznosítani az ország érdekében. Megjegyezte: szakpolitikusnak tartja magát, ezért bízik abban, hogy az eredmények ismeretében, a bizottsági helyek elosztása után újra bejut a szakbizottságba.
Kovács Béla kiemelte azt is: a továbbiakban is építeni, erősíteni kívánja az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét, s az európai eredmények alapján úgy látja, erre lesz is lehetősége.

Kitért arra is: a következő EP-ciklusban is képviselni szeretné a határon túli magyarság érdekeit. Létrejött és jól működik a beregszászi irodája, s azt a továbbiakban is fenntartja - tette hozzá.
A politikus egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik kiálltak mellette akár betegsége, akár a "teljesen alaptalan és övön aluli támadás" idején.

A Magyar Nemzet a közelmúltban írt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az EP függessze fel a képviselő mentelmi jogát. A lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Kovács Béla visszautasította a vádakat és kijelentette: soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, nem működött velük együtt és megkeresés sem volt a részükről.

A Népszabadság pénteken azonban azt írta meg nem nevezett informátoraira hivatkozva, hogy Kovács Béla nem klasszikus hírszerző munkát végzett Oroszországnak, őt elsősorban nem arra használta az orosz titkosszolgálat, hogy titkos uniós dokumentumokat szerezzen meg számára, a "szakterülete" a bomlasztás volt.

Szerző

Szanyi: az egész közélet rendkívül súlyos helyzetben van

 Az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint rendkívül súlyos helyzetben van nemcsak az MSZP, hanem az egész magyar közélet is. Szanyi Tibor a vasárnapi EP-választás éjjelén újságíróknak pártjáról szólva arról is beszélt, nem gondolja, hogy "bármiféle világvége van".

A szocialista párt elnökségi tagja a demokrácia vereségeként értékelte azt, hogy 30 százalék alatt volt a részvétel a magyarországi EP-választáson. Csalódottak, lényegesen jobb eredményre számítottak - közölte, hozzátéve, a következtetést levonták és az amúgy is összehívott szombati választmánynak az elnökség felajánlotta a lemondását.
Arra a kérdésre, hogy fel lehet-e építeni még az MSZP-t, Szanyi Tibor közölte, 150 éves mozgalomról van szó, ami "annyiféle formációban volt", nem gondolja azt, hogy bármiféle világvége van.

"Anélkül nem fog sikerülni Magyarországnak semmilyen értelmes politikai pályára menni, és ebbe az MSZP-t is beleértem, hogy ha tovább folytatjuk azt az ostoba hazudozást, amit az egész politikai elit csinált az elmúlt években" - fogalmazott.
Arra a kérdésre, hogy miben hazudtak, a szocialista politikus ironikusan úgy fogalmazott, hogy "ennek vannak történelmi előzményei". Szanyi Tibor ugyanakkor a kormányoldalról példaként említette a pálinka és az akác ügyét.

Úgy folytatta, hogy ilyen ügyekkel szórakoztatják az embereket, miközben a mindennapi megélhetéshez szükséges dolgokkal, a munkanélküliséggel nem foglalkoznak. Nem a kémsztoriról, a bankszámlákról szól az emberek élete - mondta, megjegyezve, annyiban hibáztak, hogy belementek ezekbe a játékokba, miközben nem ismerik "a vidék hangját".

Szerző

Barroso: A válságkezelést támogató erők nyertek

Bár az eredmények nagy eltérést mutatnak a tagállamok között, mindent egybevetve azok a politikai erők arattak győzelmet az európai parlamenti (EP-)választáson, amelyek vezették és támogatták az unió közös válságkezelésének kulcselemeit, és amelyek a brüsszeli testületben is képviseltetik magukat - tudatta hétfő hajnali közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A portugál politikus szerint, akinek utódját a következő hetekben választja majd meg az új összetételű Európai Parlament, felhívta a figyelmet, hogy az eredmény értékelésekor szem előtt kell tartani azt, hogy a voksolást az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, gazdasági és végül szociális válságát követően tartották meg.

"Azok aggodalmait, akik tiltakozásból szavaztak vagy nem szavaztak, úgy oszlathatjuk el leginkább, ha határozott intézkedések születnek a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása érdekében" - hangoztatja Barroso.

A bizottság elnöke úgy véli: az eredmények arról tanúskodnak, hogy szilárd és működőképes többséget lehet létrehozni az EP-ben, mert bár a legjelentősebb politikai erők nem értenek egyet minden részletkérdésben, de abban alapvető konszenzus van, hogy Európát meg kell erősíteni.

"Adottak a feltételek, hogy szilárd támogatást kapjon egy továbbra is egységes és nyitott Európai Unió, amely arra törekszik, hogy erősebbé válhasson. Elengedhetetlen, hogy európaiként összetartsunk, hogy Európa beleszólhasson a világ rendjébe, és megvédhessük értékeinket és elveinket" - húzza alá Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke közleménye végén tudatja: elvárja, hogy döntései meghozatalakor az Európai Unió minden intézménye, a bizottság új elnökét jelölő Európai Tanács, és a jelölt megválasztásáról döntő Európai Parlament is tiszteletben tartsa a választás eredményét.

Szerző