A pszichopata jobb a munkában és a szerelemben

Publikálás dátuma
2014.05.28. 08:15
Anthony Perkins, mint Norman Bates, a Psycho gyilkosa Fotó: Facebook
Kevin Dutton oxfordi pszichológus és Andy McNab író, volt hivatásos katona esküsznek arra, hogy egy pszichopata, aki melletted ül az irodában, nagyobb karriert csinál, mint te. És ez érvényes mind a munkára, mind pedig az érzelmi életre.

Közös könyvükben, amely a Jó pszichopata kézikönyve a sikerhez címet viseli (The Good Psychopath’s Guide to Success),  lényegében a pszichopatikus tulajdonságokat dicsérik és azt, hogyan lehet azt felhasználni a siker elérése érdekében.

Dutton már korábban is foglakozott a témával és „el akarta oszlatna azt a mítoszt, hogy minden pszichopata rossz”. McNab őrmesterben azonnal megtalálta azt a tökéletes alanyt, akivel együttműködést kezdeményezett. McNab ugyanis sikeres volt az életben, pedig igen sok pszichopatikus tulajdonsággal rendelkezett: a könyörület hiánya, félelem és lelkifurdalás,erős önbizalom.

Mindezek olyan tulajdonságok, amelyeket Dutton tapasztalt más nehéz munkát végző embereknél is, mint a sebészek, menedzserek, különleges csapatokhoz beosztott katonák, ügyvédek, akiknek sikerült ezeket a tulajdonságokat pozitív módon beépíteni. Ezért elhatározta, megpróbálja megérteni, hogy a pszichopaták miként tudják felhasználni ezeket a tulajdonságokat karrierjük és a szerelem javára, anélkül hogy sorozatgyilkosok lennének, vagy erőszakot követnének el.

A kutatás eredménye ironikus és egyben meglepő volt. Munkájukban a pszichopatáknak kedveznek az olyan képességek, mint koncentráltság, a félelem, és emberi empátia hiánya. A saját tevékenységre történő összpontosítás lényegében egyenlő a jó teljesítéssel: ha Hannibal Lecter a műtőasztalra koncentrált volna és nem arra a kívánságára, hogy megegye áldozatait, kiváló sebész lehetett volna.

A pszichopatákban lévő félelem gyakori hiánya elősegíti a kollégáknál bátrabb döntések meghozatalát és hasznosak, amennyiben pozitív eredményeket hoznak. Az empátia hiánya lehetővé teszi, hogy hatékonyabb legyen a személyi ügyek intézésében, feltéve, hogy nem lépi át a patológia határait, amely elviselhetetlenné teszi mások számára.

A téma alkalmazható a szerelemre is. Egy pszichopata, akivel Dutton dolgozott, esténként azzal a céllal indult el kőrútjára, hogy lehetőség szerint minél több elutasítást gyűjtsön be, azoknak a nőknek a részéről, akiknek udvarolt. A kegyetlenség azonban segít ahhoz, hogy kiszálljon egy nem működő kapcsolatból, anélkül, hogy tönkre tenné az életét. Szükségtelen hozzátenni, hogy az önbizalom mindig előnyös, akkor is, ha szerelmi hódításról van szó.

A morbid humort sem nélkülöző könyv elfogadja azt a feltételezést, hogy kritizálni és vitatni fogják. Dutton azonban azzal számol, hogy üzenete a pszichopaták kettősségéről, végül is a kezdeti ellenálláson kívül át fog törni. 

Szerző

Újra működik Amundsen távíró állomása

Publikálás dátuma
2014.05.28. 08:13
Amundsen (jobbról) interjút ad egy angol újságírónak az északi-sarki expedíció előtt - Fotó: Getty Images
Újjászületett az a távíró állomás, amely segítette Roald Amundsent és Umberto Nobilét az Északi Sark elérésében.

Ez a Föld legészakibb állomása, amely lehetővé teszi a mobiltelefon és az internet használatát Ny Alesundban. A kis helyiség ezer km-re fekszik az Északi-sarktól és napjainkban egy elhagyott, csaknem lakatlan bányaközpont.

Norvégia elhatározta, hogy helyreállítja a régi berendezést, amelyre szükség volt az Északi-sark meghódításához csaknem kilencven évvel ezelőtt / 1926 / a nagy norvég sarkkutatónak, aki 15 évvel korábban már meghódította a Déli sarkot is. Az állomás lehetővé teszi az évi mintegy 30 ezer turistának,hogy cseteljen, telefonáljon, e-mailezzen vagy szelfizzen az Amundsent ábrázoló szobor előtt vagy egy fehér medve társaságában – írja a La Repubblica.

Ny Alesund ma - Fotó: Facebook

Ny Alesund ma - Fotó: Facebook

Ny Alesundot 1917-ben alapította egy norvég üzletember,aki szén- bányát akart ott üzemeltetni. A helység azonban hamar bázistábor lett sok sarki expedíció számára és felkeltette Nobile és Amundsen érdeklődését is.

Az olasz sarkkutató Ny Alesundban lépett kapcsolatba Amundsennel,  akinek dicsőséglistáján a Déli-sarkon kívül már ott szerepelt az Észak-Dél átjáró is. Az Északi-sarknál azonban elméletben lemaradása volt, mivel azt Robert Peary már 1909-ben elérte.

Peary eredményének hitelességével szemben fennálló kétségek azonban arra ösztönözték őket, hogy maguk is megtegyék ezt az utat. Velük egy időben Richard E. Byrd amerikai pilóta is megpróbálta az repülést egy Fokker gépen,de nem sikerült neki. Így a Norge léghajó utasait tekintik hivatalosan az elsőknek, akik elérték az Északi-sarkot 1926 május 12-én. 

A Norge repülésének egész ideje alatt, majd 1928-ban, amikor Amundsen az Italia léghajóval szerencsétlenül járt Nobile segítségére sietett és életét vesztette, a Ny Alesund-i távíró állomás volt az egyetlen kommunikációs eszköz. “ Az 1928 júniusában feladott két távirat volt Amundsen utolsó életjele. Repülőjét és a felfedező maradványait soha nem találták meg. 

Szerző

Tüdőszövetmodellen végeznek kutatásokat Pécsett

Publikálás dátuma
2014.05.27. 17:57
Fotó:Thinkstock
Háromdimenziós emberi tüdőszövetmodellel kapcsolatos kutatásoknak biztosít megfelelő infrastruktúrát az az új laboratórium, amelyet kedden adtak át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában. Pongrácz Judit, a PTE Gyógyszerészi Biotechnológia Tanszékének vezető professzora az eseményen elmondta: az általa alkotott modell a tüdőszöveten belüli folyamatok megismerése mellett alkalmas betegségek modellezésére, toxikológiai vizsgálatokra, gyógyszerek tesztelésére.

A modellnek köszönhetően kiválthatók egyes állatkísérletek, lerövidülhetnek és olcsóbbak lehetnek a gyógyszerkísérletek, de az új módszer hasznos a személyre szabott terápiák esetében is - mutatott rá a professzor, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a labor által kínált szolgáltatások egyre nagyobb számban keltik fel gyógyszercégek és biotechnológiai vállalkozások érdeklődését.

Pongrácz Judit szólt arról, hogy jövőbeni terveik között több fejlesztés is szerepel annak érdekében, hogy vizsgálhassák a tüdőszövet vérellátottságának szabályozhatóságát, s azt is, hogy az érhálózattal összefüggésben miként gátolható a daganatok növekedése.

Kovács L. Gábor akadémikus, a Szentágothai kutatóközpont elnöke elmondta: az új laboratórium-beruházás a PTE és egy magáncég együttműködésével valósult meg. Az egyetemi tanár az ehhez hasonló kooperációkat fontosnak nevezte annak érdekében, hogy elegendő forrás álljon rendelkezésre a felsőoktatási intézményben kezdődő kutatások folytatásához.

Szerző
Témák
Pécs tüdő