Előfizetés

Kerényi leváltását kéri a Magyar Színházi Társaság

Publikálás dátuma
2014.05.27. 11:20
Kerényi Imre FOTÓ: K 2 PRESS
A Magyar Színházi Társaság szerint Kerényi Imre megnyilvánulásával csak árt a magyar kultúrának, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek vissza kellene vonni Kerényi megbízását. 

Magyar Színházi Társaság (MSZT) közgyűlése "mélységesen elítéli Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kategorikus és kirekesztő kijelentéseit a színházi világgal és azon belül is a színházi képzéssel kapcsolatban "- olvasható a színházi társaság honlapján

Az MSZT szerint Kerényi megnyilvánulásait nem magánemberként, hanem mint a „tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízottként” teszi, arra kérik Orbán Viktor kormányfőt, hogy vonja vissza ezt a megbízatást, mert megbízottja ezzel csak árt a magyar kultúrának, a meglévő problémák tisztázására pedig kérjen fel szakembereket, akik ítélőképességük teljes birtokában tudnak felelős véleményt alkotni a meglévő problémákról.

Vidnyánszky sem ért egyet Kerényivel 

A Katona József Színházban tegnap a politikai színházról rendezett vitán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, nem ért egyet Kerényi Imre kijelentésével, mely szerint fel kell lépni a "buzilobbi" ellen a mai magyar színházi életben. Vidnyánszky szerint most, amikor inkább párbeszédre lenne inkább szükség Kerényi fölöslegesen és megengedhetetlen módon szólalt meg.

Az indulatos, személyeskedésektől sem mentes szóváltásokkal teli esten a résztvevők Vidnyánszky mellett Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, Schilling Árpád rendező és Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója végül egyetértettek abban, hogy újra kell tárgyalni a szakma problémáit és erre jó alkalom lehet a Magyar Művészeti Akadémia által kezdeményezett augusztusi konferencia.  

Orbán Viktornak írt nyílt levelében Kulka János arra kérte a magyar miniszterelnököt, hogy határolódjon el nyilvánosan Kerényi Imrétől. A miniszterelnöki megbízott múlt hét szerdán az Új Színházban rendezett Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában arról beszélt, hogy a "szivárványos" dramaturgoktól és rendezőktől megszállt Színművészeti Egyetem helyett egy ellen-egyetemet kellene létrehozni, például a Ludovika épületében. "Fel kell venni a harcot a buzilobbyval." - mondta az egykori színházi rendező.

 Kulka János nyílt levelet írt Orbánnak

Kulka János hétfő délelőtti nyílt levelében kifejtette Orbánnak, hogy közvetlen munkatársa nem először buzizik nyilvánosan, a homofób kijelentései miatt pedig a kormányfő mindeddig nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta. "Magyar állampolgárként arra kérem Önt, határolódjon el nyilvánosan Kerényi Imrétől, mutassa meg, hogy 2014 Magyarországán, Európa közepén nincs helye annak, hogy közszereplők harcot hirdessenek, uszítsanak a társadalom bármely része ellen" - üzente Kulka a kormányfőnek. 

A Katona József Színház színésze levelét a következőkkel zárta: "Várom válaszát alábbi kérdéseimre: meddig mehet el az Ön személyes megbízottja mások nyílt megbélyegzésében? Mennyiben ért egyet kijelentéseivel? Milyen lépéseket tervez annak érdekében, hogy Magyarországon a közbeszédet az Önt képviselő közszereplők ne csúfíthassák el, ne ejthesse azt túszul a gyűlöletbeszéd?" Kulka János tavaly májusban Kerényi egy hasonló kirohanása után már tiltakozott, akkor a miniszterelnöki megbízott Vidnyánszky Attila társaságában azt találta mondani, hogy ezentúl a Nemzeti Színház nem a buzikról fog szólni.

Vidnyánszky nem ért egyet Kerényivel

A Katona József Színházban tegnap a politikai színházról rendezett vitán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, nem ért egyet Kerényi Imre kijelentésével, mely szerint fel kell lépni a "buzilobbi" ellen a mai magyar színházi életben. 

Vidnyánszky szerint most, amikor inkább párbeszédre lenne inkább szükség Kerényi fölöslegesen és megengedhetetlen módon szólalt meg.

Az indulatos, személyeskedésektől sem mentes szóváltásokkal teli esten a résztvevők Vidnyánszky mellett Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezője, Schilling Árpád rendező és Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum igazgatója végül egyetértettek abban, hogy újra kell tárgyalni a szakma problémáit és erre jó alkalom lehet a Magyar Művészeti Akadémia által kezdeményezett augusztusi konferencia.   

A leleplezett Poirot

Publikálás dátuma
2014.05.27. 08:15
Fotó: Facebook
Az Hercule Poirot-val kapcsolatos ihlet egyike maradt a bűnügyi regények nagy rejtélyeinek. Most azonban egy brit kutató, Michael Clapp azt állítja, hogy felfedte annak a belga rendőrnek a személyazonosságát, aki inspirálhatta Agatha Christie híres nyomozóját – írta a londoni Telegraph.

Jacques Hornais, a kis belga rendőr az után találkozott az írónővel, hogy 1914-ben Angliába menekült az előrenyomuló német csapatok elől. Christie 1920-ban mutatta be a legendás nyomozót, a „Rejtélyes Styles-i eset” című regényében és ekkor indultak útjukra a „kis szürke agysejtek” 33 regényben.

Christie soha sem árult el semmit ihletője személyéről, de Clapp hisz azokban a bizonyítékokban, amelyek Poirot valódi életét illetik. Ugyanis fényt derített egy Hornais és az írónő közötti találkozás részleteire. Az 57 éves visszavonult rendőr, 17 éves fiával,  Luciennel Devonba utazott, ahol Mr. Clapp nagyanyja, Alice Graham fogadta őket. 

Mrs Clapp-Graham helyi önkéntes volt, aki feljegyezte neveiket a naplójában. Mrs Clapp egyébként 500 belgának talált szállást Angliában a háború idején, amiért később megkapta a belga kormány legmagasabb kitüntetését.

Mrs. Clapp bevonta barátnőjét Mrs Potts-Chatto-t a háborús jótékonysági tevékenységbe, aki elhelyezte Hornaist és fiát torquay-i házában. A korabeli újságok hírt adtak arról, hogy a helyiek 1915. január 6-án szórakoztató estet tartottak a belga vendégek számára, ahol a 24 éves Agatha Christie zongorán játszott.

A híres írónő később azt állította, hogy a „ Rejtélyes Styles-i eset” figuráit Torquay körüli utazásai során „találta”. A megmérgezett Emily Inglethorpe ügyét, a háború miatt Angliába települt,  rejtélyes Poirot, a híres belga detektív oldotta meg, akinek jellemvonásai Hornais-hoz voltak hasonlatosak.

 Michael Clapp rokonai után kutatott a Torquay-i múzeumban, amikor rábukkant az Hornais-Christie találkozóra. A nyugalmazott hajóskapitány azt állítja, hogy a nagymama naplójában az első helyen Hornais és fia szerepelt, A Torquay múzeum megerősítette, hogy „Potts Chatto-ék összejövetelt tartottak a házukban ahol a menekültek számára pénzt és ruhákat gyűjtöttek” -  mondja Clapp

Hornais hasonló korú volt, mint regénybeli mása, és bár kevés egyebet lehet tudni róla, semmi nyoma nincs annak sem, hogy bajusza is lett volna, mint Poirot-nak.

Michael Clapp szerint „ mindnyájan úgy gondolunk Hercule Poiot-ra mint egy meglehetősen kövér fickóra, aki különleges figurájával kacsázik fel s alá, de ez nem jelenti, hogy azt mondhassuk, ugyanilyen volt az valódi életben. Semmit nem tudunk róla biztosan, és az egészen elfogadhatónak látszik, hogy Poirot igazi élete ugyanúgy rejtélyes marad, mint a regényekben”.