Előfizetés

Háború a szomszédban: három helikoptert lőttek le a szakadárok

Az ukrán hadsereg három helikopterét lőtték le csütörtökön Moszkva-barát szakadár fegyveresek a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, és egyikükben életét vesztette 14 katona, köztük egy tábornok - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Olekszandr Turcsinov, az államfői teendőket ideiglenesen ellátó házelnök a parlament ülésén közölte, hogy az egyik helikopteren, amelyet orosz gyártmányú önjáró tüzérségi fegyverrel lőttek le, 14 katona meghalt, köztük Volodimir Kulcsickij tábornok. Később a Nemzeti Gárda sajtóosztálya úgy pontosított, hogy 12 katona vesztette életét a helikopteren, és egy túlélője van a támadásnak, és ő súlyos állapotban van. Egy újságíró, aki szemtanúja volt az esetnek, azt mondta, hogy a Mi-8-as helikopter élelmiszert, vizet és golyóállómellényt szállított a szlovjanszki tévéközponthoz, és katonákat vitt el onnan, de néhány perccel a felszállás után találat érte és felrobbant.

A parlamentben Turcsinov bejelentését követően a képviselők egyperces néma felállással adóztak az elesett katonák emlékének. Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter a képviselők előtt felszólalva leszögezte, hogy a helikopterek addig maradnak a kelet-ukrajnai térségben, míg sikerrel be nem fejeződik a - szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett - művelet.

Korábban orosz hírforrások szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a szakadár fegyveresek Szlovjanszk közelében lelőtték az ukrán hadsereg két helikopterét. Arról nincs hír, hogy ezeken a gépeken hányan haltak meg, illetve sebesültek meg.
A védelmi minisztérium közölte, hogy az önjáró tüzérségi fegyverek használata azt bizonyítja, hogy "messze nem békés tüntetők" lépnek fel az ukrán fegyveres erőkkel szemben Donyeck megyében, hanem jól képzett és felfegyverzett diverzáns csoportok.

Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak cáfolta, hogy Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek volna be a biztonsági erők. "A terrorellenes erők feladata: végezni a terroristákkal úgy, hogy a lehető legkevesebb békés állampolgár essen áldozatul. Hangsúlyozom, hogy a lehető legkevesebb, ezért a Gradok használata enyhén szólva téves információ" - jelentette ki. A szóvivő állítása szerint az észak-donyecki térségben a szeparatisták közötti belső feszültségek és hatalmi harcok robbantották ki a csütörtöki a fegyveres összetűzéseket. Ezt alátámasztani látszik a Donyeck megyei kormányzóság közlése, amely szerint a szakadárok közül néhányan elkezdtek együttműködni a terrorellenes művelet vezetésével, és műveleti információkat adnak át.

A közlemény szerint a szakadárok közül többen elvesztették bizalmukat vezetőik iránt, ezért adnak ki információkat sajátjaik helyzetéről, lőállásairól, valamint csapatmozgásokról. Állítólag az "Abver" gúnynévre hallgató szakadár vezér is tárgyalna a terrorellenes művelet vezetésével, hogy neki személyesen szabad elvonulást biztosítsanak a harcok sújtotta régióból. A terrorellenes művelet vezetése azonban leszögezte, hogy a helyzet nem változott, csak akkor tárgyalnak szakadárokkal, ha leteszik a fegyvert és megadják magukat.

Az európai zöldek sem támogatják Junckert

Az Európai Zöldpárt keddi, informális ülésén a megjelentek megegyeztek abban, hogy nem támogatják Jean-Claude Juncker kinevezését az Európai Bizottság élére – számolt be Jávor Benedek csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt-PM megválasztott EP-képviselője elmondta, egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a legtöbb mandátumot szerzett néppárti frakció csúcsjelöltjeként a luxemburgi politikus joga elsőként tárgyalásokat kezdeni a többség kialakításáról.

Jávor Benedek tájékoztatása szerint a zöldek megbeszélésén felmerült az európai energiaunió kérdése is. Abban egyetértettek, hogy az energiaunióra szükség van, de úgy gondolják, hogy nem azokat az elképzeléseket kell megvalósítani, amelyek csak a fosszilis energiaforrások beszerzését akarják biztosítani. Az Európai Zöldpárt véleménye szerint egy olyan "energiaforradalom" kell, amelyik egységes energiapiacot hoz létre, lehetővé teszi az egységes fellépést, de az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrásokra koncentrál.

Arra - a zöldpárti ülésen már nem tárgyalt - témára is kitért, hogy szerdán benyújtották a magyar parlamentnek a paksi bővítésről szóló hitelszerződést. Az Együtt-PM társelnöke felhívta a figyelmet, hogy ennek alapján a kölcsön visszafizetésének elején alacsony lesz a ráta, ami viszont a futamidő végére "felpörög", és ebben az esetben szerinte a kamatteher jelentősen meg fogja haladni korábban kalkulált 2200 milliárd forintot.

Már most hőségriadó van Pekingben

Hatvanhárom éves melegrekord dőlt meg csütörtökön Pekingben, napközben 40 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála - közölte a helyi meteorológiai hivatal.

A kínai fővárosban hőségriadót rendeltek el, s a négyfokozatú skálán az előző napi narancsról a déli órákban a legerősebb vörösre emelték a figyelmeztetés szintjét. Fokozott készültséget rendeltek el az áramszolgáltatóknál és a tűzoltóságnál. A kültéri munkákat és az óvodák, általános és középiskolák szabadtéri foglalkozásait átmenetileg felfüggesztették. A lakosságot arra szólították fel, hogy aki teheti, ne menjen az utcára, tartózkodjon a lakásában. Pekingben májusban legutóbb 1968-ban volt melegebb 38 foknál. 

A meteorológiai szakemberek feltételezték, hogy a csúcshőmérséklet a város több pontján akár már csütörtökön a 42 Celsius-fokot is elérheti.   Az előrejelzések szerint az északi országrészben a fővároson kívül Tiencsinben, Hopej, Honan és Santung tartományokban is folytatódik a hőhullám, és a hétvégéig több helyütt is előfordulhat 40 Celsius-fok körüli meleg.