Előfizetés

Csökkentheti a brit EU-kilépés kockázatát a UKIP-győzelem

A legnagyobb brit EU-ellenes erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) európai parlamenti választási győzelme ellentmondásosnak tűnő módon csökkentheti annak kockázatát, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót - vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni stratégiai elemzők.

Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport tanulmánya szerint bár a brit EP-választások nyertese a UKIP, amelynek elsődleges politikai célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az EU-ból, a 2015 májusában esedékes brit parlamenti választások kimenetele azonban továbbra is a két hagyományos nagy párt, a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt között dől majd el.

Az Eurasia szerint ugyanakkor a UKIP előretörése megoszthatja a brit EU-szkeptikus szavazótábort, és ennek haszonélvezője a Munkáspárt lehet, amely jelenleg elutasítja a konzervatívok által megígért népszavazást a brit EU-tagságról. David Cameron brit miniszterelnök tavaly jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a 2015-ös választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az Európai Unión belüli munkaerőmozgás jelentős szigorításának igénye. Az Eurasia Group csütörtöki tanulmánya szerint a legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy azoknak a fele, akik a brit EP-választásokon a UKIP-ra szavaztak, a jövő évi brit parlamenti választásokon már nem erre a pártra akarnak voksolni. Ez azt jelenti, hogy a UKIP a 2015-ös választásokon országosan a szavazatoknak csak a 14 százalékára számíthat, és a nagy pártoknak kedvező brit választási rendszerben - amelyben csak egyéni képviselőjelöltek vannak, és egy-egy választókerületből az jut be az alsóházba, aki a legtöbb voksot kapta, akkor is, ha riválisai együtt több voksot szereztek - a UKIP számára továbbra is nehéznek bizonyulhat akár egyetlen alsóházi képviselői hely megszerzése is.

A UKIP teljesítménye ahhoz azonban valószínűleg elég lesz, hogy a Konzervatív Párt - amelyre korábban az EU-szkeptikus brit választók zöme hagyományosan szavazott - jövőre vagy elveszíti a parlamenti választást, és a Munkáspárt kerül hatalomra, vagy ha győz is, nem lesz abszolút többsége, és ismét koalícióra kényszerül a Liberális Demokratákkal, ahogy az előző, 2010-es választások után is történt. Mivel azonban a Liberális Demokraták a Munkáspárthoz hasonlóan szintén ellenzik a brit EU-tagságról a konzervatívok által meghirdetett népszavazást, Cameron nehezen tudná megtartani a referendumra tett ígéretét - áll az Eurasia Group elemzésében.

A ház szerint mindezek alapján a brit EP-választási eredmény "az EU-ellenes érzelmek hulláma ellenére is" arra vall, hogy csökkent Nagy-Britannia belátható időn belüli EU-kilépésének kockázata.

Szíszi az elnökválasztás győztese

Abdel-Fattáh esz-Szíszi Egyiptom következő elnöke - derül ki a csütörtöki, nem hivatalos részeredményekből, miután majdnem az összes leadott szavazatot összeszámlálták.

A volt hadsereg-főparancsnok győzelmét ellenfele, Hamdín Szabbáhi is elismerte. A baloldali politikus egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott "a voksolás alatti számtalan szabálytalanság ellenére elfogadom a nép akaratát arra nézve, hogy ki irányítsa Egyiptomot".

Az an-Níl állami hírtévé arról adott hírt, hogy a jelenlegi adatok szerint a szavazók mintegy 93,9 százaléka voksolt Szíszire. Szabbáhi pedig mindössze a szavazatok 3 százalékát kapta. A leadott voksok 3,7 százaléka volt érvénytelen.

Az an-Níl szerint az ország huszonhét tartományából már huszonötben feldolgozták a szavazócédulákat.

Már 51 halálos áldozata van a szerbiai áradásoknak

A szerbiai árvizek idején 51-en haltak meg, négy személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván - közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön Belgrádban a parlamenti képviselők kérdéseire válaszolva.A kormányfő pontosította az adatokat a halálos áldozatokat illetően. Mint mondta, a boncolási adatok szerint 24-en megfulladtak, 26-an természetes halált haltak az árvízzel sújtott területeken, egy ember pedig a földcsuszamlások áldozata lett. Hozzátette: reméli, ezek már a végleges adatok, és nem találnak újabb halálos áldozatot.

A szerb fővárostól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovacot a május közepén lezúdult eső és a megáradt folyók teljesen elárasztották, ez volt az áradásokkal leginkább sújtott település Szerbiában. A város 8 százaléka még mindig víz alatt van, ott további áldozatokat találhatnak.

A halottak számáról néhány portál magasabb számokat közölt. Pánikkeltés vádjával eddig három embert vettek őrizetbe, mert a bizonyítékok szerint a közösségi médián keresztül hamis adatokat közöltek a halálos áldozatok számát illetően. Amennyiben bűnösnek találják őket, hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők.

A múlt kedden kezdődött, az évszázad és az évezred esőzésének és áradásának nevezett természeti katasztrófa több százezer embert érintett az országban, és több tízezren estek a víz fogságába. A legtöbb helyen már visszahúzódott a víz, és a fertőtlenítést is elvégezték, néhány tucatnyian azonban még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, és a fertőzésveszély továbbra is fennáll.

Becslések szerint az anyagi kár elérheti az egymilliárd eurót.