Miértke...

Vannak még, akik emlékeznek erre a kedves mesealakra. De ha rá nem is, gyermekeiknek arra a vészhozó korszakára, amikor miértek láncolatával érdeklődtek a világ jelenségei iránt. A bölcsebbé válás egyik legjellemzőbbje, hogy kérdezünk, és kérdéseinkre választ kapunk. Eddig legalább is így volt. Eddig. Most más szokás járja. Mielőtt feltennénk a kérdést, máris szigorúnak tekintenek: Pszt! Ez nem a te dolgod, majd én… A demokráciából így is marad el a démosz, a nép, és marad a titkosításokba, elhallgatásokba burkolódzó hatalom. Így aztán csak magunk elé mormolva kérdezzük: miért kellenek giccses, hamis tényeket sugalló emlékművek? Mi történik Pakson, miért nem lehet kertelés nélkül elmondani? Ennyibe kerül… ekkora térül meg… ennyi a törlesztés… ennyivel növeli az államadósságot… ennyi terhet rak az utódaink vállára… ha nem térül meg, ez és ez a felelős. Ennyit illenék elmondani, hogy az érdeklődő tisztán lásson, mert már akkora a köd, hogy csak tévelygünk benne. Még a kormányzó párt lelkes hívei is felkapták a fejüket, amikor értesültek, hogy Tőkés László, akinek sikerült viszályt szítani az erdélyi magyar politikai élet szereplői között, s akinek válása széltében-hosszában botrányt szült, miért a Fidesz listáján indult az EP-választáson?
S ami az örök nagy titok: miért két párt a Fidesz és a KDNP? Ennek megfejtését az alkotmányjogászokra bíznám. Már ha képesek rá.

Témák
Paksmese

Agymosó reklámokkal népszerűsítik az Origót a TV2-n

Publikálás dátuma
2019.04.20 16:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Más hirdetésekben bukkan fel a kormánypárti portált népszerűsítő képsor, a szintén a kabinethez közel álló hírcsatorna reklámjaiban.
Kevesebb mint egy másodpercig látható az Origo hirdetése az TV2 reklámblokkjaiban, ráadásul az is más hirdetésekbe ágyazva – szúrta ki a 444.hu egyik olvasója. Az ügy miatt a Momentum a Nemzetközi Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult, mivel úgy gondolják, hogy a tizedmásodpercekben mérhető reklám manipulatívan hathat a nézőkre.
A reklámtörvény valóban tiltja a tudatosan nem észlelhető reklámokat, a 2008. évi XLVIII. törvényben így definiálják: „olyan reklám, amelynek közzétételekor – az időtartam rövidsége vagy más ok következtében – a reklám címzettjére lélektani értelemben a tudatos észleléshez szükséges ingerküszöbnél kisebb erősségű látvány, hang- vagy egyéb hatás keltette inger hat”. 
Kérdés, hogy az NMHH, ami egyszer már jóváhagyta a TV2 hasonló – az MVM paksi atomerőművet propagáló - villantós reklámját, mit tesz ebben az esetben. A médiahatóság korábbi érvelése az volt, hogy a nézők tudatosan észlelték az MVM reklámszpotját, és jelentették be, tehát nem lehet szó tudat alatti észlelésről. Csakhogy a reklámtörvény a lélektani értelemben vett észlelést említi, ami nem csupán a villanás felismerését jelenti, de az is, ahogyan reagálunk a reklámra, ahogyan viszonyulunk hozzá. Egy 15-30 perces reklámról el tudjuk dönteni, hogy tetszik vagy sem, érdekes vagy érdektelen számunkra, de egy mosóporhirdetés közben felvillantott logóhoz, szlogenhez nem lehet ugyanígy viszonyulni.
A sors fintora, hogy 2014-ben az akkor még nem kormányhoz közeli Origo Tech rovata fejtette ki részletesen, mit lehet és érdemes elrejteni egy videó 25. képkockájában
Frissítve: 2019.04.20 16:12

Néhol eső és szél rondíthat a meleg húsvéti időjárásba

Publikálás dátuma
2019.04.20 15:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között várható vasárnap.
Vasárnap az ország nyugati részén túlnyomóan napos időre készülhetünk, míg elsősorban a Dunától keletre már gomolyfelhők képződnek, és főként az északkeleti, keleti tájakon néhol zápor is lehet. Általában az északnyugati, nyugati, de az Észak-Alföld tágabb környezetében az északi, északkeleti szelet kísérhetik olykor élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 7 fok között valószínű, de a fagyzugos területeken gyenge fagy továbbra is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 20 és 24 fok között várható. 
Hétfőn változóan felhős égre számíthatunk, a Dunántúlon több, máshol kevesebb napsütéssel. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.