Orvos vagy szülésznő?

Publikálás dátuma
2014.06.18 07:15
A kép illusztráció Fotó: Getty Images
Jövő hónaptól választhat a kismama, ha az orvos megállapítja a terhességet, marad a nőgyógyász kezelésében, vagy inkább szülésznőt kér meg arra, ő kísérje végig a kilenc hónapon. A szülészorvosok és a szülésznők azonban úgy vélik, nem egymástól külön, hanem egymással együtt kell dolgoznia a két embernek. Az első három hónapban - de később is - olyan problémák is felmerülhetnek, amelyek meghaladják a szülésznők képzettségét.

A közös munka híve, Szőnyi György a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára azzal kapcsolatban mondta ezt lapunknak, hogy egy július elsejétől hatályba lépő miniszteri rendelet szerint bizonyos esetekben a várandós nők maguk választhatnak: a kilenc hónapot orvos, vagy szülésznő kísérje végig.

Az első vizsgálat, vagyis a terhesség megállapítása minden esetben a nőgyógyász feladata lesz, akinek ekkor kell döntenie arról, hogy mindenképpen a felügyelet alatt maradjon-e a kismama. Ha szociális vagy egészségi okok miatt nincs szükség a fokozott figyelemre, a nő átigazolhat egy szülésznőhöz.

Az érvelés szerint a várandósság megállapítása és az erre vonatkozó rizikóbesorolás továbbra is az orvos hatáskörében marad. Az új jogszabály szerint a kötelező vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd, abba - az eddigi gyakorlattól eltérően - már a szülésznők is tehetnek bejegyzéseket.

Erre mostanáig nem volt lehetőségük a szülésznőknek, így a rendelet életbelépésétől megszűnik a várandósok eddigi "felesleges küldözgetése" a védőnőkhöz. Csakhogy a védőnő és a szülésznő feladata más, ráadásul a szakemberek az együttműködésben és nem az egymás kizárásában értenek egyet.

Szőnyi György szerint a terhesség elején még nagyon sok, későbbi problémát nem lehet kiszűrni, később olyan gondok adódhatnak, amelyekről a kezdeti időszakban az orvosnak fogalma sem lehet. Mint mondta, biztosan lesznek olyan páciensek, akik élni fognak majd ezzel a lehetőséggel, de az biztos, hogy nem nagy számban.

"Az egészet nem is tartom életszerűnek". Elismerte, nem jellemző, hogy egy szülésznő végig részese a terhesgondozásnak, pedig egy nő testileg, lelkileg jobban át tudja érezni a kismama szerepét, problémáját. Olyan szülésznő is van, aki biztonsággal levezényel egy szülést. De a terhesség és a szülés közben is adódhatnak olyan helyzetek, amikor az orvost szükség van.

A szülésznő vagy orvos helyett a szülésznő és orvos közös, együttes munkáját kellene erősíteni - jelentette ki Szőnyi György, aki megjegyezte azt is, az otthonszülés mellett is erős volt a lobbi, végül a kismamáknak mégis csupán fél százaléka választja ezt a megoldást. A főtitkár szerint az új miniszteri rendeletnek is hasonló lesz az eredménye.

Ugyanezen a véleményen van Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznői szekciójának elnöke. A jogszabály rögzíti, csak azok a szülésznők végezhetnek terhesgondozást, akik valamelyik felsőoktatási intézmény alapképzési szakán vagy főiskolai karán szereztek megfelelő szakképesítést, emelt szintű vagy felsőfokú szülésznő szakképesítéssel rendelkeznek, illetve azok, akik egészségügyi szolgáltatónál szülésznőként foglalkoztatnak, vagy rendelkeznek a szülésznői tevékenység végzésére jogosító, érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

Ám ilyen lista egyelőre nincs, vagyis a kismamák nem tudnak honnan választani. Vannak kollégák - mondta-, akiknek nincs meg az előírt végzettségük, ők nem dolgozhatnak a szülőszobán, hiába választja ki őket a kismama. Mások pedig kizárólag szülőszobán dolgoznak, a terhesgondozás nem tartozik a feladatukhoz. A jogszabály júliusban lép életbe, de a munkaszervezési problémákról eddig még senki nem beszélt - mondta.

Megjegyezte azt is, a jól felkészült szülésznők a három műszakos munkájukért 100-120 ezer forintot keresnek. A rendelkezésre állásért, vagyis azért, hogy a szülésznőt akár éjjel 11 órakor is behívhatják a vajúdó kismamához, a szülésznő is pénzt fog kérni - jegyezte meg Csetneki Julianna. Kijelentette: nem működhet az, hogy egy várandós kismamát a terhesség megállapítása után kizárólag a szülésznő kezelje, szerinte ezt a felelősséget nem sok kolléga vállalja.

Kell ugyanis egy olyan felelős személy - az orvos -, aki a legveszélyeztetettebb időszakot, az első három hónapot végig felügyeli. Arra egyébként nem is szól egy szülésznő képzettsége, hogy ezt a feladatot átvegye, különböző vizsgálatokra küldje a várandós nőt. Amikor a terhesség már túl van az első három-négy hónapon, akkor nyugalmasabb időszak következik, ekkor veheti át a feladatot a szülésznő.

Ám még ebben az esetben is az első apró, problémás jelnél vissza kell, hogy utalja a kismamát az orvoshoz. Amiben viszont nagy szerepük lehet: a szülésre felkészítő tanfolyamok megtartásában, a szülő nő fogadásában. Nagyon sok jó és tapasztalt szülésznő dolgozik, a szülés megindulásától is vizsgálhatják a kismamát.

De ez egy most is működő gyakorlat, az orvos sokszor már csak a szülés megindulásakor jelenik meg, vagy dönt például a császármetszésről. Csetneki Julianna szerint a szülészorvos és a szülésznő feladata "soha nem lesz ilyen sarkosan elválasztva". Nagyon kevés olyan édesanya lesz, aki a terhesség megállapítása után ne szeretne orvossal találkozni,  még ha semmi baja sincsen.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14