Előfizetés

Cicerót idézett Hunvald

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2014.06.18. 07:06
Hunvald György érkezik a tárgyalásra – két hét múlva lehet ítélet FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Ciceró szavait idézte Hunvald György a Kúrián, ahol tegnap kezdődött harmadfokon a volt erzsébetvárosi polgármester elleni büntetőper. A tárgyalás jövő kedden folytatódik, ítélethirdetés pedig július 1-én várható. A Szegedi Ítélőtáblán tavaly októberben kihirdetett nem jogerős ítélet az elsőfokú végzéssel egyezően a VII. kerületi ingatlanügyekben felmentette Hunvaldot a maffiavádak alól, továbbá több vádpontban enyhítettek is.

"Ha azt akarjuk, hogy az erőszak megszűnjék, akkor szükségképpen a jognak kell érvényesülnie, vagyis a törvényes eljárásnak, amely minden jog foglalata-, ha azonban a bíróságokat megvetik vagy felszámolják, szükségképpen az erőszak fog uralkodni." A kétezer éve élt ókori filozófus-politikus ezen szavaival kért Hunvald György törvényes és tisztességes eljárást ügyében tegnap a Kúrián, ahol tegnap kezdődött a volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármester és társai büntetőpere.

A legfelsőbb bírói fórum hoz - várhatóan a jövő keddi újabb tárgyalást követően, július elsején - majd jogerős döntést az erzsébetvárosi ingatlanüggyel összefüggő perben, amelyben az eredeti 25 vádlott helyett - a felmentések és az elfogadott ítéletek miatt - már csak hat terheltről kell dönteni. Megírtuk, a Szegedi Ítélőtáblán tavaly októberben kihirdetett nem jogerős ítélet az elsőfokú végzéssel egyezően Hunvaldot felmentette a kerületi ingatlanügyekben a maffiavádak alól, sőt, a volt politikussal szemben több vádpont enyhült is.

Az ügyészségi koronatanút elítélték
A Hunvald-per ügyészségi koronatanújáról, Nagy György vállalkozóról lapunk derítette ki, hogy megtévesztéssel csalt ki pénzt, ezért tavaly ősszel csalásért állt bíróság elé, azóta pedig a II. és III. kerületi bíróság ügyében elmarasztaló döntést hozott. Eszerint Nagy egy hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását célzó projekt beindítására kért kölcsön 1,25 millió forintot G. J. D. sértettől, ám a pénzt eleve nem akarta visszafizetni, noha ezt folyamatosan ígérte. A tartozást Nagy is elismerte. A bíróság szerint ez megtévesztés volt, kimondta Nagy bűnösségét, és a jogerőre is emelkedett ítéletben a próbára bocsátását rendelte el.

A keddi első tárgyalási napon egyébként annyi történt, hogy a bíró - a tanácsot Belegi József vezeti - ismertette az első- illetve a másodfokú ítéletet, továbbá a védelem és a vádlottak fellebbezéseit. Ezután az ügyész, majd a VII. kerületi önkormányzatot képviselő ügyvéd beszélt, végül a vádlottak és védőik felváltva adták elő álláspontjukat - két vádlottra már nem jutott idő, ők június 24-én kerülnek sorra. Beszélt viszont Hunvald, aki nem az alapügyben, hanem a lakáskiutalásokkal összefüggésben a felelősségét felvető ügyészi álláspontról (amely megkérdőjelezte, hogy erre polgármesterként volt joga) ugyancsak Cicerót idézve azt mondta: "Mit mond a vádló? Állítólag olyat tettem, amihez nem lett volna jogom - ez súlyosabb mintha azt állítaná, hogy olyat tettem, ami nem helyénvaló. Vannak ugyanis dolgok, amelyek nem illendők, noha megengedettek, ami azonban tilos, az semmiképpen nem illendő. Azon szempontból kell vizsgálni, hogy szabad volt-e megtennem, amit tettem, illetve nem is azt mondanám, hogy szabad volt-e, hanem hogy nem jogtalanság volt-e?"

A Hunvald-per évek óta húzódik: a Fővárosi Törvényszéken 2011. április 7-én kezdődött eljárásban 2012. február 24-én hirdették ki az elsőfokú ítéletet. Csak másfél évvel később folytatódott a per másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán, ahol 2013. október 10-én hirdettek ítéletet. Szegeden több vádlott esetében megváltoztatták a Fővárosi Törvényszék döntését; Hunvald György esetében is enyhítettek: a lakáskiutalások miatt az ötrendbeli hivatali visszaélést háromra csökkentették. Maradt a nagyságrendileg 30 milliós kártérítési kötelezettség, és a korábban Hunvaldra kiszabott másfél év letöltendő sem változott - igaz, börtönbe nem kellett vonulnia, mert csaknem két és fél évet már előzetesben töltött.

A meglincselt roma fiú ügyében Párizshoz fordult Románia

A román külügyminisztérium azt kéri a francia hatóságoktól, hogy a lehető legrövidebb időn belül tisztázzák a 16 éves roma fiú meglincselésének körülményeit - olvasható a bukaresti külügyminisztériumi közleményben.

A dokumentum szerint Bukarest elvárja a francia hatóságoktól, hogy a "feltételezett román származású" fiú ellen elkövetett atrocitás felelőseit azonosítsák, és állítsák bíróság elé. A külügy minősíthetetlennek nevezte a kiskorú elleni erőszakcselekményt.

Bukarest ugyanakkor értékeli, hogy a francia hatóságok a legmagasabb szinten állást foglaltak az ügyben. Úgy véli, hogy az európai politikusok körében egyre gyakrabban felbukkanó rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulások is bizonyos mértékben előidézik az ilyen szélsőségesen erőszakos cselekményeket, amelyeknek európai állampolgárok - köztük románok - esnek áldozatul.

Egy betörés miatt tucatnyi ember meglincselt pénteken egy roma fiút Párizs közelében, egy lakótelepen. Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a fiút mintegy tucatnyi ember megverte, mert a lakótelep egyik lakásában néhány órával korábban elkövetett betöréssel őt gyanúsították.

A lincselés miatt a rendőrség mintegy harminc embert kihallgatott, de egyelőre senkit nem vett őrizetbe. A polgármester szerint a városban a lincselést követően sem alakult ki feszültség. Az SOS Racisme (Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet szerint "ez a súlyos cselekmény a roma vagy romának feltételezett állampolgárokról kialakult kép riasztó romlását mutatja társadalmunkban, valamint azoknak a feszült viszonyoknak a látható eredményét, amelyek között a franciák élnek". Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke szerint "radikális beszédmódváltásra" és "a romákat érintő erőszak egyértelmű elítélésére" van szükség. 

Kapcsolódó
Meglincseltek egy roma fiút

Őrizetbe vételek a lehallgatási botránnyal kapcsolatban

Őrizetbe vették a lengyel Kormányvédelmi Hivatal (BOR) egyik nyugalmazott főtisztjét és egy étteremtulajdonost a lehallgatási botrány miatt Varsóban kedden reggel - jelentette a Gazeta Wyborcza című lengyel lap. A lengyel belbiztonsági szolgálat (ABW) gyanúja szerint a letartóztatottak részt vettek azoknak a - magas állami tisztséget betöltő személyek beszélgetéseit rögzítő - hangfelvételeknek a megszerzésében, amelyek a hétvégén kerültek nyilvánosságra, és valóságos botrányt keltettek Lengyelországban - írja az újság.

Az őrizetbe vettek egyike annak az étteremnek az üzemeltetője, amelyben 2013 júliusában lezajlottak a lehallgatott beszélgetések. Az elfogott főtisztet, akinek feladata a Gazeta Wyborcza tudósítása szerint az volt, hogy előzetes terepszemléket tartson védett személyek tartózkodási helyszínein, három hónapja bocsátották el.

A varsói kerületi ügyészség Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter hétfői kezdeményezésére nyomozást indított a lehallgatások ügyében. Bronislaw Komorowski lengyel államfő kedden megbeszélést folytatott Donald Tusk miniszterelnökkel és Marek Belka jegybanki elnökkel a botrányról. Komorowski "mindenekelőtt a lengyel valuta és a gazdaság stabilitása miatt aggódik" - közölte az államelnöki hivatal. Az államelnök - ahogy a szóvívője mondta - nem zárja ki, hogy az általa irányított Nemzetbiztonsági tanács (RBN) egyik következő ülésének a témája "az állam legfontosabb embereinek a védelme lesz, a lehallgatásokkal összefüggésben is".

A lehallgatási botrány a múlt hétvégén tört ki Lengyelországban. A Wprost című hetilap több, magas állami posztot betöltő személy titokban felvett beszélgetését közölte. Ezek közül a legnagyobb érdeklődést a Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter párbeszéde váltotta ki, amelyben a belügyminiszter pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől.
A költségvetési hiány enyhítésének ez a módja a választások nehéz éveiben segítené a kormánykoalíció fő erejét képező Polgári platformot, amelynek népszerűsége az utóbbi időben elmaradt az ellenzékétől.

A pénzkibocsátásért cserében Belka a lehallgatott beszélgetés idején pénzügyminiszteri posztot betöltő Jacek Rostowski leváltását kérte.