Előfizetés

Aszad és a palesztin menekültek

Gál Mária
Publikálás dátuma
2014.06.25. 07:32
Aszad „nagylelkűségét” nem hálálták meg a menekültek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/URIEL SINAI
A damaszkuszi kormány átadta megsemnmisítésre vegyifegyver készletének utolsó nyolc százalékát is. A rezsim egyik, szankciós listán szereplő tisztségviselője nemzetközi konferenciára kapott meghívást Norvégiába. Aszadnak egyre komolyabb gondot okoz a menekültkérdés. Az egyik legnagyobb palesztin menekülttábor helyzete mutatja, visszaütött a rezsimre, hogy korábban radikáéis szervezetek vezetőit is befogadta, bújtatta. 

Megállapodás született a szíriai kormányzat és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) között a damaszkuszi palesztin menekülttábor ügyében. A szír fővárosban található Jarmouk menekülttábor ugyanis romokban hever.

A táborban több, a rezsim ellen harcoló fegyveres húzta meg magát, így többször összecsapásra került sor a három éve dúló szíriai polgárháború során. A palesztin harcosok a szunnita felkelők oldalán léptek fel a síita/alavita Aszad erőivel szemben.

Átadták a vegyi fegyvereket

Felderített és nyilvántartott vegyifegyver-készletének utolsó szállítmányát is átadta megsemmisítésre Szíria a nyugati országok kormányainak - jelentette be a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). Ezen nyilvántartás szerint a polgárháború sújtotta arab országnak 1300 tonnányi készlete volt vegyi fegyverekből vagy azok előállítására alkalmas anyagokból. Az Aszad rezsim beleegyezett a készlet átadásába, a folyamat azonban elhúzódott a harcok miatt. A folyamatot felügyelte és támogatta mind az amerikai, mind az orosz kormányzat.
Noha vannak még kételyek arra vonatkozóan, hogy Damaszkusz valós vegyifegyver arzenálja megegyezik-e a nyilvántartottal, Ahmet Uzumcu, az OPCW vezérigazgatója azt mondta, a bevallott szíriai készlet mennyisége közel jár független biztonsági elemzők és szakértők becsült adatához.

A PFSZ képviselői és a szír kormány között megállapodás jött létre, amely lehetővé teszi, hogy a táborban menedéket talált fegyveresek sértetlenül elvonuljanak, majd ezt követően újjáépítsék a romokban heverő létesítményt. A fegyverszünet szombaton helyi idő szerint 18 órakor lépett hatályba, azóta nem volt összetűzés, de a PFSZ szóvivője szerint elővigyázatosak a korábbi tapasztalatok miatt.

A jarmouki táborban a szíriai polgárháború előtt 150 ezren éltek, a palesztinok mellett szírek is, mára alig 40 ezer lakója maradt, közülük csupán 18 ezer palesztin. Több mint 200 személy meghalt, 128 éhen halt amióta 2013 júniusában a szír hadsereg

körbezárta a tábort, elvágva nemcsak a fegyveres utánpótlást, hanem az élelem és a gyógyszer szállítmányok útját is. Februárban már volt egy tűzszüneti kísérlet, ám csak 15 napig tartott, mert márciusban újrakezdődtek az összecsapások. E néhány nap alatt az UNRWA -nak, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének, sikerült élelmet és gyógyszert bejuttatnia a létesítménybe.

A szombati megállapodás értelmében minden fegyveres kivonul a táborból, a barakkokat lebontják és teljesen újjáépítik a létesítményt. A buldózerek már megjelentek, a megállapodást az UNRWA is szignálta és felügyeli.

A szíriai menekültkérdés a közel-keleti változásokat látványosan érzékelteti. Az Aszad-ellenes felkelés kezdete előtt Szíria célországnak számított, mára a világ menekültjeinek legnagyobb hányadát épp a szíriaiak teszik ki. A menekültek világnapja (június 20) alkalmából kiadott éves ENSZ-jelentés szerint 2013-ban világszerte 51,2 millió személy kényszerült otthona elhagyására, a szír polgárháború csaknem tízmillió menekültet eredményezett, közülük 3 millió külföldön él. 2010-ben a szíriai lakosság 10 százalékát még a menekültek tették ki.

Szíria kedvelt célpont volt, mert a damaszkuszi kormányzat "tárt karokkal fogadta a menekülteket", viszonylag jó körülményeket teremtett számukra, jogokat biztosított számukra, így a menekültek nem voltak ellenségesek az Aszad rezsimmel. Akkor még a kormányt nem érdekelték Tel Aviv és Bagdad kritikái.

Izrael és Irak ugyanis számtalanszor kifogásolta, hogy Damaszkusz terroristákat és volt Baath tagokat bujtat az országban. Közismert volt, hogy a Hamasznak és az Iszlám Dzsihádnak nem egy vezetője élvezte az Aszad kormányzat nyújtotta biztonságot.

Az UNRWA adatai szerint Szíria 432-470 ezer palesztin menekült élt a szír polgárháború előtt Damaszkusz nem önzetlenségből fogadta be a menekültek millióit és biztosított számukra jó körülményeket, hanem többek között azért, mert ezáltal befolyása egyre növekedett a menekültek származási országaiban.

A palesztin-izraeli illetve a palesztin-palesztin konfliktusban nem annyira a menekültek száma, hanem az jelentette Aszad helyzetelőnyét, hogy nemcsak a Palesztin Felszabadítási Szervezet, hanem a Hamasz, az Iszlám Dzsihád, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért, illetve a Népi Front Palesztina Felszabadításáért mozgalom tagjait és vezetőit is befogadta. A polgárháború során azonban a volt támogatottak általában felekezeti alapon, a szunnita lázadókkal szimpatizáltak és sok esetben fegyvert is fogtak az ő soraikat erősítve.

Még vizsgálják a pestót

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) még szombaton tette közzé: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nébih adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmusmegbetegedés fordult elő, amely előtt a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Mint lapunkban többször foglalkoztunk vele: a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették a diagnózist, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáit az Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják. A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata pedig megkezdődött a Nébih laboratóriumában.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Országos Epidemiológai Központtal folytatott konzultáció alapján most egy áprilisi botulizmusgyanús megbetegedést is összefüggésbe hozott a jelenlegi ételmérgezéssel, amit a beteg tünetei és az elfogyasztott élelmiszer is alátámasztanak - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

2014 áprilisában az egyik vidéki kórház botulizmusgyanús megbetegedés miatt a Nébih laboratóriumába küldött egy megbontott, Keksz Zsolt által készített szarvasgombás pestót, amelyet a kórházban kezelt beteg a tünetei jelentkezése előtt fogyasztott. Akkor a termék vizsgálata negatív eredménnyel zárult.

Korábban a Nébih közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményétől (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban a négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.

Keksz Zsolt ugyanakkor azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint őstermelőként az előírtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során.

A baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, de az ő termékük nem is érintkezhet hússal - közölte. Az ÁNTSZ mindazonáltal azt kérte, hogy senki ne fogyasszon a fenti termékekből, mert a betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés okait még vizsgálják.

Kérdésünkre, ki felel azért, ha a gyanú nem bizonyosodik be, s mégsem Keksz Zsolt termékei voltak mérgezettek, de közben a vállalkozása tönkremegy, a Nébih az alábbi választ küldte: „A fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható döntés meghozatala után hatóságunknak - az ÉLTV szerint - nyilvánosságra kell hoznia a jogsértést.

Ebben az esetben az élelmiszer emberi életet is veszélyeztető szennyezettségének gyanúja merült fel, ezért a gyanús termék beazonosítására alkalmas adatokat - a további megbetegedések elkerülése céljából - azonnal nyilvánosságra hoztuk. Különösen azért volt ez fontos, mert a termék tartós élelmiszer, ezért előfordulhat, hogy az esetlegesen hibás, szennyezett tétel háztartások vendéglátóhelyek polcain fogyasztásra vár.

Abban az esetben ha az előállítónál (nyomon-követésre, technológiára stb.) irányuló vizsgálataink, valamint a kérdéses termékkör laboratóriumi vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárul a közvéleményt erről tájékoztatjuk.Továbbra is nyomatékosan kérünk mindenkit hogy a jelzett termékből (szarvasgombás pesto) a vizsgálat lezárásáig ne fogyasszon.”

Kevesebb bíró a vádlottak padján

Csökkent 2013-ban a bírók ellen indult büntetőeljárások száma az előző évhez képest - számolt be a Magyar Hírlap az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatása alapján.

A beszámoló szerint 2012-ben kilenc esetben történt ilyen, míg tavaly már csak kétszer, miközben a bírókkal szembeni szabálysértési eljárások száma háromról egyre csökkent.

Tavaly közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, szándékos rongálás szabálysértése és közokirat-hamisítás bűntette merült fel.

Idén még nem indult eljárás bíró ellen, ugyanakkor az összképet két ítélet is rontja: pár nappal ezelőtt a Debreceni Törvényszék hét év börtönbüntetésre ítélt hivatali visszaélés és vesztegetés miatt első fokon egy nyíregyházi bírónőt, június közepén pedig ugyanezen tényállás alapján egy csongrádi bírót.

Ez utóbbi esetben egy büntetőbíróról van szó, akit a Csongrád Megyei Bíróság volt tanácselnökeként vezető beosztású, hivatalos személy által üzletszerűen, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében marasztaltak és 10 év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

N. Norbert Barna 2009 és 2011 között ügyvéd barátja ajánlatát elfogadva 300-500 ezer forintnyi juttatás fejében kedvezőbb döntéseket hozott az ügyvéd védencei számára. K. Zoltán ügyvéd szintén részesült a pénzből: a gyanúsítottak, vádlottak hozzátartozóitól kapott összeget megfelezték.

A bíróság szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a vádlott tanácselnökként önállóan szövegezett meg határozatokat, az előadó bíróval konzultált ugyan, de a tanács harmadik bírája csak aláírásával látta el a végzéseket. Az indoklásban elhangzott: ez a magatartás a határidők betartása érdekében gyakorlat volt a Csongrád Megyei Bíróságon, ezt az ügyben meghallgatott bírósági dolgozók tanúvallomásai is megerősítették.

A bíróság - helyt adva az ügyészi indítványnak - N. Norbert Barnát előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrök megbilincselve vezették el az elsőfokú ítélet kihirdetése után.