Előfizetés

Adósmentés kivételekkel

Benedek Noémi
Publikálás dátuma
2014.07.04. 07:00
Akiknek az ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő megvette, így az ócsaiak is, kimaradnak a mentőcsomagból FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Ma szavaz a parlament a devizahiteles törvényjavaslatról, melyhez több módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti politikusok. A végtörlesztőkre és az eszközkezelősökre nem lesz érvényes a törvény. Csak a 2004 után felvett hitelek után kaphatnak vissza pénzt az adósok. Az autóhitelt felvevők különösen jól járhatnak.

Semmit sem kapnak automatikusan a bankjuktól a végtörlesztők és azok sem, akiknek a devizahitellel terhelt lakását az eszközkezelő vette meg, ha a parlament ma megszavazza az adósmentő törvényjavaslathoz tegnap benyújtott kormánypárti módosítót. Gulyás Gergely és a törvényalkotási bizottság azt is javasolja, hogy csak a 2004. május 1-je után felvett hitelekre vonatkozzon a törvény. A módosító indítvány egyúttal megtiltja a bankoknak, hogy a helyzet rendezéséig egyoldalúan emeljék hiteleik kamatát. Néhány napja a CIB Bankról jelentek meg olyan híradások, hogy a Kúria döntése után egyoldalúan emelte ügyfeleinek kamatát. Az esetről beszámoló hvg.hu cikkének megjelenése után azonban a pénzintézet közölte: a kamatemelésről még tavaly decemberben született döntés, az ügyfelek szeptemberben forduló hitellel rendelkeznek. A törvény szerint 90 nappal a kamatemelés előtt értesítenie kell az adósokat a pénzintézetnek, ezért júniusban kaptak levelet az ügyfelek a kamatemelésről. A törvényjavaslat, amelyet ma megszavazhat a parlament, nem csak a kamatemeléseket, hanem a folyamatban lévő pereket is felfüggeszti a helyzet rendezéséig, de legkésőbb december 31-ig.

Az adósmentő törvényjavaslat tulajdonképp a Kúria jogegységi határozatának megállapítását teszi érvényessé minden kölcsönszerződésre. A legfelsőbb bírói testület megállapította, hogy a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása, és a bankoknak vissza kell fizetniük azt az ügyfeleknek. Emellett mind a forinthitelek, mind a devizahitelek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelnie a bankok általános szerződési feltételeinek, hogy egyoldalúan módosíthassák a szerződéseket. Az adósmentésről szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy alapesetben minden egyoldalú szerződésmódosítás semmis, és a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy az ő kitételük nem volt tisztességtelen. Ehhez a pénzintézeteknek pert kell indítaniuk a magyar állam ellen, a perhez a nyári ítélkezési szünet dacára roppant rövid határidőket szab a törvény a bankok és bíróságok számára is.

Az autóhiteleknek csaknem egyharmada visszajárhat - derül ki a Pénzcentrum.hu számításából. Sok autóhitel lejárt az öt éves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Az elévülés hagyományos értelmezését a törvényjavaslat úgy módosítja, hogy csak a több mint öt éve lezárult szerződések esetében évült el az adós követelése. Akinek viszont öt éven belül járt le a hitele, vagy még élő szerződése van, annak a lakáshitelesekhez hasonlóan visszajárhat pénz. Példaként egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, öt éves futamidejű, svájci frank alapú hitelt vett a portál. Számításaik szerint kétszer történt kamatemelés, egy év után, 2008 közepén, illetve két év után, 2009 közepén. Míg felvételkor 9 százalék alatt alakultak az átlagos kamatok, a válság első évében 12 százalékig kúsztak, még egy évvel később 16 százalékig szaladt a kamat. Ebből a hitelből a portál számítása szerint 601 ezer forint jár vissza a kamatemelés miatt, míg az árfolyamrés után 68 ezer forintot kaphat az adós.

Az adósmentés következő része a kormány szerint ősszel jöhet: amikor forintosítják a hiteleket. Rogán Antal szerint az árfolyamváltozás terheit meg kell osztani a bankok és az ügyfelek között, míg a bankok emlékeztettek, hogy a Kúria jogegységi határozata kimondta, hogy nem vizsgálható az árfolyamkockázat tisztességtelensége, csak akkor, ha az adós bizonyítja, hogy a bank nem tájékoztatta megfelelően.

                                KÖZTÉR - A szegényeknek nem jár igazság

Nem jár vissza azoknak az adósoknak a tisztességtelenül beszedett árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés, akiknek az ingatlanát megvette a Nemzeti Eszközkezelő (NET) - erről szól az a módosító indítvány, amelyet a fideszes Gulyás Gergely nyújtott be a devizahiteles mentőcsomaghoz. A "mentőcsomag" elnevezéssel már magam is asszisztálok ahhoz, hogy a kormány által nyújtott kegynek tekintsük a törvényjavaslatot, de ezen a ponton érdemes tisztázni, hogy nem erről van szó. A kormány messiásként várta a Kúria jogegységi határozatát, hogy "tiszta legyen a jogi helyzet" és "megmenthesse" az adósokat, de most nem ez történik. Hanem az, hogy a Kúria kijelentette, hogy tisztességtelen az árfolyamrés, és a bankok csak szigorú feltételek mellett emelhetik egyoldalúan a kamatokat - olyan szigorú feltételek mentén, amelynek szinte egyetlen pénzintézet általános szerződési feltételei sem feleltek meg. A Kúria döntése azt jelenti, hogy ha minden adós egyesével perre menne, akkor azt megnyerné. A kormány törvényjavaslata csak annyiban "kegy", hogy nem kell egyesével perelnie az adósoknak.

A végtörlesztőket kizárja a Gulyás-féle módosító javaslat - ez erkölcsileg rendben is van, hatalmas kedvezménnyel szállhattak ki a devizahitelből, amit az állam (vagyis mi, adófizetők) és a bankok álltak, ha nagyon akarják, indítsanak pert. Ha végtörleszteni volt pénzük, jó eséllyel erre is lesz. Kiveszi azonban azokat is, akik eladták a lakásukat az eszközkezelőnek. Ezek olyan adósok, akik mindent megtettek, hogy fizethessék a hitelüket, de nem bírták, mondjuk azért, mert a család kenyérkeresője a válság óta nem kap munkát vagy a korábbi fizetése töredékéért dolgozik közmunkásként. Tőlük is elvette a bank - a Kúria döntése alapján tisztességtelenül - az árfolyamrés és a kamatemelések összegét. Álságos lenne a kormány részéről arra hivatkozni, hogy minimalizálnák a bankok terheit, hiszen nem ezen a 19 ezer adóson fog múlni a bankrendszer stabilitása. Ezeknek az embereknek bármilyen kis összeg jól jön, és épp ezért nem fognak tudni pert indítani. Vagy aki szegény, az már azt se kapja meg, ami jogosan megilleti?Európa Liga - Nyert a Diósgyőr

Publikálás dátuma
2014.07.04. 01:16
FOTÓ: MTI, Czeglédi Zsolt
Győzelemmel tért vissza 16 év szünet után a Diósgyőr a nemzetközi kupaporondra: a borsodi együttes 2-1-re nyert a máltai Birkirkara ellen Debrecenben a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének első fordulójában, a párharc első, csütörtöki mérkőzésén.

A Diósgyőr azért szerepelhet az EL selejtezőjében, mert második lett a Magyar Kupában, a győztes Újpest pedig a licencjog bajnokság közbeni átruházása miatt nem kapott indulási engedélyt.
A visszavágót jövő csütörtökön rendezik.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:
Diósgyőri VTK-Birkirkara (máltai) 2-1 (1-1)

Debrecen, 6000 néző, v: Villamayor (andorrai)
gólszerzők: Barczi (34.), Bacsa (93.), illetve Bissi (36.)
kiállítva: Bissi (46.)
sárga lap: Okuka (76.), illetve Bissi (19., 46.), Moreno (77.)

Diósgyőr:
Rados - Okuka, William Alves, Kádár, Husic (Marjanovic, 68.) - Barczi, Elek, Nikházi, Gosztonyi (Bori, 56.) - Bacsa, Grumics

Birkirkara:
Sánchez - Bissi, Vukanac, Moreno - Z. Muscat, Sciberras (Agius, 75.), Fenech, Zerafa - Herrera, Vella (Ledesma, 82.), Camenzuli (Scicluna, 60.)

Az első percekben a máltai együttes majdnem meglepte vendéglátóját: egy szöglet után Muscat csukafejesből a keresztlécet találta el. Ezután ha lassan is, de magára talált a Diósgyőr, és valamivel több mint tíz perccel a félidő vége előtt egy szép támadás végén megszerezte a vezetést. A hazaiak öröme csupán két percig tartott, mivel a Birkirkara egy hatalmas szabadrúgásgóllal egyenlített, így a szünetre is 1-1-es állásnál vonultak öltözőbe a felek.
Fordulás után azonnal megfogyatkoztak a máltaiak, gólszerzőjük, Bissi megkapta a második sárga lapját és az azzal járó pirosat is. A Diósgyőr igyekezett gólra váltani a létszámfölényt, de ez számos kihagyott helyzet után csak kevéssel a lefújás előtt sikerült neki.

Fának ütközött, vezetéket szakított - Baleset a fővárosban

Publikálás dátuma
2014.07.03. 19:55
Fotó: Mihádák Zoltán
Fának ütközött egy konténerszállító teherautó Budapest XIX. kerületében, a balesetben nem sérült meg senki, de egy utcaszakaszt a mentés idejére le kellett zárni - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Kiss Norbert tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos utcai balesetben a fa kettétört és a járműre esett, továbbá egy elektromos vezetéket is leszakított. A műszaki mentés idejére a Kossuth Lajos utca egy szakaszát - a József Attila utca és az Ady Endre út között - lezárták.