A kalapácsos ember szimbólum

Publikálás dátuma
2014.07.09. 22:52
Fotó: K2 Press/Népszava
Zsúfolásig megtelt szerda este a Belvárosi Liberális Klub, ahol politikusok, írók, szociológusok vitatták meg: miért fontos életben tartani a Népszavát, és mit szimbolizálna, ha a 141 éves lap megszűnne. Tarján András, a klub vezetője arról beszélt, hogy a lap kemény időket élt meg, volt olyan munkatársa, akit meggyilkoltak, szerzője volt mások mellett Móricz Zsigmond és Bajcsy-Zsilinszky Endre, de mindig megmaradt. Most ismét nehéz helyzetben van, ezért is hívták össze a lapért tenni akarókat, mert Tarján szerint van jövője a Népszavának. 

Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy 1944 márciusában a németek, mint stratégiai pontot, e lapot is megszállták, mert el akarták hallgattatni. A politikus ugyan nem akarta a '44-es helyzettel összevetni a mait, de szerinte a jelenlegi kormány minden ellenállásra képes pontot meg akar szállni és el akar hallgattatni.

Lendvai reméli, a balliberális értelmiség nem hagyja kivéreztetni a lapot. Önkritkusan megjegyezte: ha már az MSZP, amelyet képvisel, pénzt nem is ad a Népszavának, akkor is meg kell tudnia tartani a lapot. Népszava-olvasókörök szervezését javasolta, mert 4-5 ember inkább elő tud fizetni a lapra, mint egy. De a szocialistáknak elengedni is kell tudniuk, mert a Népszavának az a feladata, hogy az egész magyar baloldal lapja legyen.

A volt pártelnök emlékeztetett, hogy annak idején a szociáldemokrata párt vezetőinek kellett eldönteni, hogy Ady Endre verse megjelenhet-e, s akkor a párt vezetői bölcsen úgy döntöttek, hogy a lap szabad. 

Ma a magyar sajtószabadságot jelenti a Népszava - ez Fodor Gábor véleménye. A Liberálisok elnöke felajánlotta, hogy pártja több ilyen fórumot szervez majd és hajlandó előfizetőket toborzni. Felidézte, náluk a családban egykor csak a Népszavát olvasták, mert a nagypapája tőről metszett szociáldemokrata volt.

Tamás Gáspár Miklós azt fejtegette, hogy a Népszavát egykor egymáshoz hasonló emberek olvasták, ezért a lapnak integráló szerepe volt, ma viszont a média közvetít. A kormány ezt nem akarja, ezért igyekszik elhallgattatni a sajtót. A filozófus szerint a jobboldal érdekei is csorbulnak, ha a baloldali sajtó megszűnik.

Bitó László felajánlotta, hogy tíz embernek előfizeti a lapot. Az író hosszan fejtegette, hogy a félelem csak a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Majtényi László szerint a kalapácsos ember évszázados szimbólum és az elvesztése is szimbolikus lenne. Az alkotmányjogász szerint önmagában semmi nem érték, így a Népszava sem, de amit a múltban csinál, a jelenben tesz, és amit a jövőben fog, az pótolhatatlan.

Vásárhelyi Mária pedig arra figyelmeztetett, hogy azt a bizonyos "70-30 százalékot" a Fidesz 2010-ben felmondta, ami a sajtóban és a közéletben történik, az ennek az eredménye. A szociológus szeretné, ha alapot hoznának létre a független média támogatására, mert a balliberális közönség elszegényedik, ezért nem lehet várni, hogy eltartsák a lapokat.

Fontos, hogy a civilek a Népszava mellé állnak, azok pedig, akik a Liberális klubba eljöttek, a lap megmentéséről, a jövőről beszélnek és nem arról, hogyan fog meghalni - mondta Németh Péter, lapunk főszerkesztője. Mint mondta, a választások éjszakáján a kétharmados győzelem ellenére sem gondolta, hogy bajba kerülhet a lap. A lap vezetése próbál ugyan támogatókat keresni, mondta, de mindenki fél a Fidesztől.

Abban, ami történik, a politika, a baloldal hitelvesztése éppúgy benne van, mint a válság, és a technológiai váltás - mondta Dési János főszerkesztő-helyettes. Andrassew Iván, lapunk rovatvezetője pedig arról beszélt, hogy az MSZP is súlyos felelősséggel tartozik a lap mai helyzetéért.

Népszava Egyesület számlaszám

10918001-00000026-40300003

Szerző

Riasztás! A fél országra adtak ki figyelmeztetést

A várható heves zivatarok miatt három megyére csütörtökre is másodfokú, hét megyére és Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több déli megyében felhőszakadás is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére adtak ki másodfokú, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat, emiatt ezekre a megyékre a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtökön a déli óráktól délnyugat felől zivatarok várhatók, kelet, északkelet felé helyeződve várhatóan a Dunántúl déli, délkeleti részét és az Alföldet is érintik majd, de néhol az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar, helyenként viharos (70 kilométer/óra feletti) széllökéssel, jégesővel és felhőszakadással. 

A déli megyékben a zivatarokat 90 kilométer/óra feletti széllökés, és két centiméternél nagyobb jég is kísérheti - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10-16 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet általában 23 és 28 fok között, nyugaton néhol 20 fok alatt alakul.

Szerző

Pincéket öntött el a víz, tetőket bontott meg a szél Hajdú-Biharban

Pincéket öntött el a víz, tetőket bontott meg a viharos erejű szél Hajdú-Bihar megye több településén szerda délután - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Madai Petra tájékoztatása szerint Létavértesen az egyik utcából, Berettyóújfaluban és Vámospércsen pedig lakóházak pincéjéből kellett a tűzoltóknak nagy mennyiségű vizet kiszivattyúzniuk.

Ugyancsak Létavértesen egy négylakásos épület tetőszerkezetét bontotta meg a vihar. Zsákán épületre, Debrecenben úttestre dőlt fát kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk.

Szerző