Belpolitikai válság sújtja Ukrajnát

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök csütörtöki lemondása és a kormánykoalíció felbomlása a forradalmi erők közötti feszültség felszínre kerülését, új hatalmi harcok kezdetét sejteti. A terrorellenes hadművelet folytatódik, Szlovjanszkban állítólag tömegsírt fedeztek fel.  

A terrorellenes műveletek következő szakaszában Horlovka települést (Donyecki terület) akarják felszabadítani a terroristák uralma alól az ukrán katonák. Ennek a településnek a felszabadítása ad majd lehetőséget arra, hogy Donyeckbe is eljussanak a katonák és ott is megkezdjék a felszabadító műveletet - közölte tegnap Andrij Liszenko, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács sajtótitkára."Az ukrán katonák nem engedik majd a fegyvereseknek, hogy kijussanak a városból és segítséget kapjanak" - mondta Liszenko.

Kelet-Ukrajnában a tegnapra virradó éjszaka is folytatódtak a harcok. A kormányerők Donyeck és Luhanszk megye több városát támadták. Orosz médiatudósítások szerint vannak áldozatok és sebesültek. Donyeckben a repülőtér környékén folytak harcok, vélhetően a szakadárok támadtak, hiszen a reptér a hadsereg ellenőrzése alatt áll. Harcok voltak a Don-medence egyik legnagyobb városa, Gorlovka utcáin is. A városban bevezették a kijárási tilalmat. A Luhanszk megyei Liszicsanszkban, hírek szerint az Ukrán Nemzeti Gárda átvette az ellenőrzést.

Tömegesen menekülnek az ukránok
Egyetlen hónap alatt megkétszereződött a Ukrajnán belül otthonuk elhagyására kényszerültek száma, mára eléri a százezer főt. Emellett 130 ezren Oroszországban kerestek menedéket, jelentette be tegnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR. Dan McNorton, szóvivő Genfben, sajtótájékozttaón beszélt az ukrajnai menekülthelyzetről. Júniusban még 57 ezer volt az országon belüli és 110 ezer a külföldre menekültek száma. Azóta főleg Donyeckben és Luhanszkban emelkedett rohamosan az otthonbaik elhagyása mellett döntők száma.

Az ukrán hatóságok közölték, hogy Szlovjanszkban felfedték az első tömegsírt, amelyben mintegy 20 holttestet találtak, köztük négy civilét. A belügyminiszter tanácsosa, Anton Gerascsenko azt mondta, tudomásuk van arról, hogy nem ez az egyetlen tömegsír, de a hollétüket még nem ismerik. Az ukrán kormányerők július elején vették át Szlovjanszkot a szakadároktól, kivizsgálás folyik eltűnt személyek ügyében. Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának jelentése szerint június közepétől több tényleges vagy valós ellenzéki tűnt el a lázadók által uralt városokban, többüket megkínozták.

A három hónapja tartó konfliktusban, a lelőtt maláj utasszállító gép 298 áldozatát is beleszámítva, a halottak száma meghaladta az ezret. A kijevi belpolitikai történések eközben azt mutatják, hogy felbomlóban van a Majdanon létrejött ad-hoc kormánykoalíció. Petro Porosenko elnök, aki Vitalij Klicsko pártja, az UDAR jelöltjeként lett államfő, nagy föklénnyel utasítva maga mögé Julija Timosenkot, előrehozott választásokat akar, a miniszterelnököt és házelnököt adó Timosenko-párt, a Batykivscsina viszont nem lelkesedik az ötletért. Nem véletlenül.

Az államfőválasztás és a kijevi főpolgármester választás, ahol Klicsko nyerte el a tisztséget azt jelzik, egy parlamenti választás után vélhetően nem a Batykivscsina lesz a Verhovna Rada első számú ereje. Ukrán politológusok szerint hatalmi harcok kezdenek kibontakozni az UDAR és a Batykivscsina között.

Szerző

Kósza hírek az államfő házasságáról

Publikálás dátuma
2014.07.26. 07:32
A francia államfőnek eddig két élettársa volt, de gyerekei anyjával sem házasodott össze FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALL
Gőgösségből, vagy csupán féltve óvott rangőrzésből, a "minőséginek" tartott párizsi sajtó három teljes napon át mélyen hallgatott arról a fölröppent hírről, hogy Francois Hollande államfő augusztus közepén, ha oltárhoz nem is, de anyakönyvvezető elé kíséri rejtett, mégis közismert kedvesét, a kétségtelenül bűbájos Julie Gayet színésznőt. A hírt az egyik nem legrangosabb bulvárlap, a Le Parisien kürtölte világgá. 

A Le Monde-ban, a Le Figaróban és a Libérationban néma csönd, a három redakciónak a szeme se rebbent, mellőzte még a kurta, eldugott hír formáját is. Aztán végre szerdán a Le Monde-nak kizárólag az online előfizetőknek fönntartott változata, halvány utalást tett rá. Valójában komoly politikai információnak álcázott változatban, azzal a címmel, hogy "sajtóebédjein a köztársasági elnök legújabban kerüli a humort". Az írás végén négy sorban intim utalás, Hollande az összegyűlt tudósítók előtt azt mondta: "Közölnivalóm van önökkel, augusztus 12.-én lesz a születésnapom. E napon tudomásom szerint ez az egyetlen esemény. Ha szándékukban áll fölköszönteni, szívesen látom önöket. De más egyéb jelenlét hiábavaló, semmi ajándék, édesség sem. Ezen kívül kellemes nyári időtöltést kívánok, kivéve, ha a sarkamba óhajtanának szegődni".

Ennyi látott napvilágot a Le Monde-ban, még csak röpke utalás sem volt arra, hogy ez akár közvetett cáfolat is volna a bulvársajtó pletykájára. A szerkesztőség komolyságát óvni azonban, a tudósítás címéhez híven megjegyezte, hogy az Elysée-palota ura az utóbbi időben csakugyan komoly ábrázatot öltött. Minduntalan azt hangoztatja, hogy "nagyon súlyos napokat élünk át, a külvilág harsog a válságoktól, konfliktusoktól, egymást érik a tragédiák". És példaként utalások, a Közel-Keletre, terrorizmusra, ukrán drámára. A Le Monde-nak ez a szikár hangvétele mégis közvetett utalás a találgatásokra. Akadt riporter, aki azért nem teljesen alaptalanul említette meg, hogy a közvélemény egy része, nem csak gonoszkodásból gúnyolódik a hatvanéves elnökön, aki szerelmes kamasz módjára meglehetősen felelőtlenül mellőzi a kötelező biztonsági kíséretet is, bukósisakkal a fején, motoron száguldozik légyottra.

A Le Parisien a maga módján cifrázta is az esetet. Megjegyezte, hogy az ifjú ara - valamivel már túl a negyvenen, ami a XXI. század első évtizedében azonban nem szokatlan életkor a házasodáshoz, - állítólag duzzogni kezdett, a párjának csakugyan komolyak-e a szándékai? Elég volt a bujkálásból, rendezzék a kapcsolatukat hivatalos úton. Ami amúgy azért meglepő, mert a hatodik évtizedének küszöbéhez érkező férfiú köztudottan négyszeres családapa, legidősebb fia is megkapta már ügyvédi diplomáját, de ő maga eddig még soha senkivel nem lépett házasságra. Négy gyermekének az anyjával sem, aki pedig nem akárki, mindig is a francia politikai életnek egyik igencsak népszerű szereplője volt. Ségol?ne Royal jelenleg a kormánynak egyik legfontosabb minisztere, a fáma szerint Manuel Valls kormányfő után rangban a második. De nem azért, mert úgy két évtizeden át Hollande élettársa volt, hanem mert jelentős politikai tényező. A 2007-es elnökválasztáson Nicolas Sarkozy ellenfele volt, és ha akkor szerencsés lett volna, (nem volt az) a Francia Köztársaság első női elnökeként az Élysée-palotában megelőzhette volna egykori párját.

Nem az volt a meglepetés, hogy az eddig minden házastársi kapcsolattól iszonyodó Hollande immár elnökként nem Ségol?ne Royalt vitte társaként magával közjogi posztjára, (ők akkor már huzamosabban külön éltek), hanem a nála nőként is sokkal jelentéktelenebb Valérie Trierweilert, akit jóllehet a Paris Match bulvár magazinnál neves újságírónőként reklámoztak, Royal nagyon is elismert képességeihez viszonyítva, szellemileg soha nem tartották számon. Olyannyira nem, hogy ostoba taktikából, egy helyi választáson kizárólag buta féltékenységből, olyan szocialista jelöltet támogatott, akiről köztudott volt, hogy mind Hollande, mind Royal szemében eleve nem volt kívánatos. Igaz, akkora már köztudott volt kegyvesztettsége is, tényként kezelték hamaros kiköltöztetését a "mennyországból", hiszen az elnök már Julie művésznőhöz járt rendszeresen, de Valie-tól mégis elég csúnyán váltak meg.

A köztársasági elnök immár elsőszámú politikai céljának tekintette, hogy első élettársa fontos kormánytag legyen, tálcán kínálta neki a tárcát, Ségol?ne azonban váltig ragaszkodott ahhoz, hogy addig nem mond igent, amíg nem ürítik ki teljesen "Valika" palotabéli lakószárnyát. Csúnya bukás, viszont a színésznő, ha igazak a kósza hírek, nem elégszik meg ennyivel, ő úgy óhajt minden vetélytársán győzedelmeskedni, hogy az első partner legyen, akinek a kezében ott a házasságlevél. Az ellentmondó híresztelések fényében nehéz előrelátni, Hollande végülis beadja-e majd a derekát, vagy újabb szakítás lesz.

Hangadó párizsi szocialista párti politikusok bölcsebbnek látnák a frigyet, mert máig nem nagyon fényesek Hollande 2017-es második elnöki megválasztásának esélyei, de - gondolják - egy kedvező magánéleti fordulat még csodát is hozhat. A változatlan zűrzavar ellenben végzetes is lehet. Ezért hiába a Le Monde célozgató cáfolata, sokan mégsem tartják teljesen kizártnak, hogy az államfő a végső pillanatban csak meglepetést okoz, a születésnapján kívül augusztus 12.-én a frigyét is ünnepelheti majd.

A csillapodás üdvös lehet azért is, mert az elnök közvetlen környezete az utóbbi hónapokban a magánéletében furcsa, eddig szokatlan jelenségekre figyelt föl. Hollande-nak mintegy mániája a szakadatlan SMS-ezés. Mobilja még a kormányüléseken is előtte, a miniszterek vitatkozhatnak életbevágó kérdésekről, az ő szeme mereven a készüléken, küldi és fogadja az üzeneteket. Néhány napja viszont szigorúan megtiltotta még a miniszterelnöknek is, hogy bevigye okostelefonját, az ajtónál mindenkitől könyörtelenül elveszik, csak kifelé menet kaphatják vissza. Derülnek és bosszankodnak a szerintük érthetetlen intézkedésen. Aztán frissiben közbejött egy ugyancsak félreértett családi perpatvar.

Thomas Hollande, a legidősebb fiú, tüntetőn megjelent egy olyan szocialista potentát sarjának az esküvőjén, akinek az apjával az államfő föltűnően rossz viszonyban van. A hír már úgy szivárgott ki, hogy Thomas szándékosan provokálni akart, amit azonban ő azzal igyekezett cáfolni, büntetőjogásznak készül, az örömapa e hivatásnak legendás szakembere, csak tőle óhajtott fontos tudnivalókhoz jutni. A kommentárok viszont újabb familiáris ütközést láttak az esetben, éppen apa állítólagos esküvői szándékának a fölröppenésekor.

Vannak aztán komolyabb politikai kombinációk is. A gázai válság Európában a legközvetlenebbül Franciaországot érinti, igen nagyszámú arab származású állampolgárai miatt. Több várost árasztott el az antiszemita gyűlölethullám, zsidó áldozatok is akadtak, ha nem halálosak is. Hollande érthetően a csillapítás szándékával igyekszik mérsékelni a jelenség fontosságát, viszont éppen a Le Monde, amely éppen függetlensége miatt soha nem mondott le keményen bíráló álláspontjáról, higgadtan elemző szerkesztőségi vezércikkében ellentmondott az államfői visszafogottságnak. "Szembe kell nézni a valósággal - írta - az új francia antiszemitizmus, nem állami jellegű ugyan, de nem a megszokott sem. Sürgősen el kell ismerni, hogy ezúttal nem lehet szó nélkül elmenni az olyan jelszavak mellett, minthogy "Halál a zsidókra", "Hitlernek volt igaza". A vezércikk hangneme alaposan földúlta a közéletet.

Mert Franciaország változatlanul Európa és a világ figyelmének a középpontjában áll, és az államfő házasságának, vagy cáfolatának a híre, még ha szapora szóbeszéd tárgya is, mégis csupán perifériális jelentőségű.

Szerző

Az Unió bekeményít az oroszokkal szemben

Publikálás dátuma
2014.07.25. 21:42
Fotó: Sean Gallup, Getty Images
Az uniós országok elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az eddiginél átfogóbb, egész gazdasági szektorokat érintő szankciós intézkedéseket hoznak Oroszországgal szemben az ukrajnai válság miatt - közölték pénteken nevük mellőzését kérő EU-diplomaták, miután ülést tartottak Brüsszelben a tagországok nagykövetei.

Az Európai Bizottság - az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - a nap folyamán jelezte, hogy kész nagyon gyorsan előterjeszteni a tárgykörben a tagállamok által elfogadott javaslatok jogi szövegtervezetét. Diplomáciai források szerint az EU-kormányok közt megszületett elvi egyetértés alapján jövő keddig még néhány részletkérdést kell tisztázni.

Az előző napon a tagállamok EU-nagykövetei az eddigi 72 fő mellé újabb 15 orosz, illetve oroszpárti ukrán személyt, valamint az eddigi kettő mellé 18 további "entitást" - intézményt, illetve vállalatot - vettek fel az EU Ukrajnával kapcsolatos feketelistájára. Az érintett természetes, illetve jogi személyeket vagyonbefagyasztással, vagyis gyakorlatilag legfőképpen bankszámlazárlattal sújtják, és a természetes személyek esetében ehhez uniós beutazási tilalom is társul.

Brüsszel megítélése szerint Moszkva semmit nem teljesített azokból a követelésekből, amelyek az ukrajnai válság enyhítését célozták. Az EU-országok csúcsvezetői június 27-én Brüsszelben kilátásba helyezték az egyes gazdasági szektorokat érintő, "célzott" korlátozó intézkedések elrendelését, ha Oroszország nem mutatja jelét a válság megfékezésére irányuló szándékának, így például nem állítja le a kelet-ukrajnai szakadárok hadfelszereléssel való ellátását.

Az uniós országok külügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon már konkrétan megnevezték a pénzügyi szolgáltatások ágazatát, a hadiipart - beleértve a kettős rendeltetésű, vagyis katonai, illetve polgári célra egyaránt használható termékek előállításának a szektorát -, valamint az energetika fejlett technológiát alkalmazó területét, mint amelyek érintett szektorai lehetnek az EU "célzott" korlátozó intézkedéseinek. Ami az energetikát illeti, e területen értesülések szerint az unió arra hajlik, hogy inkább korlátozza az oroszok olajexport-képességét, mint a Moszkva számára nagyobb jelentőségű gázexportképességét.

Az ilyen korlátozások már az Oroszország elleni EU-szankciós rezsim újabb, immár harmadik szakaszára való áttérést jelentenék, és Brüsszelben széles körben úgy vélik, a hivatalos döntést erről csúcsszinten kellene meghozni. Nem egyértelmű azonban, hogy ehhez szükséges lesz-e az állam-, illetve kormányfők tényleges fizikai jelenlétére újabb rendkívüli EU-csúcs formájában, vagy valamilyen más megoldást találnak. Az EU-nagykövetek a szankciós rezsim tervezett harmadik szakaszáról - valamint a Krímmel és Szevasztopollal való gazdasági kapcsolattartás korlátozásának kérdéseiről - csütörtökön, majd pénteken is eszmecserét folytattak. Az egyeztetéssorozatot pénteki brüsszeli közlés szerint a jövő kedden le is kívánják zárni.

Szerző