Előfizetés

Tovább pusztít az ebola

Publikálás dátuma
2014.07.29. 07:40
Fotó: Thinkstock
Egyre riasztóbb a nyugat-afrikai ebolahelyzet. A járvány már a kontinens legnépesebb államára, a több mint 150 milliós Nigériára is átterjedt. Libériában szükségállapotot hirdettek, a főváros, Monrovia legnagyobb állami kórháza nem fogad több beteget. Európát egyelőre nem fenyegeti veszély.

Nigériában pánik tört ki, miután egy férfinál kimutatták a halálos kórt. A BBC közlése szerint a repülőtereket, a tengeri kikötőket, valamint a határátkelőket is fokozottan őrzik – idézte a BBC Onyebuchi Chukwu egészségügyi minisztert. Médiaközlések szerint előző vasárnap a lagosi repülőtérre való megérkezésekor összeesett egy férfi. Azonnal kórházba szállították.

Itt derült ki, hogy a halálos kórral fertőződött meg. Karanténba zárták, s kedden életét vesztette. A gép többi utasát vizsgálják. Nigériai közlések szerint az elhunyt negyven éves férfi a nigériai kormányzat alkalmazottja volt.

Libériában tavasszal tört ki a járvány, amely eddig 130 ember életét oltotta ki – közölte Ellen Johnson Sirleaf elnökasszony. Felszólította az ország polgárait, politikai és vallási hovatartozástól függetlenül együtt küzdjenek a betegség ellen.Munkacsoportot hozott létre azzal a feladattal, hogy segítsék az orvosok munkáját, s felhívják a lakosság figyelmét arra, miként kerülhetik el a megbetegedést.

A járvány okozta veszélyt mi sem illusztrálja jobban, minthogy hétvégén a monroviai kórház orvosigazgatója, Samuel Brisbane is belehalt az ebolába. A kórház már nem tud újabb betegeket fogadni, s a BBC közlése szerint közben egy újabb orvos életét vesztette.

A járványnak nem tudják útját állni. Márciusban először Guineában tört ki a járvány, s gyorsan terjedt tovább a szomszédos Sierra Leonéba és Libériába. Július közepéig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint legalább 660-an vesztették életüket a vírus következtében. Ha valaki megbetegedik az ebolában, túlélési esélye mindössze tíz százalék. Egyelőre nem találták fel az ellenszerét.

Nemzetközi orvosszakértők is segítséget próbálnak nyújtani a járvány megfékezésében. De őket sem kíméli a halálos vírus, hétvégén ugyanis egy 33 éves amerikai orvos vesztette életét az ebola nyomán. Bart Janssens, az Orvosok Határok Nélkül szervezet részéről azt közölte, munkatársaik egyre kevésbé bírják energiával a megbetegedettek ellátását: 300 szakemberükkel próbálnak segítséget nyújtani, de elérték kapacitásuk határait.

Hozzátette, ez az eddigi legkiterjedtebb ebolajárvány. Ekkora területen, illetve ennyi áldozatot még nem követelt a vírus. Múlt héten Ghana fővárosában, Accrában a nyugat-afrikai térség 11 egészségügyi minisztere válságtanácskozást tartott a riasztó adatok miatt.

Szakértők szerint a vírus terjedésének a legfőbb oka: sokan az áldozatok temetési szertartása során betegednek meg, például akkor, amikor megmossák vagy átölelik a holttestet. Erről a rituáléról a helyiek nem hajlandóak lemondani. Sokszor nem is jelentik be a hatóságnál a megbetegedéseket, így az áldoztatok valós száma jóval magasabb lehet a közöltnél.

Mekkora veszély fenyegeti Európát? Elképzelhető-e a kontinensen hasonló mértékű járvány, mint Nyugat-Afrikában? Heinz Kollaritsch, a bécsi orvosi egyetem professzora a Kurier című napilapban valószínűtlennek nevezte ezt. Mindezt azzal magyarázza, roppant csekély az esély arra, hogy ebolával megfertőződött turisták jöjjenek Európába.

Nem is történt még ilyen eset. A WHO ezért még nem is adott ki ezzel kapcsolatban utazási figyelmeztetést. Stephan Günther, a trópusi megbetegedésekkel foglalkozó hamburgi Bernhard Nocht Intézet szakembere szerint Európában egy hét alatt sikerülne megfékezni a járványt, a kontinensen ugyanis sokkal szigorúbbak az egészségügyi előírások.

Bizalmat kér a Fülöp-szigeteki elnök

Publikálás dátuma
2014.07.29. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Benigno Aquino fülöp-szigeteki elnök arra kéri a lakosságot, támogassák a továbbiakban is, miután egy bírósági döntés miatt veszélybe kerültek reformjai. Júliusban a legfelsőbb bíróság részben illegálisnak nyilvánította azt a gazdaságélénkítő alapot, amit a politikus még 2011-ben indított útjára

Évértékelő beszédében kiemelte a kormányzása alatt elért eredményeket, említést tett mint az infrastruktúra fejlesztésével, a katonaság korszerűsítésével, valamint a korrupció visszaszorításával kapcsolatos programjáról.

Kifejtette, egykor azért indult az elnökségért, hogy folytassa a "szülei által megkezdett munkát" (anyja, Corazón Aquino az ország első női elnöke volt). A bírósági ítélet miatt két impeachmentet, azaz leváltására irányuló parlamenti eljárást is kezdeményeztek Aquino ellen.

Egyebek mellett "a nép bizalmával való visszaéléssel" és "az alkotmány megsértésével" vádolják. Képünkön kormányellenes tüntetők.

Gondban a szakértők

Publikálás dátuma
2014.07.29. 07:33
A lezuhant gép több darabját mindmáig nem tudták tüzetes vizsgálatnak alávetni FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ROB STOTHARD
Egy rakétatámadás által okozott jelentős nyomáscsökkenés okozta az ukrán MH17-es járat július 17-én történt lezuhanását - derült ki az egyik fekete doboz adatainak kiértékeléséből. A nemzetközi szakértők egyértelműen bizonyítottnak találták, hogy a gépet a rakéta több darabkája is eltalálta.

A fekete doboz adataival kapcsolatos információkat az ukrán biztonsági és védelmi tanács szóvivője közölte. A vizsgálatokat irányító holland hivatal azonban nem erősítette meg, de nem is cáfolta a közlést. Szóvivője, Sara Vernooij elmondta, csak akkor kívánnak részletesen nyilatkozni a tragédia okairól, amikor átfogó képet sikerült alkotniuk a tragédiáról.

A lezuhanás környékén zajló vizsgálat számos akadályba ütközik. Mivel az MH17-es lezuhanásának helyszíne is harci övezetben található, nemzetközi szakértők képtelenek független és teljeskörű munkát végezni.

Tegnap reggel a törvényszéki orvosszakértőkből és a fegyvertelen katonai rendészekből álló csoport az EBESZ küldöttségével ismét kísérletet tett a tragédia helyszínének megközelítésére, ám olyan heves harcok dúltak a környéken, hogy a holland és ausztrál szakértőkből álló misszió ezért kénytelen volt visszatérni donyecki állomáshelyére - közölte a hágai igazságügy-minisztérium.

Élesen bírálta a szakadárokat az ENSZ. Jelentésében megállapítja, az utóbbi hetekben igen hevessé váltak az ukrán kormányerők és a szakadárok közötti összecsapások, amelyekben 1129 személy vesztette életét és 3442-en megsérültek. Egy június 18-án kelt ENSZ jelentés még 356 halálos áldozatról tett említést. A gép lelövését a világszervezet háborús bűnként kezelheti - jelentette ki Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Kifejtette, mindent elkövetnek azért, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsák. Mindkét felet elítélte, mert nehézfegyvereket vetettek be lakott területeken. Hozzátette, a szakadárok terrorizálják a lakosságot az általuk elfoglalt területeken. Sok polgári személyt elraboltak, megkínoztak és meggyilkoltak.

Folytatta a kijevi hadsereg a szeparatisták elleni akcióját. Gorlivkában 13 személy vesztette életét. Harcokról számoltak be Debalcevo, Sahtarszk, Torez és Sznyezsnoje településekről is. Az Egyesült Államok négy felvételt tett közzé, amelyekkel állítólag bizonyítják, Oroszország közvetlen katonai beavatkozását Ukrajna területén.

Az amerikai külügyminisztérium által közzétett fényképeken egyebek mellett rakétakilövő látható az orosz határnál, továbbá ukrán oldalon egy krátert mutatnak, amely rakéta becsapódását mutatja. Szintén ukrán oldalon tüzérségi bázisokat ábrázolnak, a fegyvereket Washington szerint Moszkva bocsátotta a szeparatisták rendelkezésére.

Az Egyesült Államok múlt csütörtökön titkosszolgálati adatokra hivatkozva állította azt, hogy Oroszország katonailag is aktív Ukrajna területén, s további fegyvereket kívánnak szállítani a szakadár fegyvereseknek. Oroszország azt közölte, az általa elfoglalt Krím-félszigeten jelentősen fejleszteni kívánja az ott szolgáló Fekete-tengeri flottát. Mindezt Vlagyimir Putyin elnök jelentette ki. Hatvan hajót építenek a legénység számára.

Kiterjeszti Oroszország elleni szankcióit az Európai Unió. A 28 uniós tagállam nagykövetei megállapodtak arról, hogy újabb személyeket sújtanak beutazási tilalommal, s befagyasztják bankszámláikat. Az intézkedésekkel Vlagyimir Putyin elnök közvetlen környezetét célozták. A szankciókkal sújtott személyek nevét ma tehetik közzé.

Eddig 87 orosz és ukrán személy, valamint 20 vállalat neve szerepel ezen a listán. Moszkvát fegyverembargóval is sújthatják, s elzárhatják a különleges technológiák elől.