Korrupció és jogtiprások

Publikálás dátuma
2014.07.31. 07:55
Katarban életveszélyes körülmények között dolgoznak a munkások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Újabb csapásként hat Katar eddig sem túl kedvező megítélésére a legújabb, vb-előkészületekkel kapcsolatos hír: a 2022-es labdarúgó torna munkálatain fáradozó dolgozók azt állítják, hogy 13 hónapja nem kaptak fizetést.

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága megdöbbenésének adott hangot, amint arról értesült, hogy migráns munkavállalók egy csoportja több mint egy éve nem kapta meg jogos járandóságát. A többségében az indiai szubkontinensről érkezett dolgozók azt állítják, hogy 13 hónapja, amióta az őket foglalkoztató alvállalkozó csődbe ment, nem kaptak fizetést robotolásuk fejében.

Noha létszámukról nem érkezett jelentés, különösebb nagy összegről nem lehet szó, tekintve, hogy a vendégmunkások 0,85 dolláros órabér fejében végzik, amit végezniük kell (nincs 200 forint), mások pedig azt állították, hogy napi hat fontot (2300 ft) kellene kézhez kapniuk.

Katarban életveszélyes körülmények között dolgoznak a munkások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP

Katarban életveszélyes körülmények között dolgoznak a munkások FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP

A Guardian című lap helyszínen járt riporterei, Robert Booth és Pete Pattisson megemlítik, hogy a fentieket megerősítették olyan indiai, nepáli és Sri Lanka-i dolgozók, akik az al-Bidda felhőkarcoló, más néven a Futball Tornya 38-39. emeletén 2,5 millió dollár értékű luxus irodák berendezésével, kézzel készített olasz bútorok bepakolásával foglalatoskodtak éppen.

Az autokrata emirátus viszonya a munkavállaló és emberjogi kérdésekhez erőteljesen kétséges. A munkások áldatlan körülmények között élnek, a lap csótánytanyának titulálta az egyik közösségi szállást, de ők még a szerencsésebbek, mivel az igazán szerencsétlenek azok, akik sorban hunytak el a munkavégzés során.

Az áldatlan állapotok dacára, előrejelzések szerint, a világ néhány legszegényebb országából további százezres létszámban érkeznek majd migránsok, hogy a gyorsuló építkezéseken, az infrastrukturális beruházásoknál és létesítményfejlesztéseknél munkát kapjanak. A nemzetközi közvélemény növekvő aggodalommal, de tehetetlenül figyeli az eseményeket.

Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkára azt mondta, ahogy Katar a munkavállalókkal bánik, az konkrétan bűnözés.  "Ez szörnyű visszaélés az alapvető jogokkal. Minden más országban bíróság előtt végeznék, akik így bánnak az emberekkel, ám Katar és kormánya kivétel" - rögzítette."Ha megkapnám végre a pénzem, azonnal hazautaznék" - mondta egy 35 éves nepáli férfi.

Sokuk a sivatagban víz és áram nélküli, tehát légkondícionálatlan táborokban, ahol néha a hőmérséklet eléri az 50 Celsius fokot, vannak elszállásolva. Ebben a hónapban a Qatar Foundation, egy állami szerv, kiadott egy jelentést, amely az emberkereskedelem, rabszolgaság és a kényszermunka kérdéseit vizsgálta a migráns munkavállalók körében.

Kiderült, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előírásait rendszeresen megszegik, akárcsak az ENSZ emberkereskedelemről szóló protokolljait. Bevett gyakorlat a bérek ki nem fizetése, a vesztegetés és a zsarolás. 

2012-2013-ban 70 indiai, nepáli és Sri Lanka-i munkavállaló halt meg az épületekről véletlenül, vagy baleset következtében a mélybe zuhanva, 144-en lettek áldozatai közlekedési balesetnek, 56-an öngyilkosságot követtek el, több tucatnyian pedig - misztikus módon - álmukban érte őket szívinfarktus - és ezek csak a helyi, hivatalosnak mondott adatok…

A Guardian Abdullah al-Khulaifi, a szociális és munkaügyi miniszter nyilatkozatával zárja beszámolóját: "Tudjuk, hogy sok a teendőnk a munkajogi reformok terén. De eltökélt szándékunk, hogy a fejlődjünk ezen a téren, ugyanakkor megtartsuk az építkezési munkálatok lendületét!"

Nem mellékes körülmény: a nemzetközi közvélemény erőteljes nyomást gyakorol a FIFA-ra, miután bebizonyosodni látszik, hogy a közel-keleti állam korrupció útján nyerte el a nyolc év múlva esedékes seregszemle rendezési jogát.

Szerző
Frissítve: 2014.07.30. 22:24

Bakonyi világválogatott Veszprémben

Publikálás dátuma
2014.07.31. 07:53
Andreas Nilsson beállóssal lett teljes a bakonyiak kerete FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BONGARTS ALEX GRIMM
Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata a következő szezonnak újfent elképesztően erős kerettel vág neki. Kellenek is a jó játékosok, ugyanis a gárda valamennyi sorozatban (Bajnokok Ligája, SEHA Liga és a hazai bajnokság, illetve kupasorozat) a csúcsra tör. Fonyó Károly klubelnök lapunknak elmondta: olyan gárdát építenek, amelyben minden poszton BL-klasszis szerepel majd. A névsort látva, az elöljáró vágya teljesült.

Még néhány évvel ezelőtt sem mutatkozott semmi esély arra, hogy lesz olyan magyar sportklub, amely azt igazol le - legyen szó hazai és nemzetközi mezőnyről -, akit csak akar. A Veszprém férfi kézilabdacsapata lassan olyanná válik, mint a labdarúgásban a Real Madrid: a sportág galaktikusai alkotják.

SEHA Liga: kezdés Eperjesen
Az MKB csapata idéntől részt vesz a SEHA Liga küzdelmeiben is. A kupasorozat presztízsét jól mutatja, hogy a tízcsapatos mezőnyben a Veszprémen kívül további három csapat biztos Bajnokok Ligája-résztvevő: a két szkopjei gárda, amely tavaly a BL-ben a legjobb nyolc közé utott, valamint a CO Zagreb.
A sorozat 2014/15-ös szezonjának szereplői: Veszprém, RK Vardar Skopje, RK Metalurg Skopje (macedónok), RK CO Zagreb, RK Nexe (horvátok), HC Meshkov Brest (fehérorosz), Tatran Presov (szlovák), RK Vojvodina, RK Radnicki (szerbek), RK Borac (bosnyák).
A menetrend alapján az első fordulóban a bakonyi világválogatott Eperjesre látogat, hogy megmérkőzzön a Tatran Presov együttesével. Az első hazai mérkőzésüket a Metalurg Szkopje ellen vívják szeptember 16-21-e között. A Final Four 2015. március 27. és 29. között lesz esedékes, melynek helyszínéről a későbbiekben döntenek.

Már a tavalyi csapat is bombaerős volt, és a spanyol Antonio Carlos Ortega mester vezetésével itthon mindent meg is nyert, illetve a klub történetében először bejutott a BL Final Four-ba. De ennyivel nem elégszenek meg. Szeretnék e teljesítményt túlszárnyalni, és ehhez olyan keretet hoztak létre, amely a magyar sorozatokon túl a BL-t, valamint a SEHA Ligát is képes lesz megnyerni.

A kapuba a vállával operált Mirko Alilovic mellé érkezett Mikler Roland a Szegedtől, míg a mezőnybe olyan világklasszisok igazoltak a klubhoz, mint az olimpiai ezüstérmes, BL-győztes svéd beállós Andreas Nilsson (Hamburg), Lékai Máté és a szlovén Gasper Marguc (Celje), vagy a Kiel csapatától érkező, háromszoros BL-győztes Christian Zeitz.

Valamennyien többéves szerződést kötöttek a klubbal, Nagy Lászlóékkal kiegészülve félelmetes alakulatot alkotnak majd. Közülük egyedül Nilsson az, aki még nem a kerettel készül, ám róla elég beszédes az az adat, hogy a

januári világbajnokságon - habár Svédország hamar búcsúzott a tornától - remek teljesítményt nyújtva mind a 23 kapura lövéséből gól született.

Ráadásul a sérült játékosok is a gyógyulás útjára léptek. A magyar-szlovén vb-pótselejtezőn újjtörést szenvedő Gulyás Péter már teljes értékű munkát végezhet, és a bokájával műtött Mirzad Terzic is a társaival készül. A vállával operált Alilovic állapota is javul, akár már szeptember végén visszatérhet a kapuba. Iman Jamali térdének rehabilitációja ott tart, hogy elhagyhatta a mankót, várhatóan hamarabb felépül az előzetesen jelzettnél.

Szükség is lesz a célok elérésére a roppant erős keretre. A Veszprém a hazai bajnoki és kupasorozat mellett, immár elindul a SEHA Ligában, ahol Közép- és Délkelet-Európából érkező, komoly játékerőt képviselő együttesekkel veszi fel a versenyt a végső győzelemért. Ráadásul ezúttal már nem elégedne meg a BL-ben a négyes döntőbe kerüléssel.

Persze - ismerve a beosztást - már az is nagyon szép teljesítmény lenne, ha az első helyen lépne tovább csoportjából. Ugyanis a Veszprém a C jelű négyesben a Celje (szlovén), a Csehovszkije Medvegyi (orosz), a Löwen (német), a Vardar Szkopje (macedón) és a Montpellier (francia) társaságába került.

Fonyó Károly klubelnök úgy véli, olyan csapatot építettek fel, amelyben minden poszton szerepel BL-klasszis, valamint minden poszton két egyforma képességű játékos található.

"Ezzel a garnitúrával természetesen minden sorozatban a csúcs elérése a cél. Noha van néhány idősebb klasszisunk, a jövő csapata épül, a gerinc máris adott, két-három évig ideális összetételű lesz a gárda. Mivel a SEHA Ligában is indulunk, immár nem fordulhat elő, hogy a BL-t úgy kezdjük, nem játszottunk erős ellenfelekkel komoly meccseket" - fogalmazott Fonyó. Az elöljáró azt is elárulta, egyáltalán nem licitálással tudják a világklasszisokat Veszprémbe csábítani.

"A legtöbb játékossal személyesen tárgyalok, és két dolog, ami mindig előkerül a megbeszéléseken indokként, miért jönnek hozzánk. A csapatnak, a városnak és a menedzsmentnek is nagyon jó hírneve van, illetve a szurkolótáborunk garancia a jó hangulatra.

Ezek azok a tények, amelyek miatt a világ valamennyi csapatából bárkit képesek vagyunk átigazolni, ráadásul egyiküknek sem ígérünk rá a klubjaikkal meglévő szerződésére" - jelentette ki a sportvezető, aki annyit még hozzátett: Nilsson érkeztével teljessé vált a Veszprém 2013/14-es szezonjának kerete.

 

Szerző

Kortárs magyar pornóreality ősbemutatója

A Zsámbéki Színházi Bázison ma este mutatják be, a színlapon kortárs-magyar-pornó-realityként emlegetett Sok alvó közt semmi dolgom nékem című darabot, amelyet Kelemen Kristóf írt és ő maga is állított színre.

Kelemen Kristóf a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos végzős hallgatója. A ma először játszott darabbal a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozón aratta az első sikerét, hiszen a drámát a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatta a Nyílt Fórum kötetbe. A műről a szerző-rendező a Népszavának elmondta, hogy a történet három cselekményszálon fut.

Szerepel a drámában egy három generációs család. Megjelenik egy fiatalember, akit kirúgnak az ápolói állásából és ezután az egyik televíziónál helyezkedik el. Megismerkedhetünk egy pornószínészekből álló társasággal is, akiknek a szerelmi ügyeibe is betekintést nyerhetünk. Az eseménydús darab huszonkét jelenetből áll.

A történet kortárs magyar közegbe játszódik, és ráismerhetünk a mai virtuális világ által inspirált igencsak inger gazdag, olykor hisztérikus hétköznapjainkra - tette hozzá a rendező. A bemutató színészei: Cseh Dávid, Farkas Kristóf, Főglein Fruzsina, Horváth Alexandra, Horváth Márk, Korcsmáros Felícia, Kovács Domokos, Simányi Zsuzsanna, Tarr Judit.

A szereplőgárdáról a rendező úgy fogalmazott, hogy egy eléggé vegyes társaság, van közöttük még egyetemista színészszakos növendék, de van dramaturgszakos hallgató is, sőt amatőr színész is.

Az előadás díszletéért Pázmány Virág, a jelmezekért pedig Pázmány Lili a felelős. Kelemen Kristóf a színművészeti egyetem dramaturghallgatójaként (osztályvezető tanárai: Forgách András és Radnai Annamária) alapvetően írással fogalakozik, a mostani premier, az első rendezői munkája.

Dramaturg gyakornokként korábban dolgozott az Örkény Színházban, a müncheni Prinzregententheater-ben, továbbá kurzusokon vett részt Sienában, Grazban és Berlinben.

Kelemen Kristóf izgalmasnak ígérkező darabja a mai bemutatót követően pénteken és szombaton is látható lesz a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legkülönlegesebb játszóhelyén este nyolckor. Az alkotók remélik, hogy a produkciót ősztől valamelyik nagyobb függetleneket befogadó játszóhelyen továbbra is műsoron tarthatják.

Szerző
Frissítve: 2014.07.30. 22:18