Pszichiátriai kezelés hatósági erőszakkal?

Szeptember 1-jén éhségsztrájkba kezd Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt Hajdu Attila 2010 óta munkanélküli egykori parkolási diszpécser – írta a szerdai számában a Népszabadság, aztán Hajdu nyilatkozott az ATV Egyenes beszéd című műsorában is.

Mint elmondta, az I. kerületi önkormányzatnál, a vári beléptetési osztályon parkolási diszpécserként dolgozott és gyanús ügyeket bolygatott meg. Arra lett figyelmes, hogy kollégái közül többen megdézsmálták a parkolási bevételeket és az osztályán többeket szabálytalanul foglalkoztattak. A problémákat jelezte főnökeinek, de nem indult belső vizsgálat, sőt szerinte azért rúgták ki, mert szóvá tette a visszaéléseket.

A kerület ezt tagadta, mondván: átszervezési okokból bocsátották el a diszpécsert, s a munkaügyi bíróság is elutasította Hajdu keresetét. Hajdu azt mondta: készen áll az éhhalálra is. Hajdu korábban egyszer már volt munkahelye elé vonult és tiltakozó akció gyanánt felvágta az ereit. Hat nappal később, önveszélyes magatartásra hivatkozva, a férfit rendőri kísérettel, akarata ellenére egy budapesti pszichiátriai osztályra szállították.

A kényszerkezelést annak ellenére jóváhagyták, hogy a férfi a bíróságon azzal érvelt, nem akart öngyilkos lenni, csak a demonstrációnak ezt a szélsőséges formáját választotta. A bírói határozat ellen is fellebbezett, ám a másodfokú bíróság is jóváhagyta a kényszerkezelést. Ezután fordult a Kúriához, kérve az ügy felülvizsgálatát.

A Kúria döntése nyomán lezajlott új eljárás a pszichiátriai kényszerkezelést elutasította, így a férfi, akit korábban már „szökött elmebetegként” tartottak számon.

Hajdu mostani éhségsztrájkjával kapcsolatban az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány (amely korábban már segített a férfinak) emlékeztet arra, hogy Magyarországon megdöbbentően magas és sok esetben nem is indokolt a pszichiátriai kényszerbeszállítások (az illető akarata ellenére történő kényszerkezelések) száma.

Hivatalos adatok alapján pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésének elrendelésére és felülvizsgálatára 2009-ben például 46 065 esetben került sor. Az alapítvány szerint elgondolkodtató, hogy évente valóban több tízezernyi ember viselkedése válik ön- és közveszélyessé, hogy nincs más lehetőség, mint megfosztani a szabadságuktól és pszichiátriára szállítani őket.

A civil jogvédő szervezet sok olyan esettel találkozott, amikor gyermekelhelyezési ügy, családi, vagyoni vagy örökösödési vita miatt kezdeményezték a sürgősségi pszichiátriára szállítást – tehát szó sem volt arról, hogy a beszállított súlyosan veszélyes lett volna, ám így „pszichiátriai kórtörténete” miatt máris hátránnyal indult a vitás ügyben.

Tény, hogy vannak olyan esetek, amikor valaki ön- vagy közveszélyes, és ezért el kell különíteni a környezetétől, hogy ne tegyen kárt sem magában, sem másokban. A gond ott kezdődik, hogy sok esetben a beutalót az orvos úgy állítja ki, hogy nem is látta az illetőt.

Az elmeegészségügy ma nem mentes az emberi jogok rendszeres megsértésétől – és ez elsősorban nem pénzkérdés. A pszichiátriai kényszerbeszállításokkal kapcsolatban elkelne már a törvénymódosítás, amely elejét venné a visszaéléseknek.

Szerző

Együtt a nagycsaládban

Publikálás dátuma
2014.08.01. 07:13
A hagyományőrzés szándékával rendezik meg idén először a Nagycsaládos Fesztivált FORRÁS: NOE
Bár egyre több utazási iroda foglalkozik kifejezetten nagycsaládosok nyaraltatásával, a többség nem engedheti meg magának ezt a luxust. Maradnak a nagyszülők és a vidéki rokonok, amennyiben fogadóképesek. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) azoknak igyekszik segíteni, akiknél gondot jelent a gyerekek nyári elhelyezése. 

Nyár elején az Erzsébet tábor turnusai adtak lehetőséget a nyaralásra - mondja Székely Hajnalka a NOE elnöke. Az egyesület segítségével minden évben jelentkezhetnek családok a nyári táboroztatásra: eddig 300 gyerek nyaralhatott turnusonként. Sajnos, az idén már nem tudnak több jelentkezőt fogadni, minden hely betelt. - S hogy miért jó ennek az egyesületnek a tagjává válni? A válasz kézenfekvő: van egy szervezet, aki küzd a nagycsaládosok érdekeiért, minden olyan dologért, ami a családok életét megkönnyítheti. Megfizethető áron eljuthatnak olyan helyekre, ahová egyedül nehezen vagy egyáltalán nem sikerülne, bizonyos helyeken olcsóbban vásárolhatnak a tagkártyával, s a leglehetetlenebbnek látszó ügyekben is számíthat a NOE közösségére. Egyébként a tagjaink azok lehetnek, akik a háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, az egyesület céljaival és feladataival egyetértenek, és lehetőségeik szerint részt vesznek azok megvalósításában. Tagjaink különféle kedvezményekben részesülnek, főként kulturális területen Budapesten és vidéken egyaránt - teszi hozzá az elnök asszony.

Érdekvédelmi munkájuk során kapcsolatban állnak olyan állami szervezetekkel, intézményekkel, amelyek a családpolitikát irányítják, valamint igyekeznek a törvényhozást véleményükkel, javaslatainkkal segíteni. Tagjai több olyan nemzetközi szerveződésnek is, amelyek a családok, illetve a civil szervezetek fórumai. Évekig részt vettek az ENSZ mellett működő NGO Committee on the Family bizottság vezető testületének munkájában, és ma is élő kapcsolatban állunk velük. Az egyesület tagja az Európai Nagycsaládos Szövetségnek, a szervezet alelnökét is a NOE adja.

Ez év szeptemberében rendezik meg az első Nagycsaládos Fesztivált szeptember 13-14-én. Egy valóban nagyszabású, minden korosztály számára szórakozást nyújtó rendezvényt szeretnének létrehozni. Már maga a helyszín is sokat ígérő. A gyermekek számára izgalmas látnivalókat, játékokat rejt a Vasúttörténeti Park, ahol mindkét napon reggeltől késő délutánig több helyszínen színes programok várják a látogatókat. Igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy minden generáció találjon az érdeklődési körének megfelelőt. Magyar gazdák mutatják be termékeiket, kézműves foglalkozásokat próbálhatnak ki kicsit és nagyok. Lehetőséget adnak több agrárszakképzéssel foglalkozó szakiskolának a bemutatkozásra. Terveik szerint a további években hagyomány lesz a fesztiválból.

                          A nagycsaládosok által igénybe vehető támogatások

- Emelt összegű családi pótlék: 16 000 Ft/gyerek/hó
- Gyereknevelési támogatás: bruttó 28 500 Ft/hó (a legkisebb gyerek 8 éves koráig jár, mellette heti 30 órát, vagy otthoni munkában korlátlan munkaidőben lehet dolgozni)
- Étkezési Térítési Díjkedvezmény: bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetés feláron
- Tankönyvtámogatás: nappali tagozatos diákoknak 50 % kedvezmény (nem minden könyvre)
- Utazási kedvezmények: MÁV-nál és a Volánnál: amennyiben 1 vagy 2 szülő és 3 vagy több saját gyermek utazik együtt, minden családtag 90%-os kedvezménnyel utazik. Családok esetében (1 vagy két szülő + 18 év alatti gyermekek) a gyermekek 6 éves korig ingyen, 6-14 éves korig illetve diákigazolvánnyal 67,5%-os kedvezménnyel utazhatnak. Ha csupán egy vagy két gyerek utazik egy vagy két szülővel, akkor a szülő(k)nek a 33%-os jegy jár.
- Családi adókedvezmény: már a terhesség 91. naptól igénybe lehet venni. A családi adókedvezmény a személyi jövedelemadó alapját csökkenti, egy-két gyerek esetén gyerekenként nettó tízezer forinttal, háromnál már 33 000 forinttal gyerekenként. (Tehát két gyerek után 20 000 Ft, három után 99 000 Ft)
- Gázártámogatás
Az alanyi jogon járó támogatásokon felül a család anyagi helyzetétől függően önkormányzati és egyéb állami támogatások, pályázatok is léteznek, de a NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) kártyával is számos, főként vásárláskor igénybe vehető kedvezményt találtunk.

Szerző

Este folytatódhat az osztozkodás

Estére kiderülhet, hogy a budapesti szocialisták elfogadják-e a lehetséges partnerek követeléseit és ismét tárgyalóasztalhoz ülnek-e - értesült lapunk. Az MSZP fővárosi vezető testületei ma ugyanis megvitatják azt a csomagot, amelyben a közös főpolgármester-jelölt személyén túl polgármesterjelölti, illetve önkormányzati képviselőjelölti helyekről van szó.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke a baloldali pártok szerdai egyeztetése után kijelentette, minden adott ahhoz, hogy hétfő estig megállapodjanak Budapestről, az a tárgyalás ugyanis a kerületekben megteremtette a megállapodás feltételeit. Közelebb kerültek ahhoz, hogy legalább 15 balközép, szabadelvű polgármester legyen Budapesten, és a kerületek többségében megteremtették a lehetőséget az együttműködésre és a Fidesz leváltására. Hozzátette: a kerületek többségében egyetlen polgármester-jelöltet indítanának közösen. Ez a kijelentés ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy maradt az úgynevezett koordinált együttműködés modellje; 8 fővárosi kerületben külön-külön méretnék meg magukat a pártok jelöltjei, hogy mindegyiküknek legyen önálló fővárosi kompenzációs listája. Forrásaink szerint azonban a Szigetvári által említett 15 kerületből 11-ben a szocialistáknak kellene polgármesterjelölti, vagy helyi képviselői, illetve listás helyeket átadni a partnereknek ahhoz, hogy az Együtt-PM, illetve a Demokratikus Koalíció (DK) hajlandó legyen az összefogásra.

Ha az MSZP fővárosi elnöksége, valamint a kerületi elnököket tömörítő budapesti párttanács elfogadja a partnerek követeléseit, akkor ma este ismét egyeztethetnek egymással a baloldali pártok a fővárosi együttműködésről. A tárgyalóasztalnál a közös főpolgármester-jelöltről is tárgyalni kell, annál is inkább, mert az Együtt-PM ügyvezető társelnöke bejelentette: hétfő estig meg fognak állapodni Budapestről. A szerdai fordulóban a DK Gyurcsány Ferenc művészbarátját, Balázsovits Lajost ajánlotta főpolgármester-jelöltnek, akit az Együtt-PM inkább támogatna, mint Horváth Csabát, a szocialisták hivatalos jelöltjét. Szigetváriék azonban állítólag azt mondták, pártpolitikust nem fogadnak el, de saját jelöltet szívesen állítanak. Úgy tudjuk, hogy konkrét név nem hangzott el.

Tegnap egyébként kiderült, hogy Győrben az MSZP és az Együtt-PM Szabó Sándorné korábbi szocialista országgyűlési képviselőt, volt szociálpolitikai helyettes államtitkárt indítja a városvezetői posztért és az egyéni körzetekben is lesznek közös jelöltjeik. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a múlt héten azt jelentette be, hogy a városban önállóan indulnak az önkormányzati választáson. A párt polgármesterjelöltje Neupor Zsolt lesz, az egyik városrészben pedig Póczik József egykori labdarúgó, edző indul a párt színeikben.

Szerző