Előfizetés

Miskolc: roma témájú film nem menő

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:50
A kedden kiköltöztetett család egyik tagja FOTÓ: MTI/VAJDA JÁNOS
Egyre csak érkeznek a megdöbbentő és szomorú hírek Borsod megye székhelyéről: a romák kedden indult kilakoltatását a nemzetközi CineFest filmfesztivál "fejelte meg". Vélhetően politikai okokból, az önkormányzati választási kampány miatt nem engedtek roma témájú filmeket idei programjukba, de a szervezők ezt másként látják. 

Kényelmetlenné vált a roma téma az önkormányzati választások előtt Miskolcon, ezért a szeptemberi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjáról a szervezők levették a cigányokkal foglalkozó filmeket. A megdöbbentő hírt az ilyen témájú filmeket (is) a fesztiválra hozó csoport, a DunaDOCK közölte azután, hogy kiderült: tárgyalásaik a CineFest vezetőségével zátonyra futottak.

A fesztivál ugyanis - mint a rendezők, producerek alkotta csoport közölte - idén "csak akkor" tudna helyet adni programjuknak, ha abban nem szerepel hazai roma témájú film. Ha mégis, akkor az érintett filmek címét, tartalmát és alkotóikat sem tüntethetik fel a hivatalos programban, és semmilyen nyilvános fórumon.

A fesztivállal tavaly amúgy sikerrel együttműködő DunaDOCK-osok - Böjte Ágnes és Groó Diana rendezők, Trencsényi Klára operatőr-rendező, valamint Ugrin Julianna producer - több külföldi alkotás mellett legalább két cigánytémájú filmet terveztek idén vetíteni: Schiffer Pál 1978-as klasszikus történetét, a Cséplő Gyurit, valamint egy új, már nemzetközi fesztiválokat is megjárt magyar dokumentumfilmet. A

CineFest-nek egyik sem kellett; a DunaDOCK közlése szerint olyannyira nem, hogy az elmúlt hét év óta hagyományossá vált, saját romatémájú workshopját sem tartaná meg a fesztivál. "Érthetetlen számunkra a CineFest vezetőségének indoklása, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg" - írták az alkotók.

Mindezzel szemben közös megegyezést emlegetett a CineFest, cáfolva, hogy teljesen lemondtak volna a "romatémáról". Sőt, saját alkotásokat kívánnak vetíteni, mégpedig öt portréfilmet sikeres miskolci romákról. A csoport lépésére adott gyors válasz azonban inkább tűnik botránytól tartó pánikreakciónak, mintsem érdemi indoklásnak: miért is nem kértek a DOCK-osok által hozott alkotásokból.

Arra ugyanis, hogy pontosan milyen filmeket vetítenének, egyelőre nem tudott lapunknak felelni Bíró Tibor fesztiváligazgató. A végső program ugyanis még "nem nyilvános", ígérete szerint augusztus 16-án publikálják majd. "Mivel a fesztiválon csaknem 150 film bemutatója lesz, a végső program kialakítása jelenleg folyamatban van" - tette hozzá Bíró, aki azonban nem reagált a politikai cenzúrára utaló beszámolókra.

Az igazgató szerint az alkotókkal közel két hónapja beszéltek, a program kezdeti stádiumában, a Roma-Kép (hagyományos workshopjuk) idei folytatásáról pedig csak később döntöttek. Arra azonban nem tudott választ adni, miért állíthatta a DunaDOCK rájuk hivatkozva, hogy "semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést" nem vállalnak.

"Úgy érzem, nem mi teremtettük ezt a helyzetet, de nem is tehetjük meg, hogy erről nem beszélünk. Nem mondhatjuk azt, hogy idén azért nem vagyunk jelen, mert épp nem érünk rá" - mondta lapunknak Groó Diana. A CineFest lépése azért is csalódás számukra, mert tavaly a DunaDOCK nagy sikerrel volt jelen a miskolci mustrán, neves lengyel, francia és holland filmes vendégek megnyerésével járult hozzá az évtizedes fesztivál hírnevének öregbítéséhez.

"Nem gondoljuk, hogy vádaskodnánk, egy olyan döntést hoztak a CineFestnél, ami az ő felelősségük. Mert ez picivel keményebb helyzet annál, minthogy egy film nem kap termet" - tette hozzá a filmrendező, aki arról is beszámolt, hogy sokan őket kezdték el az interneten támadni azzal, hogy tönkretették a fesztivált. Groó lapunknak jelezte: lesz helyszínük, még ha maguk szerzik is és nem egy fesztivál ajánlja fel. A novemberi Verzio Filmfesztiválon vélhetően biztosan.

Tüntetés a városháza előtt

Demonstrációt tartottak tegnap Miskolcon a polgármesteri hivatal előtt és azoknál a számozott utcáknál, ahol kedden kilakoltatásokat kezdett meg a helyi fideszes önkormányzat. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy az önkormányzat előtt sátortábort vertek, egy hétig biztosan maradnak, de készek maradni addig, míg békés megoldás nem születik.

A Roma Sajtóközpont (RSK) írta meg, hogy a diósgyőri stadion tervezett parkolója miatt kell felszámolni a főleg cigányok lakta számozott utcákat. A városvezetés azonban közbiztonsági okokra hivatkozott, valamint arra, hogy tömeges tartozásokat halmoztak fel az ott élők, miközben az RSK szerint a legmagasabb ismert tartozás is mindössze 50 ezer forint.

A kiköltöztetések Dancs elmondása szerint tegnap nem folytatódtak, de nem tudni, mi lesz; a jogvédő úgy tudja, az önkormányzat már ingatlankezelőt bízott meg a tartozó lakók megkeresésével, van, akinek másfél milliót ajánlanak fel, hogy másutt kezdjen új életet.

A Fidesz mindezt azzal kommentálta, hogy Miskolcon működik a jogrend és a jogállam, a kilakoltatások épp ezt bizonyítják. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda azonban panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, az intézkedések ugyanis nem csak uniós jogot, hanem az alkotmányt és az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is sértik.

A Fehér Isten a magyar nevezés az Oscarra

Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:45
Több mint 200 kutya szerepel a filmben FOTÓ: FEGYVERNEKI SÁNDOR
Mundruczó Kornél Fehér Isten című, idén Cannesban díjazott filmje képviseli Magyarországot a hazai Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében a 2014. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában az Amerikai Filmakadémia Díjért  folyó versenyben.

A több mint 200 kutya részvételével forgatott, és Cannes-ban nagy sikert aratott film egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A Fehér Isten a filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje, magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória.

A forgatókönyvet Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta, operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.  Mundruczó filmjét lelkes nemzetközi sajtóvisszhang fogadta Cannes-ban, a nemzetközi zsűri indoklása szerint "egyetemességéért és a felejthetetlen élményért" ítélték oda az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) program fődíját.

A Fehér Isten négylábú főszereplőjét, a Hagent alakító Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban.

Világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó filmjét, nemzetközi forgalmazója, a The Match Factory ügynökség a cannes-i bemutató után már 24 területre értékesítette, és további forgalmazókkal folytat tárgyalásokat. A film időközben számos nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönség sikerrel, és ősszel is folytatja nemzetközi fesztiválkörútját.

Magyarországon változatlanul a mozik műsorán van az Intercom forgalmazásában, a júniusi bemutató óta itthzon 35.000 néző volt kíváncsi rá, ezt a film producerei jó eredménynek értékelik. Az ősz folyamán megkezdődnek a külföldi mozibemutatók is, először Németországban és Franciaországban lesz látható.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1 - 2014. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság.

Az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 87. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

A Fehér Isten a magyar nevezés az Oscarra

Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:45
Több mint 200 kutya szerepel a filmben FOTÓ: FEGYVERNEKI SÁNDOR
Mundruczó Kornél Fehér Isten című, idén Cannesban díjazott filmje képviseli Magyarországot a hazai Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében a 2014. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában az Amerikai Filmakadémia Díjért  folyó versenyben.

A több mint 200 kutya részvételével forgatott, és Cannes-ban nagy sikert aratott film egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. A Fehér Isten a filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje, magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória.

A forgatókönyvet Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta, operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

A Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.  Mundruczó filmjét lelkes nemzetközi sajtóvisszhang fogadta Cannes-ban, a nemzetközi zsűri indoklása szerint "egyetemességéért és a felejthetetlen élményért" ítélték oda az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) program fődíját.

A Fehér Isten négylábú főszereplőjét, a Hagent alakító Body-t és Luke-ot a legjobb alakításért járó Palm Dog-díjjal (Kutya Pálma-díj) ismerték el Cannes-ban.

Világszerte elismerő kritikák méltatták Mundruczó filmjét, nemzetközi forgalmazója, a The Match Factory ügynökség a cannes-i bemutató után már 24 területre értékesítette, és további forgalmazókkal folytat tárgyalásokat. A film időközben számos nemzetközi fesztiválon szerepelt nagy kritikai és közönség sikerrel, és ősszel is folytatja nemzetközi fesztiválkörútját.

Magyarországon változatlanul a mozik műsorán van az Intercom forgalmazásában, a júniusi bemutató óta itthzon 35.000 néző volt kíváncsi rá, ezt a film producerei jó eredménynek értékelik. Az ősz folyamán megkezdődnek a külföldi mozibemutatók is, először Németországban és Franciaországban lesz látható.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2013. október 1 - 2014. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Deák Krisztina filmrendező, Király István vágó, Máté Tibor operatőr, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntést többségi szavazás útján hozta meg a bizottság.

Az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 87. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.