Előfizetés

Nem tud megalakulni az FVB

Publikálás dátuma
2014.08.14. 07:03
Illusztráció. Fotó: Népszava
Miközben javában zajlik az október 12-ei önkormányzati választásokon induló szervezetek nyilvántartásba vétele, Budapesten még egyetlen szervezetet sem vettek nyilvántartásba. Pedig csak az a szervezet indulhat a választáson, amelyik nyilvántartásba vetette magát, amire a törvény szerint szeptember 8-ig van lehetőség. A nyilvántartásba vételt a választási bizottságok végzik, helyi szinttől egészen a Nemzeti Választási Bizottságig (NVB). A fővárosi - ma már kompenzációs - listákat és a főpolgármester-jelölteket az úgynevezett területi választási bizottság veszi nyilvántartásba, jelen esetben a Fővárosi Választási Bizottság (FVB). Ám az FVB - az egész országban egyedülálló módon - még egyetlen szervezettel sem tette meg ezt. Nem is tehette, hiszen még - szintén egyedüllő módon - meg sem alakult. A 2010-ben megválasztott FVB-nek ugyanis jelenleg két tagja van, ám a törvényes működéshez minimum három szükséges. 

A területi választási bizottságok tagjait, ilyen az FVB is, a helyi közgyűlés, vagyis jelen esetben a fővárosi közgyűlés választja meg. Ám Budapest főjegyzőjének - egyben a fővárosi választási iroda vezetőjének - tájékoztatása szerint Tarlós István főpolgármester ugyan nem zárkózott el a közgyűlés összehívása elől, de jelezte, ebben a hónapban a testület határozatképessége a szabadságok miatt nem biztosítható. Ezért a főjegyző az NVB-hez fordult, bízzon meg egy tagot. Erre a választási eljárási törvény szerint akkor van lehetőség, ha határidőig, azaz a választás előtti 42. napig (augusztus 31-ig) a közgyűlés nem választott tago(ka)t.

Ám az NVB még hétfőn elutasította Sárádi Kálmánné főjegyző megkeresését és nem bízott meg új tagot. Indoklásuk szerint az NVB-nek akkor van kivételesen lehetősége a közgyűlés helyett megválasztani az alsóbb szintű bizottság tagját, ha azt a közgyűlés elmulasztotta. A közgyűlési döntés feltétele az arra irányuló főjegyzői indítvány. Patyi András NVB-elnök jelezte, hogy a főjegyző a bizottsághoz benyújtott iratok szerint a közgyűlés összehívatására és a tag megválasztására indítványt nem tett, így a közgyűlésnek lehetősége sem volt, hogy gyakorolja a törvényben biztosított hatáskörét.

Megkerestük az ügyben a főpolgármestert, hogy az NVB döntése után nem kívánja-e összehívni a fővárosi közgyűlést, ám Szűcs-Somlyó Mária kommunikációs igazgató közlése szerint ebben az ügyben a főpolgármester nem kíván nyilatkozni. Ugyancsak megkerestük Sárádi Kálmánné főjegyző irodáját, ahol visszahívást ígértek, ami lapzártánkig nem történt meg.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint nyílt törvénysértés történt, mivel a választási bizottsági tagokat kötelező megválasztani. Mint mondta, külön kell választani egymástól azt az esetet, amikor egy közgyűlésnek megvan a lehetősége a bizottsági tagok megválasztására, semmi nem akadályozza őket és azt, amikor vis maior történt: például nincs közgyűlés, vagy annak tagjai ténylegesen akadályoztatva vannak, például árvíz, valamilyen természeti csapás, vagy akár áramszünet miatt.

Utóbbira, emlékeztetett rá, a korábbi években is volt már példa. Ám Tóth nem tud olyan esetről, mint az FVB-é, amikor a közgyűlés azért nem ül össze, mert tagjai szabadságon vannak. Szerinte a hatáskör gyakorlása jogállamban nemcsak jog, hanem kötelesség is, vagyis először össze kell hívni a fővárosi közgyűlést, amelynek az FVB-tagokat meg kell választania. Ha ez nem történik meg időben, akkor lehet az NVB-hez fordulni, hogy bízzon meg tagokat.

Miért jó az időhúzás?
Bár a törvény szerint szeptember 8-ig van lehetőség a jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére az önkormányzati választásra, de a már nyilvántartásba vett szervezetek augusztus 25-től a gyűjthetnek ajánlásokat. Fővárosi szinten csak a főpolgármester-jelölteknek van szükségük ajánlásokra, a kompenzációs listákon - az új szabályok szerint - a kerüelti polgármester-jelöltek és a főpolgármester-jelöltek szerepelnek.
Ad abszurdum előfordulhat, hogy augusztus 31-ig nem alakul meg az FVB és az NVB, csak a határidő lejárta után bíz meg harmadik bizottsági tagot. Ebben az esetben a fővárosi kompenzációs listákat csak szeptember elején veszik nyilvántartásba és a főpolgármester-jelöltek is akkor kezdhetik meg ajánlásaik gyűjtését. Így a kevéssé ismert baloldali jelölt, Falus Ferenc nyilvánvaló hátrányba kerül a regnáló főpolgármesterrel, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjével szemben.

Mégis lesz ellenzéki egyezség

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.08.13. 21:19
Kunhalmi Ágnes napok óta igyekezett kisebbíteni a három párt közötti ellentéteket, és tegnap ő közölte, hogy lesz megállapodás F
Részben mégis sikerült megegyezni a lázongó kerületi MSZP-szervezetekkel, így nagy valószínűséggel mégis aláírják a szocialisták, az Együtt-PM és a DK a fővárosi önkormányzati választásra szóló együttműködést. Határidőt ezúttal nem szabtak, ráadásul az egyezség konkrét részleteit sem közölték. Falus Ferenc viszont szinte biztos, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje lesz.

Napokon belül aláírják a három baloldali párt - az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) - fővárosi önkormányzati választáson való együttműködéséről szóló megállapodást, jelenleg a végleges egyezséget szövegezése zajlik - jelentette be szerdán Kunhalmi Ágnes a szocialisták budapesti elnökségi ülése után.

Az MSZP fővárosi elnöke szerint a három fél tisztázta az összes helyi, azaz kerületi szinten felmerült kérdést, sőt, abban a három kerületben - Angyalföldön, Óbudán és Zuglóban - is lezárták a megállapodásokat, ahol előzőleg nem sikerült megegyezni az önkormányzati képviselői körzetek elosztásának arányairól. Kunhalmi szerint mindhárom fél "nagy kompromisszumkészségről és bölcsességről" tett tanúbizonyságot. Erre szükség is volt, hiszen kedden az Együtt-PM bejelentette: önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat.

Ennek oka, hogy az MSZP önhatalmúlag több ponton átírta a múlt héten kötött megállapodást, és azt fogadtatták el a párt fővárosi küldöttértekezletén múlt pénteken. Ha a helyzet így maradt volna, valószínűleg meghiúsult volna Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltsége, akit ugyan az Együtt-PM jelölt, de az MSZP és a DK a megállapodás értelmében nem indít ellene jelöltet, illetve támogatja megválasztását. Kunhalmi szerdán bejelentette, a megállapodás aláírása után mutatják be hivatalosan főpolgármester-jelöltjüket. Falus Ferenc korábban azt közölte, csak akkor indult Budapest vezetéséért, ha mindhárom baloldali párt felsorakozik mögé. Úgy tudjuk, az aláírás már csütörtökön megtörténhet.

Megírtuk, a koordinált ellenzéki indulásról szóló együttműködés hét kerületi szocialista szervezet ellenállásán múlott. Óbudán, Zuglóban és Angyalföldön a helyi MSZP nem akart annyi egyéni önkormányzati képviselői helyet átengedni az Együtt-PM-nek és a DK-nak, mint ami a múlt héten aláírt megállapodásban szerepelt, pedig két kerületben eleve a szocialisták jelöltjei indulhattak volna a legtöbb körzetben.

Óbudán szerdán sikerült meggyőznie a fővárosi pártvezetésnek a kerületi MSZP-seket arról, hogy tartsák magukat az eredeti egyezséghez, vagyis, hogy a szocialisták 3, az Együtt-PM 4 körzetben indíthasson jelöltet, utóbbi pedig eldönthesse, hogy melyik legyen az MSZP körzete.

Zuglóban eleve a szocialisták adták a több jelöltet, de változtattak volna. Szerdára beleegyeztek az arányok módosításába, azt viszont nem tudni hogyan. Angyalföldön végül nem sikerült a megegyezés: bár Tóth József maradt a közös kerületi polgármester-jelölt, de az MSZP minden egyéni körzetben saját jelöltet indít, az Együtt-PM és a DK viszont valószínűleg közösen indít jelölteket. Gondok voltak a képviselői helyek elosztásával Kőbányán és Újbudán is, de ott is sikerült egyezségre jutni.

A Belvárosban a közös kerületi polgármester-jelölt személyével volt probléma. Az MSZP-s Steiner Pál állítólag lemondott polgármesteri ambícióiról, úgy tűnt, hogy az Együtt-PM-s Juhász Péter lesz a jelölt. Szerdán Steiner úgy nyilatkozott, a Belvárosban már megszületett a megállapodás, napok óta készen van a tervezet, ami ott van az Együtt-PM-nél és a DK-nál is, de Juhász "eltűnt", és nem írja azt alá. Juhász kedd este azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy mindenképpen indul a polgármesteri posztért. Ferencvárosban pedig azzal volt probléma, hogy az Együtt-PM nem akarta, hogy Pál Tibor legyen az MSZP kerületi listájának vezetője.

Vidéken sem teljes az összefogás
Közös polgármester-jelöltet állított az Együtt-PM és a DK Nagykanizsán, de a helyi MSZP-vel és civil szervezetekkel nem sikerült megegyezniük. Független jelöltként indítja Bodó Lászlót, aki nem tagja egyik pártnak sem. Az Együtt-PM és a DK szerint Nagykanizsán "a jelenleg regnáló fideszes városvezetés leváltása érdekében az elmúlt két hónapban széleskörű tárgyalássorozatot" folytattak, de nem tudtak teljes körű egyezségre jutni".
Debrecenben az Együtt debreceni szervezete önállóan indul az egyéni körzetekben és saját kompenzációs listát állít. Szekszárdon viszont az Együtt-PM nemrég közölte, hogy nem indít polgármester-jelöltet az LMP jelöltje, a "trafikmutyi"-ügy egyik kirobbantója, Hadházy Ákos ellen.
Nyíregyházán "Változást Nyíregyházáért" elnevezéssel pártszövetséget alakított az önkormányzati választásra a három baloldali párt, valamint két helyi párt. Az öt szervezet közös polgármesterjelöltet, illetve képviselőjelölteket állít és közös programmal készül az őszi voksolásra.

Mégis lesz ellenzéki egyezség

Molnár Richárd
Publikálás dátuma
2014.08.13. 21:19
Kunhalmi Ágnes napok óta igyekezett kisebbíteni a három párt közötti ellentéteket, és tegnap ő közölte, hogy lesz megállapodás F
Részben mégis sikerült megegyezni a lázongó kerületi MSZP-szervezetekkel, így nagy valószínűséggel mégis aláírják a szocialisták, az Együtt-PM és a DK a fővárosi önkormányzati választásra szóló együttműködést. Határidőt ezúttal nem szabtak, ráadásul az egyezség konkrét részleteit sem közölték. Falus Ferenc viszont szinte biztos, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje lesz.

Napokon belül aláírják a három baloldali párt - az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) - fővárosi önkormányzati választáson való együttműködéséről szóló megállapodást, jelenleg a végleges egyezséget szövegezése zajlik - jelentette be szerdán Kunhalmi Ágnes a szocialisták budapesti elnökségi ülése után.

Az MSZP fővárosi elnöke szerint a három fél tisztázta az összes helyi, azaz kerületi szinten felmerült kérdést, sőt, abban a három kerületben - Angyalföldön, Óbudán és Zuglóban - is lezárták a megállapodásokat, ahol előzőleg nem sikerült megegyezni az önkormányzati képviselői körzetek elosztásának arányairól. Kunhalmi szerint mindhárom fél "nagy kompromisszumkészségről és bölcsességről" tett tanúbizonyságot. Erre szükség is volt, hiszen kedden az Együtt-PM bejelentette: önállóan indul Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat.

Ennek oka, hogy az MSZP önhatalmúlag több ponton átírta a múlt héten kötött megállapodást, és azt fogadtatták el a párt fővárosi küldöttértekezletén múlt pénteken. Ha a helyzet így maradt volna, valószínűleg meghiúsult volna Falus Ferenc közös főpolgármester-jelöltsége, akit ugyan az Együtt-PM jelölt, de az MSZP és a DK a megállapodás értelmében nem indít ellene jelöltet, illetve támogatja megválasztását. Kunhalmi szerdán bejelentette, a megállapodás aláírása után mutatják be hivatalosan főpolgármester-jelöltjüket. Falus Ferenc korábban azt közölte, csak akkor indult Budapest vezetéséért, ha mindhárom baloldali párt felsorakozik mögé. Úgy tudjuk, az aláírás már csütörtökön megtörténhet.

Megírtuk, a koordinált ellenzéki indulásról szóló együttműködés hét kerületi szocialista szervezet ellenállásán múlott. Óbudán, Zuglóban és Angyalföldön a helyi MSZP nem akart annyi egyéni önkormányzati képviselői helyet átengedni az Együtt-PM-nek és a DK-nak, mint ami a múlt héten aláírt megállapodásban szerepelt, pedig két kerületben eleve a szocialisták jelöltjei indulhattak volna a legtöbb körzetben.

Óbudán szerdán sikerült meggyőznie a fővárosi pártvezetésnek a kerületi MSZP-seket arról, hogy tartsák magukat az eredeti egyezséghez, vagyis, hogy a szocialisták 3, az Együtt-PM 4 körzetben indíthasson jelöltet, utóbbi pedig eldönthesse, hogy melyik legyen az MSZP körzete.

Zuglóban eleve a szocialisták adták a több jelöltet, de változtattak volna. Szerdára beleegyeztek az arányok módosításába, azt viszont nem tudni hogyan. Angyalföldön végül nem sikerült a megegyezés: bár Tóth József maradt a közös kerületi polgármester-jelölt, de az MSZP minden egyéni körzetben saját jelöltet indít, az Együtt-PM és a DK viszont valószínűleg közösen indít jelölteket. Gondok voltak a képviselői helyek elosztásával Kőbányán és Újbudán is, de ott is sikerült egyezségre jutni.

A Belvárosban a közös kerületi polgármester-jelölt személyével volt probléma. Az MSZP-s Steiner Pál állítólag lemondott polgármesteri ambícióiról, úgy tűnt, hogy az Együtt-PM-s Juhász Péter lesz a jelölt. Szerdán Steiner úgy nyilatkozott, a Belvárosban már megszületett a megállapodás, napok óta készen van a tervezet, ami ott van az Együtt-PM-nél és a DK-nál is, de Juhász "eltűnt", és nem írja azt alá. Juhász kedd este azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy mindenképpen indul a polgármesteri posztért. Ferencvárosban pedig azzal volt probléma, hogy az Együtt-PM nem akarta, hogy Pál Tibor legyen az MSZP kerületi listájának vezetője.

Vidéken sem teljes az összefogás
Közös polgármester-jelöltet állított az Együtt-PM és a DK Nagykanizsán, de a helyi MSZP-vel és civil szervezetekkel nem sikerült megegyezniük. Független jelöltként indítja Bodó Lászlót, aki nem tagja egyik pártnak sem. Az Együtt-PM és a DK szerint Nagykanizsán "a jelenleg regnáló fideszes városvezetés leváltása érdekében az elmúlt két hónapban széleskörű tárgyalássorozatot" folytattak, de nem tudtak teljes körű egyezségre jutni".
Debrecenben az Együtt debreceni szervezete önállóan indul az egyéni körzetekben és saját kompenzációs listát állít. Szekszárdon viszont az Együtt-PM nemrég közölte, hogy nem indít polgármester-jelöltet az LMP jelöltje, a "trafikmutyi"-ügy egyik kirobbantója, Hadházy Ákos ellen.
Nyíregyházán "Változást Nyíregyházáért" elnevezéssel pártszövetséget alakított az önkormányzati választásra a három baloldali párt, valamint két helyi párt. Az öt szervezet közös polgármesterjelöltet, illetve képviselőjelölteket állít és közös programmal készül az őszi voksolásra.