Előfizetés

Nem kell már Jászberénynek a bunker

A hidegháborús évek egyik hat évtizedes maradványát számolják fel a jászberényi városháza felújításakor.

Az épület alatt lévő pincékben a legutóbbi hónapokig létezett az a berendezett bunker, amely - az akkori szóhasználat szerint - a nyugati nagyhatalmak katonai támadása esetén helyi irányítóközpontként, illetve légoltalmi óvóhelyként szolgált volna a városban.

A pincerész egészen az idei év elejéig a magyar állam tulajdonában és a katasztrófavédelem gondozásában volt, az önkormányzat a városháza rekonstrukciója előtt kérte és kapta vissza - idézte fel az előzményeket Juhász Dániel alpolgármester.

A bunkert az 1950-évek elején építették ki, falai között egyebek mellett egy parancsnoki pontot rendeztek be. Az irányítóbázison egy komplett telefonközpontot, a villamos áram megszűnése esetén egy, az ellátást biztosító aggregátort, szellőzőberendezéseket és a több mint fél évszázados bútorokat találtak. A hasznosítható darabokat kortörténeti emlékként a Jász Múzeumnak adták át - mondta a politikus.

Felfedezték azt a menekülőútként kialakított folyosót is, amely vészhelyzetben kiutat biztosított volna a bunkerben tartózkodnak. Igaz, meg kellett volna küzdeniük a szabad levegőért, mert csak négykézláb araszolva juthattak volna egy csapóajtón keresztül a főtérre a városháza sarkánál - tette hozzá.
A jászberényi városházát egy 400 millió forintos, az Európai Unió által támogatott projekt keretében újítják fel, a volt bunker helyiségeiben irattár és kazánház kap helyet.

Meghalt Beck Tamás

Meghalt Beck Tamás állami díjas gépészmérnök, a Németh-kormány egykori kereskedelmi minisztere, a Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnöke - tudatta a család csütörtökön az MTI-vel.

Beck Tamás hosszú betegség után életének 86. évében szerdán hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

Beck Tamás Budapesten született 1929. február 26-án. A Magyar Kender, Len és Jutagyárban technikusként dolgozott 1948-tól 1951-ig. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Gépészmérnöki Karán szerzett gépészmérnöki oklevelet 1951-ben, emellett 1950-1951-ben a Prágai Műszaki Főiskolán is folytatott tanulmányokat. 

Ezt követően a Gazdasági és Műszaki Akadémián tanársegéd, majd adjunktus. 1952-től a Könnyűipari Minisztérium csoportvezetője, illetve műszaki osztályvezető helyettese. 1963 és 1970 között a Szegedi Kenderfonó és Szövőipari Vállalat igazgató-főmérnöke volt. 1970-1971-ben a Könnyűipari Szervezési Intézet műszaki igazgatójaként dolgozott. Emellett 1973-ig állami ösztöndíjjal a Princeton Egyetemen tanult. 

1973. november 1-jétől volt a Budaflax Lenfonó és Szövőipari Vállalat vezérigazgatója. 

Németh Miklós kormányában 1988. október 5-étől 1990. május 23-ig kereskedelmi miniszter volt. 

1982-től miniszteri kinevezéséig a Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, címzetes főiskolai tanár. A BME-n és a Budapesti Műszaki Főiskolán is tanított.

Hétvégi forgalomkorlátozás Budapesten

Publikálás dátuma
2014.08.21. 14:33
Fotó: Népszava
Triatlonverseny miatt jelentős forgalmi változásokra kell számítani a hétvégén Budapesten - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Az előkészítő munkálatok miatt már pénteken életbe lép több változás: 22 órától szombat 18 óráig útlezárásokra kell számítani a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Hunyadi János út-Dísz tér-Palota út-Váralja utca- Alagút utca-Alagút útvonalon, valamint a Budafoki úton és a Dombóvári úton.
Emiatt a 16-os busz nem közlekedik, a 105-ös az

Erzsébet hídon keresztül, a 86-os pedig Újbuda irányában a Széll Kálmán tér felé, Óbuda irányában pedig a Vérmező felé terelve közlekedik. A Dombóvári úton közlekedő 33-as és 103-as buszok szintén terelve járnak. A 916-os rövidített útvonalon, a 990-es az Erzsébet hídra terelve közlekedik.

A verseny ideje alatt szombaton a 2-es villamosok 8 órától 18 óráig a Közvágóhídtól csak a Boráros térig szállítanak utasokat, onnan a Nyugati pályaudvarra pótlóbusz közlekedik. A 19-es és 41-es villamos rövidebb útvonalon, csak a dél-budai végállomások és a Clark Ádám tér között jár. A 15-ös és 115-ös autóbusz a vonal északi részén terelt útvonalon közlekedik.