Előfizetés

Épületet ajándékoz alapítványának az MNB

Ha egy üzlet beindul... A Magyar Nemzeti Bank újabban nemcsak vesz, hanem ajándékoz is ingatlant. Az utóbbi hetek sajtója attól volt hangos, hogy a jegybank 415 millió forintért megvásárolt egy tiszaroffi kastélyszállót, ahol üdülési és oktatási központot kíván kialakítani. Néhány nap múlva újabb ingatlanvásárlásra derült fény.

Kitudódott, hogy már augusztus 1-je óta a jegybank tulajdona az V. kerületi Eiffel Palace luxusirodaház. Ennek vételárát egyelőre homály fedi, becslések szerint 11-12 milliárd forintot is elérheti az egyik legmagasabb bérletii díjú irodaházért fizetett összeg. Az Index.hu most a jegybank egy korábbi ingatlanvásárlása körüli furcsaságokra hívja fel a figyelmet, miután a tavaly december végén megszerzett épületet elajándékozta az amúgy főtevékenységként az ország monetáris politikájáért felelős intézmény.

Az IPOSZ érdekvédelmi szervezet korábbi székházáért 450 millió forint körül fizethetett az MNB. A vásárlás körülményei nem voltak teljesen tiszták - sejteti az Index -, mivel jóval korábban tett ajánlatot a jegybank a Kálmán Imre utcai 100 éves saroképületre, mint ahogy arra felhatalmazást kapott volna, illetve az MNB testületei elfogadták volna a jegybank úgynevezett társadalmi felelősségvállalási programját. Alig fél éves tulajdonlás után a jegybank az épületet idén június 18-án továbbadta saját, újonnan felállított oktatási-tudományos alapítványa, a Pallasz Athéné Domus Scientiae Alapítványnak (PADS). (Ez az alapítvány különösen kedves lehet Matolcsy György jegybankelnöknek, miután ez adta ki azt a sajtófőnöke által írott, nagy botrányt keltett könyvet, amelyben feketén-fehéren leírta a szerző: Matolcsy még gazdasági miniszterként idő előtt elárulta a Goldmann-Sachs bankárainak, hogy Magyarország az Valutaalaphoz fordul segítségért. Ezzel lehetőséget teremtett egy forint elleni támadáshoz.)

A Pallasz Athéné Alapítvány része a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának, és a közgondolkodási programnak is. A szervezet honlapja szerint a Kálmán Imre utca 20. felújítása után ez az épület ad majd helyet az alapítvány működésének, közgazdasági és bankszakmai tanfolyamoknak. Az évente kétmilliárd forintot elköltő Pallasz Athéné program keretében még két másik program is van. A szintén gazdasági-pénzügyi képzést erősítő Domus Animae az Úri utcába (a régi budai városháza épületébe), a határon túliakat támogató Domus Concordiae pedig a PSZÁF korábbi épületébe került. Ezek után talányos, hogy miért van szükség Tiszaroffon újabb oktatási centrumra. A jegybank szándéka a kastályszálló beüzemelésére komolyan vehető, ugyanis erre éppen a napokban új céget alapított 50 millió forint jegyzett tőkével, MNB-Jóléti Kft. néven.

Az Eiffel Palace vételének okairól egyelőre nem sokat tudni, bár a hírek szerint az MNB egyes részlegeit költözteti a még üresen álló, legdrágább bérleti díjú szobákba a a PricewaterhouseCoopers illetve a Brit Kereskedelmi Kamara szomszédságába. Az Együtt-PM közleményben szólította fel az MNB-t, hogy fejezze be a pénzszórást, és foglalkozzon azzal, ami a feladata: a forintárfolyammal, az államadóssággal. A pártszövetség az ingatlanvásárlások során felmerülő hűtlen kezelés gyanúja miatt újabb feljelentést tesz, az Iposz székház értékbecslésére és az adásvételre vonatkozóan pedig közérdekű adatigénylést nyújt be.

Az EBRD nem hitelez új orosz projekteket

Felfüggeszti az oroszországi projektek finanszírozását az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - derül ki Simor András alelnök, a bank újonnan kinevezett pénzügyi vezérigazgatójának nyilatkozatából, amit az alapblog.hu-nak adott.

Simor András az interjúban elmondta: az Európai Tanács felkérte az EBRD-be delegált EU-országokat képviselő igazgatókat, hogy egyeztessenek egymással a bank oroszországi hitelezési tevékenységéről. Ennek eredményeként az igazgatóság túlnyomó többségének akaratából egyelőre nem terjesztenek elő igazgatósági jóváhagyásra új orosz projekteket - tette hozzá. Ugyanakkor prioritást élveznek az ukrajnai projektek, mutatott rá az alelnök, az ország erősebb piaci nyitásának, demokratizálódásának támogatására. Más kérdés, hogy Ukrajnában, tekintettel a bonyolult belpolitikai helyzetre, a kelleténél kevesebb izgalmasnak ígérkező projektet találnak. Ennek ellenére idén félmilliárd eurónyi beruházást hagytak jóvá Ukrajnában - tette hozzá Simor András.

Az első fél évben mintegy hétszázmillió eurónyi (219 milliárd forint) finanszírozást nyújtottak oroszországi projektek számára - mondta el Simor András, hozzátéve: az orosz piac nem kevesebb, mint 22-23 százalékát teszi ki az EBRD teljes portfóliójának, amely összességében 38 milliárd eurónyi. Oroszország ezen belül 8-9 milliárd eurónyi befektetési portfóliót jelent az EBRD számára - tette hozzá.

Mindeddig Oroszország számított a legnagyobb hitelfelvevőnek, jegyezte meg az EBRD alelnöke, hozzátéve: a bank tekintélyes összegeket fektetett be Törökországban, Romániában, Lengyelországban, Ukrajnában, sőt még Szerbiában is. A pénzügyi szektor a befektetések legnagyobb célterülete, de feljövőben van az energetikai, a mezőgazdasági és ipari szektor, valamint az infrastrukturális projektekben való hitelezés is - ismertette.

Az 1991-ben alapított Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank feladata, hogy elősegítse a demokratikus rendszerben működő piacgazdaságok kifejlődését, miközben részvényesei számára profitot is termel. A bank tulajdonosai, részvényesei - 64 állam, illetve 2 nemzetközi intézmény - eddig nem vettek még ki pénzt az EBRD által megtermelt haszonból. Így az osztalék és a nyereség folyamatosan erősíti a bank saját tőkéjét. Többek között ezért is élvez az EBRD AAA, azaz a legjobb hitelminősítői besorolást. Az Magyar Nemzeti Bank volt elnöke tavaly július óta az EBRD szakpolitikáért felelős alelnöke és októberi hatállyal veszi át a pénzügyekért felelős alelnöki, egyben vezérigazgatói pozíciót.

Bővül a jótállási lista

A kormány 2005-ben készített listát arról, hogy milyen termékekre kötelező jótállást vállalni. Ebben a háztartási gépek többsége értékhatár nélkül szerepelt, most viszont ezeknél is feltétel lesz a tízezer forintos eladási ár. Ebbe a körbe tartoznak például a hűtők, a mosó- és mosogatógépek, a porszívók, a varrógépek, valamint a villanybojlerek is.

Új termék a listán a tízezer forintnál drágább napszemüveg, az elektromos kerékpár, és -roller, a quad, továbbá a motoros vízi jármű is. Felkerültek a listára - a szintén tízezer forintnál drágább - gyermekgondozási cikkek, mint például a gyermekfigyelő berendezés, de ide tartozik a hinta és a csúszda is.

Végül jótállás jár a lőfegyverre, a sportszerre, továbbá az elektromos szépségápolási eszközre is. Az egyedüli termék, amelynél 50 ezer forint eladási ár a jótállási értékhatár, a nemes- vagy félnemes szőrméből készült ruházati termék. A márciusban megjelent, és áprilistól hatályos kormányrendelet alapján a fogyasztási cikkekre továbbra is egy év jótállás jár, de a dokumentum hangsúlyozza, hogy a határidő jogvesztő, lejártával a jótállás mindenképpen megszűnik.

A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedőnek kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem rendeltetésszerűen használta a terméket. Ellenkező esetben köteles kijavíttatni, illetve kicserélni azt. A vásárolt eszköz szakember általi üzembe helyezését továbbra is előírhatja a forgalmazó, illetve gyártó, de az nem róhat aránytalan terhet a fogyasztóra.

A rendelet kiemeli, hogy a jótállási jegynek a jótállási idő végéig jól olvashatónak kell lennie. Ezt a szabályt az indokolta, hogy az olcsó hőpapírra másolt jegyek pár hónap alatt elhalványodtak. Ha a vásárló nem tudja bemutatni a jótállási jegyet, de birtokában van a nyugta vagy a számla, azzal is érvényesítheti a jótállást.

A jótállási jegyre rá kell nyomtatni azt is, hogy jogvita esetén a vásárló a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez fordulhat.