CÖF;válallatok;pénzforrás;

2014-09-09 07:13:00

Cégek adományaiból hízott tavaly a CÖF

Cégektől kapta a legtöbb pénzt tavaly a Civil Összefogás Fórum (CÖF), illetve a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) - hívta fel a figyelmet a K-Monitor blogja. Felkerült az internetre a CÖKA teljes 2013-as beszámolója, eddig ugyanis csak az alapítvány eredmény-kimutatása volt elérhető a CÖF honlapján.

Ebből már a nyár elején kiderült, hogy a CÖKÁ-nak 310 millió forint bevétele és 305 millió forint kiadása volt, ami jelentős növekedés az előző évhez képest, amikor a békemeneteket szervező CÖKA-CÖF még csak 46 millió forintból gazdálkodott. Az eredmény-kimutatás szerint a tavalyi bevételből 290 millió forint adományokból érkezett, a kisebb részt - 20 millió forintot - pedig a támogatások tették ki. Utóbbi támogatás a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól érkezett. Egy évvel korábban a Fidesz pártalapítványa még 40 millió forinttal támogatta a CÖKÁ-t, akkor ez tette ki az alapítvány bevételeinek mintegy 90 százalékát.

A Fidesz anyagi segítségére azért sem szorultak rá, mert tavaly hatalmasra nőtt az adományok összege. A CÖKA beszámolójából kiderül, hogy tavaly a 290 milliós adományból 93 millió forint érkezett magánszemélyektől, míg 2012-ben mindössze 5 millió. De ennél jóval magasabb a vállalatoktól érkezett összeg, ami 197 milliót tett ki, míg 2012-ben csupán 1 milliót kaptak cégektől. Mint a K-Monitor írta, csak találgatni lehet, kik dobhatták össze ezt a nem csekély összeget a CÖF-nek. Így viszont hivatkozhatnak arra, hogy "karaktergyilkos" akcióikat nem pártalapítványi pénzből fedezik, hanem civil adakozásból.
Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója lapunknak annyit mondott, hogy a CÖKA májusban adta be a bíróságra a támogatói adatait, s ezt a honlapján is megjelentette. Hozzátette: a támogatók - a magánszemélyek és a cégek - személyi adatai természetesen nem hozhatók nyilvánosságra, mert a titoktartásra szerződések, illetve a személyiségi jogok tiszteletben tartása erre kötelezik a szervezetet.

Ugyanakkor a CÖF-CÖKA beszámolója még nem tartalmazza az idei parlamenti választási kampányra fordított összegeket, a Transparency International Magyarország, az atlatszo.hu és a K-Monitor becslése szerint azonban legalább 592 millió forintot költött a CÖKA a választási kampány során. Csizmadia ráadásul egy fenékkel több székben ül, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) elnökének Navracsics Tibor nevezte ki még 2012-ben. A NEA osztja a civil szervezetek működési célú támogatására szánt állami forrásokat, ami a törvény szerint is összeférhetetlen, hiszen tiltja, hogy azon szervezetek, amelyek vezetői a NEA döntéshozó testületében tisztviselők, állami támogatást kaphassanak.