Vádat emeltek Toroczkai László ellen

Publikálás dátuma
2014.09.09. 12:13
Fotó: Népszava.
Kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek Toroczkai Lászlóval, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjével szemben a 2012. március 15-én, a Szabadság téri Bank Center épületénél történtek miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség.

 A vádirat szerint a vádlott 2012. március 15-én a Bank Center budapesti, Szabadság téri épületében arra próbálta kényszeríteni az ott szolgálatban lévő biztonsági őröket, hogy azonnal intézkedjenek annak érdekében, hogy a nála lévő petíciót a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamely vezető beosztású képviselője a helyszínen átvegye tőle.

Egy be nem jelentett, több mint 100 fős rendezvény vezetőjeként követelésének a szomszédos MTV-székház közismert ostromára utaló fenyegetésekkel próbált meg érvényt szerezni, miközben a tömegben ismeretlenek petárdát robbantottak, és egy fáklyát is eldobtak - áll a közleményben.

A cselekményeknek végül a rendőrök helyszínre érkezése vetett véget.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit kényszerítés bűntettének kísérletével vádolja, amely miatt a bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat - közölték.

Toroczkai László, a HVIM vezetője 2012. március 15-én több mint száz társával bement az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni az IMF képviselőjének. Vitatkoztak a portaszolgálattal, miután közölték velük, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből. Ezután átvonultak a volt MTV-székházhoz, ahol egyebek mellett kitűztek egy nemzetiszínű lobogót, egy árpádsávos zászlót és a HVIM zászlaját is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tíz embert azonosítottak azok közül, akik a Bank Center épületébe behatolva pirotechnikai eszközöket hoztak működésbe, ezért velük szemben garázdaság miatt indult eljárás. 2012 júniusában erről azt közölte a rendőrség: a büntetőeljárás folyamatban van ismeretlen tettes ellen; ugyanekkor kezdeményeztek vádemelést Toroczkai László ellen.

Szerző

Szexuális bűnözőt fogtak el Esztergomban

Elfogták az esztergomi rendőrök azt a 49 éves férfit, aki hetekkel korábban megpróbált megerőszakolni két asszonyt, majd egyiküket ki is rabolta - értesült a HavariaPress.

A 49 éves férfit hétfőn fogták el az esztergomi nyomozók. R. Sándort azzal gyanúsítják, hogy május 3-án és augusztus 22-én megpróbált megerőszakolni két asszonyt Esztergomban. A második alkalommal a férfi elvette áldozata mobiltelefonját, majd elmenekült.

A szexuális kényszerítés kísérletével, szexuális erőszakkal és rablással meggyanúsított férfi kihallgatásán nem tett vallomást. A rendőrök őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Szerző

Ítéletre vár Rezesová

Perbeszédekkel folytatódik kedden a Rezesová-per másodfokú tárgyalása a Budapest Környéki Törvényszéken. Hétfőn a bíró a védelem újabb szakértőjét zárta ki az eljárásból. Ezzel a bizonyítás be is fejeződött, az ítélethirdetés pontos időpontja azonban még nem ismert.

Bizonyítottan elfogultnak találta, ezért kizárta az egyik műszaki szakértőt a Rezesová-perből a hétfői tárgyalási napon a bíróság.

Az eljáró bíró úgy fogalmazott: míg a korábbi szakértő esetében felmerült, hogy nem pártatlan, a most kizárt esetén ez már be is bizonyosodott. Emlékezetes: korábban kizárták a védelem másik szakértőjét, Melegh Gábort is. Őt korábban az ügyészség is felkérte, ám akkor nem vállalta az esetet összeférhetetlenségre hivatkozva.

A négy ember halálát okozó ittas járművezetés vádjával folyó másodfokú büntetőperben a most kizárt mérnök korábban a védelem felkért szakértője volt, azonban az elsőfokú bíróság - a kirendeléséről döntött. Ettől kezdve pártatlanul kellett volna eljárnia, de a bíróság szerint továbbra is a védelem szakértőjeként viselkedett. Az Origo tudósítása szerint az i-re a pontot végül az tette fel, hogy a szakvéleményen a szerző nem jelölt munkadíjat, pedig erre volt lehetősége. A bírónő szerint ennek két oka lehet. Az írás vagy "magánszorgalomból" született az igazság minél gyorsabb kiderítése érdekében, vagy egyértelműen a védelem megbízásából.

A szakértő kizárását követően a bíróság egy új, kirendelt szakember szakvéleményét hallgatta meg és vetette össze a két másik állásponttal. Az új szakértő - akinek indítványára június 22-én éjszaka az M3-as autópályán rekonstruálták a történteket - szimulációs program segítségével mutatta be, hogyan történt az ütközés.

Abban valamennyi hétfőn meghallgatott szakértő egyetértett, hogy Rezesová legalább 165 kilométeres sebességgel haladt, míg a másik jármű, amellyel ütközött, 100-zal. Az új szakértő arról is beszélt, hogy az áldozatok autója attól lobbanhatott lángra, hogy a kipufogórendszerre folyó üzemanyag szikrát kapott.

A vád szerint Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán az X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint a vádlott közúti veszélyeztetést is elkövetett azzal, hogy nem sokkal a baleset előtt agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette.

Az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság tavaly ősszel hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, ám a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentette. Rezesová a baleset után előzetes letartóztatásba került és az eltelt csaknem két év során egy kisebb, néhány napos megszakítással azóta is fogva tartják.

Szerző