Előfizetés

Árvíz - Regionális irányító törzset hoztak létre a Dunántúlon

Az elhúzódó árvízi védekezés miatt Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzset hozott létre nagykanizsai központtal a Dunántúlon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - közölte az OKF helyettes szóvivője.

Mukics Dániel, aki a regionális törzs szóvivői feladatait is ellátja, elmondta: a tábornoki irányítású egység feladata a Murán, a Dráván és ezek mellékfolyóin zajló védekezés koordinálása. A vízügyi előrejelzések szerint ugyanis a Mura vízállása meghaladja az eddigi legmagasabb mértéket.

Közlése szerint a folyó által veszélyeztetett Alsószemenyén, Murarátkán, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron folyamatosan magasítják és erősítik a védműveket.
A munkálatokban a katasztrófavédelem hivatásos erői mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, a polgárőrség és önkéntesek is részt vesznek.

A töltéseken több mint 400 ember dolgozik, több mint 60 munkagéppel; a védekezéshez mintegy 50 ezer homokzsákot használnak fel, amelyekbe nagyjából 800 köbméter homokot töltenek - közölte Mukics Dániel.
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több száz polgárőr vesz részt az árvízi védekezésben Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Veszprém, Vas és Zala megyékben. A Balaton, a Duna, a Tisza érintett településein 432 vízi polgárőr teljesít szolgálatot.

Árvíz - Élelmet, ruhát osztanak Vas és Zala megyében

Élelmet és ruhát oszt a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász az árvíz sújtotta területeken, Vas és Zala megyében.

A szervezet munkatársai a katasztrófavédelemmel együttműködve napok óta segítik a védekezésben részt vevő önkénteseket és a kitelepített lakosságot. Eddig több mint 4,5 millió forint értékű adományt osztottak szét - tájékoztatta a Katolikus Karitász hétfőn az MTI-t.

Körmenden és Pákán két központi elosztót alakított ki a szervezet, ahonnan a szükségleteket felmérve szállítják ki az adományokat. A napokban ruha- és cipőadományokat is elkezdenek osztani a kitelepített lakosságnak, hiszen sokan csak néhány táskányi holmit vihettek magukkal otthonukból a hirtelen jött áradások elől menekülve.

Az egyházmegyei karitász közben előkészíti az ár elmúltával szükséges tisztítószereket is, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessenek otthonaikba az emberek. Az elkövetkező napokban bútorok és háztartási felszerelések is érkeznek majd a térségbe, hogy az elázott bútorokat mielőbb pótolni tudják a rászorulóknak - olvasható a közleményben.

Rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura

A korábban vártnál magasabban, 555 centiméter körüli rekord vízállással tetőzhet éjszaka a Mura Letenyénél - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő este.

A Mura intenzív áradása miatt változatlanul harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón, amelynek vízállása 549 centiméter volt 18 órakor. A hidrológus szakemberek becslései szerint a Mura Letenyénél rekord vízállással, 555 centiméter körül tetőzhet éjfél körül. Ezen a szakaszon 1972-ben mérték az eddigi legnagyobb vízállást, ami 514 centiméter volt.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőket csoportosított át a térségbe, az igazgatóság 25 munkatársa mellett más vízügyi igazgatóságoktól további 100 érkezett a murai árvízi védekezéshez. A védekezési munkákhoz 100 ezer homokzsákot igényeltek.

Murarátkán, a körtöltés mentén szükségessé vált nyúlgát építése, a töltés megerősítésére 20 ezer homokzsákot használtak fel. A megyei katasztrófavédelem mellett önkéntesek, rendőrhallgatók is segítenek a helyszínen, ahol összesen 120 ember vesz részt a munkálatokban.
Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszúságú nyúlgátat építenek. Folyamatos szivattyúzásra van szükség Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.