Menekültügyi reformot fogadtak el Németországban

Németországban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) után pénteken a tartományokat képviselő felsőház (Bundesrat) is elfogadta a menekültügyi szabályozás reformját, amely ugyan javít a menedékkérők helyzetén, legfőbb pontja viszont arra irányul, hogy csökkenjen a Nyugat-Balkán Európai Unión kívüli államaiból érkező menedékkérők száma.

A törvényhozás két házának döntése alapján biztonságos származási országnak minősül Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia. Ennek révén az eddiginél jóval gyorsabban elbírálható az ezekből az országokból érkező menedékkérők ügye, ami a gyakorlatban elsősorban azt jelenti majd, hogy gyorsabban visszatoloncolják a három államból érkező menedékkérők tízezreit, akinek soraiban jelentős arányban vannak a szinti és roma közösség tagjai.

A reformnak erről a pontjáról kiterjedt közéleti-politikai vita zajlott. Végül az az álláspont érvényesült, hogy az érintett államokban ugyan hátrányos megkülönböztetés éri a szinti és roma közösség tagjait, de ez nem jelenti azt, hogy az EU menekültügyi szabályai alapján nem biztonságos országok. Németországnak és az EU-nak pedig nem a menekültügy eszközeivel - a szinti és roma közösség tagjainak tömeges befogadásával - kell kezelnie a helyzetet, hanem támogatást kell nyújtania és nyomást kell gyakorolnia a társadalmi integráció előmozdítása érdekében.

A Bundesratban nincs többsége a reformot kezdeményező nagykoalíciónak - a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) kormányának - , így az utolsó percig kérdéses volt a reform sorsa. A jogszabálycsomagot végül Baden-Württemberg tartomány támogatása révén fogadták el, ahol a Zöldek kormányoznak az SPD-vel mint kisebbik koalíciós partnerrel.

Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök, a Zöldek politikusa azzal indokolta a támogatást, hogy a menedékkérők helyzetének javulását eredményező intézkedések sorát sikerült kiharcolni a szövetségi kormánynál, és a menedékkérők ellátásának terhét viselő önkormányzatok támogatásának növelésére is ígéretet tett a kormány.

A Zöldek vezetői azonban élesen bírálták a Bundesrat döntését és Baden-Württemberg magatartását. A három balkáni állam biztonságos származási országnak minősítése a menedékjog súlyos korlátozását jelenti, és nem segít sem a menekülteknek, sem az önkormányzatoknak - nyilatkozott Simone Peter, a Zöldek társelnöke.

Az ügy jelentőségét mutatja, hogy tavaly 127 023 menedékkérelmet regisztráltak Németországban, ami 14 éve a legmagasabb szám és 64 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, és azt jelenti, hogy az EU-ba érkező menedékkérők 27 százalékát Németországnak kell ellátnia, ami messze a legnagyobb részarány.

A menedékjogért folyamodók körében pedig kiemelkedően magas a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Macedóniából származók aránya. A származási ország szerinti rangsort Szerbia vezeti éves szinten 40 százalékos emelkedést jelentő 18 001 kérelemmel, és a másik két ország is az első tíz között szerepel.

Az elutasított kérelmek aránya viszont ebben a körben meghaladja a 99 százalékot, vagyis a Nyugat-Balkán EU-n kívüli régiójából érkezők közül szinte senki nem kap menedékjogot Németországban. Az új szabály tovább rontja a kérelmek kedvező elbírálásának esélyét, ezzel a kormány azt próbálja elérni, hogy minél több szerbiai, bosznia-hercegovinai és macedóniai lakost eltántorítson a menedékjog megszerzésére irányuló kísérlettől.

A reform egy másik fontos eleme a menedékkérők helybenlakási kötelezettségének lazítása. Eddig a menedékkérő az ügyének elbírálásáig köteles volt ott tartózkodni, ahol a hatóságok elhelyezték, az új szabály szerint viszont három hónap után szabadon mozoghat az országban. Lazítottak egyebek mellett a munkavállalás feltételein is, a reform értelmében már csak az első három hónapban tilos munkát vállalni, és csak az első 15 hónapban érvényes az a szabály, hogy menedékkérő kizárólag akkor kaphat meg egy munkát, ha nincs német vagy uniós állampolgár jelentkező.

Szerző

Orbán és az oligarcha

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap az Orbán Viktor és Simicska Lajos viszonyáról szóló sajtóbeszámolókkal kapcsolatban közölt cikket pénteki számában.

Az Orbán és az oligarcha - Hatalmi harc Magyarországon című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy "a Fidesz magyar kormánypártban egy hatalmi harc jelei tűntek fel, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos milliárdos építési- és médiavállalkozó képezik a pólusokat".

A szerző hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelenő állításokat "nagy óvatossággal" kell kezelni, "különösen ha a kormánnyal szemben kritikus médiumokról" van szó, ugyanakkor "alig hihető, hogy ilyen sok füst alatt nem ég vagy izzik tűz". Az egyik fő bizonyíték, hogy a konzervatív Magyar Nemzetben az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a kormányt bíráló cikkek - írta a tudósító, majd sorra vette a lehetséges konfliktusokat.

Orbán Viktor nagyon magyar terve a budapesti múzeumokkal címmel közölt tudósítást a Le Monde.

A francia balliberális lap szerint a miniszterelnök a múzeumi negyed "ambiciózus terve" mellett a kulturális színtéren "teljesen retrográd tendenciák terjedésének is teret hagy". A tudósító, Joelle Stolz példaként említette a Műcsarnok újonnan kinevezett művészeti igazgatóját, akinek nyilatkozatai "elképesztették a 2010 óta már kemény próbáknak kitett művészeti köröket".

A tudósító értetlenségének adott hangot amiatt, hogy olyan ember kerülhetett a Műcsarnok élére Szegő György személyében, aki nem titkolja, hogy gyűlöli a kortárs művészetnek 25 éve divatos vonulatát, amely szerinte csak egy szűk elitet szolgál, s a művészetnek szerinte nem szabad provokálnia, nevetségessé tenni a vallásokat, annak esztétikai, gyönyörködtető funkcióját tartja elsődlegesnek. A lap megemlítette, hogy a kinevezésről "az értékekkel nem viccelő" Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke döntött, akivel az előző igazgató, az egyébként a konzervatív körökhöz közel álló Gulyás Gábor is konfliktusba került a Mi a magyar? című kiállítás kapcsán, s ezért lemondott.

A cikk kitért arra is, hogy a Műcsarnok része lesz a múzeumi negyednek, amely a kormány elképzelései szerint felveheti majd a versenyt a hasonló európai együttesekkel. A gigantikus projektre nemzetközi pályázatot is kiírtak, s a bírálóbizottságba öt magyar szakember, köztük Fekete György mellett, hat elismert külföldit szakértőt is meghívtak - írta Le Monde. A lap szerint azonban "nehéz elképzelni", hogy ez utóbbiak hogyan folytatnak majd párbeszédet az MMA vezetőjével.

Szerző

Skót népszavazás - Európai parlamenti frakciók vezetői üdvözlik az eredményt

Az Európai Parlament (EP) két legnagyobb frakciójának - a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti, illetve a balközép szociáldemokrata képviselőcsoportnak - a vezetője egyaránt melegen üdvözölte pénteken a Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét.

Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a néppárti EP-frakció elnöke szerint a skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket az Egyesült Királyság és az EU stabilitása mellett, ami rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.

Weber ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazó polgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak. Egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció elnöke üdvözlő nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Skócia a jövő és a haladás mellett döntött.
"Üdvözöljük a skót nép demokratikus döntését, hogy része marad annak a nagy és történelmi családnak, amelyet Egyesült Királyságnak neveznek" - fogalmazott. Szerinte az Európai Unió nyújtja a legjobb kereteket ahhoz, hogy védelmezze és tovább fejlessze az európai népek valódi erejét és gazdagságát jelentő regionális érdekeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Skócia jobban érvényesítheti nemzeti érdekeit az EU kebelén belül, mint ha kicsi, önálló államként kellene szembenéznie a globális kihívásokkal.

A skóciai népszavazás tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egyes emberek, nemzetek és kormányok egységesek tudnak maradni a különbözőségeik tiszteletben tartása mellett is - hangsúlyozta végezetül Gianni Pittella.

Szerző