Éneklő gibbonok

Publikálás dátuma
2014.09.24. 11:00
Fotó: Nature.com
Az éneklés nem az emberrel született. Benne van a gibbonok génjeiben is. Ez az emlős a fejlődés történetében a majmok és az emberszabásúak határán helyezkedik el. A felfedezés az olasz Lucia Carbone érdeme, aki 12 év óta dolgozik az USA-ban a portland-i egyetemen. A hírnek a Nature címlapot szentelt.

„A gibbonokat az emberszabásúak kanárijainak tekintik. Énekelve járkálnak, így jelölik ki területüket és minden fajtának más az éneke. A dalok általában egy hím és egy nőstény duettjei, amelyhez csatlakoznak a kicsinyek is. Ráadásul a még nem ivarérettek úgy énekelnek, mint a nőstények.”. - magyarázta a kutató. Ahogyan a fiúgyermekeknek is magasabb a hangja a mutálás előtt!

 Ezen az érdekességen kívül a kutatók figyelmét a hosszú karú majom egyedülálló DNS-e keltette fel. A feltételezések szerint génjeik magukba rejtik a két lábon járás képességét is.

 „De, ami igazán egyedi náluk, hogy összehasonlítva DNS-ük génjeinek pozícióit a többi főemlősével, azt látjuk, hogy az egyes gének különbözőképpen alakultak. Vannak olyan génjeik, amelyek lehetővé teszik,hogy 90 %-ban csak a karjaikat használják a mozgásra és van olyan is, amely a kollagén-termelésért felelős, ami alapvető fontosságú az inak számára, valamint az a gén, amely az erekre vigyáz. Mindezek a gének széles skálán végbement mutációkon keresztül alakultak ki és meghatározzák az egész struktúrát, a kromoszómákat, amelyekbe a DNS be van burkolva. Vannak különböző ilyen típusú mutációk más élőlényeknél is, de a gibbonnál megtalálható az összes. Ezek a mutációk a fejlődés során rövid idő alatt következtek be. Kíváncsiságunkat leginkább az keltette fel, hogy ezek az emberszabásúak fejlődési szempontból közel állnak az emberhez.”- nyilatkozta a La Stampának Lucia Carbone.

Szerző
Témák
DNS gibbon

Ezüstérmes magyar matekosok

Ezüstérmet szerzett a magyar fiatalokból álló csapat a Drezdában rendezett 8. Közép-európai Matematikai Olimpián, ahol az egyéni versenyben is minden csapattag díjazott lett - tájékoztatta a szervezők képviselője kedden az MTI-t.

 Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi titkára elmondta: a hattagú magyar csapat Lengyelország mögött végzett a második helyen. Az egyéni versenyben mind a hat diák díjazott lett, a legjobban teljesítők sorában aranyérmet szerzett Williams Kada (szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), ezüstérmes lett Szabó Barnabás (budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium), bronzérmet nyert Fekete Panna Tímea (pécsi Leővey Klára Gimnázium), Gyulai-Nagy Suzina és Nagy-György Pál (szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), valamint Szőke Tamás (miskolci Földes Ferenc Gimnázium).

A közép-európai matematikai olimpián Magyarország csapata hetedszer vett részt a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat anyagi támogatásával és szervezésében. Az olimpián Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia versenyzői vetélkedtek.

A magyar fiatalok csapatát Hujter Bálint és Szoldatics József, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai vezették, rajtuk kívül az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárai segítették a fiatalok felkészülését.

Szerző

Különdíjas fiatal magyar tudós

Különdíjban részesült az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Varsóban a Magyarországot két másik diákkal együtt képviselő vajdasági Rozsnyik Szabolcs, aki a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálatával érdemelte ki a 30 különdíj egyikét.

 Az Európai Unió fiatal feltalálók és tudósjelöltek számára kiírt versenyét 26. alkalommal rendezték meg. A kedd este zárult megmérettetés díjátadóján a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel elnök is jelen volt - tájékoztatta az MTI-t a varsói magyar nagykövetség.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban tanuló Rozsnyik Szabolcs jutalma egy egyhetes szakmai látogatás Grenoble-ba, az Európai Szinkrotronsugárzási Központba (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF).

A 18 éves fiatal tudós díjazott projektjének célja egy olyan eljárás kidolgozása, amelynek segítségével előre meghatározott tulajdonságú kompozitanyagokat lehet előállítani - az ebben rejlő lehetőségek többek között a gyógyászatban és gyógyszeriparban, az autóiparban és az építőiparban is felhasználhatók.

Idén 45 országból 119 résztvevője volt a versenynek, amelyen három első díjat osztottak ki: két portugál és egy cseh tudósjelölt diadalmaskodott matematikai, biológiai, illetve fizikai témákkal. Kiosztottak három második díjat és számtalan különdíjat is.

Magyarország tavaly Prágában egy harmadik és egy különdíjat nyert Zsombori Balázs, illetve Hegyesi Donát Sándor révén. Utóbbi szintén az ESRF-be látogathatott el.

Az európai ifjú tudósok négylépcsős versenyének első két fordulóját a részt vevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb két-három pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. A kiválasztottak egy háromnapos prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Szerző
Témák
EU Lengyelország