Terepjáróra is jutott a parlagfűirtás pénzéből

Publikálás dátuma
2014.10.03. 07:00
Többet is kaszáltak volna, de nem jutott rá pénz FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Végkielégítésekre, terepjáróra, irodaszerekre költötte az akkor még Vidékfejlesztési Minisztérium, mai nevén Földművelésügyi Minisztérium a parlagfűirtásra szánt adófizetői 1 százalékokból befolyó pénzt. A szaktárca vezetője szerint teljesen törvényesen vették semmibe az állampolgárok akaratát, miközben százezrek szenvednek Magyarországon például parlagfűallergiában.

Másra költötte az adózók által személyi jövedelemadójukból (szja) parlagfű-mentesítésre felajánlott 1 százalékot a Vidékfejlesztési, pontosabban a Földművelésügyi Minisztérium - írta a hvg.hu. 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az állampolgárok az szja-juk 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. Az adózók minden évben felajánlhatják az szja 1-1 százalékát civil szervezetnek, illetve egyháznak. Aki nem akar egyházat támogatni, minden évben választhat egy úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatot is. 2009-ben ez a parlagfű elleni harc volt, és 177 031 adózó rendelkezett úgy, hogy erre használják fel a pénzét. Parlagfűpollen No Társaság szerette volna megtudni, hogy a felajánlott 1,1 milliárd mire ment el, mert a betegek szempontjából semmilyen hatását nem lehetett látni. Mivel felvilágosítást nem kaptak, 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indítottak a TASZ segítségével. A Fővárosi Törvényszék pedig kötelezte a tárcát a közérdekű adatok kiadására. Így kiderült, hogy a pénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: 542 millió forintot zárolt, 100 millió forintot pedig visszatartott "maradványként" más kiadásokra. A zárolt összeget később felszabadították és "kiemelt prioritásokra" költötték, például 120 millió ment el "létszámleépítések végrehajtására" és informatikai kiadásokra, 105 millió a tanyafejlesztési programra, 70 millió génmegőrzési feladatokra. 247 millió forintot pedig a minisztérium egyszerűen felélt, saját működésére költötte.

Mindez már az Orbán-kormány műve, a 2009-es felajánlások a következő évben, 2010-ben kerültek be a büdzsébe. Az 1 milliárdból az átcsoportosítás után maradt 483 millió forintból lecsíptek 20 milliót, amit szintén az elbocsátások miatti végkielégítésekre költöttek. A megmaradó 463 millióból finanszírozták a parlagfű ellenőrzésével megbízott földhivatalok helyszíni ellenőrzéseit, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak kiadásait, valamint 100 millió forintért a gyomnövény légi felderítését. A beszámoló mellé csatolt szerződések és számlák alapján azonban a hvg.hu úgy vélte, irodaszereket, számítógépeket, laptopokat is ebből vásároltak, sőt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ebből vett magának egy új Ford Ranger terepjárót. De jutott 3 millió a 2011-es Sziget Fesztiválon való részvételre is.

Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár a Népszavának elmondta, Fazekas Sándor agrárminiszternek nem volt joga a parlagfűirtásra szánt források átcsoportosítására. Ezt az intézkedését ráadásul a tárca vezetője el is ismerte. Azért nem lett volna lehetősége a tárca vezetőjének erre a lépésre, mert ebben az esetben a célhoz kötöttség elve érvényesül, magyarán a pántlikázott pénz csak a meghatározott célra fordítható. Az államháztartási törvény megsértését normál esetben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), illetve az Állami Számvevőszék kivizsgálja és megállapítja a jogsértést, azért elmarasztalják az elkövetőt.

Hídvégi Fanny, a TASZ információs-szabadság programvezetője a Népszavának elmondta, a szervezet azzal nem foglalkozott, hogy a VM jogszerűen, vagy jogszerűtlenül költötte-e el a parlagfűre szánt 1 százalékokat, de azt határozottan állította, ha meg is van a jogi alapja az átcsoportosításnak, amikor az állampolgárok egy nagyon konkrét célra ajánlják föl a pénzüket az a legminimálisabb következmény, hogy az állampolgárok bizalma megrendül az államban és nem csak annak a több mint 170 ezer embernek, akit becsaptak.

Ki hazudik?
A vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szinte napra egy évvel ezelőtt már hadakozott a TASZ-szal. Közleményükben 2013. októberében azt írták: "Valótlanságokat és pontatlanságokat állított minapi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASz), amikor a ParlagfűpollenNO Társaság és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti perben született elsőfokú ítéletről beszámolt, s amelyben már a jogerős döntés előtt elmarasztalja a tárcát".
A szaktárca állítása szerint elszámolt a 2011. évben parlagfű elleni védekezésre szánt pénzekkel. Mint írták a " VM gazdálkodásáról beszámoló készült, amely nyilvánosan elérhető. A fejezeti beszámoló a 2011. évi központi költségvetés zárszámadásának része, annak tartalmát az Állami Számvevőszék vizsgálta és észrevételt nem tett. Ez a beszámoló tartalmazza a parlagfű elleni védekezésre szánt költségvetési források felhasználására vonatkozó információkat, és azokat az adatokat is, amelyekből kiderül, hogy mely előirányzatok javára csoportosított át a tárca összegeket" ismerte el már egy éve a szaktárca.

Prüszkölhetnek az allergiások
A magyar lakosságnak mintegy a negyede szenved valamilyen allergiás tünettől. Közülük majd' 1,5 millióan kifejezetten ennek az Amerikából a XIX. században Európába áthurcolt gyomnövénynek az áldozatai. Ráadásul a környezetszennyezés miatt a "szénanátha" egyre fiatalabb korosztályokat támad meg.
Abban minden szakember és laikus egyetért, hogy Európában talán Magyarország a legfertőzöttebb a parlagfűvel. Aki átmegy például a szomszédos Ausztriába, már a határtól néhány kilométerre megkönnyebbülten veheti észre, hogy "elmúlt" az allergiája.

Kegyelem a parlagűnek
Az Európai Unió agrárminisztereit tömörítő tanács elfogadta hétfőn az úgynevezett, a parlagfüvet is magába foglaló idegenhonos özönfajok, vagyis az EU-n kívülről származó, agresszíven terjedő, a helyi élővilágra fenyegetést jelentő állat- és növényfajok kizárását és visszaszorítását szolgálni hivatott uniós rendeletet.
A minősített többségi szavazásnál egyedül Magyarország szavazott a javaslat ellen, Németország, Bulgária és Románia tartózkodott. Budapest garanciát akart kapni arra, hogy az unióban nem kívánatosnak minősülő fajok listájára nem fog rákerülni az egyébként Amerikában őshonos hungarikummá minősített fehér akác.

Szerző

Rosamund Pike legnehezebb szerepe

Publikálás dátuma
2014.10.02. 19:16
Forrás: InterCom
David Fincher rendező három év után újra egy hideg, sötét hangulatú krimivel borzolja rajongóit: a Gillian Flynn bestselleréből készült, az e héttől már nálunk is látható Holtodiglan egy újságíró-házaspár életét mutatja be, akiknek kapcsolata néhány boldog év után válságba jut. A konfliktust már nem tudják megbeszélni, ötödik házassági évfordulójuk reggelén Amy Dunne, a feleség eltűnik: a rendőrség gyilkosságot sejt, és a gyanú persze a neje sikereire féltékeny férjre (Ben Affleck) terelődik. Ám ahogy Finchertől megszokhattuk, ezután csak szaporodnak a rejtélyek. 

A céltudatos, titkokkal teli feleséget Rosamund Pike alakítja, a 35 éves angol színésznővel maga Fincher beszélgetett.

– Amikor megtudtad, hogy te játszhatnád Amyt, már ismerted a könyvet? Persze ismerem a választ, csak próbálok újságíróként viselkedni… (nevet)

–  Úgy az egyharmadánál jártam, amikor mi leültünk beszélni a filmről. Az akkor még egy teljesen más történet, mint amivé később válik, de már akkor úgy voltam vele, hogy egy szavát sem hiszem el ennek a nőnek (már Amynek), nem lehet őt kedvelni. Nos, valamilyen szinten ő az ideális feleség mintaképe, nem? Vagány, rugalmas, gondtalan, és valahányszor a kedves férje elront valamit, azt mondja, „ó, már megint”, és lép tovább. Egy idő után azonban ez nem volt hiteles, túl simák a reakciói.

– De azért szeretted volna eljátszani őt?

– Kétség nélkül! Hihetetlenül izgalmas karakter. Amy a saját életében színésznő, és elég jó is, nagyon érdekes volt lebontani, milyen arcait mutatja meg. Manapság mindenki eladja magát valahogy, az emberek a szerethető arcukat mutatják. Gillian zseniálisan megírt könyve is a hivatásos „előadók” világába helyezkedik. Miközben Amy és a férje, Nick is hordozzák magukban azt a mindenütt meglévő, de különösen Amerikában érezhető nárcisztikusságot, ami elég korán elülteti a gyerekekbe a különlegesség érzetét, akiknek az iskolában is arról kell énekelniük, miért olyan szépek és csodálatosak. A regény mögött kétségtelenül egy okos szerző áll, aki fanyarul, gyakran mocskosan, „harapós” prózával írja a sztorit, amiben aztán van egy másik sztori is... Persze egy olyan rendező agya is kell ennek érzékeltetéséhez, mint a tiéd. Emlékszem, ha azt mondtam, hogy ezt vagy azt nem tudom megcsinálni valamiért, addig mentünk tovább, míg nem oldottad meg úgy, hogy igenis működjön.

– Jót tett a forgatókönyvnek, hogy az írónő is részt vett a megírásában?

– Persze. Nekem is rengeteget segített: megmutatta azokat a zenéket, amiket ő hallgatott a könyv írása közben, és könyveket ajánlott, amit az írás során olvasott. Később nagyon jól esett, hogy egyszer sem mondta, hogy ez vagy az, amit csinálok, nem vall Amyre. Azt kell mondanom, ez volt eddig a legnehezebb filmem, ilyen sokrétű és mindig váratlan arcát mutató figurát még nem játszottam.

– A kész film mennyiben tért el attól, ahogyan elképzelted?

– A hangulat és az a következetesség, ami ezt az atmoszférát a film egésze alatt egyben tartja, lenyűgözött. Ez egy sötét tónus, és amikor még a randizós jeleneteket vettük fel, olyan édes, romantikus pillanatok voltak, miközben ebben a filmben ilyesminek nincs helye, ez csak illúzió. Szóval olyan volt, mintha egy teljesen másik filmet forgattunk volna. De amikor kész lett a film, ezek a romantikus jelenetek is sokkal komorabbak lettek, hogy utólag úgy éreztem, hát nem is volt az olyan romantikus.

Szerző
Témák

Mindent az olaszrizlingről

Publikálás dátuma
2014.10.02. 18:48

Második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október programsorozat. 2013 után az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról, az olaszrizlingről szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, és idén is megrendezik több mint hatvan pincészet részvételével a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én.

A Winelovers rendezvényszervező csoport a legfontosabb hazai szőlőfajták és bortípusok minél szélesebb körű megismertetése érdekében hívta életre 2013-ban az Olaszrizling Október programsorozatát.

Ennek keretében borkereskedések állítanak össze olaszrizlingekből álló csomagokat és szerveznek a fajtával foglalkozó kóstolókat. Az éttermek olaszrizlingekkel és azok házasításaival bővítik a borlapjukat, és pohárra is több bort kínálnak e fajtából, mint az év többi részében.

Bár egész októberben szerte az országban zajlanak majd az események, a borértők számára a legizgalmasabb rendezvénynek a Nagy Olaszrizling Kóstoló ígérkezik.

Az október 11-én megrendezendő eseményen több mint hatvan pincészet olaszrizlingjeit lehet majd összehasonlítani. A pincészetek szinte valamennyi hazai borvidéket felölelik, mégis a legnagyobb választékban a Balaton partján dolgozó borászok tételi közül válogathatnak a helyszínre érkezők.

A kóstolóval párhuzamosan három érdekes mesterkurzusra is sor kerül. Elsőként a horvát grasevinákról lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe, az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat talál a www.olaszrizlingoktober.hu oldalon.

Szerző