Száz ember karanténban Dallasban

Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:38
Speciális temetkezési központokat hoztak létre az elhunyt áldozatok elhamvasztására a legsúlyosabban fertőzött libériai települé
Félelmetes sebességgel terjed Nyugat-Afrikában az Ebola: a Save the Children emberi jogi szervezet közleménye szerint csupán Sierra Leonéban óránként legalább öt ember kapja el a fertőzést. "Ha semmit nem teszünk a járvány megállítására, hamarosan óránként tíz fertőzött lesz" - figyelmeztetett Justin Forsyth, a szervezet vezetője egy londoni nemzetközi konferencián. Sierra Leonéban már több mint 3300-an haltak meg. Kelet-Afrikából összesen már 7178 megerősített Ebola-fertőzést jelentettek.

Nagy az idegesség a texasi Dallasban, ahová egy Libériából érkezett férfi hurcolta be az Ebolát. Thomas Eric Duncan szeptember 19-én utazott be az Egyesült Államokba, de csak egy héttel később jelentkeztek rajta a tünetek. A kórházban hiába mondta a nővérnek, hogy Afrikából jött, csupán egy lázcsillapítót kapott és hazaküldték. Két nap múlva már mentővel kellett beszállítani, válságos állapotban kezelik a dallasi presbiteriánus kórházban. Időközben azonban legalább nyolcvan-száz emberrel kerülhetett kapcsolatba, köztük ismerősei gyerekeivel. Ezeket az embereket megfigyelik, otthon kell tartózkodniuk legalább október 19-ig, hogy ha megfertőződtek, ne vigyék tovább a vírust.

A dallasi járványügyi hivatal vezetője, Zachary Thompson igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy nincs ok a pánikra. Több iskolába ennek ellenére nem hajlandók a szülők elengedni a gyerekeiket, mivel oda jártak azok, akik a libériai férfival találkoztak, s megfertőződhettek. Dallas-Fort Worth térségében nagylétszámú libériai közösség él, gyakran tartanak nagy összejöveteleket, egyelőre ezektől eltanácsolják a környéken élőket. Rick Perry, Texas állam kormányzója és az állam egészségügyi főilletékese, David Lakey elismerték, augusztus óta tartottak tőle, hogy megérkezik Texasba az Ebola.
Libéria időközben bejelentette, beperelhetik Duncant, mivel valószínűleg hazudott a repülőtéren, ahol több kérdőívet is ki kellett töltenie indulás előtt, s nem árulta el, hogy szomszédjában volt egy 19 éves terhes nő, akit segített bevinni a kórházba. A nő Ebola-fertőzött volt, a kórház nem vette fel, s hazatérése után két órával meghalt.

Elkapta a fertőzést az NBC tévétársaság egyik operatőre is, aki Libériában forgatott. A 33 éves szabadúszó újságírót kezelésre hazaszállítják az Egyesült Államokba. Korábban két amerikai segélymunkást vittek haza kezelésre, ők idejében megkapták a kísérleti vakcinát és felépültek.

Eközben az ENSZ ebolaügyi főfelelőse a vírus mutációjától retteg. Minél tovább terjed emberről emberre a vírus, annál nagyobb esély van egy olyan mutáció kialakulására, ami után az amúgy csak közvetlen érintkezés útján terjedő vírus már cseppfertőzéssel is terjedhetne - mutatott rá Anthony Banbury, az ENSZ ebolaügyi főfelelőse. Ez esetben pedig már-már megállíthatatlan, de legalábbis a most is nehezen megfékezhetőnek tűnőnél sokkal gyorsabban és sokkal szélesebb körben terjedő járvány alakulhatna ki. „Minél tovább terjed az emberek között Nyugat-Afrika olvasztótégelyében, annál nagyobb esély van a mutációra” – mondta. Banbury szerint már csak négy hetünk maradt arra, hogy megfékezzük a járványt, mielőtt „teljesen kontrollálhatatlanná válna". Úgy véli, immár megvan a politikai akarat a járvány megfékezésére, de gyorsan és keményen kell fellépni, ha meg akarják akadályozni a globális katasztrófát.

Tartunk tőle, de megvédjük magunkat az Ebola-járványtól
- Világszerte az emberek 77 százaléka tart attól, hogy lakóhelyét elérheti az Ebola-járvány
- A többség (57%) biztonságban is érzi magát, hiszen úgy vélik, hogy az illetékes hatóságok megfelelő intézkedéseket tesznek a vírus terjedésével szemben
- A magyarok közül 63 százaléknyian aggódnak amiatt, hogy felbukkan hazánkban is
- A magyar lakosság kétharmada szerint az itteni hatóságok kellő erőfeszítéseket tesznek az Ebola-járvány elhárítása érdekében
- Leginkább az indiaiak aggódnak amiatt (92%), Argentínában és Franciaországban (90 %) félnek a fertőzéstől
- A svédek veszélyérzete a legkisebb (52%)
- A britek, a németek (65-65%), a lengyelek (66%) félelme 
- Az állami egészségügy hatékony megelőzési intézkedéseiben főképpen a szaúd-arábiai, orosz és a kínai polgárok bíznak (71-73 %). Az Ebola-járvánnyal szembeni sikeres hatósági erőfeszítésekre a leginkább aggódó indiaiak is számítanak (70%)
- Egészségügyi szervezeteik hatékonyságában legkevésbé a dél-koreaiak, az olaszok, valamint a törökök bíznak (34%)
A felmérést az Ipsos készítette augusztus végén, 24 országot felölelve, online módszerrel, 18 ezer ember megkérdezésével.

Szerző

Áder visszaszólt Rogánnak devizahiteles ügyben

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön levelét megírta, s tüstént el is küldte Áder János köztársasági elnöknek, amelyben a bankok elszámoltatásáról szóló törvény sürgős aláírására kéri az államfőt. A kormánypárti politikus a levélben azt írta: az Országgyűlés döntésével igazságot szolgáltatnak a megkárosított deviza- és forinthiteleseknek, a Kúria ítélete alapján. Szavai szerint 1 millió 300 ezer magyar család érdeke, hogy a bankok elszámoltatása ne szenvedjen késedelmet.

Rogán Antal szerint a bankok nyilvánvalóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elszámoltatást lelassítsák vagy ellehetetlenítsék. Ennek legújabb eszközeként említette azt, hogy próbálnak nyomást gyakorolni az államfőre. Álszent érvelésnek nevezte, hogy az elszámoltatás nagy terhet ró a magyar bankrendszerre, ugyanis minden visszafizetendő forintot a magyar családok zsebéből vettek ki.

Magyarország köztársasági elnökeként megválasztásom óta az a cél vezérelt, hogy maradéktalanul érvényesítsem az Alaptörvényben rám rótt kötelezettségeket - kezdte Áder a válaszlevelét. Szerinte a döntéseit "mind a mai napig e felelősség jegyében" hozta meg, függetlenül attól, hogy a döntést "ki milyen módon és milyen eszközökkel igyekszik befolyásolni".
A politikus önmagától vett idézettel is nyomatékot adott a levélnek: „ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni”. Erre is hivatkozva az írta, a devizahiteleket érintő törvény aláírásáról is a rendelkezésére álló alkotmányos határidőn belül, alapos vizsgálatot követően hozza meg a döntését. "Ebben pedig az az egyetlen szempont vezérel, hogy a jogszabály összhangban van-e az Alaptörvény előírásaival' - tette hozzá.

Korábban a Magyar Bankszövetség arra kérte Áder Jánost ne írja alá az elszámolási - és nem a Rogán emlegette elszámoltatási - törvényt, hiszen a Kúria és a Fővárosi Törvényszék is az Alkotmánybíróság döntésére vár az első devizahiteles törvény miatt. Márpedig az elszámolási jogszabály szorosan kapcsolódik az első törvényhez és ha az, vagy egyes pontjai alaptörvényellenesek, akkor az elszámolási törvény sem alkalmazható.

Szerző

Készülnek a szeszkoncesszióra

Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:27
Növekvő mértékű elszegényedésre utal az élelmiszer-vásárlás visszaesése FOTÓ: NÉPSZAVA
Növekedett ugyan a kiskereskedelmi forgalom a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, de a számok azt is elárulják, hogy kevesebb élelmiszer fogyott idén a tavalyi forgalomhoz képest. A kormány ugyan tagadja, de továbbra is a levegőben lóg a szeszes italok koncessziós árusítása, amely rengeteg kis boltnak adhatja meg a kegyelemdöfést, de a nagy kereskedelmi láncoknak is milliárdos bevételkiesést okoz.

Látszólag biztató adatokat közölt pénteken a statisztikai hivatal a kiskereskedelmi forgalom növekedéséről, de a számok jelentős változásokról árulkodnak. A nyers tények: idén augusztusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom nagyságrendje a tavalyi hasonló időszakhoz képest, és megegyezik a júliusival is. A kiigazítatlan adatok 2,0 százalékos növekedést mutatnak.

A KSH pénteken nyilvánosságra hozott számaiból az is kiderül, hogy az élelmiszerkereslet 2,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma jelentős emelkedést mutat, s elérte a 7,2 százalékos növekedést. Ugyancsak bővült az üzemanyag forgalom: 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júliusi 3,4 százalékos éves növekedést követően.
Ha az első nyolc hónap adatait vesszük figyelembe, úgy 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom nagysága az egy évvel korábbihoz képest.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Népszavának megerősítette, az élelmiszerek forgalma a többi szegmenshez képest valóban kisebb mértékben növekedett az év folyamán. Ennek okai közé sorolta a szakember azt, hogy az élelmiszerek a válságot követően jelentősen megdrágultak, a gyenge forint pedig különösen nagyot lökött az import élelmiszerek árán.

A devizahitelesek törlesztőrészletei is hatalmas összegeket vontak ki a vásárlóerőből és éppen a kevésbé tehetősek fogyasztói kosarában nagyobb az élelmiszerek súlya, mint a tehetősebbeké. Az alacsonyabb keresetűek érzékenyebbek az árakra, ez is visszavethette az élelmiszerek iránti keresletet. A kisebb növekedési ütem az élelmiszereknél augusztusban már az előző év azonos időszakához képest egyenesen csökkenésbe ment át.

A műszaki cikkek piacbővülését az idei reáljövedelem emelkedés, a nulla körüli infláció ösztönözte - magyarázta Vámos György. Sokan az idei első félévben pótolták például az évekig halasztott háztartási nagygép - mosógép, hűtőszekrény-, illetve szórakoztató elektronikai - főként televízió - beszerzéseiket.

Az OKSZ főtitkára az idei utolsó negyedévre 2-3, éves szinten pedig 3 százalék körüli forgalomnövekedésre számít. Korábban még 3-4 százalékos éves bővülésre számított a szakember, de az utóbbi hónapok gyengébb növekedése miatt lefelé módosította előrejelzését. Jövőre ugyan folytatódhat a forgalom bővülése, de már az ideinél kisebb mértékben és valószínűleg nem éri el a 3 százalékot.

Az kereskedelemben egyre élesedő verseny a nagy áruházláncok is "lejjebb adják", sorra nyitják - és már nem városok peremén, hanem lehetőleg a városközpontokban - a hipermarketeknél jóval kisebb üzleteket - hívta fel a figyelmet az OKSZ főtitkára. Az Aldi, a Liedl, a Spar, a Tesco után az Auchan is ezt is tervezi. A kisebb alapterületű üzletek a korábbinál is élesebb versenyt vetítenek előre.

Az úgynevezett garázsboltoknak és kis üzleteknek mégsem ezek a versenytársak adhatják meg a kegyelemdöfést, hanem az, ha a kormány mégis keresztülveri az országgyűlésen a szeszes italok koncessziós árusításáról szóló törvényt. Egyelőre ugyan a kabinet tagadja, hogy erre készülne, de a korábbi tapasztalatok, például a trafik törvény miatt sokan mégis azt gyanítják, az önkormányzati választások után mégis csak megszületik ez a jogszabály. És akkor csak a kijelölt üzletekben lehet majd árusítani - egyelőre úgy tudni - a 20 százalékos alkoholfok feletti égetett szeszes italokat.

Dominique Ducoux Auchan vezérigazgatója a Népszava kérdésére elmondta, a dohánytermékek kiszorítása a lánc teljes bevételét 1 százalékkal csökkentette, s ha a szeszes italok koncessziós törvényét - egyes információk szerint - novemberben elfogadják, az a bevétel 2 százalékát is elviheti és ezt csak a 20 százalék alkohol fok feletti égetett szeszes italokra modellezték. Ha szélesebb kört érint majd a korlátozás, az további milliárdokat jelenthet.

Ezek nem tűnnek jelentős aránynak, de egy olyan cég esetében, amely tavaly 324 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el és idén, 330 milliárdra számítanak, a kieső bevételek is milliárdos nagyságrendűek. Ráadásul a hiányzó költés még növekedhet is, mert sokan a szeszes italok mellett sok egyéb árut is vásároltak. Aki a törvény hatályba lépése után szeszes italt kíván venni, már nem fog egyetlen más üzletbe sem betérni.

A KSH és az OKSZ adatait Dominique Ducoux is megerősítette, mondván, a műszaki cikkekkel és ruhákkal ellentétben az élelmiszerek forgalma nem növekedett, inkább visszaesett, főleg a tej és tejtermékeknél. A gyenge forint miatt az import termékek drágulhatnak, de ez nem lesz érzékelhető a polcokon az éles árverseny és a lakosság korlátozott fizetőképessége miatt.

Nem összehasonlítható adatok
A KSH adatok értékelését némileg megnehezíti, hogy az első félévben nem összehasonlíthatók az élelmiszer-forgalomra vonatkozó adatok mert 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is. A mintavételes eljárás helyett a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatait használja a statisztikai hivatal. Ennek tudható be az is, hogy január-augusztusban az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 5,8 százalékkal nőtt. A módszertanban bekövetkezett változás nem érinti viszont, hogy a nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 4,8 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás pedig 4,6 százalékkal emelkedett az első nyolc hónapban.

Szerző