Előfizetés

Hisz a győzelemben Farkas Ferenc

Élhetőbb Erzsébetvárost ígér Farkas Ferenc, a baloldal közös VII. kerületi polgármesterjelöltje. Az Erzsébetváros Sportegyesület elnöke a jelenleginél emberségesebb támogatást kínál a rászorulóknak, a vállalkozóknak pedig megfizethető üzlethelyiségeket. A DK-s színekben induló Farkas, akinek plakátjait ismeretlenek megrongálták, politikai ellenfeleit tiszteletben tartva kampányol és bízik abban, hogy miként áprilisban, október 12-én is a baloldal győz a kerületben.

- Fideszes ellenfele Fásy Mulatóval, 7 forintos tejjel kampányol, a Király utcaiaknak pedig azt ígéri, megvehetik a lakásokat, amelyekben élnek. Mit tud ezzel szemben egy baloldali ellenzéki polgármesterjelölt ajánlani?
- Élhetőbb Erzsébetvárost, emberségesebb szociális támogatási rendszert, segítséget a társasházak felújításához, a bérlakásban élőknek pedig lakbércsökkentést. A VII. kerület fideszes vezetése az elmúlt években néhány parkon kívül szinte semmit nem újított fel. Az Almássy teret hagyták lepusztulni, végül a választásokra készülve rendbe hozták és most dicsekszenek vele. Természetesen uniós pénzből varázsolták újjá, ahogyan néhány utcát is. Ez utóbbit azonban az ott élőkkel nem beszélték meg, ezért sok helyen többet ártottak, mint amennyi haszna a felújításnak volt. Az erzsébetvárosi házak java öreg, a lakóknak pedig nincs pénze a renoválásra. Amióta a Fidesz irányít a kerületben, a társasházak nem kapnak vissza nem térítendő hitelt, így fővárosi támogatásért sem pályázhatnak. A fideszesek cinizmusa nem ismer határt. Ha október 12-én bizalmat kapunk, az új baloldali vezetés négyszeresére emeli a társasházak felújítására szánt keretet, aminek az 50 százaléka vissza nem térítendő hitel lesz.

- Polgármesterként csökkenteni akarja a lakbéreket, ebben azonban nincs vitája a kerület jelenlegi vezetőivel, hiszen Vattamány Zsolték is ezt ígérik.
- A most véget érő önkormányzati ciklusban 100, illetve 150 százalékkal emelték a lakbéreket Erzsébetvárosban. A kampányban valóban pályázatot hirdettek és azt ígérték, hogy a szociálisan rászorulók terheit csökkenteni fogják. A feltételeknek viszont várhatóan csak kevesen tudnak majd megfelelni, a végeredményt pedig a választások után hirdetik ki. Erre mondják: ügyes! A Király utcai házak lakóit is egy hónappal a voksolás előtt értesítették arról, hogy majd megvásárolhatják az önkormányzattól a lakásokat. Arról azonban "elfelejtettek" szólni, hogy a műemléki védelem alatt álló épületekben lévő lakásokat csak akkor lehet értékesíteni, ha a házakat felújították. Ezt nyilván később akarták bejelenteni.

- Az új baloldali vezetés eladná ezeket a lakásokat az ott élőknek, vagy ezzel senkit nem hitegetnek?
- Ezeket az épületeket fel kell újítani, a lakásokat pedig értékesíteni. De nem az értékük 60 százalékáért, ahogy azt a fideszes önkormányzat teszi. Ennyit sokan még részletekben sem képesek kifizetni. Mi az önkormányzati lakásokat az értékük 20 százalékáért fogjuk az ott élőknek eladni, nem csak a Király utcában, hanem az egész kerületben. Erzsébetvárosban sok az idős, a nélkülöző ember, aki a számláit sem tudja fizetni. Bár a kormánypárti politikusok ezt tudják, amióta hatalomra kerültek, egy embernek évente csak egyetlen alkalommal adnak szociális támogatást. Rendkívüli esetben sem lehet segítséget kérni az önkormányzattól. Mi ezen változtatni fogunk. Az idős, egyedülálló emberek segítésére szociális hálózatot hozunk létre. A hálózat munkatársai bevásárolnak és elintézik, amit csak lehet. Magasabb lesz a gyógyszertámogatás és évente két alkalommal ingyenes szűrővizsgálatot biztosítunk a kerületben élőknek.

- A zsidónegyed romkocsmáit a világ legismertebb útikönyvei ajánlják a turisták figyelmébe, de a szórakozni vágyó magyarok is kedvvel járnak ezekre a helyekre. A negyedben élők azonban legszívesebben elmenekülnének. Polgármesterként képes lesz megoldást találni?
- A romkocsmákat nem kell megszüntetni, de az ott élők békéjét biztosítani fogjuk. Közös asztalhoz ültetjük a lakókat a vendéglő-tulajdonosokkal és meg fogjuk találni a mindenki számára elfogadható kompromisszumot. Szerintem a nyitva tartásról is együtt kell dönteni, az önkormányzatnak pedig az a feladata, hogy több rendőrt, polgárőrt biztosítson a területen. Az itt élők érdekében mobil zajmérő állomásokat helyezünk el, kezdeményezzük a dohányzást szabályozó törvények módosítását, mert a kocsmák környékén ablakot sem lehet a füst miatt nyitni. Az is el akarjuk érni, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai elsősorban VII. kerületieket alkalmazzanak. A negyedben, illetve egész Erzsébetvárosban sok az üresen álló üzlethelyiség. Úgy tudom, a lakbéreket is azért emelték meg annyira, hogy az így befolyt összegből az üres üzletek terheit fedezze az önkormányzat. Az új baloldali vezetés inkább áron alul is kiadná ezeket, elsősorban a kerületi vállalkozóknak. Részben, hogy a rezsit fedezzék, továbbá a vállalkozások adóira szüksége van a kerületnek.

- Mit szeretne még megvalósítani?
- Létre akarjuk hozni a civilek házát, a rendőrség mellett egy kerületi önvédelmi hálózatot, de a legfontosabb, hogy szolgáltató önkormányzatot teremtsünk. Olyan hivatalt, ahol foglalkoznak az ügyekkel. Az új baloldali vezetés tagjait pedig nem csak a fogadóóráinkon érhetik majd el az erzsébetvárosiak, hanem szinte 24 órán át rendelkezésükre fogunk állni.

- Bízik a győzelemben?
- Áprilisban, a parlamenti választáson Erzsébetvárosban nagyon jól szerepelt a baloldal. Hiszek abban, hogy október 12-én is nyerünk. Akkor is, ha ismeretlen megrongálják a plakátjainkat és a kerületi újságban, médiában az "esélyegyenlőség jegyében" meg sem szólalhatunk. Mi ennek ellenére politikai ellenfeleinket tiszteletben tartva kampányolunk.

- Nem tart attól, hogy ha az ellenzék nyer, a kormány megvonja a támogatást az erzsébetvárosiaktól? Több újrázni akaró kormánypárti polgármester is azzal kampányol, hogy csak az a kerület fejlődhet, amelyiknek a vezetése számíthat az Országgyűlésre és a kormányra.
- A XIII. kerület hagyományosan baloldali, mégis fejlődik. Emellett például ott ingyenes a bölcsődei ellátás, a nyugdíjasokra pedig külön odafigyel az önkormányzat. Mindenki láthatja a fejlődését, fejlesztéseit, ráadásul Angyalföldnek, Újlipótvárosnak sok fideszes önkormányzattal ellentétben nincs tartozása. Miért ne tudnánk mindezt Erzsébetvárosban mi is elérni?

Kérkedő fideszes kampány

Publikálás dátuma
2014.10.06. 07:00
Nemcsak kevés plakáthely jutott az ellenzéki jelölteknek, de kampányanyagaikat szisztematikusan meg is rongálták FOTÓ: VAJDA JÓZ
Érdemi vitára sehol sem hajlandóak a kormánypárti jelöltek, de milliós, kérdéses költségvetésű koncertekre, ingyen krumplira, hétforintos tejre, ajándékcsomagokra bőven jut a Fidesz kérkedő önkormányzati kampányában - mondta lapunknak Márton Roland. A szocialisták kampányfőnöke szerint a fideszes jelöltek "térdig járnak a húszezresekben", ám forrásaikról nem számolnak el. Mind a közterületi, mind a médiában való megjelenésben erőteljes jobboldali túlsúly érzékelhető.

Felszólította a Fidesz-KDNP-t a lapunknak nyilatkozó Márton Roland, hogy számoljon el az önkormányzati kampányra fordított forrásaival. Az MSZP országos önkormányzati kampányfőnöke szerint szinte feudális jellegű, magamutogató, szándékosan pazarló kampányt folytat országszerte a kormánypárt, miközben nem tudni, miből finanszírozza a helyenként sokmilliós kiadásokat. A kérkedő kampány forrásai ráadásul erősen kérdésesek, hiszen - mint emlékeztetett - miközben "a fideszes jelöltek térdig járnak a húszezresekben", semmiféle elszámolást nem adnak, a törvényi szabályozás hiánya miatt a látszatra sem kell figyelniük, még az Állami Számvevőszék sem kérheti számon a hivatalosan állami finanszírozás nélkül zajló kampányt.

Csakhogy - figyelmeztetett Márton - valójában nagyon is önti a közpénzeket a Fidesz kampányába a kormány, elég csak a legapróbb tételre, a kormánytagok országjárására gondolni, vagy arra, hogy a plakátkampányokban ezúttal is, csakúgy, mint tavasszal, komoly azonosság van a kabinet rezsihazugságai, valamint a fideszesek ígérgetése között. A közterületi reklámcégek ráadásul Márton szerint meg voltak félemlítve. "Nem igaz, hogy az ellenzéki pártok balekként nem léptek időben, egyszerűen nem volt számukra hely, a Fidesz-KDNP országszerte lefoglalt mindent, még azt is, amit aztán nem használt ki". A kampányfőnök példaként saját városát, Székesfehérvárt említette, ahol jó előre intézkedtek, így a baloldalnak összesen öt óriásplakát-hely jutott.

Nemcsak kevés plakáthely jutott az ellenzéki jelölteknek, de kampányanyagaikat szisztematikusan meg is rongálták FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Nemcsak kevés plakáthely jutott az ellenzéki jelölteknek, de kampányanyagaikat szisztematikusan meg is rongálták FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

A kormánypárti önkormányzatok is szemérmetlenül beszálltak a Fidesz-kampány finanszírozására, az adófizetők hozzájárulásaiból finanszírozott helyi médiumok sok helyen nem közérdekű adatszolgáltatásra esküdtek fel, hanem a fideszes polgármesterek propagálására. "Fehérváron Cser-Palkovics András polgármester médiacéget hozott létre, amely ma semmilyen módon nem nyújt teret az ellenzéki jelöltek, politikusok álláspontjának közvetítésére, megjelenítésére", hozta példaként. Tisztázatlan forrásból tucatnyi koncert is szerveződik a városban, olyan fellépőkkel, mint Ruzsa Magdolna, akinek gázsija a korábban megjelent hírek szerint milliókra rúghat. "Érdemi vitára sehol sem hajlandóak, terveikről, elképzeléseikről nem tájékoztatják a helyieket, de koncertekre, ingyen krumplira, hétforintos tejre, lekenyerező ajándékcsomagokra jut ereje a Fidesznek" - mondta Márton, aki szerint ez sokat elárul arról, miként tekint a kormánypárt a választókra.

Lapunknak egy hirdetési cég névtelenséget kérő vezetője azt mondta, közterületi reklámfelületeiken 5:1 arányban jelentek meg a kormánypártok, illetve az ellenzéki jelöltek kampányanyagai. Ennél is aránytalanabb lehet azonban a helyzet az ország egyes pontjain, több helyen nemcsak a plakátokról szorultak ki az ellenzékiek, de a közterületeken sem kampányolhatnak, mert a kormánypártok minden helyszínt lefoglaltak.

Ráadásul a Fidesz az utolsó hétre mozgósít: Kósa Lajos bejelentette: mintegy százezer aktivistájuk keresi meg a szavazókat. A Fidesz ügyvezető alelnöke a rezsicsökkentés folytatását és a bankok elszámoltatásának megvédését említette az önkormányzati választás fő tétjei között. Ezek voltak az elsődleges témák a kormánypártok mintegy 220 kampányfórumán is - tette hozzá. Kósa arra hívott fel, hogy együttműködő önkormányzati vezetőket válasszanak, a kabinet ugyanis a helyhatóságok bevonásával akarja végrehajtani programját. Kövér László pedig azzal a kevéssé burkolt zsarolással állt elő, hogy azok a települések, amelyek nem kormánypárti vezetőt választanak, nem részesülnek majd az állami, illetve uniós forrásokból. "Senki sem győzheti le a Fideszt, csak saját magunk restsége, óvatlansága és felelőtlensége, amit többet nem követhetünk el" - mondta a házelnök.

Olcsó krumpli és tej, kiszorított ellenzék
- Miután a múlt héten is többször, több helyen árultak fideszes tejet az Erzsébetvárosban 7 forintért, a hétvégén a XI. kerületben, 8 helyszínen önkormányzati akcióként 200 forintért adtak 10 kilogramm burgonyát. Az újbudai társasházakban kifüggesztett hirdetményen az állt: a "lakosok lakcímkártya felmutatásával" juthatnak hozzá a jutányos krumplihoz, ahogy a VII. kerületben az olcsó tejhez. A fideszes újbudai polgármester Hoffmann Tamás egyébként sem bízza a véletlenre eredményeket: a szavazás előtti napon Fásy Ádámmal karöltve tart, "Fidesz szüreti bált", a mulatós a héten még több helyen fellép a Fidesz-kampány részeként.
- Másfél hónapra csaknem öt kilométer hosszan a teljes belvárost lefoglalta a Fidesz Szigetváron. Az ellenzéki pártok emiatt szinte sehol nem tudnak kampányrendezvényt tartani, miközben a Fidesz még egyszer sem használta a közterületeket - tudta meg az RTL Klub. A helyi önkormányzat kabinetvezetője, egyben a Fidesz kampányfőnöke azt mondta, joguk van ehhez, s folyamatosan az utcán vannak. Az RTL végigjárta a helyszíneket, de sehol sem találkozott kormánypárti aktivistákkal, jelöltekkel. A helyi közös ellenzéki jelölttől azonban megtudták: a Fidesz az összes legális reklámfelületet is lefoglalta, nekik így már nem maradt hely.
- Megpuszilta egy részeg férfi a Miniszterelnökséget vezető minisztert kampányolás közben. A Vásárhely24.hu beszámolója szerint Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen az egyik kereszteződésben található kútnál a polgármester és a helyi fideszes jelölt társaságában tartott lakossági fórumot, ám a közelben lévő kocsmából illuminált férfiak fölültek a kút kávájára, ketten bele is estek a kútba, de onnan is kérdéseket intéztek Lázárhoz, aki válaszolt is. Ezért egyikük annyira hálás lett, hogy puszival köszönte meg a miniszternek. Lázár annyit fűzött a történtekhez: "hiba volt szombaton délutánra, láthatóan a relaxáció időszakára fórumot hirdetni".
- Egy harkányi fideszes képviselőjelölt azzal kampányol, hogy a gyógyfürdő kapott volna az államtól 500 millió forintot, ha az intézmény felügyelőbizottságában fideszes többséget sikerül elérni. Mivel ez nem történt meg, a képviselő szerint a siklósi várhoz került a pénz, mert Harkány polgármestere siklósi. Valójában Siklósra uniós forrás érkezett, amihez elvileg a Fidesznek nincs köze, a várkapitány pedig a Fidesz helyi polgármester-jelöltje.
- A Nemzeti Választási Bizottság 3,8 millióra bírságolta a bajai önkormányzat marketinggel foglalkozó cégét, mert nem közöltek a helyi ellenzékről híreket, s jogosulatlan előnyhöz juttatták a Fidesz jelöltjeit.Napközben szép időnk lesz egész héten

Publikálás dátuma
2014.10.06. 01:37
FOTÓ: Getty Images, Jeff J Michell
Hajnalonta többször is ködre kell számítani, de csapadék, lehűlés nem várható. A hétvégén akár 26 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn északkeleten a felhős, ködös területeken lehet szitálás. A fővárostól északkeletre és az Alpokalján inkább rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, a legmagasabb 16 és 21 fok között valószínű.

Kedden és szerdán a reggeli, délelőtti órákban ködfoltokra kell számítani, néhol szitálás is lehet. Helyenként megerősödhet a szél. Kedden a leghidegebb órákban 6-11 fok lehet, nappal 15-21 fokig melegszik a levegő. Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb általában 18 és 23 fok között valószínű.

Csütörtökön a ködfoltok feloszlása után nagyrészt napos időre lehet számítani, csapadék nem várható. A déli szél a Dunántúlon helyenként megerősödhet. A minimumhőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. A nappali maximumok 19 és 24 fok között alakulnak.

Pénteken, szombaton és vasárnap reggel, délelőtt foltokban ködre kell számítani, de csapadék nem várható. A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken és szombaton 8 és 14, vasárnap 9 és 14 fok között valószínű.
Pénteken a nappali maximumok 20 és 25 fok között alakulnak. Szombaton és vasárnap 21-26 fokig emelkedhet a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.