Légitársaságot is alapítana Széles Gábor

Akár új légitársaság megalapításával vagy letelepítésével, illetve 140-150 millió eurós beruházással tervezi fejleszteni a sármelléki repülőteret Széles Gábor, aki pénteken írta alá a szerződést a reptér eszközeinek megvásárlásáról.

A nagyvállalkozó hétfőn Hévízen az MTI-nek megerősítette azt a laphírt, miszerint szerződést kötött a sármelléki repülőtér eszközeinek megvásárlására, a 703 millió forintos vételárat ezen a héten ki is egyenlíti.
Elmondta, hogy a júliusi versenytárgyaláson - ahol egy magánszemély, Linusz Imre 800 millió forintos ajánlattal nyert, de határidőre nem fizette ki a vételárat - általa képviselt SGH Aviation Kft. részéről megajánlott árhoz közeli összegért vásárolja meg a reptér utasterminálját, cargobázisát, irányítótornyát és a mindezekhez tartozó technikai eszközöket. A megállapodás szerint a 703 millió forintos vételár első részletét hétfőn utalta át cége, a második részletet péntekig kell átutalnia a felszámoló Vectigalis Zrt.-nek, amely a korábbi üzemeltetők vagyonelemeit meghirdette.

"Bízom benne, hogy a jelenlegi üzemeltető Hévíz, valamint a területet birtokló Sármellék és Zalavár önkormányzatával is kiválóan együtt tudunk működni a jövőben" - fogalmazott Széles Gábor. Ehhez számít a hévízi önkormányzat további részvételére, illetve bevonná a területet birtokló két önkormányzatot is a működtetésbe.

A nagyvállalkozó kitért arra is, hogy saját cégével egy 200 hektáros területen, viszonylag gyorsan olyan repülőtéri szolgáltató létesítmények és cégek megjelenésére számít, amelyek repülőgépek javításával, tárolásával vagy a teherszállítással foglalkoznak, ezzel kapcsolatban ugyanis már előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Hozzátette ugyanakkor, hogy számít az állam kezében lévő kifutópálya és még mintegy 200 hektáros terület kormányzati fejlesztésére is, de a célja az, hogy a mostani működés veszteségét minél hamarabb csökkenteni lehessen. Ehhez szeretné elérni, hogy a Liszt Ferenc Repülőtérhez hasonlóan az állam vállalja át Sármelléken és Debrecenben is a közfeladatok - így az őrzés, útlevélellenőrzés, vámolás - költségeit, ami más nemzetközi repterek esetében is gyakorlat külföldön.
Elmondta: célja, hogy a sármelléki első osztályú repülőtérré váljon, ehhez 140-150 millió eurós beruházást tervez a szükséges szolgáltató és javító háttér kialakításával, illetve egy újonnan létrehozott vagy ide telepített légitársasággal.

Széles Gábor hangsúlyozta: már viszonylag rövid távon kisebb hub-ként, azaz nagy repülőterek ráhordó bázisaként is működtetni szeretné a sármelléki repteret, ahol nemzetközi járatokat lebonyolító saját légiflottát kíván létrehozni. Hogy egy meglévő légitársaság magyarországi bázisa lehetne Sármelléken, vagy egy teljesen új légitársaságot alapítana, az attól függ, hogy "jogilag melyik a kedvezőbb megoldás" - fogalmazott.

"Van egy olyan titkos elképzelésünk, hogy ha van itt egy bázisunk és Debrecenben is beruháznak egy hasonló regionális flottába, akkor ez e két regionális légiflotta már alapja lehet később egy új nemzeti légitársaságnak is" - mondta. Kérdésre azt is hozzátette: a Balatonhoz közeli reptéren három Airbus A-321-essel indulna el a saját légiflotta.

Széles Gábor úgy vélekedik, hogy a mostani utasforgalmat rövid idő alatt meg lehet sokszorozni, másfél-két éven belül elérve a 150 ezres éves utasszámot. Meglátása szerint nemcsak a kormányzat által támogatott vasútfejlesztésekre van szükség, hanem a légiközlekedés fejlesztésére is, mert Magyarországról rövid idő alatt az Adria, Bécs vagy Velence is könnyen elérhető.
A légi árufuvarozásnak is nagy jövője van, de ehhez megfelelő közúti csatlakozásra is szükség van. Sármellék esetében a 76-os főút M7-es autópályáig tartó szakaszának fejlesztését szorgalmazza - közölte Széles Gábor.

Szerző

Kilenc hitelintézet csatlakozott az Eximbank lízingfinanszírozásához

Eddig kilenc hitelintézet csatlakozott az Eximbank lízingfinanszírozásához - Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója a bankok képviselőivel hétfőn Budapesten írta alá az erről szóló magállapodást.

Az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja (EHP) keretében kifejlesztett új lízingfinanszírozás konstrukcióját Nátrán Roland az idén februárban hirdette meg. Az Eximbankkal a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, az FHB Bank, a K&H Bank, a Merkantil Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és az UniCredit Bank kötött együttműködési megállapodást az új finanszírozásról.

Az új konstrukcióban a futamidő 2-5 év közötti, a beszerzett eszköz értéke pedig minimum 15 ezer euró lehet, és a futamidő alatt a szerződött összeggel megegyező export teljesítését várják az lízinget idénybe vevő vállalkozástól. Nátrán Roland a szerződés aláírása után kiemelte: a lízing az Eximbank számára egy új finanszírozási ág, az EHP következő fontos és meghatározó eleme. Az Eximbank stratégiájának és külgazdasági ösztönző eszköz szerepének megfelelően a hazai hitelintézeti rendszernél nagyobb kockázatok vállalására is alkalmas, illetve képes az exportfejlesztés érdekében. Az új konstrukció célja, hogy kedvezményes, euró alapú lízingfinanszírozást nyújtson olyan exportra termelő vállalkozások részére, amelyek a hagyományos kereskedelmi banki hiteltermékekből az előírt fedezetek miatt eddig nem részesülhettek. A vezérigazgató hozzátette, várják a további banki partnerek csatlakozását is a lízing programhoz. 

A részleteket ismertetve elmondta: a lízingprogram elsősorban olyan beruházások, gépek, berendezések finanszírozására szolgál, amelyek áru- vagy szolgáltatásexport megvalósulását segítik elő. Nátrán Roland ismertette: a legfontosabb előny az EHP keretében, hogy a lízingfinanszírozás során is fix a kamat a teljes futamidő alatt, melynek alapja a szerződéskötéskor érvényes CIRR (Commercial Interest Reference Rate), azaz az OECD által havonta megállapított kamatláb, mely jelenleg euróban 2-5 éves futamidő esetén 1,05 százalék.

Kiemelte: az EHP révén eddig meghirdetett egymilliárd euró kedvezményes kamatozású forrás a lízing refinanszírozási keret-megállapodásoknak köszönhetően további 181 millió euróval emelkedik. Hozzátette: az Eximbank a tevékenységének és ismertségének bővítésére megkezdi képviseleti irodáinak országos kiépítését, elsőként kedden, Győrben nyit képviseletet, majd Nagykanizsán. Később még az ország 7 nagyobb városában nyit irodát az Eximbank - fűzte hozzá.

Szerző

Több mint egymillió hamis termék bukott le

Több mint egymillió hamis terméket és 130 millió szál cigarettát foglaltak le az uniós tagállamok hatóságai a Replica elnevezésű művelet keretében, az unió csaláselleni hivatalának koordinációjával - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Az akció a tengeren érkező árukat vizsgálta, a tagállamok hatóságai több száz konténert vizsgáltak át. A cigaretták mellett parfümök, autó- és biciklialkatrészek, játékok, divatkiegészítők és elektronikai eszközök akadtak fenn az ellenőrzésen. A brüsszeli testület szerint pusztán a cigaretták utcára kerülése 25 millió euró vám- és adóbevételtől fosztotta volna meg az érintett tagállamokat.

A fogás méretét illusztrálandó a bizottság kiszámolta, hogy 130 millió cigaretta 17 ezer embernek egy egész évre elegendő, ha mindannyian egy doboz cigarettát szívnak el naponta. Ha a hamisított termékek eredetiek volnának, piaci értékük mintegy 65 millió euró lenne - közölte a brüsszeli testület. A műveletben az uniós tagállamok mellett Norvégia, Svájc, Ausztrália, Kambodzsa, Kína, Indonézia, Japán, Új-Zéland, Pakisztán, Szingapúr, Oroszország és Thaiföld hatóságai is részt vettek.

Szerző