Előfizetés

Fülöp Zsigmond halálára

Elképesztően elegáns Bicska Maxi volt Fülöp Zsigmond a fényképek tanúsága szerint a Koldusopera legendás, máig emlegetett vizsgaelőadásában. Fehér, gondosan vasalt nadrág, fekete, csíkos zakó, díszzsebkendő, könnyed kalap, fénylő cipő, mutatós nyakkendő.

 Ez a miskolci gyerek érezhetően tudta talpig úriember benyomását kelteni, miközben arckifejezésén azért látszik a vagányság, sőt, a szélhámosság, ami ehhez a szerephez kell. Fess férfi volt, messze vivő, szép hanggal, játszott is több hősszerepet, megformálta fiatal színészek álmát, Rómeót is.

De ugyanúgy volt a Bob herceg sok tekintetben léha címszereplője, mint Raszkolnyikov, Dosztojevszkij fajsúlyos regényének, a Bűn és bűnhődésnek a színpadi változatában.  Ezzel az alkattal nem véletlen, hogy rögtön pályája elején a Nemzeti Színházhoz került, majd négy évig a Pécsi Nemzeti Színház következett, hogy aztán újra, hosszabb időre a pesti Nemzetihez kötődjön.

Tartozott még a József Attilához, meg a Várszínházhoz, de harminc esztendeje lényegében a Nemzetihez kötődött, csak  a Hevesi Sándor téri épülettől, ahol ő maradt, elvették ezt a nevet, meg a szakmai rangja is eléggé megtépázódott Pesti Magyar Színház néven. Az nem állítható, hogy ott Fülöp Zsigmond sokad virágzását élte, általában kis szerepekben tűnt fel, vagy éppen szinte tűnt el.

De a számtalan tévé- és rádiójátékban nyújtott alakítása megmarad, ha nem törölték le már jó részüket. És ott van tehetségének bizonyságául a vagy kétszáz szinkronszerep.  Alain Delonnak már a hatvanas évek elején ő volt a magyar hangja, tizenkilencszer szinkronizálta a sármos franciát. Michael Caine-nek pedig tizennyolcszor kölcsönözte a hangját. A róla alkotott kép megegyezett szinkronhangjával.

A Nemzeti Színház örökös tagja volt úgyis, hogy már nem a Nemzetiben játszott. Az elmúlt szezonban még két szerepe volt, most átszerződött az égi társulathoz. Májusban lett volna nyolcvanéves.

Ősbemutató száz év után

Filmtörténeti különlegességgel nyílik a Magyar Filmhét, a mai gálaesten Kertész Mihály 1914-ben Kolozsváron és Torockón forgatott A tolonc című némafilmjének felújított, digitalizált változatát ősbemutatón láthatja a Művészetek Palotája közönsége.

Nemzetközi érdeklődésre tarthat számot az idén 100 éves, új életre kelt archív filmkincs, a Kolozsváron készült A tolonc. Ez a legrégibb film, amelyet a Casablanca világszerte ismert Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz akkor még Kertész Mihály munkáiból a mai néző megismerhet.

Számunkra még tovább növeli a kulturális értékét az a tény, hogy Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmszerepét örökíti ránk a Tóth Ede népszínművéből készült némafilm. Jászai és Kertész másodszor dologozott együtt Kolozsvárott, Kertész előző filmjében, a Bánk bánban Jászai Gertrudisként ragadtatta el a kritikusokat.

A tolonc egy 19. századi kolozsvári díjnyertes színműből készült, forgatókönyvét Janovics Jenő írta, aki a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatójaként a múlt század tízes éveitől kezdve a nyarakat filmkészítésre fordította, miután megalapította a Proja filmcéget. (Ennek során összesen 72 film forgott a kolozsvári cég égisze alatt.)

A tolonc megrendezésére a dániai tanulmányútjáról épp visszatért Kertész Mihályt kérte fel, aki a híres Nordisk stúdióban mélyítette el rendezői ismereteit. A történet egy ártatlanul lopással vádolt, kitoloncolt s emiatt öngyilkossá lett cselédlányról szól. Jászai Mari az anyát játssza, aki megölte férjét, s épp 15 éves börtönbüntetéséből szabadul, s keresi elveszett leányát. A történetben Berky Lili és Várkonyi István kapott még főszerepet.

A forgatáson súlyos baleset történt. Jászai Mari szerepe szerint egy hitót kellett megállítson, de  a kocsi hamarabb indult, s a sárhányó a színésznő mellébe ütődött, bordatöréssel szállították a kórházba. Balogh Gyöngyi filmtörténész, a MaNDA (a filmarchívum utódja) munkatársa megírta, Jászai a balesetért Kertészt hibáztatta.

A nagy tragika hazautazott,  nem is vett részt a záró banketten. A fogadtatás azonban elismerő volt, a filmet bécsi és német forgalmazó is megvette. A korabeli sajtóvisszhang rendkívül lelkes volt, külön kiemelték a kritikák, jót tett a filmnek, hogy Kertész Torockóba helyezte a történetet, sok külső helyszínt használt a szépséges tájról, s befejezésül látványosan bemutatta a torockói menyegzőt is.

Az elveszettnek hitt A tolonc egy hibás kópiája 2008-ban New Yorkból, a Magyar Ház pincéjéből került haza az akkori Filmarchívumba, ahol Gyürey Vera igazgató indította el az évekig tartó felújítási folyamatot.

A selejtes kópia felújítása és digitálizálása rendkívüli technikai nehézségekbe ütközött, foglalkoztak vele Hollandiában, New Yorkban, majd - miután a Magyar Nemzeti Filmalap 14 millióval megtámogatta a kópia rendbehozatalát, végül a Magyar Filmlabor szakemberei speciális módszerrel elvégezték a teljes digitális felújítást.

A munka nagysága lemérhető azon, hogy képkockáról-képkockára kellett megoldani, s az öt filmtekercsből álló A tolonc esetében ez összesen 70 426 képkockát jelentett. A majdnem reménytelenül roncsolt állapotból így született újjá a száz éves kulturális kincs.

Tiltakozó menetek hétvégéje Fergusonban

Mintegy kétezren vonultak fel szombaton a Missouri állambeli St. Louisban, tiltakozva a rendőri erőszak ellen. St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, Fergusonban lőtt le egy rendőr augusztusban egy fegyvertelen afrikai-amerikai tizenévest, aki szemtanúk szerint már felemelte a kezét és megadta magát.

Michael Brown halála nyomán zavargások robbantak ki, végül a nemzeti gárda bevetésével tudták megfékezni a tüntetéseket. Darren Wilsont, a 18 éves fiú életét kioltó rendőrt azóta sem vádolták meg, nagyesküdtszék vizsgálódik az ügyében.

St. Louisban szerdán ismét meghalt egy fekete fiatal, a 18 éves Vonderrit Myers állítólag három lövést adott le az őt üldöző rendőrre, aki 17 lövéssel válaszolt, hét találta el a fiút, egyik a fején. Myers már korábban is összeütközésbe került a rendőrséggel. Szülei szerint a fiúnál nem volt fegyver. A St. Louis-i hatóságok attól tartottak, hogy újabb faji zavargások robbannak ki a városban.

Nagyobb tüntetés volt péntek este Claytonban, ahol az eset történt. A tömeg átvonult Fergusonba, ahol szakszervezetek, fekete érdekvédelmi szervezetek, köztük a Brown halála után alakult "Hands Up United" épp erre a hétvégére szerveztek négynapos megmozdulást. "Az életünként harcolunk" - mondta Kareem Jackson helyi rapper a szombati FergusonOctober-felvonuláson.

A St. Louis Post Dispatch tudósítása szerint az augusztusi tüntetésekkel ellentétben a helyi rendőrség ezúttal nem rendezett erődemonstrációt, csupán biztosította a menetet. A fekete fiatalokkal szemben alkalmazott túlzott rendőri fellépés miatti tiltakozó akció hétfőn is folytatódik.