Előfizetés

Hova tűntek a NAV-vezetők?

Publikálás dátuma
2014.10.27. 13:51
Fotó: Népszava
Hiába próbálták felkeresni a 444.hu riporterei a kitiltási botrány kapcsán korrupciógyanúba keveredett adóhatósági vezetőket. Az újságírók reggel fél 8-ra ismét a NAV-székházhoz mentek, bízva abban, hogy újabb vezetőket sikerül megkérdezniük a korrupciós ügyről, de több mint másfél órás várakozás után fel kellett adniuk. 

Arról, hogy Vida Ildikó elhagyta az országot, először az RTL híradója számolt be még október 22-én. Mint lapunk is megírta, a stáb egy bécsi repülőtéren találta meg az adóhatóság elnökét, a mikrofonvégre kapott Vida ingerülten utasította el az érdeklődést, és nem volt hajlandó elárulni, hogy hova utazik. Később spekulációk jelentek meg arról, hogy a NAV egyik alelnöke is a repülőtéren lehetett, de a 168 óra egyik újságírója ezt cáfolta, mondván a felvételen nem  Csillag Dezsőné látható.

Varga Mihály egy sajtótájékoztatón a Vida érintettsége kapcsán  - az amerikai vízum-, illetve a korrupciós ügyben  - feltett újságírói kérdést azzal hárította el, hogy  korábban olyan megállapodást kötöttek, amely szerint minden, "a munkavégzését befolyásoló döntésről" tájékoztatást kap, és a NAV-elnök nem jelezte neki, hogy gond lenne, illetve, hogy a kitiltottak között szerepelne. Varga elismételte a kormány álláspontját az ügyben: ha az amerikaiaknak valakivel Magyarországon problémájuk van, akkor az információt a rendelkezésünkre kell bocsátaniuk.

Korábban Horváth András volt adóellenőr a Népszavának elmondta: két amerikai multicéggel kapcsolatban is korrupciós kísérlet történt, a két vállalat egy magyar gabonakereskedelmi cég vásárlója volt, utóbbi magyar cég pedig Horváth szerint milliárdos áfa-csalásokban vett részt. A volt NAV-ellenőrt egyik forrása úgy tájékoztatta, bizonyos személyek kenőpénzt próbáltak kérni a két amerikai vállalattól. Ezek egyike nagykereskedelmi cég, a másik gyártással is foglalkozik - tette hozzá.

"Nem lehet nem észrevenni a kommunikációs fordulatot: amióta Vida Ildikó elhagyta Magyarországot, azóta újra támadásba lendült a Fidesz. Egymást követik a kritikus, az Egyesült Államokat bíráló kijelentések, megjegyzések; Lázár, Gulyás Gergely, Kövér - ő az EU ellen - és végül maga a miniszterelnök hagyta maga mögött a néhány nappal ezelőtt baráti hangot." - a jelenséget Németh Péter főszerkesztő glosszázta meg . 

"Ezzel a két mondattal persze azt is állítom, hogy ok-okozati összefüggés van a NAV elnökének váratlan külföldi útja és a hangnem megváltozása között, pedig ilyet nem állíthatok, hiszen tudásom sincs róla. Mégis: Magyarországon élve, ismerve a Fidesz hatalomgyakorlását, óhatatlan, hogy az ilyen események egy történetté álljanak össze és legalábbis kérdései legyenek az embernek. Mindenekelőtt az például: hogyan fordulhat elő, hogy a hírbe keveredett legfőbb adóvezető se szó, se beszéd elhagyja az országot." - írja lapunk főszerkesztője okt 25-én. 

Az ellenzéki pártok is felhívták a figyelmet arra, hogy morálisan is milyen nehezen gyógyítható társadalmi károkat okoz, hogy az adóhatóság elnöke nem tisztázza magát az ügyben. 

A 444.hu a NAV-székháznál ma próbálkozó újságírói felfigyeltek arra, hogy a Széchenyi utcai homlokzat előtti, a bejárathoz közeli  NAV-os parkolók, ahol a vezetők szoktak megállni, még 9 óra 10-kor is üresek voltak.

Szóval: Hova tűntek a NAV-vezetők?

Az MSZP internetadó törlését célzó javaslata

Az MSZP az internetadó teljes elvetése érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot a jövő évi adótörvényhez- tudatja közös közleményében Tóth Bertalan és Burány Sándor . 

"A Parlamentnek hétfő délelőtt benyújtott javaslat lényege, hogy a Fidesz-kormány által tervezett, és a Fidesz-frakció által támogatott internetadóra vonatkozó részek kikerüljenek a törvényjavaslatból. Az információhoz való szabad hozzáférést 25 éve egyetlen kormány sem próbálta korlátozni Magyarországon. A példátlan internetadóval az Orbán-kormány azonban most éppen az információszabadságot, a tudást, végső soron a jövőt készül megadóztatni.

Az elsősorban az alacsonyabb jövedelmű internethasználókat sújtó internetadó bevezetését ezért elfogadhatatlannak, az adónem teljes törlését célzó módosító javaslatunk elfogadását pedig elengedhetetlennek tartjuk.

A javaslat elérhető itt: www.parlament.hu/irom40/01705/01705-0003.pdf

Tóth Bertalan,
frakcióvezető-helyettes

Burány Sándor,
a Költségvetési bizottság elnöke"

A hűség jutalma - Megkapta az államtitkári kinevezést Kara Ákos

Áder János köztársasági elnök kinevezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárává Kara Ákost a Sándor-palotában. 

A kinevezés október 16-tól már érvényben van. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a kinevezésről hírt adó közleményében ismertette, hogy Kara Ákos 2010 óta országgyűlési képviselő, 2006 és 2010 között, majd 2011 februárjától a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke. Államtitkári megbízatása mellett folytatja munkáját, mint a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztését koordináló miniszteri biztos, amelyet az idén augusztus óta végez.

"A bólogató Ákos"  - ezzel a címmel már az egyenesen.hu foglalta össze az életpályamodellt, kiemelve, hogy  a politikus végigasszisztálta a legvállalhatatlanabb Fideszes törvényeket is. Egyebek mellett a mozgássérült gyermekek támogatását nem szavazta meg, de igent nyomott a hajléktalan emberek kriminalizálását lehetővé tevő alaptörvény-módosításra. Kara tehát csak bólogató Jánosként asszisztált a Fidesz politikájához, amely a pártközpontból mondja meg, hogy kinek lehet trafikja Ménfőcsanakon, ki lehet iskolaigazgató Nyúlon, és kinek lehet földje Felcsúton" - írja a portál.