Volt kormányfő őrizetben

Publikálás dátuma
2014.11.24 06:36
José Sócrates még miniszterelnökként Brüsszelben FORRÁS: EURÓPAI UNIÓ
Fotó: /
Súlyos korrupcióval gyanúsítják a volt portugál kormányfőt. José Sócratest, aki 2005-2011 között állt a lisszaboni kormány élén, a repülőtéren vették őrizetbe, amikor hazaérkezett Párizsból. Három másik személyt is letartóztattak.

Adócsalással, pénzmosással, okmányok hamisításával vádolják egyebek mellett a volt miniszterelnököt. José Sócratest 2005-ben választották meg, az általa vezetett szocialista kormány abszolút többséggel kormányzott.

Felemás „aranyvízum” program

A Pedro Passos Coelho vezette középjobb lisszaboni kormányra is árnyékot vet egy korrupciós ügy, a minap kirobbant vízumbotrány. Az elmúlt két évben mintegy egymilliárd eurónyi (1,25 milliárd dollár) befektetés fejében 1775 „aranyvízumot” adtak ki tehetős üzletembereknek, többségükben kínaiaknak.

Ám az eredetileg a gazdasági beruházások élénkítését célzó program Portugáliában sajátosan működött, nemcsak működőtőke-behozatallal lehetett megváltani egy-egy (öt év múlva állandó tartózkodási engedélyt érő) „aranyvízumot”, hanem síma ingatlanvásárlással is.

November 13-án a rendőrség 11 embert tartóztatott le, köztük a portugál határőrizeti ügynökség vezetőjét, gyanús vízumügyletek miatt. A portugál belügyminiszter, Miguel Macedo, noha személyesen valószínűleg nem érintett, benyújtotta lemondását. Több európai állam, így Görögország, Spanyolország, Lettország és Magyarország is nyújt hasonló kedvezményeket, írta a londoni Economist.

Portugália gazdasága felfelé ívelő szakaszban volt, de a pénzügyi válság nyomán a lisszaboni kabinet kénytelen volt mentőcsomagért folyamodni.

Sócrates állapodott meg a 78 milliárd dolláros csomag feltételeiről a trojkával, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF), az Európai Unió, valamint az Európai Központi Bank (ECB) képviselőivel.

Szigorú megszorító intézkedéseket kellett bevezetni, a szocialisták népszerűsége mélyre zuhant, s elveszítették a következő választást. Sócrates 2011-ben távozott hivatalából.

Leköszönése óta a francia fővárosban él, sajtójelentések szerint igencsak nagy lábon. Párizsban filozófiai tanulmányokat folytatott, 2013 óta tévékommentátorként is működött.

A volt kormányfő őrizetbe vételét szombaton jelentették be, Sócrates éjfélig tartó maratoni ülésen hallgatta meg a bíróság, s vasárnap is folytatódott a kihallgatása. A lakását is átkutatták.

Azt nem tudni, hogy a vádak Sócrates hivatali idejében elkövetett tettekre

vonatkoznak-e. Az őrizetbe vételek előtt számos helyen razziát tartottak, mintegy 60 rendőr, vámtiszt, nyomozó részvételével.

Portugáliában az elmúlt hónapokban különféle korrupciós ügyekben több magas rangú kormánytisztviselőt, üzletembert letartóztattak.

A kisebbik ibériai országban ugyanakkor a demokrácia helyreállítása óta ez az első alkalom, hogy volt miniszterelnököt ültethetnek a vádlottak padjára.

Őrizetbe vették mások mellett Sócrates barátját, Carlos Santos Silva építési vállalkozót, a Lena csoport vezetőjét, Goncalo Ferreirát, egy másik építési vállalat, a Proengel ügyvédjét, illetve Joao Perna sofőrt.

Korrupciós vádakkal már korábban őrizetbe vették Ricardo Espírito Santo Salgadót, az Espírito Santo üzleti csoport vezetőjét, aki egykor Sócrates fő gazdasági tanácsadója volt.

A botrány súlyos csapás a portugál szocialistákra, véli az Expresso című hetilap elemzője, Ricardo Costa, aki a Financial Timesnak nyilatkozott.

Az ellenzéki szocialisták az élen álltak a népszerűségi listákon, s azt remélték, ismét hatalomra kerülhetnek a jövő októberben esedékes parlamenti választásokon.

Sócrates kormányfőként a Szocialista Pártot is vezette, így a tagságot megrázta a volt miniszterelnök őrizetbevétele.

Antonio Costa, a középbal tömörülés főtit a párttagoknak küldött üzenetében hangsúlyozta: mindenkit sokkolt a letartóztatás, de a személyes szolidaritás ellenére a párt tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás függetlenségét, s nem akarja befolyásolni a vizsgálatot.

Portugália ugyan időközben már lezárta az uniós mentőprogramot, s a hitelminősítők javítottak adósbesorolásán, de 2015-re is további szükségintézkedések várhatók. Lisszabonban kedden szavaznak a költségvetésről, amely valamelyest lazít a deficitcélon.

Szerző
2014.11.24 06:36

Rendkívüli állapot: Trump kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:09
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ BRENDAN SMIALOWSKI
Az amerikai elnök tanácsadója leszögezte, hogy Trump meg fogja védeni a döntést.
Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot – hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, amely azonban nem tartalmazza a déli határon építendő falra kért 5,7 milliárd dollárt, csak egy 1,375 milliárdos összeget irányoz elő a határbiztonság erősítésére. Emiatt aztán rendkívüli állapotot hirdetett ki Donald Trump annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzt.
„Teljesen nyilvánvaló, hogy az elnök meg fogja védeni a rendkívüli állapotról szóló döntést”
– fogalmazott Miller.
A műsorvezető kérdésére hozzátette, hogy az elnök válaszát „előre borítékolja”. A főtanácsadó azzal érvelt, hogy az elnöknek joga van rendkívüli állapot kihirdetésére, és idézte a kongresszus által 1976-ban erről elfogadott törvényt. Szerinte az illegális bevándorlás problémája eleve megkívánja, hogy az elnök lépjen.
„Ez fenyegetés országunkra nézve, és ha az elnök nem tudja megvédeni az országot, akkor nem tesz eleget a hivatali esküjében vállalt alkotmányos kötelezettségének”
– mondta.
Utalt arra, hogy az illegális migráció miatt évente amerikaiak ezrei vesztik életüket. Miller azonban Chris Wallace műsorvezető nógatására nem tudott példát mondani arra, hogy amerikai elnök azért hirdetett volna rendkívüli állapotot, hogy így jusson pénzhez, amelyet a kongresszus nem szavazott meg. Védelmébe vette az elnöki döntést Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor is. Graham a CBS televíziónak adott interjújában leszögezte: „amerikaiakat életét követelő kábítószerek, emberkereskedők özönlenek be, veszélyes a helyzet a határok mentén”. Ugyanakkor Alan Dershowitz ügyvéd, akit jó ideje Donald Trump informális tanácsadójaként is számon tartanak, vasárnap egy rádiós műsorban téves döntésnek minősítette a rendkívüli állapot kihirdetését. Úgy fogalmazott: rendkívüli állapotot hirtelen bekövetkező, rendkívüli helyzetekben szoktak kihirdetni. Álláspontja szerint döntésével Donald Trump megkerülte az alkotmányt, hiszen az alkotmány értelmében minden kiadást a képviselőháznak kell megszavaznia. Dershowitz szerint a Fehér Háznak hosszadalmas bírósági perekkel kell majd szembenéznie, de a végén az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság hozza meg a döntést. Az első perkeresetet pénteken este a Közpolgár nevű liberális szervezet be is nyújtotta három dél-texasi birtokos és a Határmenti Audubon Társaság nevű civilszervezet nevében. Mindannyian azért perelnek, mert a tervezett határfal az ő birtokukon haladna keresztül, de ők nem járulnának hozzá ehhez. Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója szintén pénteken jelezte, hogy a déli állam pert indít a rendkívüli állapot miatt. Xavier Becerra, Kalifornia igazságügyi minisztere vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában közölte: nagyon rövid időn belül benyújtják a keresetüket egy szövetségi bíróságnál.
„Felkészültünk erre, tudtuk, hogy valami ilyesmi fog történni, és a velünk egyetértő más tagállamokkal együtt készen állunk a perre”
– fogalmazott Becerra, aki korábban demokrata párti képviselő volt a washingtoni képviselőházban.
Azt mondta, más tagállamokkal együtt arra várnak, hogy megtudják, mely szövetségi programokat nyirbálnak meg annak érdekében, hogy a pénzt átcsoportosítsák a falépítésre és ezzel milyen károk érhetik az adott államokat. Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi minisztérium) ügyvezető minisztere újságírókkal közölte, hogy egyelőre nem döntött arról, vajon az amerikai–mexikói határon építendő fal katonailag szükséges-e, és erre a Pentagon mennyi pénzt költene. Egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő azonban azt mondta: Shanahan valószínűleg megadja a tárcától elvonni tervezett 3,6 milliárd dollárt.
Szerző
2019.02.17 21:09

Szkripal-ügy: valaki orosz zászlót tett a Salisbury katedrálisra

Publikálás dátuma
2019.02.17 20:33

Fotó: AFP/ CHRIS J RATCLIFFE
A zászlót vasárnap vették észre és gyorsan eltávolították. A történteket még vizsgálják.
Egy orosz zászlót vettek észre vasárnap reggel a katedrálison Salisburyban, abban a városban, ahol csaknem egy éve, tavaly márciusban idegméreg-hatóanyaggal merényletkísérletet követtek el a 66 éves Szergej Szkripal ellen – írja a CNN. A zászlót, ami miatt a lakosok és a helyi képviselők is felháborodásuknak adtak hangot a közösségi oldalakon, gyorsan eltávolították.
Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz–amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott. A tavalyi mérgezést lányával együtt túlélte, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják. Szeptember 5-én két orosz férfit vádoltak meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés fedett ügynökei, és a mérgezéshez novicsok típusú, szovjet fejlesztésű katonai idegmérget használtak. Brit tisztségviselők arra is egyértelmű célzásokat tettek, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban. Moszkva visszautasította a vádakat és nehezményezte, hogy az üggyel kapcsolatban London nem fordult jogsegély-kérelemmel Moszkvához, a gyanúsítottak ujjlenyomatait sem szolgáltatta ki az orosz rendvédelmi szerveknek, Szkripalék konzuli láthatását pedig nem engedélyezte. Júliusban két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett pontosan ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól, amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, miután Salisburyben megtalálták a méreganyagot tartalmazó, az elkövetők által nyilvánvalóan elhajított parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt. A brit rendőrség egyesítette a két ügyben folytatott nyomozást. 
2019.02.17 20:33