Imigyen szóla Zaratustra?

"Biztató vereséggel búcsúzott a válogatott" - írta utolsó előtti oldalán egy újság sportrovata a magyar-orosz 1:2 utáni napon. (Ez még újságírás vagy hülyítés?) Azóta is azon gondolkodom, hogy vagy én vagyok nem normális, vagy azok, akik újságjaikkal manipulálni szeretnék még a fociügyet is, miközben sűrűn leírogatják, hogy nem akarnak politizálni. Mert a politikai totálkáros befolyásolási kísérletektől már elzsibbadás utáni dühbe-gurulásunk öneszmélésében próbáljuk saját közéletünket élni. (De mint olvashatjuk, imigyen szóla Zaratustra) Mennyiféle politikai-erkölcsi , netán keresztény-kulturális értékeket sugalmaz, sulykol ez az egy mondat is akár - azt az olvasóra bízzuk. Tébolyultan beleremeghetünk egyre inkább az ilyen mondatokba, amik egyébként az élet minden területéről érkeznek. (Lásd pl. a KDNP létét folyton igazolni vágyó vasárnapi vásárlási tilalmi javaslatát, stb. ) Állandóan bebizonyosodik, hogy mégis van annyi pénz, ami az "állatfarmi" gondolkodást akarja ránk erőszakolni: már-már kisgyermeki fixálódás lehet mindez a szerzőnél. Szerintem fejükön maradt a" küldetéstudati zsák", hiszen ugyanilyen zsákos fejeket előállítandó írnak ma már (egy órán belül akár az ellenkezőjét is) nagyon sok kommunikációs termékben. Vagy az egyébként az 1:2-es vereséget cinikus felütéssel kellene felfognunk? Márpedig ha ez így lenne, akkor ebből az erkölcsi mélységből, magatehetetlenségből csak véres-haragvó indulattal lehetne kitörni. De ki akar ebben az országban egy 1956-hoz hasonló forradalmat kicsikarni? Egyáltalán akar-e ebben a feudál-illuzionista Fidesz-KDNP szellemben tovább élni - akár "szimbiózisban" is? Ez már az önsajnálat, önpusztító megfontolásain is túlmutató letargikus "vége-kezdete" lesz valaminek! Kiderülhet nemsokára, hogy a már kialakított felsőbbrendűség Fidesz-KDNP-s tovább üli-e torát, kizárólag csak magyar zászlóba burkolva. Vagy egy megalázott és megalázkodott nemzet beteljesíti szolgasorsát? Vagy ez a gyalázat az európai nemzetek szeme láttára ér tragikus véget! Kár lenne értünk!

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár

Igazi ritkaságok bukkantak elő: a Tanácsköztársaságot dokumentáló fotók eddig az OSZK archívumában lapultak

Az Országos Széchenyi Könyvtár eltűntnek hitt fotóiból mutatunk néhányat, melyek az első világháborús gyűjtemény részei. A digitalizálás alatt álló fotók most láthatók először.

Tanácsköztársasági plakátokkal két sorban teleragasztott fal, bal oldalon térdnadrágos fiatal fiú áll
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Utcán zenekar játszik, háttérben Kun Vágó Laktanya és Lenin felirat egy házon
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Der 1. Rote Kommunistische Mai in Budapest. Strassen-Dekorationen beim Westbahnhofe
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Feldíszített katonai autók átvonulnak Kassán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Mezőn pihenő katonák és gépfegyverrel felszerelt lovak, háttérben víztorony
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Munkásgyűlés egy gyárépület udvarán
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Egy kis társasjáték a déli pihenő alatt a tiszai fronton
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár/ Kaulich Rudolf
Győzelmi hírek a Vörös Hadseregről
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
A Margitsziget ünnepélyes átadása a proletároknak. A szónok átadja a szigetet a népnek
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Telefonhuzal vizsgálat a demarkatios vonal mentén
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár/ Harsányi Gyula
Katonai felvonulás az Andrássy úton. Az előtérben egy huszár-mentés férfi
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár
Felvonulás a budapesti Alkotmány utcában és gyülekező emberek a Parlament előtt
Fotó: Országos Széchényi Könyvtár, Fényképtár

Mészáros gyerekei a tervezettnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhatnak Érden

Publikálás dátuma
2019.03.21 12:53
Batthyány Sportiskolai Általános Iskola
Fotó: Google Street View
8,1 milliárd közpénzt költött volna a kormány két sportiskolára, de aztán jött a Fejér-B.Á.L., és az összeg hirtelen 11,4 lett.
Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra: az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el - írja a közbeszerzési értesítő nyomán az Átlátszó.hu.
A sporttagozatos iskolát egy 16 tantermes általános iskolai és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskolai oktatási egységgé bővítik, a telken a helyi birkózóversenyeket is vendégül látni képes edzőtermek is lesznek.
A beruházás értékét eredetileg nettó 3,79 milliárd forintra becsülték, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. 5,44 milliárdért kapta meg a munkát.
Ugyanígy vastagabban fogott a ceruza az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum megépítésére kiírt tenderen is. Ott a szerződés eredetileg becsült összértéke 4,1 milliárd forint volt,
a Mészáros-gyerekek cége pedig több, mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.
A beruházásokat száz százalékig a kormány fizeti közpénzből, hála a Modern Városok Programnak.