Nem váltják le a Juncker-bizottságot

Leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

A bizalmatlansági indítványt 461 képviselő ellenszavazatával, 101 politikus támogatása, valamint 88 tartózkodás mellett utasította el az EP. A bizottság lemondatásához az EP-képviselők legalább kétharmadának kellett volna igennel szavaznia.
Az indítványt az euroszkeptikus, Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a függetlenek között helyet foglaló, francia szélsőjobboldali Marine Le Pen által irányított Nemzeti Front képviselői nyújtották be.

A politikusok az úgynevezett LuxLeaks-botrány miatt akarták kikényszeríteni a bizottság, elsősorban Jean-Claude Juncker távozását. Az egyik képviselő által a közösségi médiában megosztott fénykép tanúsága szerint viszont Farage magán a szavazáson nem vett részt. A szavazást követően Morvai Krisztina és Balczó Zoltán is felszólalt. Morvai közölte: támogatta a Juncker-bizottság lemondatására irányuló javaslatot. A luxemburgi politikust egy olyan betörőhöz hasonlította, aki miután lebukott lopás közben, arra hivatkozik, hogy nem jó a büntetőtörvénykönyv, s aki olyan jó tolvaj, hogy rögtön megteszik a bűnmegelőzési tanács elnökévé. Balczó Zoltán szerint szégyen, hogy a többség elutasította az indítványt, s így mind a parlament, mind az Európai Bizottság minden erkölcsi alapot elveszített, hogy az alapértékek védelmében lépjen fel.

Oknyomozó újságírók tárták fel néhány hete, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét adózza le a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.

Az indítványról hétfőn vitázott a plenáris ülés, az alapján pedig megjósolható volt, hogy a kezdeményezés elbukik, miután a két legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták frakciója is világossá tette, hogy nem támogatja a Juncker-bizottság elmozdítását.

Az Európai Parlament az európai integráció története során kilencedik alkalommal szavazott az Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról, de még egyetlen egyszer sem kényszerítette lemondásra a brüsszeli testületet.

Szerző

Bulgáriában is terjeszkedik az Iszlám Állam

Hét bulgáriai muzulmánt helyeztek tegnap vád alá Szófiában az Iszlám Állam (IS) ideológiájának terjesztése miatt. A vádlottaknál a hatóságok IS lobogókat találtak, valamint bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy e személyek kapcsolatban állnak  a terrorcsoporttal, összekötőként működtek azon dzsihadisták irányába, akik Bulgárián keresztül mentek Irakba és Szíriába harcolni. Egyelőre nem IS sejtről van szó, de azzá nőhetett volna, szögezte le a bolgár vádhatóság.

Szerző

Újabb európai körúton Kerry

Alighogy befejezte az iráni atomtárgyalások kapcsán tett európai körútját az amerikai diplomácia vezetője, jövő héten újra európai fővárosokba látogat, jelentette be szerdán a State Departament. John Kerry december 2-5 között többek között részt vesz majd egy NATO tanácskozáson, egyeztet Brüsszelben, Bázelben és Londonban is, találkozik Federica Mogherini uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselővel. 

Szerző
Témák
Irán USA John Kerry