Gulyás is beállt a McCain-kijelentést bírálók sorába

Publikálás dátuma
2014.12.05. 21:20
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke úgy véli, a jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány közötti vitákban vannak világnézeti különbségek is. A politikus erről a Fidelitas visegrádi nemzetközi ifjúsági konferenciájának pénteki nyitónapján a Parlamentben beszélt, hozzátéve: John McCain szenátor kijelentése mögött nem volt "mély ideológiai háttér", ezzel együtt vissza kell utasítani.

A kormánypárti politikus, felidézve a rendszerváltozást és az első szabad választásokat, kiemelte: a térség országainak közös élménye, hogy "minden nehézség ellenére szabadságban élhetünk" csaknem negyedszázada. Egészen más világ az, amelyben a jelenlegi fiatal generáció felnő - folytatta -, természetes, hogy az unió működésével kapcsolatban sok területen vannak kritikák, de ez nem változtat azon, hogy ez a térség mindig is a Nyugathoz akart tartozni. Természetes az is, hogy mindenki keresi a Kelettel is a kapcsolatot - mondta.

Kitért arra is: sok vitájuk van az Egyesült Államokkal, ez azonban nem változtat azon, hogy nem tudnak nagyobb biztonságot elképzelni Magyarország számára, mint hogy NATO-tag legyen, és ezen a kereten nem szabad és nem is lehet változtatni. McCain szenátor magyar kormányfőt és Magyarországot érintő kijelentéséről azt mondta: képtelenség az az állítás, amely elhangzott, vissza kell utasítani, de ezen túlmenően nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani neki. Felidézte a kijelentés körülményeit, és megjegyezte: annak nem volt mély ideológiai háttere, volt egy belpolitikai vita, és a szenátor méltánytalan sértéssel illette a kormányfőt és az országot.

Korábban írtuk, hogy a republikánus szenátor az elmúlt napokban többször is elmondta véleményét Orbán Viktorról. A washingtoni szenátusban "újfasiszta diktátornak" nevezte a magyar kormányfőt, aki "ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal". Emiatt kritizálta az Obama-kormányt, amely Colleen Bradley Bell szappanopera-producert delegálta nagykövetnek Magyarországra. A magyar külügy hivatalosan visszautasította a szenátor szavait, ám McCain közleményben sorakoztatta fel érveit.

Részletes elemzése szerint Orbán 2010-es hatalomra jutása óta - egyebek között - antidemokratikus alkotmányos változásokat léptettek életbe, korlátozták a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken "ütöttek rajta", a civil társadalmat "üldözték", a sajtószabadságot megnyirbálták. "Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékek és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt" - fogalmazott a szenátor. "Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az 'illiberális demokrácián' alapuló állammodellre való felhívásban indokolta, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt" - írta McCain.

Az amerikai szenátor kijelentése kapcsán többen foglaltak már állást, párat kiemelve:

A "kőbunkó amerikai prototípusa"
John McCain "a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős, egy igazi karakter". (Orbán Viktor, MTI, 2008)
"Ön az igazi becsületes (ebben semmi cinizmus nincs!), együgyű, háborús plakátokra való, kőbunkó amerikai prototípusa" (Bayer Zsolt, 2014. december 4., Magyar Hírlap)
"McCain Sotloff és más honfitársa gyilkosaival bújt egy takaró alá" (Lovas István, 2014. december 4., Magyar Hírlap)
"Azt hittük, az a legrosszabb, ha nagyhatalmak politikusai ideológiai okokból országokat bélyegeznek meg, ahogy azt a Szovjetunió tett a Nyugat összes államával. De a republikánus szenátor indulatos kifakadása a magyar kormány ellen azt bizonyítja, van rosszabb is: amikor gazdasági okokból ideológiai bélyeget sütnek arra az országra, amelynek gazdasági válságkezelése és kiútkezelése eltér a szokványostól". (Körmendy Zsuzsa, Magyar Nemzet, 2014. december 4.)


Szerző

Farkas Flórián miniszterelnöki biztos lett

Publikálás dátuma
2014.12.05. 21:12
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Miniszterelnöki biztossá nevezték ki december 3-i hatállyal Farkas Flóriánt - tették közzé a pénteken megjelent Hivatalos Értesítőben.

Orbán Viktor miniszterelnök utasítása szerint Farkas Flóriánnak - a Fidesz országgyűlési képviselőjének, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnökének - a feladata az lesz, hogy megvizsgálja és értékelje a kormány és az ORÖ között létrejött keretmegállapodásban meghatározott célok elérésével és feladatok végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat, illetve ezek időarányos teljesülését.

Hozzátették, hogy a biztos további kötelezettségei közé tartozik a keretmegállapodás 2020-ig történő meghosszabbításához szükséges előkészítő, megalapozó és egyeztetési feladatok elvégzése, valamint az e cél eléréséhez szükséges intézkedések végrehajtása is.

A Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottság miniszterelnök által kijelölt társelnöke a miniszterelnöki biztos, aki javaslatot tehet a roma társadalmi integrációval kapcsolatos programokra és forrásbevonásra, ezekkel kapcsolatban véleményt nyilváníthat, illetve figyelemmel kíséri a hazai és európai uniós támogatási programokat, valamint javaslatot tesz a megtervezésükre és felhasználásukra.

A miniszterelnök októberben jelentette be, hogy az önkormányzati választás után miniszterelnöki biztosnak kéri fel Farkas Flóriánt, hogy "istápolja" a roma közösséget. A kormány 2010-ben hozta létre a cigányság és a mélyszegénységben élő személyek életkörülményeinek, társadalmi helyzetének javítása, valamint társadalmi integrációjának elősegítésével kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására a Társadalmi Felzárkózási és Cigányügyi Tárcaközi Bizottságot.

Orbán Viktor kormányfő és Farkas Flórián ORÖ-elnök 2011. május 20-án írta alá azt a keretmegállapodást, amelynek egyik fő célja, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra. A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő elmondta: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelyek befejeztével 20 ezer roma fiatal fog piacképes szakmát szerezni. Célként határozták meg emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

Szerző

Esőt hoz a Mikulás

Publikálás dátuma
2014.12.05. 20:55
Fotó: Thinkstock
Szombaton, Mikulás napján egy sekély ciklon hoz borongós, főként a Dunántúlon esős időt, ahol délutántól az északkeleti szél is feltámadhat helyenként. Hajnalban 0- +5°C várható, délutánra 4-9°C közé melegszik a levegő.

Vasárnap marad a borongós, csapadékos idő, az esőt délutántól az Alpokalján havas eső, esetleg havazás válthatja fel, de megmaradó hónak kicsi az esélye. A szél a Dunántúlon nyugati oldalán felélénkül. Hajnalban 1-5, délután 4-8 fokra van kilátás. 

Hétfőn északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, egyre inkább keleten alakulhat még ki kisebb eső, havas eső. Többfelé élénk lesz az északnyugati szél. Hajnalban helyenként ismét fagyhat, délután 3-7 fokra készülhetünk.

Kedden csapadék már nem valószínű, helyenként a felhőzet is felszakadozik, de csak kevés napsütés ígérkezik. Hajnalban egyre többfelé várható fagypont közeli hőmérséklet, napközben 1-5 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerző