Mégsem szegényedünk el? Orbán szerint csökkent az államadósság is

Publikálás dátuma
2014.12.13. 10:01
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén Budapesten 2014. december 12-én este. MT
A következő időszak feladata egy gazdaságilag stagnáló Európában, egy geopolitikailag kiélezett helyzetben megvédeni Magyarország politikai szuverenitását és bővíteni gazdasági szuverenitását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány évzáró rendezvényén péntek este Budapesten. A kormányfő előadásáról sajtófőnöke, Havasi Bertalan számolt be.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy 2010 és 2014 között megteremtették egy nemzeti, szuverén politika alkotmányos és pénzügyi alapjait. Sikerült beindítani a magyar gazdaságot, a növekedés ma már az egyik legerőteljesebb Európában. Magyarország kitört a megszorítás-elengedés gazdasági körforgásából. Munkába állítottuk Magyarországot - hangsúlyozta a miniszterelnök, kifejtve: 2010-ben 1,8 millió adófizető volt hazánkban, ma viszont már 4,2 millióan járulnak hozzá a közterhekhez, 400 ezerrel többen dolgoznak, mint négy éve, így teljesíthető a kormánypártok által korábban kitűzött "tíz év alatt egymillió új munkahely" program. 

Munkanélküliség, elszegényedés, államadósság - Ezek mind csökkentek?

Orbán Viktor szerint európai összevetésben a legnagyobb arányban Magyarországon csökkent a munkanélküliség, és ezáltal vált lehetővé a szegénység csökkentése is hazánkban. Mint mondta: a szegénység ellen munkahelyteremtéssel lehet a legeredményesebben küzdeni. Csökkent az államadósság, méghozzá úgy, hogy közben impozáns mértékben növeltük a közösségi célokat szolgáló nemzeti vagyont - szögezte le. 

Az infláció nullára csökkent; nőtt a háztartások megtakarítása; közben csökkentettük az adókat, köszönhetően az egyedülállóan alacsony egykulcsos jövedelemadót a családi kedvezményekkel ötvöző adórendszernek - sorolta az eredményeket a miniszterelnök. A bankok elszámoltatásának eredménye az, hogy 1000 milliárd forint kerül át a bankoktól a magyar családokhoz, az intézkedéssorozat hozzávetőlegesen 5,2 millió ember életét könnyíti meg - tette hozzá.

Orbán szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést

2015-től kezdődően nem kisebb céljaink és feladataink vannak - folytatta Orbán Viktor. Meg kell védeni a gazdasági szuverenitásunk kiterjesztésével elért eredményeinket, a rezsicsökkentést, az energiapolitikánkat csakúgy, mint a versenyelőnyünket biztosító Munkahelyvédelmi Akciótervet, amit elsősorban az európai adóharmonizációs törekvések veszélyeztetnek. Eredményeket kell elérnünk az energiaszállítási útvonalak diverzifikációja terén, és 2015 elején be kell indítanunk a rendszerváltás óta legnagyobb gazdaságfejlesztési programunkat, ami elhozza a teljes foglalkoztatottságot és közben megerősíti a nemzeti gazdasági szereplőket is - jelentette ki. Végezetül a külkereskedelemről beszélt a miniszterelnök, kiemelve: annak súlypontján módosítani kell, nagyobb figyelmet fordítunk a feltörekvő, dinamikus, keleti piacokon való részvételre.

Korábban az adótörvények kapcsán írtuk, hogy a Fidesz ígéretéhez híven nem változtat a 2010 óta alkalmazott, a mérvadó közgazdászok által erősen bírált adórendszeren, s így lesz ez 2015-ben is. A korábbi ígéretekkel szemben a személyi jövedelemadó továbbra is egykulcsos, 16 százalékos marad, nem lesz egy számjegyű, mint ahogy a társasági adó pedig kulcsa sem módosul, 500 millió forintos adóalapig, 10 százalékos lesz efölött pedig 19 marad.

A különadók továbbra is megmaradnak, hiszen a korábban átmeneti jelleggel betervezett sarc a hazai rendszer részévé vált. Közismert ma már, hogy reklámadó legmagasabb kulcsát 40-ről 50 százalékra emelik. A legnagyobb módosulás azonban a több tízezres tiltakozó tömegeket az utcára vonzó internetadónál történt. A hivatalosan távközlési adónak nevezett, új terhet 2015-ben nem vezetik be. Így természetesen értelmét vesztette az a korábbi javaslat is, amely lehetővé tette volna a társasági adó beszámítását a távközlésiadó-kötelezettségbe az érintett szolgáltatóknál.

Szigorodnak az áfabevallási szabályok is, így havi áfabevallási kötelezettsége lesz az újonnan alakult vállalkozásoknak. A bürokrácia növekedését szolgálja az is, hogy bizonyos árbevételi szint felett megszüntetik az éves áfabevallás lehetőségét, helyette gyakoribb, negyedéves bevallást kell majd készíteni. Mindkét intézkedés célja, hogy már év közben ki lehessen szűrni a visszaéléseket.

Az elszegényedés útján

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a jövő évi adócsomag miatt nőni fognak az adóterhek és szegényedni a családok - mondta Varju László, a DK színeiben politizáló független képviselő sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, hogy a kormány továbbra is fenntartja a “világrekorder” 27 százalékos áfát, amit megfejeltek az élelmiszerfelügyeleti díjjal. Varju László úgy számolt, hogy így viszont 33 százalékos adóteher sújtja majd az élelmiszereket. Felsorolását folytatva közölte, hogy emelkedni fog az alkohol-, a dohány- és a reklámadó mértéke is, miközben megmarad a bank- és a telekommunikációs adó. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint "az orbáni csomag" az elszegényedés évét hozza 2015-ben, a jövő évi adótörvényekkel és a költségvetéssel közel ötmillióra nőhet a létminimum körül élők száma Magyarországon. Tóbiás József közölte: a költségvetés és az adótörvények 2015-ben nem ötmillió dolgozó ember, hanem ötmillió létminimum körül élő ember jövedelemviszonyait határozzák meg.

Szerző

Akár órás késések is lehetnek Nyíregyháza felé

A biztosítóberendezés hibája miatt 30-40 perces, de akár órás késések is várhatóak a vonatközlekedésben a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyeletese szombaton kora reggel.

Kavalecz Imre közleménye szerint a karcagi állomáson - ahol elromlott a biztosítóberendezés - lassabban haladhatnak a vonatok, de nemcsak az állomáson, hanem Karcag és Püspökladány, továbbá Karcag és Kisújszállás között is.

Jelezte, a Debrecenből Budapest-Nyugati pályaudvarra tartó hajnali sebesvonat még ott várakozik, késése másfél órás is lehet. Valószínűleg a hiba kijavítása hosszabb időt vesz igénybe ezért az arra utazóknak nemcsak a reggeli, hanem a szombat délelőtti órákban is késésekre kell számítaniuk - közölte.

Szerző

Pénteki menetrend szerint járnak a vonatok

Publikálás dátuma
2014.12.13. 09:10
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Ma pénteki menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A Mávinform tájékoztatása szerint a menetrend változására a december 24-i munkanap áthelyezése miatt van szükség. A változás a hét utolsó napját már nem érinti: holnap a vasárnapi menetrend lesz érvényben.

A módosított közlekedési rendről a www.mav-start.hu honlapon található menetrendi keresőben és a helyi tarifával hívható Mávdirekt vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon is lehet tájékozódni.

Szerző