Pintér Sándor: Külföldi szervezetek akarnak lejáratni

Publikálás dátuma
2014.12.20. 13:24
Fotó:Népszava
Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy külföldi szervezetek akarják lejáratni. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke sürgős tájékoztatást kér a belügyminisztertől. A DK közölte: Pintér Sándor azonnali meghallgatását kezdeményezik, az LMP felszólította a tárcavezetőt, hogy oszlassa el a homályt, és  mondja el pontosan, hogy miről van szó. Az interjúban szóba került Habony Árpád is, akivel kapcsolatban az ellenzék nemzetbiztonsági aggályokat fogalmazott meg, a belügyminiszter azonban közölte, nem vizsgálják a tanácsadót. 

Részleteket a tárcavezető nem árult el a karaktergyilkossági kísérletekről, csak annyit mondott, olyan, a személyéhez kötődő eseményeket próbáltak kreálni, amelyek soha nem történtek meg. 

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke sürgős tájékoztatást kér
Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szombat délután közölte:  levélben sürgős tájékoztatást kér Pintér Sándor belügyminisztertől a rá vonatkozó, külföldi szervezetek által történt lejáratási kísérletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

Pintér Sándor a Magyar Nemzetnek adott interjúban egészen pontosan úgy fogalmazott: "külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratásomra olyan, a személyemhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg". Egy közeljövőre időzített lejárató akcióról arra hivatkozva nem mondott részleteket, hogy az illetők arra kényszerültek, hogy felhagyjanak ezzel a tevékenységükkel. 

Pintérnek tisztáznia kellene 
Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a belügyminiszternek el el kellene mondania, pontosan miről is volt szó, hallagásával ugyanis nehéz helyzetbe hozza a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyek nem a "miniszter PR-cégei".

A politikus megismételte, a korrupcióhoz hasonló veszélynek tartja egy államhatalmi szervezeten belül, ha valakik ártatlan embereket akarnak korrupciógyanúba keverni.

A tárcavezető az Egyesült Államok kelet-európai korrupció ellenes akciótervéről azt mondta: tudnak arról, hogy egyes jogvédő szervezetek ezt javasolták az amerikai vezetésnek, de arról nincs tudomásuk, hogy az elnöki adminisztráció elfogadta volna a felhívást.

Pintér Sándor ugyanakkor hangsúlyozta: a polgári elhárítás a Magyarországgal szövetséges államok diplomatáit nem figyeli meg, körükben ilyen jellegű kutatásokat nem végeznek.

A belügyminiszter azonnali meghallgatását kezdeményezi a DK
"Ha Pintér Sándor személye külföldi támadás alatt áll, akkor a Magyar Köztársaság belügyminisztere áll támadás alatt. Ha pedig a helyzet valóban ilyen súlyos, akkor a belügyminiszternek erről nem egy sajtóinterjúban kellene beszámolnia, hanem az illetékes bizottságok előtt, számot adva az őt és a Belügyminisztériumot ért támadások veszélyeiről, forrásairól és törekvéseiről" - írta Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője közleményében. A dokumentum szerint a DK az ügyben kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes összehívását, és Pintér Sándor meghallgatását. Egy belügyminiszter nem teheti meg, hogy a parlament illetékes bizottságai előtt is titkolja a komoly nemzetbiztonsági kockázatot rejtő támadásokat- teszik hozzá.

A hvg.hu értesülése szerint szóba került Habony Árpád kapcsán, hogy tárt-e fel a polgári elhárítás olyan nemzetbiztonsági kockázatot Orbán Viktor miniszterelnök környezetében, amelynek kivizsgálását a kormányfő tanácsadója esetében az ellenzék sürgeti. Pintér Sándor erre azt mondta: tudomása szerint Habony Árpád semmilyen tisztséget nem visel, nincs szerződéses viszonyban állami cégekkel, ezért az AH-nak sincs dolga a személyével.

Az ellenzék korábban azt firtatta, vajon átesett-e a kormányfőt és vezető fideszeseket tanácsokkal - állítólag ingyen - ellátó Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágításon. Ha nem - márpedig a jelek szerint nem -  komoly kockázatot jelenthet, mert valószínűsíthető, hogy tanácsadóként minősített iratokhoz, információkhoz is hozzájuthat. Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel is fordult a miniszterelnökhöz. Azt szeretné tudni, a Fidesz egyik legfontosabb háttéremberének, Orbán  Viktor bizalmasának tartott Habonynál végeztek-e bármilyen kockázatelemzést.

Mint a Népszava is megírta, a Párbeszéd Magyarországért vagyongyarapodási eljárást is kezdeményez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál "Orbán Viktor Raszputyinja",  Habony Árpád ellen. Az ellenzéki párt közleményében "milliárdos munkanélkülinek" nevezi Habony Árpádot, aki "méregdrága luxus-kiegészítőkkel fejezi ki szolidaritását az egyre elszegényedő emberekkel".

A Gucci táskák és egyéb luxus-termékek kedvelője, Habony Árpád jogi képviselője útján reagált: határozottan visszautasít minden olyan, a médiában megjelenő, ügyfelére vonatkozó állítást és híresztelést, "amely azt a hamis látszatot kelti, hogy nem rendelkezik a megélhetését biztosító törvényes és nyomon követhető jövedelemmel". Hozzátették: jó hírnév megsértése miatt az összes rendelkezésre álló jogi lépést haladéktalanul megteszi a "hamis látszatot keltő kijelentéseket terjesztőkkel szemben".

lásd még a Népszava friss információját a Habony-saga új epizódjáról:  Habony Árpád rokonai is jól jártak?

Szerző

El nem évülő bűnök - Életbe lép a Btk.-módosítás

Publikálás dátuma
2014.12.20. 09:59
Illusztráció/Thinkstock
Vasárnap lép életbe az a Btk.-módosítás, amely szerint a 18. életévüket be nem töltöttek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények közül az öt évnél súlyosabban büntetendőek soha nem évülnek el, a kisebb súlyúaknál pedig az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam, amíg a tizennyolcadik életévét be nem tölti vagy be nem töltötte volna a sértett.

A törvényjavaslat egyik benyújtója a nyáron nyilvánosságra került Sipos-ügyre hivatkozott, egy volt középiskolai magyartanár esetére, aki sajtóhírek szerint évtizedekkel ezelőtt diákjait szexuálisan zaklatta, később pedig ifjúsági műsorokat készíthetett a közmédiában.

Az ügy ráirányította a figyelmet arra a problémára, hogy lehetnek olyan, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, amelyek elkövetője az idő múlásával elévülés miatt nem büntethető, holott még az elkövetés után több évtizeddel is felszínre kerülhetnek olyan információk, amelyek a tettesek felelősségre vonását egyébként lehetővé tennék - indokolta az előterjesztést Selmeczi Gabriella.

A törvényjavaslat kezdeményezőinek célja, hogy az elévülés ne akadályozza az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, mindazoknak, akik gyermekek ellen akarnak szexuális bűncselekményt elkövetni, életük végéig számolniuk kelljen a törvény szigorával, szankcióival.

A kormánypárti képviselők által kezdeményezett Btk.-módosítást a parlament jelenlévő képviselői egyhangúlag, 164 igen szavazattal hagyták jóvá.

Szerző

The New York Times évkönyv - Már magyarul is

Publikálás dátuma
2014.12.20. 09:20
Illusztráció/Thinkstock
Hamarosan magyarul is megjelenik a The New York Times évkönyve, a Turning Points - közölte a kiadványt gondozó Geomédia kiadó.

A Turning Points az "éves" kiadványoktól eltérően nem az elmúlt év történéseit elemzi, hanem a jövő lehetőségeit, kihívásait taglalja. Az évkönyvben elismert politikai, kulturális és gazdasági gondolkodók, Nobel díjazottak, diplomaták, politikusok - a világ trendjeit és újdonságait figyelve - fogalmazzák meg véleményüket a közeljövőt alakító fordulópontokról.

A 2015 kihívásait elemző - a jövő év elején megjelenő - magazin szerzői közt lesz például Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management korábbi elnöke, Priyanka Chopra, Bollywood legjobban fizetett színésznője, Tony Blair brit ex-kormányfő vagy Pharell Williams többszörös Grammy díjas zenész, "trendszetter".

A magazin évente világszerte 2,5 millió példányban jelenik meg, a magyarral együtt immár 14 nyelven és 32 országban.

Szerző