Kinek van itt jó hírneve?

Publikálás dátuma
2014.12.22 06:03
Pápai Gábor rajza
Fotó: /
Pintér Sándor belügyminisztert – állítása szerint – külföldi körök karaktergyilkosságnak kívánták alávetni, de szerinte visszarettentek céljuktól. Pintért a rendszerváltás óta számtalan támadás érte, de egyetlen esetben sem indult érdemi eljárás az ügyekben. A nemzetbiztonsági bizottság viszont most kivizsgálná a miniszter állítólagos „megtámadásáról” szóló információkat.

A magyar belpolitikában közismert szólásmondás, hogy ha Orbán Viktor le tudná váltani Pintér Sándort, akkor ki sem nevezte volna. A jelenlegi belügyminiszter neve az utóbbi évtizedekben számos korrupció-, illetve botránygyanús ügyben merült fel, de mindannyiszor tisztázták. Az 1996-ban Horn Gyula által menesztett volt országos rendőrfőkapitány néhány év alatt a magyar magán-biztonsági piac legmeghatározóbb alakjává vált, s eddig valamennyi Orbán-kormányban belügyminiszter lehetett. Közismert, hogy minden leváltott, de a legtöbb aktív rendőri vezetővel is tartotta a kapcsolatot, így a testület informális irányítójának vélték „civil” korában is.

Pintér ezek után - meglepetésre - szombaton a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy nemrégiben „karaktergyilkossággal” próbálták meg lejáratni, de „az egyébként nem először előforduló kísérlettel az illetők azóta felhagyni kényszerültek”. A támadások – Pintér szerint - külföldről érkeztek volna.

Normális eljárás ez?
Normálisnak tartja-e, hogy egy belügyminiszter lapinterjúban beszél arról, hogy egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni - kérdezte lapunk két korábbi belügyminisztertől. Arra is kíváncsiak voltunk, mit tehet ilyen esetben a tárcavezető, aki a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy több szervezet már többször akart olyan, a személyéhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg. Konkrét ügyeket azonban nem hajlandó nyilvánosságra hozni. Pintér Sándor elődei azonban nem kívántak az ügyben nyilatkozni. Részben azért, mert túl homályosnak tartják az interjú utalásait. Egyikük szerint elképzelhető, hogy a belügyminiszter "előremenekül", mert tudomása van arról, hogy a közeljövőben valami előkerülhet róla.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke emiatt szombaton levélben sürgős tájékoztatást kért a belügyminisztertől a rá vonatkozó, külföldi szervezetek által történt lejáratási kísérletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól. A testület elnöke azt írta: az elmúlt napokban több ügy is napvilágot látott a sajtóban, amelyeknek lehetnek nemzetbiztonsági összefüggései.

A szocialista képviselő továbbá haladéktalanul választ vár arra is, hogy a kormány, a miniszterelnök, illetve a miniszterek környezetében tevékenykedő tanácsadók, ügyvédek milyen nemzetbiztonsági vizsgálaton eshetnek át abban az esetben, ha hivatalos jogviszonyuk nincs az általuk segített emberrel, ugyanakkor tanácsadói tevékenységük során megismerhetnek nemzetbiztonsági szempontból releváns információkat. (Habony Árpád például Pintér szerint nem tartozik a vizsgálandók körébe, Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont átesett az ellenőrzésen.) Pintér – hogy finoman fogalmazzunk – a legvitatottabb személyiség a kormányban.

Emlékezetes, hogy az rendszerváltás utáni, 1999-ben kirobbant olajügyekben személyét a tanúk szoros összefüggésbe hozták az olajmaffiával. A vizsgálati anyagot azonban 85 évre titkosították. (Bár Orbán Viktor a minap, a Blikk egyik olvasójának kérdésére adott válaszában: miért nem oldják föl az olajügyeket?, azt állította: „föl vannak oldva”. Ez nyilvánvalóan nem igaz állítás.) Arról is értesülhetett a közvélemény, hogy Pintér személyes kapcsolatban állt Dietmar Clodóval, a „bombagyárossal”, akit bár végül elítéltek, de nem sokkal később különös körülmények között Németországba távozhatott. Clodó – a Népszava birtokába jutott, a német volt lakásának későbbi felújításakor előkerült - elrejtett igazolványának tanúsága szerint a Palesztin Felszabadítási Szervezet tagja is volt. Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója, aki jelenleg kémkedés vádja miatt büntetőeljárás alatt áll, lapunk munkatársának jelenlétében, irodájában, tanú előtt vette át az igazolványt, és a mellette fellelt széfkulcsot a megtalálótól. Hogy bármilyen eljárás indult volna az ügyben, arról azóta sincs tudomásunk.

Pintér a kezdeti mellébeszélések után kénytelen volt „részben” beismerni azt is, hogy 1996-ban, még főkapitányként váratlanul megjelent a Lakatos Csaba hajtó elleni merénylet egyik helyszínén, egy temető melletti zsákutcában, és még a szemlebizottság kiérkezése előtt kézbe vette – a pletykák szerint kicserélte - az ott megtalált fegyvert, majd gyorsan távozott. Erről nem csupán jegyzőkönyv készült, de lapunk munkatársa is szem-, és fültanúja volt a helyszínen a rendőr jelentésének. Az esetet jegyzőkönyvező főtisztet – aki előzőleg az Év Bűnügyi Rendőre volt, korábban ő helyszínelte a ferihegyi buszrobbantást, s fedte fel a Pándy András-féle belgiumi családi sorozatgyilkosságot - nem sokkal később furcsa körülmények között orgazdaságért elítélték, és eltávolították a testülettől.

A Lakatos-ügyben épp a napokban vették őrizetbe ismét az akkori gyanúsítottat, Tanyi Györgyöt. Ügyvédje arra a kérdésre, hogy vajon miért most jutott idáig az eljárás, azt felelte: „valakinek így állt az érdekében”.

Mindezek, és több más sajtóinformáció fényében érthetetlennek tűnik a belügyminiszter bejelentése a "karaktergyilkossági kísérletről". Különös tekintettel arra, hogy interjújában kategorikusan elutasította a részletekre vonatkozó kérdést. „A konkrét történet már érdektelen, nem akarok a »nem zörög a haraszt« elnevezésű társadalmi értékítélethez magam is hozzájárulni” - mondta.

Nemzetbiztonsági forrásunk szerint – ha mindez igaz - képtelenség, hogy a felügyelő miniszter kifecsegjen egy titkosszolgálati műveletet, mely ráadásul személyét érinti. Sokkal valószínűbb, hogy közönséges pártpolitikai érdek motiválhatta a „szenzációs” bejelentést, és emögött valós felderítési dokumentáció valójában nem áll. Az interjú nem lehet több, és nem is kevesebb dezinformációnál. Vagy a Vida Ildikó-ügyre figyelemmel: előremenekülésnél.

2014.12.22 06:03

Putyin meggyilkolására készülhetett egy szerb iszlamista

Publikálás dátuma
2019.01.16 19:29
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/ Stephane de Sakutin
A férfi lakásán távcsöves puskát és kisebb bombagyárat találtak, a szerb rendőrség szerint segítőtársai is lehetnek.
Rendőrök és titkosszolgák fogták el kedd reggel Szerbia muszlimok lakta részén, Novi Pazar közelében a 21 éves Armin Alibašićot, akit a hírről beszámoló Informer vahabitaként, a Szaúd-Arábiában államvallásnak számító, szélsőséges iszlám szekta tagjaként jellemzett. 
A lap értesülése szerint Alibašićnál egy távcsöves puskát, lakásán bombagyártáshoz szükséges eszközöket és az ISIS zászlóját találták - írja a portált idézve a 444.hu. A lap nemzetbiztonsági forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy Alibašić gyaníthatóan a hamarosan Szerbiába látogató orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellen készült merényletre.
Az Informer megszólaltatta Dževad Galijaševićet, a terrorizmus elleni harc irányítóját, aki szerint Alibašić garantáltan nem magányos farkas, nem egyedül dolgozott. Szerinte az Alibašićhoz hasonló vahabiták "kellően tanultak, felkészültek és felfegyverzettek ahhoz, hogy a kritikus infrastruktúra elleni támadásokat is végre hajtsanak. Szerinte a gyakran felsőfokú végzettségű vahabiták jól kitervelt akciókat szoktak végrehajtani fontos célpontok ellen, ez alapján "meggyőződése", hogy Alibašićnak segítői is vannak. 
A férfi elfogásáról korábban lapunk is beszámolt a belgrádi Blic magazint idézve, a szerb napilap azonban még nem közölte hogy Alibašić  egy Putyin elleni merényletre készülhetett. A férfinél a rendőrség egyébként • robbanószer előállítására alkalmas eszközöket, • robbanószer-készítési útmutatót, • az Iszlám Állam nevű terrorszervezet zászlaját, • bozótvágó késeket, • valamint a különböző városok Novi Pazartól való távolságát tartalmazó jegyzeteket is talált. 
Armin Alibasic az utóbbi években a főleg bosnyákok által lakott országrészben, a Szandzsákban harcművészetet tanult, taktikai gyakorlatokat hajtott végre, valamint a hegyes területen gyakorolta a vadonban történő túlélést. 
2019.01.16 19:29

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27