Ülés kijátszott szocialistákkal

Két rendkívüli ülést készült tartani ma az Országgyűlés, a parlament reggel 8 órakor kezdte a munkát. Az első ülést az MSZP kezdeményezésére hívták össze, ám - ahogy az várható volt - a kormánypárti padsorok üresek maradtak, ezért az ülés napirendjét nem tudták elfogadni, Latorcai János levezető elnök be is rekesztette az ülést. A szocialisták még múlt kedden jelentették be, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy Kövér László házelnöknek össze kelljen hívni a rendkívüli ülést. A kezdeményezést az LMP és a független képviselők is támogatták.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elhatározásukat azzal indokolta, hogy politikai színjátéknak tartják a szocialisták akcióját. Az MSZP azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy kiderüljön: ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.

Napirend előtt: 

Tóbiás József szocialista pártelnök-frakcióvezető a szinte üres kormánypárti padsorokra utalva azt mondta: a távolmaradók világossá tették, a társadalmi akarat ellenére be akarják vezetni az útdíjat, amit az érintettekkel meg sem vitattak. Ezzel szerinte fölteszik a "botrányos" egy év kormányzati politikájának i-jére a pontot. Mint elmondta, a téli rendkívüli ülésszak második ülését azért hívták össze, mert tömegek tiltakozása ellenére a kormánypártok adóval akarják megsarcolni az M0-s körgyűrű és az elkerülő utak használatát, ők azonban ezt elutasítják. Az MSZP-s politikus szerint a kormányoldal kedvezménynek hazudja a plusz terhelést és nem hallja meg a társadalom hangját, dialógus helyett önkényes döntésekben hisz.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta: a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat díjmentes szakaszaihoz jelenleg egyenlőtlen a hozzáférés, azok közel fele Pest megyében van. Megismételte a korábban hangoztatott kormányzati álláspontot, miszerint  a díjmentes szakaszokat az igazságosabb helyzet érdekében szüntetik meg, és ez szerinte nem vezet majd az autópályák elkerüléséhez. 

Az LMPS-s Szél Bernadett  szerint az üres padsorok azt bizonyítják, a kormánypárti képviselők gyávák megvédeni saját javaslatukat, nem képesek kiállni igazukért, nem vállalnak sorsközösséget a megsarcolt emberekkel.    Az útdíjról szóló javaslat kapcsán kijelentette: ötletkormányzásba kezdett a kabinet, és ennek keretében most megadóztatja a magyar emberek mobilitását. Bírálta, hogy szerinte nem készültek hatástanulmányok, nem voltak egyeztetések a szakmai szervezetekkel, a kormány csupán azt tudta, pénzre van szüksége a költségvetés foltozására. 

Kit képviselnek önök? - kérdezte a kormányoldaltól Szél Bernadett, aki az útdíj kiterjesztését egy olyan rossz javaslatnak minősítette, amelyet az emberek elutasítanak nemzeti együttműködésben a kormánnyal szemben.  Azt javasolta: vezessék be a megyei matricát, de az útdíjat ne terjesszék ki az eddig nem fizetős szakaszokra.

 Fónagy János közölte, igenis folytattak egyeztetéseket a fuvarozókkal, az autóklubbal, a gépjármű-kereskedőkkel, a főváros és az agglomeráció egyes polgármestereivel, a vélemények pedig eltérőek voltak. Szerinte az kétségtelen, hogy az ország nagy része jól jár a javaslattal, majd "gombóc fagyiban" kezdte mérni a terheket, és rövid fejszámolás után közölte: van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez. Az pedig szerinte nem igaz, hogy nem hallják meg a kritikát, erre példaként a Megyeri hidat hozta fel, ami továbbra is térítésmentes marad.

Az Országgyűlés - a napirend előtti felszólalások után - először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat. Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és - Fidesz-KDNP-s politikusoktól - 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.

Latorcai János ezt követően megkérte a frakcióvezetőket és a terembiztosi szolgálat tagjait, segítsenek a határozatképesség helyreállításában, a terembiztosok azonban jelezték, hogy nem tartózkodik a folyosón országgyűlési képviselő. A Ház a folytatásban megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem - a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt - nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható - jelezte Latorcai János, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre - akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztésen. Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. 

Rogán Antal vasárnap azt mondta, a plázaépítési tilalmat fenn kell tartani, nem szeretnék, hogy január 1-jétől Magyarországon ismét épülhessenek plázák. Hozzátette: ha a parlament ezzel a kérdéssel csak februárban foglalkozna, akkor joghézag alakulhatna ki, amely később vagy jogvitákhoz, vagy megvalósuló plázaépítésekhez vezet.

Harangozó Tamás szocialista politikus lapunknak tegnap elmondta: két különböző témájú ülést nem lehet ugyanazon a napon tartani, ez azt jelenti, hogy az MSZP által kezdeményezett, az útdíjról szóló keddi ülésnap megtartását a Fidesz képviselői lehetetlenné teszik. Pártja „vérlázítónak tartja, hogy miközben a korrupt kormánypártok az útdíjak ügyében gúnyosan az emberek szemébe nevetnek, változtatás nélkül áterőltetik a saját, mutyival teli törvényeiket – annak ellenére, hogy ezek még Áder János szerint sem alkalmazhatók január elsejétől”. 

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Keleti nyitás

Publikálás dátuma
2014.12.23. 07:24
FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
A Magyar Rádió és a Kínai Nemzetközi Rádió képviselőinek megbeszélése.

Jónás István, az MR Zrt. vezérigazgatója és Szun Jü-feng, a Kínai Nemzetközi Rádió orosz és kelet-európai regionális műsorszolgáltató központjának igazgatóhelyettese. Keleti nyitás.

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Keleti nyitás

Publikálás dátuma
2014.12.23. 07:24
FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
A Magyar Rádió és a Kínai Nemzetközi Rádió képviselőinek megbeszélése.

Jónás István, az MR Zrt. vezérigazgatója és Szun Jü-feng, a Kínai Nemzetközi Rádió orosz és kelet-európai regionális műsorszolgáltató központjának igazgatóhelyettese. Keleti nyitás.

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Szerző