Ülés kijátszott szocialistákkal

Két rendkívüli ülést készült tartani ma az Országgyűlés, a parlament reggel 8 órakor kezdte a munkát. Az első ülést az MSZP kezdeményezésére hívták össze, ám - ahogy az várható volt - a kormánypárti padsorok üresek maradtak, ezért az ülés napirendjét nem tudták elfogadni, Latorcai János levezető elnök be is rekesztette az ülést. A szocialisták még múlt kedden jelentették be, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy Kövér László házelnöknek össze kelljen hívni a rendkívüli ülést. A kezdeményezést az LMP és a független képviselők is támogatták.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elhatározásukat azzal indokolta, hogy politikai színjátéknak tartják a szocialisták akcióját. Az MSZP azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy kiderüljön: ki támogatja, és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét.

Napirend előtt: 

Tóbiás József szocialista pártelnök-frakcióvezető a szinte üres kormánypárti padsorokra utalva azt mondta: a távolmaradók világossá tették, a társadalmi akarat ellenére be akarják vezetni az útdíjat, amit az érintettekkel meg sem vitattak. Ezzel szerinte fölteszik a "botrányos" egy év kormányzati politikájának i-jére a pontot. Mint elmondta, a téli rendkívüli ülésszak második ülését azért hívták össze, mert tömegek tiltakozása ellenére a kormánypártok adóval akarják megsarcolni az M0-s körgyűrű és az elkerülő utak használatát, ők azonban ezt elutasítják. Az MSZP-s politikus szerint a kormányoldal kedvezménynek hazudja a plusz terhelést és nem hallja meg a társadalom hangját, dialógus helyett önkényes döntésekben hisz.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta: a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat díjmentes szakaszaihoz jelenleg egyenlőtlen a hozzáférés, azok közel fele Pest megyében van. Megismételte a korábban hangoztatott kormányzati álláspontot, miszerint  a díjmentes szakaszokat az igazságosabb helyzet érdekében szüntetik meg, és ez szerinte nem vezet majd az autópályák elkerüléséhez. 

Az LMPS-s Szél Bernadett  szerint az üres padsorok azt bizonyítják, a kormánypárti képviselők gyávák megvédeni saját javaslatukat, nem képesek kiállni igazukért, nem vállalnak sorsközösséget a megsarcolt emberekkel.    Az útdíjról szóló javaslat kapcsán kijelentette: ötletkormányzásba kezdett a kabinet, és ennek keretében most megadóztatja a magyar emberek mobilitását. Bírálta, hogy szerinte nem készültek hatástanulmányok, nem voltak egyeztetések a szakmai szervezetekkel, a kormány csupán azt tudta, pénzre van szüksége a költségvetés foltozására. 

Kit képviselnek önök? - kérdezte a kormányoldaltól Szél Bernadett, aki az útdíj kiterjesztését egy olyan rossz javaslatnak minősítette, amelyet az emberek elutasítanak nemzeti együttműködésben a kormánnyal szemben.  Azt javasolta: vezessék be a megyei matricát, de az útdíjat ne terjesszék ki az eddig nem fizetős szakaszokra.

 Fónagy János közölte, igenis folytattak egyeztetéseket a fuvarozókkal, az autóklubbal, a gépjármű-kereskedőkkel, a főváros és az agglomeráció egyes polgármestereivel, a vélemények pedig eltérőek voltak. Szerinte az kétségtelen, hogy az ország nagy része jól jár a javaslattal, majd "gombóc fagyiban" kezdte mérni a terheket, és rövid fejszámolás után közölte: van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez. Az pedig szerinte nem igaz, hogy nem hallják meg a kritikát, erre példaként a Megyeri hidat hozta fel, ami továbbra is térítésmentes marad.

Az Országgyűlés - a napirend előtti felszólalások után - először arról határozott, hogy a szocialisták kérésének megfelelően kivételes eljárásban tárgyalja-e a határozati javaslatukat. Ehhez a képviselők több mint felének, vagyis legalább száz honatyának az igen szavazata kellett volna, de csak 50 igen és - Fidesz-KDNP-s politikusoktól - 3 nem szavazatot kapott a kezdeményezés, ezért nem rendelték el a kivételes tárgyalást. Így december 29-én nem lesz plenáris ülés.

Latorcai János ezt követően megkérte a frakcióvezetőket és a terembiztosi szolgálat tagjait, segítsenek a határozatképesség helyreállításában, a terembiztosok azonban jelezték, hogy nem tartózkodik a folyosón országgyűlési képviselő. A Ház a folytatásban megkísérelte elfogadni a házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot, ám az sem kézfelemeléses, sem - a KDNP-s Rubovszky György kérésére elrendelt - nyomógombos szavazással nem sikerült, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson szintén 50 igen és 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A házszabály rendelkezése szerint elfogadott napirend hiányában a napirend egyetlen pontja sem tárgyalható - jelezte Latorcai János, aki egyúttal megkérte az Országgyűlés jegyzőit és a terembiztosi szolgálatot, vessék össze a parlament névsorát a jelenlévőkkel, és a következő ülésig függesszék ki a hiányzók listáját.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre - akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött két törvényt, így változtathatnak a plázaépítési tilalmat fenntartó, valamint a veszteséges szuper- és hipermarketeket szankcionáló, egyszer már elfogadott előterjesztésen. Az államfő a kereskedelmi törvényt uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza. 

Rogán Antal vasárnap azt mondta, a plázaépítési tilalmat fenn kell tartani, nem szeretnék, hogy január 1-jétől Magyarországon ismét épülhessenek plázák. Hozzátette: ha a parlament ezzel a kérdéssel csak februárban foglalkozna, akkor joghézag alakulhatna ki, amely később vagy jogvitákhoz, vagy megvalósuló plázaépítésekhez vezet.

Harangozó Tamás szocialista politikus lapunknak tegnap elmondta: két különböző témájú ülést nem lehet ugyanazon a napon tartani, ez azt jelenti, hogy az MSZP által kezdeményezett, az útdíjról szóló keddi ülésnap megtartását a Fidesz képviselői lehetetlenné teszik. Pártja „vérlázítónak tartja, hogy miközben a korrupt kormánypártok az útdíjak ügyében gúnyosan az emberek szemébe nevetnek, változtatás nélkül áterőltetik a saját, mutyival teli törvényeiket – annak ellenére, hogy ezek még Áder János szerint sem alkalmazhatók január elsejétől”. 

Szerző

Fekete férfiakat ábrázoló plakáttal szállt be az EP-kampányba a hegyfalui plébános

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:36

Fotó: Nyugat.hu
A Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít a szórólap.
Tavaly nyáron kivégzéssel fenyegette a hegyfalui plébános, Dóka Ferenc azokat, akik eldobják a csikket a Mária-szobor előtt – ezt bevallottan viccnek szánta. Most a Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít egy plakát, ami választásra ösztönöz – írja a Nyugat.hu. A zárt szekrényben elhelyezett szórólapon az olvasható, hogy „tessék választani”, és két döntési lehetőséget kínálnak fel. Az egyiken Emmanuel Macron francia elnök áll két fekete férfi társaságában és mellette dühös, rosszalló fej látható, míg alatta mosolygó turisták tartanak egy keresztet és a fotó mellett egy szívecske van. Dóka Ferenc az RTL Klub híradójának azt mondta: az EP-választás kampányához kapcsolódva tette ki a plakátot. Szerinte nincs abban rasszizmus, hogy az egyik választási lehetőségként színes bőrű férfiakat tett a szórólapra, még úgy sem, hogy a képek melletti jelképekkel egyértelműen megüzeni, mi kívánatos és mi nem. A keresztet tartó turisták helyén korábban Orbán Viktor volt látható az unokájával, ezt azonban több hívő is kifogásolta, ezért Dóka Ferenc lecserélte a képet.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.