Közelkép - Az Amadinda jobban teljesít

Visszafoglaltuk a Zeneakadémiát, mondja ironikusan Rácz Zoltán a 30 éves Amadinda Ütőegyüttes vezetője, hiszen 14 esztendővel ezelőtt itt kezdték szilveszteri koncertjeiket. Aztán a Zeneakadémia hosszúra nyúlt felújítása alatt a Művészetek Palotájában folytatták, és most megtértek a kiindulópontjukra.

Ez intimebb tér, de jóval kisebb, ezért a szokásos este háromnegyed 11-kor kezdődő, és éjfélkor pezsgőzéssel megszakított koncert előtt, a jelentős érdeklődésre való tekintettel, tartottak egyet este 7-kor is. Ahogy magam is, sokan térnek vissza évről évre ezekre a koncertekre, mert játékos humorral teliek, és a már szertartásjellegű elemek mellett mindig vannak újdonságok, vagy éppen újra elővett régiségek.

Amikor névadó, fából készült hangszerüket az Amadinda tagjai, Rácz, Bojtos Károly, Holló Aurél, Váczi Zoltán a földre térdelve hihetetlen energiával „püfölik”, vagy polinéz tánczenével szinte extázisba hozzák a publikumot, az mindig mámorító. Állandó szilveszteri vendég Presser Gábor, akihez most még Karácsony Jánost hívták, velük 25 éve léptek fel először. Presser Drum Street Blues című darabját adták elő akkor, és most a jubileum alkalmával ismét.

Az Amadinda koncert látvány is, temérdek az izgalmas hangszer, melyek között akár játék közben mászkálnak a zenészek, és gyakran egymás között is hangszert váltanak. Mélyek és könnyedek egyaránt tudnak lenni. Klasszikus műveket ugyanúgy előadnak, mint kortársakat, remek a humoruk, ha kell, színészi teljesítményt is nyújtanak.

Presser a koncert egy pontján azt mondja róluk, gunyoros éllel, hogy figyeli őket, és az Amadinda jobban teljesít. Erre persze a nézőtéren bejön a taps és a nevetés. Én azt mondanám, hogy az Amadinda egyenletesen magas, nemzetközi színvonalon teljesít. Ezért jó velük kezdeni az újévet, és ilyen színvonalat álmodni magunknak más területeken is.

Szerző
Frissítve: 2015.01.01. 21:36

Tolnay Klárira emlékeztek tavaly

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:45
Fotó: Tolnay Klára
Az elmúlt év a Tolnay 100 programsorozat jegyében zajlott, rendezvényei országszerte számos helyszínen valósultak meg. A főszervező dr. Góg Laurának és kis csapatának köszönhetően elismert művészek és neves közintézmények, szakemberek és Tolnay Klári még elő rokonainak együttműködésével jöttek létre a műsorok. Országszerte sokan sorakoztak fel a tematikájában és helyszíneiben is változatos koncepció mellé.

A Klárika 100 Alapítvány januártól decemberig több mint 70 országos és külföldi rendezvényt vezényelt le, közel ugyanennyi közintézménnyel együttműködve. Kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalok és a szakemberek, valamint a magyar művészeti élet kiválóságainak a bevonására, hogy az emlékezés az emberekhez élete és pályája folyamán oly közel álló Tolnay Klárira minél több helyszínen elérhető legyen a nagyközönségnek.

A 100 éve született Tolnay Klári emlékére egész évben megemlékezésekre, műsorokra, koncertekre, kiállításokra, irodalmi estekre, szakmai programokkal kísért filmvetítésekre, pályázatok meghirdetésére, művészeti estekre, közönségtalálkozókra került sor határainkon innen és túl. Ezekkel az alapítvány nemcsak Tolnay Klárira emlékezett az őt mai napig kitüntetett szeretettel körbevevő közönsége örömére, de új előadások, alkotások létrejöttét is ösztönözte.

Szerző

Ma indul az online árukövetési rendszer

Publikálás dátuma
2015.01.01. 09:13
Illusztráció/Thinkstock
Ma indul az online árukövetési rendszer; január elsejétől minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie még a fuvarozás megkezdése előtt.

A hatóságok tapasztalatai szerint az általános forgalmi adóval összefüggő visszaélések túlnyomórészt az Európai Közösségen belül folytatott kereskedelemben történnek. Ennek visszaszorítása érdekében döntött a kormány az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszer (EKÁER) elindításáról, amellyel nyomon követhetővé válik az áruk valós útja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi tájékoztatásaiban a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy annak célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése.
Az EKÁER rendszerbe december 20-ától jelentkezhetnek be az ügyfélkapuval rendelkező vállalkozások. A bírságmentes időszak 2015. január 31-éig tart. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az újév első hónapjában is ellenőrzi ugyan a forgalmat, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

Szerző