Orbán gőzerővel készül a budai várba

Publikálás dátuma
2015.01.07. 11:20
A Budai Vár a háttérben. FOTÓ: VajdaJózsef/Népszava
Január 5-én már megkezdődött a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a másik két tárca azonban még vár a költözéssel. Orbán Viktor viszont gőzerővel készíti elő Budavár bevételét - írja a Népszabadság.

Böröczk Anita, a vidékfejlesztési államtitkárság sajtószóvivője a Népszabadságnak elmondta: január 5-én megindult a munka az épületben. A 110 fős létszámból 65-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak. Az államtitkárság korábbi dolgozóinak mintegy fele nem költözött Budapestről Kecskemétre, helyükre a környékről vettek fel képzett, az agráriumban és a vidékfejlesztésben jártas fiatalokat. 

Kurucz Éva kormányszóvivő 2014. június 6-án jelentette be, hogy a Miniszterelnökség 2016-tól a Várba költözik, a kancelláriához kerülő vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre, a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe, a Honvédelmi Minisztérium pedig Székesfehérvárra teszi át a székhelyét. 

A másik két tárca - a honvédelmi és a földművelésügyi - székesfehérvári és debreceni költözésével kapcsolatban a lapot úgy tájékoztatták, ez a kérdés most nem szerepel a napirenden. Mindeközben a miniszterelnök akadálytalanul teszi át a székhelyét: 2016. március 15-től a budavári karmelita kolostorban rendezi be hivatalát. A várbeli épületből már ki is költöztették a korábbi használókat, a Várgondnokságot, a Nemzeti Örökség Intézetét és a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztosi irodát - írta a Népszabadság.

A miniszterelnökség szerint nincs gond

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben - közölte a Miniszterelnökség.

Tájékoztatásuk szerint január 5-én, az előzetes terveknek megfelelően megtörtént az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság kecskeméti költözése, hangsúlyozták, hogy  nincs szó csúszásról. A munkatársak fele a már Budapesten is dolgozó csapat tagjaként vállalta az ingázást, illetve a költözést, fele része pedig kecskeméti vagy környéki, képzett agrárszakember.

 MSZP: A dilettáns költözésnek súlyos ára lesz

Megdöbbentő kormányzati felelőtlenség, hogy a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Államtitkársága csak alig 50%-os állapotban kezdte meg működését Kecskeméten. Óriási hanyagság ez, mert emiatt csak február végén jelenhetnek meg az új uniós fejlesztési időszak első pályázatai. Ez súlyos károkat okozhat a magyar gazdáknak, a vidéki településeknek - írta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Beke Károly, az MSZP országos elnökségi tagja közös sajtóközleményében.

Gőgös és Beke Károly azt írja, a felelőtlenséget csak fokozza, hogy a költözés miatt a 110 fős tapasztalt apparátusi létszám felét új emberekkel kell pótolni. Ez újabb problémákat okoz akkor, amikor az Európai Bizottság még el sem fogadta véglegesen a magyar hatóságok által tavaly november közepén benyújtott Operatív Programokat. Így a Vidékfejlesztési Programot sem.

Ebben a helyzetben veszélybe kerülhet a támogatási igények májusi beadása, megismétlődhet a 2002-es gyászos helyzet. Akkor az első Orbán-kormány felelőtlensége miatt az előcsatlakozási forrásokat nem tudtuk időben lehívni, miközben Szlovéniában már a kifizetésekre is sor került. Éppen ezért mielőtt megismétlődne ez az állapot, felszólítjuk a Miniszterelnökséget: azonnal cselekedjen, hogy a magyar gazdákat, a magyar vidéket ne érhesse kár az Orbán-kormány hanyagsága miatt! - írták a közleményben.

Százmilliárdba is kerülhet a költözés

Korábban írtuk, hogy a kormány indoklás nélkül, titkos hatástanulmányok alapján döntött a Miniszterelnökség budai Várba költözéséről. Noha a Fidesz 2010-ben az elszámoltatás egyik fő pontjaként emlegette, s kriminalizálta a Gyurcsány-kormány félbeszakadt kormányzati negyed projektjét, Orbánék egyetlen tárca átköltöztetésének megtervezésére csaknem háromszor annyit költenek, mint annak idején a szocialista kabinet az egész kormányzati negyedre. 

Meghaladhatja a százmilliárd forintot Orbán Viktor régi vágyának teljesülése - a miniszterelnök, illetve hivatalának és a kormányzat néhány reprezentatív szereplőjének a budai Várba költöztetése, s egy úgynevezett Várnegyed kialakítása. L. Simon László korábban a Napi Gazdaságnak arról beszélt: nincs szó arról, hogy a miniszterelnökön és a Miniszterelnökségen kívül más kormányzati egységek a Várba költöznének, de a Vár a mainál erősebb állami reprezentációs szerepet kap. 

Szerző
Frissítve: 2015.01.07. 14:18

"Nem leszünk Putyin gyarmata!" – Újabb tüntetés lesz

Publikálás dátuma
2015.01.07. 10:40
Gulyás Balázs és Vajda Zoltán demonstrációt hirdetett az orosz elnök várható látogatására. FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SASHA MO
Orbán Viktor kiszolgáltatja hazánkat Putyinnak. Mi azonban azt akarjuk, hogy Magyarország európai demokrácia maradjon. Nem akarjuk, hogy a hatalom kegyeltjei gazdagodjanak, miközben milliók süllyednek szegénységbe - írta Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport vezetője és Gulyás Balázs, az internetadó-ellenes tüntetéssorozat főszervezője sajtóközleményében.

Nem akarjuk, hogy a magyar kormány átláthatatlan, évtizedekre titkosított szerződésekben adósítsa el Magyarországot, mialatt természetes és szerződéses szövetségeseinkkel egyre rosszabb az ország viszonya. A rubel összeomlása megmutatta: látszat volt csupán a putyini állam gazdasági ereje. Magyarországnak nem a putyini út jelenti a jövőt - üzente Gulyás Balázs és Vajda Zoltán a kormánynak. A tüntetések szervezői azt is leírták sajtónyilatkozatukban, hogy amennyiben Putyin nem február 9-én látogat Budapestre,  akkor a tüntetés időpontját ahhoz igazítják.

A rendezvényt tegnap bejelentettük, a rendőrségi egyeztetés után kaptunk megkereséseket másoktól, ezekre később reagálunk. Nyitottak vagyunk az együttműködésre a közös ügy érdekében. A tüntetés előtt egy héttel tartjuk a Merkel-látogás elé időzített február 1-jei demonstrációnkat (Tavasz jön - Orbán Megy - Tüntetés az európai Magyarországért) - írta Vajda Zoltán és Gulyás Ferenc sajtóközleményében.

Korábban írtuk, hogy lapunk több független forrásból úgy értesült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban - nem sokkal a német kancellár látogatása után - Magyarországra jön. Putyin legutóbb az első Gyurcsány-kormány idején, 2006 februárjában járt Magyarországon, akkor az üzleti kapcsolatok erősítése volt a cél. Orbán Viktor kormányra kerülése után fél évvel, 2010 novemberében kereste fel Putyint Moszkvában, majd 2013. februárban ismét az orosz fővárosban találkoztak. Tavaly év elején Orbán ismét Moszkvába ment, s akkor köttetett meg a paksi bővítésről szóló orosz-magyar szerződés is. Putyin idén újévi üzenetet küldött a magyar kormányfőnek, amiben az állt: "számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére".

Demonstráció a találkozó ellen
Közös demonstrációt kezdeményez Vlagyimir Putyin orosz elnök esetleges magyarországi látogatása ellen a „demokratikus ellenzéki pártokkal” és a civilekkel a Párbeszéd Magyarországért (PM) - közölte Szabó Tímea. A párt társelnöke azt mondta: Orbán Viktor és kormánya azt akarja, hogy "Magyarország Putyin láncos kutyája legyen", Oroszország célja pedig az, hogy eddig nem tapasztalt mértékben bilincselje magához az országot. Szerinte ez ellen a pártoknak és a civileknek közösen kell fellépniük, ezért Karácsony Gergellyel, a PM másik társelnökével közösen levélben keresi fel az MSZP-t, az Együttet, a DK-t, az LMP-t és a Magyar Liberális Pártot, valamint a civil demonstrációk szervezőit egy közös tüntetés szervezése céljából.
Az Együtt eközben azt követelte, hogy ha Putyin tavasszal valóban Budapestre látogat, akkor a kormány vonja be a parlamenti pártokat a kormányfő és az orosz elnök találkozójának előkészítésébe. A párt arra szólította fel Orbánt, hogy a találkozón ne tegyen újabb szívességeket Putyinnak, hanem mondja fel a "Paks2-szerződést" és a hozzá kapcsolódó orosz államkölcsönről szóló megállapodást, mert ezek ellentétesek Magyarország érdekeivel. 

 

Szerző

Újra járnak a vonatok Dombóvárnál

Újraindult a vonatközlekedés Döbrököz és Dombóvár között, ahol korábban egy embert halálra gázolt a Pusztaszabolcsról Dombóvárig közlekedő személyvonat - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese kedden éjszaka.

Kavalecz Imre közölte: a rendőrségi helyszínelés befejeződött, azonban a menetrend szerinti vasúti közlekedés csak szerda hajnalban áll helyre.

Szerző