Előfizetés

Rogán most a belváros újításával takarózik

Publikálás dátuma
2015.01.19. 17:07
A Szent István tér 15. szám alatti épület, ahol Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, korábbi V. kerületi polgármest
Rogán Antal szerint ha az V. kerületi önkormányzat nem értékesített volna üzlethelyiségeket, nem alakulhatott volna ki egy európai léptékű Belváros.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, korábbi V. kerületi polgármester erről hétfőn beszélt újságíróknak az ellenzéki politikusok által vitatott belvárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban. Rogán Antal a tájékoztatót egy leromlott állapotú, üresen álló, önkormányzati tulajdonú épületben, a Szent István tér 15. szám alatt tartotta, amelyre - mint mondta - évek óta nem találnak új bérlőt vagy új tulajdonost. A volt polgármester hangsúlyozta: azzal, hogy a kerület tulajdonjogot adott a bérlőknek, lehetővé vált több belvárosi utca, tér és épület önkormányzati rekonstrukciója, a korábbi bérlők pedig jelentős ráfordítással felújították a "végtelenül leromlott állapotú" üzlethelyiségeket, éttermeket, így kialakulhatott "egy igazán nívós környezet".

Rogán Antal. FOTÓ: Máthé Zoltán/MTI

Rogán Antal. FOTÓ: Máthé Zoltán/MTI

Ha a bérlőknek nem adtak volna tulajdonjogot, ezek a felújítások nem történtek volna meg - jelentette ki. Az ingatlanok értékesítési árával kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, "nem palotákat adtunk el, hanem mélységesen leromlott állapotú ingatlanokat". Hozzátette továbbá, hogy a lakástörvény és a polgári törvénykönyv világosan szabályozza, milyen jogai vannak a bérlőknek - például milyen kedvezmény jár nekik -, az önkormányzat pedig ezeket egyetlen bérlőtől sem tagadhatta meg.

Azt is megjegyezte, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány hatóságai megvizsgálták az önkormányzat döntéseit, rendeleteit, és törvényesnek találták őket. Ehhez képest "ma Bajnai pártjának az emberei támadnak engem" - mondta. A tájékoztató után a politikus körbevezette az újságírókat az épületben, bemutatva, milyen állapotban vannak az ingatlan helyiségei.

Korábban az Index által készített Rogán-interjú alapján írtuk, hogy a fideszes politikus egy, a Habony Árpád, illetve a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter önkormányzati lakáshoz jutásának etikus voltát firtató kérdésre válaszolva azt mondta; a Belvárosban 1992 óta több mint kétezer család vásárolhatta meg kedvezményesen a lakását, miközben sokan ezt azért nem tehették meg, mert műemlékházban éltek, ahol a felújítás vagy a lakók vagy az önkormányzat részéről előfeltétele volt a társasházzá alakításnak, így a vásárlásnak is.

"Sok olyan műemlékház van a kerületben, amit óriási pénzért felújított az önkormányzat az én időszakom előtt is, majd azt követően a lakóknak, pontosan azért, mert nekik joguk volt ezt megvásárolni, eladtuk. Ha 1990-ben az akkori bérlőknek joguk volt a piaci érték 15 százalékáért megvenni a lakásokat, akkor ezt a jogot azoktól sem lehet elvitatni, akik adott esetben olyan műemlékházban éltek, ahol erre nem kerülhetett sor. Nem rajtuk múlott, hogy ők akkor nem vásárolhatták meg a lakásaikat." - mondta az Indexnek a politikus.

Szenzáció! Új bolygókat talált a NASA

Publikálás dátuma
2015.01.19. 16:17
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Három, a Földnél alig nagyobb planétát fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport a NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler segítségével.

Az égitesteket az amerikai, brit és német csillagászok az Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be, és tanulmányuk elérhető a szabadon hozzáférhető arXiv honlapon is. Az EPIC 201367065 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, amely méretét és tömegét tekintve alig feleakkora, mint a Nap. Mindössze 150 fényévnyire található, így az EPIC 201367065 a tíz legközelebbi, bolygórendszerrel rendelkező csillag közé tartozik - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A három bolygó átmérője 2,1-szerese, 1,7-szerese, illetve másfélszerese a Földének. A legkisebb és a csillagtól legtávolabb keringő planéta az úgynevezett élhetőségi zónában van, vagyis felszínén a hőmérséklet lehetővé teszi folyékony víz meglétét. A kozmikus léptékben kis távolság lehetőséget ad a csillagászoknak a bolygók légkörének tanulmányozására, hogy megállapítsák annak összetételét.

"A nitrogénből és oxigénből álló vékony légkör lehetővé tette az élet kifejlődését a Földön. A Kepler űrteleszkóp által eddig felfedezett bolygók többsége viszont vastag, magas hidrogéntartalmú légkörbe burkolózik, amely az általunk ismert életformákkal összeegyeztethetetlen, ám ki tudja, a természet tele van meglepetésekkel" - fogalmazott Ian Crossfield, az Arizonai Egyetem csillagásza, a tanulmány vezető szerzője.

A továbbiakban más távcsövekkel, egyebek mellett a Hubble-űrteleszkóppal folytatják a megfigyeléseket, hogy feltérképezzék a bolygók légkörének molekuláris összetételét. "A Hubble észreveszi, amennyiben ezek a meleg, a Földnél alig valamivel nagyobb égitestek légkörében magas a hidrogén koncentrációja" - hangsúlyozta Erik Petigura, a Kaliforniai Egyetem berkeleyi intézményének (Berkeley) kutatója, aki a Kepler-felvételek komputeres elemzése során vette észre a három égitestet.

Rogán: Nem tudok Habony-ingatlanról a V. kerületben

Publikálás dátuma
2015.01.19. 10:36
Juhász Péter, az Együtt - A Korszakváltók Pártja társelnöke feliratot helyez el egy házon pártja "Belvárosi Rogán-Szentgyörgyvöl
Rogán Antal szerint az ellene, leginkább Juhász Péter által indított támadások minden alapot nélkülöznek, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület volt polgármestere szerint a bíróság igazolja majd a szavait. Az Index-nek adott interjúban ugyanis a politikus közölte: már eddig tucatnyi pert indított, és még több várható a részéről. Rogán Antal az ingatlanügyek kapcsán az interjúban azt állította: fogalma sincs, hogy Habony Árpád bérlője-e az önkormányzatnak. 

A fideszes politikus egy, a Habony Árpád, illetve a jelenlegi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter önkormányzati lakáshoz jutásának etikus voltát firtató kérdésre válaszolva azt mondta; a Belvárosban 1992 óta több mint kétezer család vásárolhatta meg kedvezményesen a lakását, miközben sokan ezt azért nem tehették meg, mert műemlékházban éltek, ahol a felújítás vagy a lakók vagy az önkormányzat részéről előfeltétele volt a társasházzá alakításnak, így a vásárlásnak is.

"Sok olyan műemlékház van a kerületben, amit óriási pénzért felújított az önkormányzat az én időszakom előtt is, majd azt követően a lakóknak, pontosan azért, mert nekik joguk volt ezt megvásárolni, eladtuk. Ha 1990-ben az akkori bérlőknek joguk volt a piaci érték 15 százalékáért megvenni a lakásokat, akkor ezt a jogot azoktól sem lehet elvitatni, akik adott esetben olyan műemlékházban éltek, ahol erre nem kerülhetett sor. Nem rajtuk múlott, hogy ők akkor nem vásárolhatták meg a lakásaikat."

A Magyar Narancs még tavaly májusban írta meg, hogy Habony Árpád neve ugyan nincs feltüntetve az V. kerület egyik műemlékvédelmi házának kaputelefonján, mégis rendszeresen feltűnik a házban. Orbán Viktor tanácsadója egy 183 nm-es lakást használ a Szerb utcában hosszú évek óta. Most január 14-én - ahogy azt a Népszava is megírta - az Együtt tüntetett Habony feltételezett lakásánál az V. kerületben, a Rogán Antal és "a körülette lévő ingatlanmaffia" ügyei elleni tiltakozásul. 

Az Index-nek adott interjúban ugyanakkor Rogán most azt állította, nem tud arról, hogy Habony Árpád bérlője lenne az önkormányzatnak. "Ha ezt állítják, védjék meg a bíróságon" - tette hozzá. 

A Giró-Szász Andrással a sajtóban összefüggésbe hozott Dorottya utcai ingatlannal kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője az interjúban azt mondta, hogy egy nagyobb ingatlanportfólióról van szó, amiben a kérdéses ház is benne volt, és amit nyílt pályázaton értékesítettek. Szavai szerint a nemzetközi, többfordulós pályázaton bárki elindulhatott. Arra a kérdésre, hogy az ismeretség játszott-e bármi szerepet abban, hogy végül kinek jutott az értékes ingatlan, Rogán nem egy egyszerű "nem-"el felelt, hanem azt mondta: "két ajánlat érkezett a pályázatra, és a két ajánlat közül azt választottuk ki, ami anyagilag jobb volt".

A teljes interjú az index.hu-n olvasható!

Rogán a belváros újításával "takaródzik"

Rogán Antal szerint ha az V. kerületi önkormányzat nem értékesített volna üzlethelyiségeket, nem alakulhatott volna ki egy európai léptékű Belváros. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, korábbi V. kerületi polgármester erről hétfőn beszélt újságíróknak az ellenzéki politikusok által vitatott belvárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban. Rogán Antal a tájékoztatót egy leromlott állapotú, üresen álló, önkormányzati tulajdonú épületben, a Szent István tér 15. szám alatt tartotta, amelyre - mint mondta - évek óta nem találnak új bérlőt vagy új tulajdonost. A volt polgármester hangsúlyozta: azzal, hogy a kerület tulajdonjogot adott a bérlőknek, lehetővé vált több belvárosi utca, tér és épület önkormányzati rekonstrukciója, a korábbi bérlők pedig felújították az üzlethelyiségeket, éttermeket.